vrijdag 13 april 2018

Vegetarische vrijdag - een heerlijke macaronischotel met prei en kaas (budget)

Weet je dat op de site van de AH heel veel gratis recepten staan?
Ik neem regelmatig een receptenkaart uit de winkel mee, maar ook op de site staat een enorme verzameling recepten, toen ik gisteravond keek, waren het er 16.880, waarvan ruim 4000 vegetarisch.  Dan heb je eigenlijk geen kookboek nodig!
Laatst maakte ik een heerlijke macaronischotel met kaas.

Wat heb je nodig voor 4 personen? 
- 300 gram macaroni (in het recept wordt grote macaroni gebruikt, dat hoeft niet. Ik gebruikte een volkoren variant)
- 2 preien
- 250 gram champignons
- 50 gram ongezouten roomboter
- 30 gram tarwebloem
- 500 ml halfvolle melk
- 250 gram cheddar kaas, geraspt (ik heb extra belegen Goudse kaas, zelf geraspt, gebruikt)

Hoe doe je het?
  1. Verwarm de oven voor op 200 ºC. Kook de macaroni volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar. Maak ondertussen de prei schoon en snijd in ringen. Maak de champignons met keukenpapier schoon en snijd in kwarten.
  2. Verhit ⅖ van de boter in een koekenpan. Bak de champignons 5 min. Voeg de prei toe en bak nog 3 min. Breng op smaak met peper en zout.
  3. Smelt de rest van de boter in een pan en voeg de bloem toe. Roer tot mengsel glad is (roux), laat op laag vuur 5 min. garen tot het lichtbruin kleurt. Voeg de melk toe en breng al roerend aan de kook. Laat koken tot een gebonden saus. Laat ⅔ van de kaas erin smelten. Breng op smaak met peper en zout.
  4. Meng de macaroni en het groentemengsel in de ovenschaal en schenk de saus erover. Bestrooi met de rest van de kaas en zet ca. 15 min. in het midden van de oven.
En, hoe smaakte het?
Zoals jullie misschien wel weten, ben ik gek op kaas en ook op prei (prei was al toen ik een kind was mijn lievelingsgroente) en champignons. Dat kan bij mij eigenlijk nooit mis gaan!
Smullen was het!
Ik heb me niet geheel aan het recept gehouden, want bij het op smaak brengen bij stap 2 nog een flinke uitgeknepen teen knoflook toegevoegd.

14 opmerkingen:

  1. Klinkt heerlijk! Ik ben eigenlijk dol op zo'n beetje alles met (Hollandse) kaas. Zo'n schotel maak ik ook wel eens, zeker als de prei zo lekker in het seizoen (en goedkoop) is. Meestal gooi ik er dan nog wel ham door, omdat vriend wel erg van het vlees is. Voor mezelf schep ik dat dan mooi een beetje mis ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Lekker!
    Ik ben benieuwd hoeveel mensen van huisuit nog leren een roux te maken.

    Groet,Greet

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik zie vaak mensen met een potje bechamelsaus in hun karretje. Een roux maken is zoveel goedkoper en lekkerder.

      Verwijderen
    2. Ik heb het mezelf geleerd toen ik voor het eerst lasagne maakte, met een heldere beschrijving in een kookboek.
      Toen woog ik de ingrediënten nog zorgvuldig af, tegenwoordig schat ik de hoeveelheden op het oog.
      Meestal heb ik geen boter of margarine in huis en maak ik de saus met olie. Kan ook prima!

      Verwijderen
    3. Extra lekker is om in de melk van te voren een in twee helften gesneden ui met daarin een kruidnagel te laten trekken (even aan de kook brengen, daarna paar uurtjes laten staan). De ui kan daarna natuurlijk gewoon aan de schotel worden toegevoegd, de kruidnagel gaat weg. Heel subtiel verschil maar lekker!

      Verwijderen
  3. Ik ken wel de recepten van AH in de Allerhande. Die op hun site had ik nog niet gezien. Dus bedankt voor de tip!

    Huisvlijt

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik kijk ook heel vaak bij de online recepten van de AH. Toevallig maakte ik vorige week ook een vegetarische macaroni. Uit nood geboren, want ik had niet zoveel meer in huis en de groente die ik wél in huis had, daarmee kwam ik niet verder dan een vleesgerecht. En ik had alleen nog een rollade in de vriezer... Veel zin in koken had ik ook niet en toen dacht ik aan macaroni. Wat ging er uiteindelijk in: macaroni, prei, paprika, ui, klein blikje tomatenpuree, wat groene kruiden en blokjes feta. Nu snap ik dat menigeen juist geen feta in huis heeft, maar dat heb ik tegenwoordig vaker in de koelkast omdat het zo veelzijdig toe te passen is. Gisteren maakte ik het nóg een keer. Dat wat uit nood geboren werd is nu opeens een succesgerecht geworden :-)
    Ik denk dat dat ook de oorsprong is geweest van pizza :-) Met kliekjes en restjes ontstond het succes van de pizza.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wat lijkt me dat heerlijk dus ik weet wat ik vanavond ga eten .Ben dol op pasta champignons prei en kaas dus dank voor het delen van dit recept.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. En wat truffeltjes erbij

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Lekker recept! Ik maak het vaak met geroerbakte spinazie, wat pijnboompitjes en een lekkere bechamelsaus. Maar natuurlijk kan er van alles aan groente in. Mijn dochter heeft een soort heldinnenstatus in haar studentenhuis. Ze koken om de beurt voor acht mensen en de meeste koken wereldgerechten uit een pakje of met bv kant en klare saus of pesto. Dochter kan voor een kwart van het geld inkopen doen en maakt zelf bechamelsaus, pesto, curry, marinade, pindasaus of dressing voor bij het eten. Ze gebruikt ook de restjes die nog in de koelkast liggen. Het leuke is dat ze haar nu helpen bij het koken om de kunst af te kijken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat leuk, Tessa! Je kan dus extra trots zijn op je dochter.

      Verwijderen
    2. Wat een geweldige dochter! Leuk om te lezen dat je dochter echt kookt en het anderen leert!

      Verwijderen
    3. Oh wat leuk. Doet me denken aan mijn studententijd.Ik kookte zaterdags soep van restanten van de markt,grote tien liter pan vol.Iedereen die zijn taken af had mocht een bakje vullen. De meesten deden ineens wel hun taken. Kunnen koken heeft zo zijn voordelen :)

      Verwijderen
  8. https://www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2018/04/17/kamerbrief-over-het-artikel-minder-vlees-eten-om-klimaat-te-redden-berust-op-misverstand

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.