Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

dinsdag 22 mei 2018

Zuinigaan en de privacywet AVG

Ook Zuinigaan ontkomt er niet aan, bloggers moeten een privacyverklaring publiceren.
Het was flink wat werk, maar ik heb nu een verklaring gemaakt.
Ik ga op het tabblad rechtsboven deze tekst plaatsen.
----------------------------------------------------------------------------------------------------
PRIVACYVERKLARING
Zuinigaan, gevestigd in Groningen, is verantwoordelijk voor de verwerking van persoonsgegevens zoals weergegeven in deze privacyverklaring.
Contactgegevens: https://zuinigaan.blogspot.nl/

Zuinigaan is de Functionaris Gegevensbescherming van weblog Zuinigaan. Zij is te bereiken via zuinigaan@gmail.com

Persoonsgegevens die ik verwerk
Zuingaan verwerkt je persoonsgegeven doordat je gebruik maakt van diensten op mijn blog, via het weblog (digitale) producten koopt en/of omdat je deze gegevens zelf aan mij verstrekt.
Hieronder vind je een overzicht van de persoonsgegevens die ik verwerk.
Ik verwerk alleen de gegevens die je zelf aan mij verstrekt. Dit kunnen de volgende gegevens zijn:
voor- en achternaam
e-mailadres
website
Ik gebruik geen social media plugins.

Bijzondere en/of gevoelige persoonsgegevens die ik verwerk
Mijn blog heeft niet de intentie gegevens te verzamelen over websitebezoekers die jonger zijn dan 16 jaar. Tenzij ze toestemming hebben van ouders of voogd. Ik kan echter niet controleren of een bezoeker ouder dan 16 is. Ik raad ouders dan ook aan betrokken te zijn bij de online activiteiten van hun kinderen, om zo te voorkomen dat er gegevens over kinderen verzameld worden zonder ouderlijke toestemming. Als je er van overtuigd bent dat ik zonder toestemming persoonlijke gegevens heb verzameld over een minderjarige, neem dan contact met mijn op via zuinigaan@gmail.com, dan verwijder is deze informatie.

Met welk doel en op basis van welke grondslag ik persoonsgegevens verwerkZuinigaan verwerkt jouw persoonsgegevens voor de volgende doelen:
- je te kunnen e-mailen  indien dit nodig is om onze dienstverlening te kunnen uitvoert
- Zuinigaan analyseert jouw gedrag op de website om daarmee de website te verbeteren en aanbod van producten en/of diensten af te stemmen op jouw voorkeuren.
- om reacties op mijn blog te kunnen plaatsen
- Zuinigaan gebruikt de volgende computerprogramma's of - systemen: Blogger en g-mail (beide van Google). Klik hier voor het privacybeleid van Google

 Hoe lang ik persoonsgegevens bewaar
Goedgekeurde reacties op mijn blog blijven staan zo lang jij ze niet zelf verwijdert.
Uiteraard is het mogelijk om anoniem te reageren.
Zuinigaan bewaart je persoonsgegevens niet langer dan strikt nodig is om de doelen te realiseren waarvoor je gegevens worden verzameld. Ik hanteer de volgende bewaartermijnen voor de volgende (categorieën) van persoonsgegevens:
Personalia - bewaartermijn tot einde actie - nodig voor postverzending
Adres - bewaartermijn tot einde actie - nodig voor postverzending
Toelichting: hierbij gaat het om verzending van zaken die verloot worden onder lezers, bijvoorbeeld tijdschriften of boeken.

Delen van persoonsgegevens met derden
Zuinigaan verstrekt uitsluitend aan derden en alleen als dit nodig is voor de uitvoering van mijn overeenkomst met jou of om te voldoen aan een wettelijke verplichting.

Cookies , of vergelijkbare technieken, die ik gebruik
Zuinigaan gebruikt alleen technische en functionele cookies en analytische cookies die geen inbreuk maken op je privacy. Een cookie is een klein tekstbestand dat bij het eerste bezoek aan deze website wordt opgeslagen op jouw computer, tablet of smartphone. De cookies die ik gebruik zijn noodzakelijk voor de technische werking van de website en jouw gebruiksgemak. Ze zorgen ervoor dat je website naar behoren werkt en onthouden bijvoorbeeld jouw voorkeursinstellingen. Ook kan ik hiermee mijn blog optimaliseren. Je kunt je afmelden voor cookies door je internetbrowser zo in te stellen dat deze geen cookies meer opslaat. Daarnaast kun je ook alle informatie die eerder is opgeslagen via de instellingen van je browser verwijderen.

Gegevens inzien, aanpassen of verwijderen
Je hebt het recht om je persoonsgegevens in te zien, te corrigeren of te verwijderen. Daarnaast heb je het recht om je eventuele toestemming voor de gegevensverwerking in te trekken of bezwaar te maken tegen de verwerking van jouw persoonsgegevens door Zuinigaan en heb je het recht op gegevensoverdraagbaarheid. Dat betekent dat je bij mij een verzoek kan indienen om de persoonsgegevens die ik van jou beschik in een computerbestand naar jou of een nader, door jou genoemde organisatie te sturen.
Je kunt een verzoek tot inzage, correctie, verwijdering, overdracht van je persoonsgegevens of verzoek tot intrekking van je toestemming of bezwaar op de verwerking van jouw persoonsgegevens sturen naar zuinigaan@gmail.com. Om er zeker van te zijn dat het verzoek tot inzage door jou is gedaan, vraag ik jou een kopie van je identiteitsbewijs met je verzoek digitaal mee te sturen. Maak in deze kopie je pasfoto, MRZ (machine readable zone, de strook met nummers onderaan het paspoort, paspoortnummer en BSN zwart. Dit ter bescherming van je privacy. Ik reageer zo snel mogelijk, maar binnen vier weken, op jouw verzoek.

Zuinigaan wil je er tevens op wijzen dat je de mogelijkheid heb om een klacht in te dienen bij de nationale toezichthouder, de Autoriteit Persoonsgegevens. Dat kan via de volgende link:
https://autoriteitpersoonsgegevens.nl/nl/contact-met-de-autoriteit-persoonsgegevens/tip-ons

Hoe ik persoonsgegevens beveilig
Zuinigaan neemt de bescherming van jouw gegevens serieus en neemt passende maatregelen om misbruik, verlies, onbevoegde toegang, ongewenste openbaarmaking en ongeoorloofde wijziging tegen te gaan. Als jij het idee hebt dat jouw gegevens toch niet goed beveiligd zijn of er aanwijzingen zijn voor misbruik, neem dan contact op via  zuinigaan@gmail.com

Ik wil andere bloggers, met name het Rijke Wijf, hartelijk bedanken voor hun voorbeelden. Dat maakte de klus een stuk gemakkelijker om te doen!

15 opmerkingen:

  1. Controleer nog even op typefouten ...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Zo, daar ben je ook weer vanaf : )

    Ik vind de AVG heel vermoeiend voor bloggers....

    Huisvlijt

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Vraag 1: heb je een bedrijf?
    Vraag 2: ben je een organisatie?
    Vraag 3: lever je goederen en diensten?
    Vraag 4: heb je mijn NAW- en betalingsgegevens?

    Geen van deze vragen zijn op een eenvoudige weblog als deze, waarop je schrijft over je uitgaven van boodschappen, kleinkinderen en andere dagelijkse dingen van toepassing.

    Iemand veroorzaakt paniek, dat je zo'n verklaring op je weblog moet zetten en blijkbaar kan niemand zelf eens goed nadenken!

    De AVG is bedoeld voor ondernemers, organisaties en ZZP'ers, die wel goederen en diensten leveren en daarvoor beschikken over de NAW- en betalingsgegevens, die met de AVG gewaarborgd moeten worden en dat moet je ook nog eens voor een inspecteur aannemelijk maken, dat dit ook correct gebeurt.

    En wil je echt zeker zijn, bel dan eerst met de Autoriteit Persoonsgegevens voor je zo'n idiote verklaring plaatst.

    My goodness, ik erger me dood aan die onzinnige paniekzaaierij voor simpele weblogs, waarin wat gekeuveld wordt over dagelijkse dingen!

    Desalniettemin,

    Vriendelijke groet,

    Lily

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Eigenlijk vind ik het ook grote onzin ;-) maar ik had het idee dat ik er toe verplicht was.

      Verwijderen
  4. "Hobbyblogges:worden er reacties onder je blogs geplaatst, dan laten mensen een naam en IP-adres achter en dat is meer dan persoonlijk gebruik. Je moet dan wel aan de AVG voldoen. Je hebt dan in elk geval een privacyverklaring nodig..."

    Bij deze dus gedaan.Ik zie zelfs dat je een tab voor de privacyverklaring gemaakt hebt zodat het terug te vinden is. Goed hoor.

    Groet,Greet

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Greet, okee, je weet mijn naam en dan???
    Je hebt mogelijk mijn IP-adres en dan???
    Wie weet, heb ik wel een dynamisch IP-adres en dan heb je er niets aan en geloof me, alleen een hacker kan er echt iets mee, maar daar hoef je geen blog voor te hebben.

    Mijn computer is 2 jaar geleden gehackt, wat mijn eigen schuld was, omdat ik laks was geworden in de beveiliging. Inmiddels is deze goed beveiligd, maar de meeste blogs draaien op een hostingsbedrijf: Blogger, Wordpress en zo zijn er meer en die dienen te zorgen voor beveiliging, omdat je daar zelf geen invloed op kunt uitoefenen.

    En echt, die privacy-verklaring, die nu her en der maar klakkeloos op blogs worden geplaatst, hebben geen enkele waarde.
    Het zal namelijk nooit gecontroleerd worden door de Autoriteit Persoonsgegevens, omdat het geen bedrijven zijn!

    Laat iedereen zich nu eens goed inlezen voor wie de AVG een heel duidelijke noodzaak is en dan lees je, dat het voor bedrijven, organisaties en ZZP'ers is, die de belangrijke gegevens moeten waarborgen.

    Zelfs de Autoriteit Persoonsgegevens, die toezichthouder is, heeft al aangegeven, dat ze gaan controleren, maar echt niet meteen de kleine slager of bakker op de hoek het moeilijk gaan maken.
    Het gaat om de bedrijfsvoering met NAW- en betalingsgegevens en dat is gewoon niet van toepassing op de hobby-blogger, die over ditjes en datjes schrijft.

    Ik vind het echt triest, dat zoveel mensen zich gek laten maken en het plezier in bloggen en reacties verliezen door niet goed lezen, nadenken en paniekzaaierij.

    Nogmaals vriendelijke groet,

    Lily

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Nog wat zitten nadenken na gelezen te hebben op de website van Autoriteit Persoonsgegevens, ook geprobeerd te bellen, maar ze zijn duidelijk overbelast, want ik krijg geen contact, alleen tuut tuut tuut van de in gesprekstoon.

    Ik wil het wel even scherp stellen en maak je geen zorgen Zuinigaan, het is puur hypothetisch, maar met deze verklaring heb ik het recht om te weten, wat jij van mij opslaat en hoe je dit opslaat en welk inzicht ik in mijn gegevens heb.
    Kun je mij dit laten zien?

    Dat is namelijk de vereiste van de AVG, je kunt wel van alles roepen, maar zonder daadwerkelijk inzicht in mijn gegevens, die jij van mij hebt, is het niets meer dan een lege verklaring.
    Dat is ook de meerwaarde voor de consument en burger om te weten, wat en hoe de persoonlijke gegevens worden opgeslagen en welk inzicht ik daar in heb.
    Mag ik dat even inzien???

    Ik mag dat eisen met zo'n verklaring op je website en als je dat niet kunt, ben je in gebreke en benadeel je mij als burger en consument.

    Nee, natuurlijk eis ik dat niet, je hebt mijn naam en mogelijk mijn IP-adres, maar verder weet je helemaal niets van mij.
    Niet mijn volledige naam, niet mijn adres en al helemaal niet mijn rekeningnummer, want je verkoopt niets en je levert geen diensten of goederen.

    Ik lees je blog, al dan niet met interesse en al dan niet reageer ik op blogs, maar heeft niets te maken met de AVG.
    Ik koop immers niets van jou, dus ik hoef jou geen NAW- en betalingsgegevens te geven, die mogelijk een privacy-probleem kunnen geven als jij die gegevens niet zorgvuldig afgeschermd heb en waarin ik geen inzicht heb, hoe jij mij categoriseert in afkomst, gender en mogelijk afgestemde reclame.

    Ik probeer duidelijk te maken, wat de AVG inhoudt en waar deze voor bedoeld is. Inzicht voor de burger en consument en het recht om de gegevensopslag te wijzigen.

    Het is toch niet van toepassing op een dagelijks blog met huis-tuin- en keukenverhalen, waar je zeker soms over kunt nadenken en soms een meerwaarde hebben voor je persoonlijke situatie in de categorie: "goh, zo had ik het nog niet bekeken", maar niets met persoonlijke en privacy-gevoelige gegevens, die hiermee opgeslagen worden.

    Voor jou heeft het geen enkele meerwaarde als ik vertel, hoe mijn leven in elkaar steekt, je kunt hooguit meeleven of jouw mening geven, maar daarmee houdt het op.

    Verder kun je je ook nog vragen stellen over de AVG om informatie bij alle organisatie's te vragen, wat dan je recht en plicht voor bedrijven en organisaties is, wat er van je opgeslagen is en waarin je inzicht wilt hebben.
    In hoeverre zullen burgers en consumenten hier wat aan hebben en weet je ook, wie allemaal informatie over jou hebben?

    Maar goed, dit alles terzijde, maar ik zou met mijn betoog graag de onrust uit blogland weg willen halen, de AVG is namelijk niet van toepassing op blogs zonder betaalmodel!

    Als je mij niet gelooft, bezoek dan de site van autoriteit persoonsgegevens, waar het wat duidelijker gemaakt wordt, wie aan de AVG moet voldoen en geloof me, een persoonlijke blog behoort niet tot de doelgroep!

    Vriendelijke groet,

    Lily

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mee eens. In de AVG is ook het recht om vergeten worden een groot goed. Als ik nu wil weten wat je van me weet, moet je dat met deze verklaring waarmaken. Wie ben ik (mijn echte naam, adres en woonplaats en eventueel BSN en/of IP-adres). Wat bewaar je voor een informatie gekoppeld aan mijn naam? Met welke partij heb je dan een verwerkersovereenkomst?
      Waarna ik na het inzien van deze gegevens zelf kan aangeven wat ik graag verwijderd zie worden. En hoe ga je mij informeren als je informatie van mij kwijt bent geraakt. 'Zomaar' kwijt raken van persoonsgegevens is ook een lek en moet je goed regelen.
      Dit soort zaken is niet nodig voor een blog dat bijhouden wordt voor de hobby waarin geen persoonsgegevens en naar een persoon herleidbare foto's of filmmateriaal staat.
      Daarentegen ben ik het eens dat Google de boel wel op orde moet hebben.

      Verwijderen
    2. Beste Ellen, ik weet vrijwel niets van jou. Je noemt je Ellen1979, maar misschien is dat helemaal niet je echte naam en je echte geboortejaar. Misschien heet je in het echt wel Janneke of Madelief en is je geboortejaar 1969 of 1989 of zo.

      In feite weet ik heel weinig van diegenen die reageren op mijn weblog.

      Als jij wilt dat ik al je reacties verwijder, dan zul je eerst moeten aangeven op welke data je reacties hebt gegeven en of je die wilt verwijderen, want ik kan niet sorteren op naam van diegene die gereageerd heeft.

      Op mijn vorige weblog kon ik zien wat het IP adres was van iemand die reageerde, en kon ik daar ook op sorteren, toen kon ik zien dat mensen vanaf hetzelfde IP adres onder verschillende namen reageerden en ik kon IP adressen blokkeren. Dat deed ik met trollen die onder verschillende namen, maar kennelijk vanaf dezelfde computer reageerden. Blogspot heeft dat betreft voor de blogschrijver zelf een stuk minder mogelijkheden.

      Verwijderen
    3. Precies dat wat je nu aangeeft dat je niet kunt, dat vraagt de wet van organisaties. Zoals Lily al aangeeft het geldt niet voor jou. MAAR door zo'n verklaring op je website te zetten geef je aan dat je er aan voldoet en dan moet je dat ook kunnen waarmaken. Jij moet nu kunnen laten zien wie waar gereageerd heeft en niet dat de lezer dat zelf aangeeft. En dat kun je niet, het is daarom handiger om die privacy verklaring weer te verwijderen en je als hobby-blogger (die je bent, en die ik graag volg) te gedragen.

      Verwijderen
  7. Google, eigenaar van blogspot, is verantwoordelijk in deze omdat zij een bedrijf zijn. Jij hoeft dus niet op jouw blogspot een verklaring te zetten om aan de privacy wet te voldoen. Google heeft zich al ingedekt door wanneer jij een blogspot site bezoekt te vragen of je akkoord gaat met het accepteren van cookies. Hoe simpel kan het zijn.
    Groet, Ellen

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Tsjonge Lily jij maakt je druk zeg! Maar ben het met je punt wel eens dat ik het grote onzin vind dat dit op zo'n soort blog staat.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ach arme Lilly toch...wat een stress heb je ervan.
    Ik moet denken aan dat tekeningetje van xkcd van iemand die internet wil beheersen/controleren.
    Internet is wrong!
    https://xkcd.com/386/

    Groet,Greet


    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nee,Lily probeert bloggers zoals Zuinigaan te beschermen. Want als je zegt dat je ergens aan voldoet (ook al hoeft dat niet) dan moet je het waarmaken, en dat kan Zuinigaan niet. Als je het dan alsnog niet kunt waarmaken ben je volgens deze wet wel strafbaar, zelfs als je er niet aan hoeft te voldoen. Zuinigaan is een zeer goed bezocht en daarmee invloedrijk blog dan kun je beter geen paniek voetbal gaan spelen als het niet nodig is en het goede voorbeeld geven. En dat probeert Lily nu te bewerkstelligen.

      Verwijderen
  10. Even olie op het vuur.....

    Rechtsboven staat een aanmoediging om ergens op te klikken, waardoor de blogger en de lezer beiden iets terugkrijgen. Dat lijkt mij op "monitization", lees: geld verdienen. Dat kan de discussie wel eens een andere kant op draaien...

    BeantwoordenVerwijderen