Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 werd ik 66 jaar en kreeg ik mijn eerste pensioen en AOW. Ik had een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij in 2007 op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege dit pensioengat. Ik heb hard gewerkt aan het aflossen van mijn hypotheek. De hypotheek is inmiddels volledig afgelost. Mijn berichten gaan nu over leven met een pensioen.

woensdag 23 mei 2018

Gemiddeld stroomverbruik 11,5 kWh per week, hoe doe je dat?

Ik heb in het afgelopen jaar precies 600 kWh stroom verbruikt. Veel mensen gebruiken veel meer dan ik. Een vergelijkbaar huishouden (ook een eengezinswoning, ook alleenstaand) zou volgens SLIM energieinzicht per jaar ongeveer 7 x zo veel stroom verbruiken als ik dat doe.
Hoe doe ik dat?

Ik gebruik veel apparaten niet:
geen afwasmachine,
geen droger,
geen airco
geen tropisch aquarium met verwarming en pomp
geen 2e vriezer of 2e koelkast
geen waterbed
geen terrasverwarming
geen tuinvijverpomp

Wat gebruik ik wel?
- Uitsluitend spaarlampen en ledlampen. Lampen die ik vaak gebruik hebben een ledlamp, op andere plekken heb ik nog spaarlampen.  Ik heb een lamp aan op de plek waar ik ben.  Op andere plaatsen is het donker in huis. Een uitzondering is gebruik van verlichting in de WC en in de keuken. Als ik daar even ben, dan laat ik de lamp in de woonkamer aan.
- Zo nu en dan gebruik ik mijn waterkoker. Ik zorg dat ik niet meer water verhit dan ik nodig heb.  Het restwater zou immers toch alleen weer afkoelen en nutteloos zijn.

- Ik was ongeveer 1x per week en alleen als de 5,5 kg trommel vol is.  Ik was dan meestal op lage temperaturen. Mijn machine is relatief nieuw en heeft een A++ label.
- Ik heb een zeer zuinige A+++ koel/vriescombinatie, die aanschaf heeft er voor gezorgd dat ik veel minder stroom verbruik dan vroeger.
- Ik gebruik bijna dagelijks 1x mijn broodrooster en de magnetron voor het ontbijt. Soms warm ik 's avonds een maaltijd op in de magnetron.
- Mijn PC staat 's avonds meestal aan + het beeldscherm + soms de luidsprekerboxen. Na afsluiten gaat de stekker er uit. Als ik de luidsprekers niet nodig heb, dan staan ze niet aan.
- Iedere nacht gaat mijn hoortoestel-apparaatje aan. Het droogt met warmte en desinfecteert met UV licht.
- Mijn elektrische wekker staat continu aan
- Mijn CV ketel staat aan en pompt wanneer er om warm water gevraagd wordt. Deze ketel is 1,5 jaar oud en vrij zuinig.
- 1 x per week laad ik mijn elektrische tandenborstel op. Die oplader staat verder niet op de stroom.
- 1x per 2 dagen laad ik mijn mobiel op.
- zo nu en dan gebruik ik mijn oven. Niet erg vaak, ik denk ongeveer 1x per 2 à 3 weken.
- Mijn TV staat zo'n 4 à 5 x per week aan. Als ik hem uit doe, dan gaat de stekker uit het stopcontact. 
- Mijn internet modem staat volcontinu aan, evenals mijn vaste telefoon.

Wil je je verbruik omlaag brengen? Lees dan eens hier op de site van Milieucentraal.

18 opmerkingen:

 1. Ik sta er elke keer ik je verbruik lees versteld van hoe laag dat is....Ons verbruik ligt een pak hoger (2 personen)ondanks zo goed als overal ledverlichting, geen lichten onnodig blijven branden, geen droogkast,geen vaatwamachine, enkel wassen met volle trommel. Grootverbruikers zijn hier wellicht twee grote rechtopstaande vriezers (zuinige recente toestellen rechtopstaand omwille van rugklachten), frigo met nog diepvriestafelmodel onderaan, elektrische boiler (is warmtepompboiler waarvan warmtepompfunctie na 2 en een half jaar net uit garantie stuk was, herstelling is zeer duur)Ik douche maar één keer per week, rest van dagen gewoon wassen aan lavabo. Partner kan zich dagelijks douchen op werk en heeft daar gratis handdoeken ter beschikking.Elke week brood bakken in heteluchtoven.
  Ik lees dat je de stekker van toestellen uittrekt als je die niet gebruikt. Verbruikt een toestel dat niet aanstaat maar wel verbonden is met het stroomnet dan elektriciteit ?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heb je een dure warmtepomp en dan net na de garantie dat stuk. Slecht gemaakt onderdeel. Schande. Ze zijn nog niet goed doorontwikkeld denk ik.

   Maakt tie herrie?

   Verwijderen
  2. Alle toestellen die aan blijven staan verbruiken stroom. Jaren terug al weer zette ik er aan en uit knopjes tussen. Koffiezetapparaat, computer, klokjes in magnetron oven. Alles eigenlijk. Tv.

   Na plaatsing daalde het elektriciteitsverbruik zomaar, hoppa. Hoefde ik niets voor te doen.

   Verwijderen
 2. Gadver, 1x per week douchen. Echt ??

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Valt mee hoor. Vroeger wasten we ons alleen maar. 1 x in de 2 weken met washandje. En 1x per week schoon ondergoed. En dat ging ook !

   Verwijderen
  2. Ik douche alleen als mijn haar gewassen moet worden, meestal om de 6 à 8 dagen. Verder was ik mij iedere morgen van top tot teen aan de wastafel! Ik begrijp niet wat daar “gadver” aan us!

   Verwijderen
  3. anoniem van 10.53 : elke dag gewoon met washandje wassen aan wastafel en 'maar' één keer per week douchen, wat is daar volgens jou fout of vies aan ?

   Verwijderen
  4. Ja wat is daar gadver aan ? Met een washandje kom je ook overal ( ook de intieme delen )

   Verwijderen
  5. Er zijn weken dat ik mij helemaal niet was. Je moet uitgaan van het zelfreinigend vermogen van de huid. Aan de evt. luchtjes die ontstaan zijn mijn partner en ik inmiddels wel gewend. Hoezo ' gadver ' ?

   Verwijderen
  6. Veel mensen uit afrika e.d. douchen vaak helemaal niet. De begeleiders in de azc's moeten vaak wennen aan deze niet-westerse gewoonte

   Verwijderen
 3. Stekker eruit trekken heeft wel zin. Veel moderne apparaten hebben een 'standby'stand (om interne klokken/geheugens van elektra te blijven voorzien). In deze stand trekt het apparaat wel wat stroom, maar niet veel (ordegroote 1 Watt) Je loopt wel de kans dat je klokken e.d. opnieuw moet instellen nadat je de stekker eruit getrokken hebt.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wij gebruiken wel 5x zoveel energie met 2 personen. Waar ja paar keer per week de oven aan, op inductie koken elke dag elke dag douchen 2 personen, 2 mobieltjes,2 computers, 1 tablet, 1 tv , vaatwasser, wasmachine (zuinig), 2 combi koelkast/diepvries, warmtepompdroger voor in de winter maanden, mechanische ventilatie in de woning, wel overal led lampen in huis maar vooral het koken op inductie en de oven gebruiken veel stroom. Wij moeten toch van het gas af... dus zal het nog wel gaan stijgen als het warme water ook met stroom verwarmd wordt.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wij gebruiken 3x zoveel stroom maar zijn met 6 x zoveel personen. Maar onze gasnota is weer lager :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is voor 6 personen heel goed gedaan!

   Verwijderen
  2. Aha, erg leuk Zuinigaan heeft een gezicht.

   Verwijderen
  3. Haha, ik heb al bijna 65,5 jaar een gezicht, maar heel recent ook op de weblog.

   Verwijderen
 6. Volgens mij mis ik ventilatiesysteem in je opsomming, en vaak gebruikt de deurbel ook stroom.
  Je doet het netjes.
  En wat anderen al eerder zeiden, eens per week onder de douche en de rest van de week wassen aan de wastafel is heel gewoon. En beter voor je huid als je allergisch aangelegd bent.

  Groet,Greet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. In mijn huis uit begin jaren 70 is geen ventillatiesysteem. Geen stroomverbruik daarvan.
   Er is ook geen elektrische bel op stroom. Ik gebruik een draadloze op batterijen, de ontvanger hangtin mijn woonkamer.

   Verwijderen