Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 werd ik 66 jaar en kreeg ik mijn eerste pensioen en AOW. Ik had een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij in 2007 op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege dit pensioengat. Ik heb hard gewerkt aan het aflossen van mijn hypotheek. De hypotheek is inmiddels volledig afgelost. Mijn berichten gaan nu over leven met een pensioen.

zondag 27 mei 2018

Nog meer gemaakt van die leuke goedkope lap stof!

Ik schreef laatst over kinderkleding en andere dingen die ik zelf gemaakt had. Dat maken van kinderkleding werkt inspirerend. Ik heb nog meer gemaakt:
Een overgooiertje voor kleindochter en een bijpassend jurkje voor haar liefste pop.
Jurkje in A-lijn


Het patroon voor het jurkje voor mijn kleindochter haalde ik gratis van internet. Klik hiervoor hier. Daar zijn gratis patronen te downloaden voor maat 56 t/m maat 98. Patronen in grotere maten kun je kopen via deze site en ook de stoffen.
Het patroon voor het poppenjurkje maakte ik op basis van het gebreide jurkje dat de pop aan had.
Lang geleden, toen ik nog veel naaide, en ik gooide versleten kleding bij de vodden of ze hadden vlekken die ik er niet meer uit kreeg, dan knipte ik eerst de knopen van kledingstukken, zodat ik die nog weer kon gebruiken. Daar komen de knopen van beide jurkjes ook vandaan.
Ook weer heel zuinig!
Datzelfde deed ik vroeger ook met ritsen. Als die nog goed waren, dan tornde ik ze uit de kleding, en hergebruikte ik ze. Goede ritsen en knopen zijn namelijk best prijzig!

8 opmerkingen:

 1. Hier ook een knopendoos. Als ik iets maak wordt de doos tevoorschijn gehaald. Altijd leuk! Er zitten nog knopen in die mijn schoonmoeder van de kleding knipte voordat ze bij de vodden gingen. En ook ik torn de ritsen uit versleten kleding. Leuk jurkje trouwens wat je gemaakt hebt.
  Ik kan me nog goed herinneren dat mijn moeder om ons te verrassen jurkjes voor onze poppen maakte en dan achterop ons bed neerzette zodat we ze gelijk zagen als we wakker werden.❤

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik haal alles wat nog bruikbaar is af van kledij die te versleten is om nog verder te dragen :ritsen in goede staat, velcro, koordstoppers en koord of elastiek, knopen, etiketten, grote stukken voering uit rokken (van mijn moeder).... Etiketten en merkjes zijn ideaal om bij een ander kledingstuk een klein gaatje te camoufleren.
  Ik heb een heleboel gerecykleerde knopen : ik hang de gelijke knopen die ik afhaal van een kledingstuk samen met een draadje zodat ik niet moet zoeken. De knopen waar ik maar één exemplaar van heb, zitten in een aparte doos. Alle andere knopen zitten gesorteerd volgens kleur in meerdere dozen : tinten wit, tinten grijs/zwart, tinten blauw, tinten beige/bruin. Nog een aparte doos voor de andere kleuren en één voor de blinkende zilver- of goudkleurige knopen.
  De dozen waarin ik mijn knopen bewaar, kreeg ik jaren geleden van de slager (platte plastieken dozen met doorschijnend deksel van kipsalade, krabsalade,.....) In elk geval zeer makkelijk want die dozen stapelen goed op elkaar en door het doorschijnende deksel zie ik direct welke kleur knoop erin zit.
  Op Bh's staat vooraan soms een bloemetje, strikje, pareltje.... Die zaken haal ik eraf en naai die op de onderbroekjes van ons kleindochtertje want die is daar verzot op.
  Ik haal ook de brede in goede staat zijnde elastieken af van versleten boxershorts en heb al meerdere malen dergelijke elastieken gebruikt voor herstelling van een boxershort waarvan de elastiek uitgerekt was. Dergelijke elastieken zijn ook bruikbaar om door de tailleband van een broek te trekken als die een beetje te wijd is.
  Mooi jurkje, echt retro en leuk te weten dat het je eigenlijk niets gekost heeft.Ik zou zo graag voor onze kleinkinderen naaien maar weet dat het toch niet zal gebruikt worden.... liesbet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is jammer! Ik vind het zo waardevol dat ik voor beide jongens een zelfgemaakt truitje heb als eerste kledingstuk, gemaakt door mijn moeder.

   Verwijderen
 3. Ik had al een eigen knopendoos en heb ook die van moeder en schoonmoeder geerfd, plus alle andere naaispuletjes, garens, randjes en kantjes.
  Toevallig afgelopen week wat weggegooid aan elastiek, de rek was er uit, na misschien wel 30 jaar op kaartje te hebben gezeten.
  Ook een doos met lapjes die ook regelmatig als reparatiemateriaal gebruikt worden.
  Heerlijk zo'n ladenkast met veel!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Knopendoos, check, hier ook. Toen mijn kids op zichzelf gingen kregen ze ook een doosje knopen,wat garen en naalden, en veiligheidsspelden mee. Soort startsetje om kleding zelf te repareren.

  Groet,Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat leuk dat er ook anderen zijn die het nog zo doen. Vroeger werden we wel de straat op gestuurd om bij
  buren,kennissen of familie die kleur rits,garen of knopen te vinden. Dat was leuk.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een leuk jurkje, zou 'm zelf wel aan willen...
  Mijn moeder naaide ook altijd veel en had ook een hele verzameling oude hergebruikte spullen. Toen mijn kinderen klein waren naaide ik af en toe, maar kocht stofjes of ik elke dag naaide, Heb ze nog steeds...

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Schattig jurkje!
  Grappig trouwens, ik knip ook de knopen van vodden. En ondanks dat ik zelf geen kleding maak, gebruik ik ze wel af en toe. Heb eens een simpel blousje opgeleukt met een verscheidenheid aan witte/gebroken witte knoopjes langs de halszoom.
  Of ik gebruikte ze als ik verstelbaar taille-elastiek in de broeken van mijn kinderen zette.
  Ik heb nog een lading stofjes liggen, die moeten maar eens naar de kringloop...
  C@th

  BeantwoordenVerwijderen