Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 werd ik 66 jaar en kreeg ik mijn eerste pensioen en AOW. Ik had een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij in 2007 op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege dit pensioengat. Ik heb hard gewerkt aan het aflossen van mijn hypotheek. De hypotheek is inmiddels volledig afgelost. Mijn berichten gaan nu over leven met een pensioen.

maandag 21 mei 2018

Lekker bezig en zeer zuinig ook!

Oudste dochter had op de koningsmarkt een leuke lap stof gekocht. Het leek een soort dekbedhoes, maar dan een buitengewoon formaat. Het was een leuk stofje met appeltjes en niet zichtbaar versleten.  In het midden zat voor en achter over de lengte een strook en de voor- of de achterkant bestond uit blokken. Dochter betaalde er 2 euro voor en daar kon ik volgens haar wel wat leuks mee doen.  De stoffering van haar oude poppenbedje was aan vernieuwing toe en dan kon mijn kleindochter er leuk mee spelen. Dus ik ging in het afgelopen weekend aan de slag.


Ik maakte een dekbedhoesje, een kussensloopje en een hemeltje van 1/4 van de stof. De groene strook die in de hoes zat verwerkte ik tot tot een randje voor het hemeltje. Kostprijs qua stof: €0,50.

zomerbroekje van de hoes
Er waren ook 2 blauwe blokken in de hoes, van één van die blokken maakte ik een broekje. Dit kostte aan stof €0,25.
Er is nog zo veel stof over, dat ik nog wel 5 broekjes kan maken, 1 blauwe en 4 rode. Ik zie wel wat ik daarmee doe.

Ik heb laatst de stoffendoos op zolder  uitgezocht en 2 categorieën gemaakt:
- te gebruiken
- kan weg, want daar ga ik niets meer mee doen.
Bij de te gebruiken stoffen was een lap waar ik ooit, 27 jaar geleden , een zomerbroekje voor mijn jongste dochter van gemaakt had. Uit die stof kon nét nog een broekje gemaakt worden.
Deze bewaarde stof kostte mij nu helemaal niets!
Wie wat bewaart, die heeft wat 😁😁

broekje van de oude lap stof, je ziet het broekje ook rechtsboven op de vorige foto.  Die foto geeft de kleuren beter weer dan op deze foto.
Jongste dochter in 1991 met een broekje van dezelfde stof.


Er is nog meer stof, ik ga ook nog een jurkje en nog een broekje maken van oude stoffen die op zolder lagen.

19 opmerkingen:

 1. Leuk dat je dochters zelfgemaakte kleding voor de kleinkindjes waarderen. Ik heb hier nog massa's stof liggen van toen ik voor onze eigen kinderen naaide. Onze kinderen waren altijd zeer mooi en exclusief gekleed maar toen ze een jaar of 15 waren wilden ze geen zelfgemaakte kledij meer dragen. Ik zou zo graag voor de kleinkindjes kleren naaien (en breien) maar onze dochter heeft liever dat haar kindjes merkkledij dragen (tweedehands gekocht) dus het heeft totaal geen zin dat ik tijd, energie, naaibenodigdheden en vooral veel liefde steek in het vervaardigen van kledingstukken die nooit gedragen zullen worden. Zonde, als ik zie hoeveel mooie stof en breigaren ik hier nog liggen heb....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jammer is dat hè? Ik heb een nichtje dat in verwachting is en die wil ook alleen maar gekochte dingen hebben. Haar moeder had graag van alles voor de baby gemaakt, maar het gaat niet door en dat terwijl die moeder juist altijd hele mooie dingen maakt.

   Verwijderen
 2. Het poppenwiegje en de broekjes zijn mooi geworden. Ik heb onlangs ook 2 mooie lappen stof bij de kringloop gekocht. De ene gaat een jurk worden en de ander een shirt of een broek. Zelf iets maken geeft veel voldoening en nog meer als het je aan materiaal bijna niets gekost heeft.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik vind het heel leuk geworden! En super dat je van oude dingen weer iets moois kunt maken. Een beetje recyclen is goed voor ons milieu.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Voor al die leuke dingen heb je straks nog meer tijd.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Leuk gemaakt, vooral het blauwe broekje is heel leuk geworden.
  Ik heb ook al heel wat lappen en kleding bij de kringloop gekocht om er wat anders van te maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik vind het altijd zo leuk als mensen dit kunnen! Haken, naaien en breien, ik heb er zelf niet veel kaas van gegeten helaas.
  Gelukkig ben ik dan weer heel handig in andere dingen dus dat maakt het weer een beetje goed ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Vanaf mijn negende heb ik naailes gehad van mijn moeder. Zij naaide bijna al haar eigen kleding en die van mijn broertje en mij zelf.
   Ik naaide vanaf mijn 11e de kleding van mijn moeder, mijn moeder had door ziekte toen problemen met haar handen en ik moest voor haar naaien: broekpakken, mantelpakjes. Ook voor mij zelf naaide ik toen kleding. Vanaf mijn 15e weinig meer, toen kocht ik de meest van kleding. Op mijn 20e kocht ik een eigen naaimachine bij de V&D, die ruilde ik op mijn 30e in voor een betere.
   Zeker vanaf dat ik zelf moeder werd heb ik heel veel genaaid.

   Verwijderen
 7. Mijn schoonmoeder maakte ook altijd veel kleertjes ed, was er altijd erg blij mee. Kan zelf wel goed dingen bedenken maar de praktische uitvoering ervan is een probleem, ben jammer genoeg niet handig. Vind zelfgemaakte kleding net leuk, apart, creatief en het past ook nog eens perfect omdat het maatkleding is. Heb altijd veel bewondering voor creatieve mensen die de prachtigste dingen kunnen maken, vakmensen worden ondergewaardeerd in ons land.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Mooi gemaakt. Fijn he om zo creatief bezig te zijn.
  Ik heb zoveel gemaakt voor de kinderen, en voor kindjes om ons heen De zusterschortjes waren favoriet, uit een laken...oude theedoeken werden keukenschort of tuinschort. Leuk kadootjes voor de creche en klasgenootjes en spullen voor de poppenkinders.
  Lappen stof kocht ik voor een prikkie op de markt, en ik gebruikte ook lakens,theedoeken,oude overhemden.

  Groet, Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat ontzettende leuk allemaal! En dat je dochter uit dezelfde stof ook al ooit een broekje droeg, wie wat bewaart die heeft wat. Fijn dat jouw creativiteit gewaardeerd wordt,jij hoeft je niet te gaan vervelen als je stopt met werken.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Leuk geworden hoor! Heerlijk als je zoiets kunt.

  Mijn moeder heeft ooit van een kussensloop met zonnebloemen 2 jurkjes gemaakt. 1 voor mij, 1 voor mijn pop.
  Helemaal met smockwerk op het bovenlijfje.
  Het was prachtig geworden, maar ze vond het zulk rotwerk dat ze het helas bijna nooit deed.
  En ik had vroeger een vriendinnetje en haar moeder maakte ook heel veel zelf. Ze had eens een jurkje (zwart met bloemetjes) en dat vond ik zoooooo mooi.

  C@th

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Super leuk! Ik zou ook graag zelf zo’n mooie kleertjes maken voor onze toekomstige kleine, maar helaas kan in onze familie niemand echt naaien. Mss maar ergens een cursus gaan zoeken :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb ook nooit een opleiding naaien gehad en heb het mezelf aangeleerd : gewoon een beetje logisch denken en durven proberen. Als je je erop toelegt en mooi afwerkt, lukt het beter en beter.
   Het eerste wat ik destijds genaaid heb, waren flanellen luiers voor ons eerste kindje : gewone rechte lappen met een zoompje langs alle kanten. Daarna heb ik me geriskeerd aan rokjes uit gerecykleerde stof, broekjes met elastiek bovenaan zijn ook heel makkelijk te maken,.... Ik maakte op de duur zo goed als alle bovenkleding voor onze kinderen tot zelfs de jassen.
   Leuke hobby en in die tijd kon je er veel mee besparen want stof kopen was bijlange zo duur niet of nu.

   Verwijderen
  2. Het klopt dat stof 20 à 30 jaar geleden in verhouding een stuk goedkoper was dan nu. Het is nu eigenlijk financieel gezien niet meer de moeite waard om van nieuwe stof kinderkleding te maken, want nieuw is even duur en tweedehands is zelfs een stuk goedkoper.

   Verwijderen
  3. Er zijn online heel veel (gratis) patronen met super duidelijke instructies vaak ook met foto's. Het is echt goed te doen om zelf te leren. Ik zou alleen ver uit de buurt van knippie blijven, daar loop ik regelmatig in vast met die vage werkbeschrijvingen.

   Verwijderen
  4. Ik vond destijds "Marion" al zelfmaakmodeboekje heel goed met duidelijke beschrijvingen. Uitleg bij "Knippie" vond ik ook minder duidelijk maar op de duur en met de nodige naaiervaring leverde dat geen problemen op. "Ottobre" heeft ook vaak leuke patroontjes maar aangezien onze dochter geen zelfgemaakte kleertjes wil gebruiken, kan ik alleen maar kijken naar die leuke modellen en patroontjes. Ik hoop stiekem dat indien onze zoon ooit kinderen heeft, hij een dame treft die wel interesse heeft in zelfgemaakte kinderkleren....

   Verwijderen
 12. Wat een heerlijk vrolijk stofje! Staat gezellig bij het hout.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Zo'n broekje heb ik ook wel genaaid. Leuk he dat je dit nu voor je kleinkind kan maken! Die gestippelde appeltjes zijn enig!

  BeantwoordenVerwijderen