Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 werd ik 66 jaar en kreeg ik mijn eerste pensioen en AOW. Ik had een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij in 2007 op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege dit pensioengat. Ik heb hard gewerkt aan het aflossen van mijn hypotheek. De hypotheek is inmiddels volledig afgelost. Mijn berichten gaan nu over leven met een pensioen.

vrijdag 18 mei 2018

Vegetarische vrijdag - is vegetarisch wel lekker?

Als je in je familie verstokte vleeseters hebt en je zou willen dat die vaker vegetarisch gaan eten, hoe doe je dat dan?
Er zijn heerlijke vegetarische vleesvervangers te koop. Die zijn zo lekker dat zelfs een kenner het verschil niet proeft! Ik vind spekjes heerlijk, voor die vleessoort kun je mij bij wijze van spreken wakker maken! Alleen kies ik er, sinds ik vrijwel 100% vegetarisch eet, niet meer voor om varkensspek te eten. Afgelopen maandag at ik bij mijn dochter pasta met uitgebakken spekjes. Vegetarisch. Er kwam geen dier aan te pas! En dat was me daar smakelijk!
Binnenkort komt er vegetarische biefstuk op de markt. Ik ben heel benieuwd hoe dat is. Nu houd ik zelf niet zo van biefstuk van de koe, dus ik ben niet de expert die er over kan oordelen of het plantaardige "biefstuk" lijkt op een biefstuk van een rund.
foto van het plantaardige biefstuk (bron: site van Vivera)
Er zijn ook vegetariërs die al die nep-vleesjes maar onzin vinden.
Je eet vlees of je eet het niet en als je geen vlees eet, dan moet je geen nagemaakt vlees eten.
Dat kan ik mij heel goed voorstellen. Om gezond en uitgebalanceerd te eten is die namaak ook niet nodig, maar voor mensen die nog maar net overwegen om niet dagelijks vlees bij iedere maaltijd te eten is het misschien toch een goed idee om ze niet al te veel cold turkey te laten afkicken van vlees.
Je kunt deze vleeseters ook eens een keer nepvlees voorzetten zonder dat ze door hebben dat ze geen vlees eten. Dat heb ik lang geleden al eens gedaan. Dat is wel 35 jaar geleden. Ik had een chili con carne gemaakt, maar dan niet met gehakt, maar met sojabrokjes, goed kruid en gemarineerd en lekker gebakken. Ik had niets gezegd over de inhoud van de bonenschotel en pas na afloop gemeld dat er geen vlees in zat. Het was wel grappig om de reactie te zien van de vriend van mijn man. Die dacht dat ik hem voor de gek hield. Hij had toch echt vlees geproefd.

Wat vind jij van het tegenwoordige aanbod aan vleesvervangers?

35 opmerkingen:

 1. Een vegetarische frikandel speciaal lijkt me wel wat

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha geef mij maar een echte frikadel speciaal.... ;)
   Maar zonder gekheid , we hebben hier dat vega vlees geproefd , maar het is echt gewoon niks
   Maar dat moet ieders voor zich weten , zoals dat tegenwoordig bij alles gezegd word , toch ...

   Verwijderen
 2. Ik vind het prijzig en vaak dezelfde smaak. Liever maak ik zelf een bonenburger.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, de bbq wordt liever gevuld met geslachte beesten, die een rot leven hebben gehad.
   Is goedkoper dan nep vlees.

   Is voor mij hetzelfde als de aanleg van nieuwe wegen door het beperkte groen van de randstad, omdat dat minder geld kost.

   Idem dat er graag btw heft op producten van de boer terwijl de tussenhandel de prijzen opdrijft en de boer te weinig betaalt.

   Ik kan nog wel even doorgaan.

   Verwijderen
  2. Ik ken een gezin met 6 kinderen waar ze erg blij zijn met de kilo knallers. Zo krijgen de kinderen ook nog (betaalbaar) vlees en halen zo hun quotum voor essentiele aminozuren en vitamine B-complex.

   Verwijderen
  3. Ja en minder belastend voor het milieu zoals de fabricage/transport van veganistisch voedsel dat over het algemeen wel is. Maar voortaan wel gezinnen met minder kinderen maken graag (denk aan de co2 footprint)

   Verwijderen
  4. Wat een achterlijke reactie ... gezinnen met minder kinderen maken denk ik... dom en niks met vega te maken ....

   Verwijderen
  5. Het meest belastende voor het milieu uiteindelijk is het weggooien van voedsel en dat doen we veel meer dan we denken. En dan maakt het niet uit of het biologisch, vegetarisch, veganistisch, kosher of halal is. Voedselproductie heeft altijd invloed op het milieu.

   Verwijderen
  6. Het meest belastende voor het milieu is ... nieuwe mensen creëren. Want deze mensen zullen op hun beurt weer voedsel weggooien, auto's of treinen of vliegtuigen gebruiken en ... mogelijk ... zelfs wéér nieuwe mensen creëren.

   Verwijderen
 3. We hadden laatst een vegetarische gourmetschotel van AH. 80% vond ik ranzig en duur...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik eet ook geen vega vlees. Mijn grote bezwaar is dat het met veel kunst en vliegwerk in elkaar is gezet met gebruik van allerlei hulp- en smaakstoffen, vaak met soja (herkomst onbekend meestal), palmolie, veel zout. Allemaal dingen die ik niet wil. Ik ben niet helemaal vegetarisch, eet af en toe kip of vis, wel biologisch. Ik maak wel af en toe bonenburgers en eet regelmatig haloumi en panir en voor de rest gewoon zonder vlees. Ik roerbak veel en dan mis je het vlees echt niet. Leontine

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik vind het allemaal heerlijk! Ik geloof wel dat ik het verschil proef, maar ik heb niet aan de smaak moeten wennen. Als je op een lijk kauwen minder ranzig vindt dan op planten, dan moet je dat natuurlijk zelf weten.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Als er een groep is van vegan,vege en vleeseters dan is er door dat nep spul een lekker maaltje klaar te maken voor iedereen. Dat is ook belangrijk. De kipstuckjes van vega slager zijn door een curry met cashewnoten en paddestoelen heel geschikt voor.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. "Vegetarisch vlees" alleen de benaming al. Dit zijn meestal sterk bewerkte producten, (heeft iemand wel eens de ingredientenlijst gelezen.)
  hierbij de ingredientenlijst van vegetartische stukjes van Q.uorn
  Mycoproteine (schimmeleiwit) (95%), gerehydrateerd scharrelei- eiwit, natuurlijke aroma’s, verdikkingsmiddel: calciumchloride, calciumacetaat. Voor allergenen, inclusief granen die gluten bevatten.
  Het is idd beter voor de dieren, maar of het voor de mens zo gezond is, dit doorgeraffineerde nepvoedsel??
  waarom niet gewoon je voedingsstoffen uit natuurlijke producten halen als bonen,noten, granen e.d.
  Gerda (meestal vegetarier)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Kan nooit goed zijn al die additieven. Hoe verzinnen ze het om calciumchloride toe te voegen en schimmels zijn ook dieren.

   Verwijderen
  2. Zie ook mijn reactie om 9.40 uur. Dezelfde bezwaren en daarbij nog dat ik het veel te zout vind maar ook dat is een manier om de smaak op te krikken. Leontine

   Verwijderen
  3. Calcium chloride wordt gebruikt als vervanger van Natrium Chloride, wel de smaak, niet de hoge bloeddruk. Het heeft net als keukenzout een preserverende werking. Ik vind het qua toevoegingen erg meevallen. Gerehedrateerd is vooral omdat je eiwit dan veel langer houdbaar is. Water er uit en er weer in. Voeding is ook vooral geur, dus het toevoegen van een aroma is niet heel vreemd, doen we zelf in de keuken ook. wat is er niet natuurlijk aan schimmeleiwitten (schimmelkaas zit er vol mee) eiwit: gewoon uit ei, geen vreemde dingen, en de basis zijn idd granen, goh, dat is brood ook. Het is alleen op een nieuwere manier verwerkt, maakt het nog niet gelijk slecht. Gelukkig gaan we tegenwoordig niet meer dood aan ons voedsel zo als in de jaren 50 en 60 nog regelmatig gebeurde.

   Verwijderen
 8. Ik zou het eigenlijk weer eens moeten kopen vind ik na het lezen van deze post. Wij eten nu vaak van het varken van mijn neef Henk dat hij zelf geslacht heeft.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Reacties
  1. Wat bedoel je?
   Varken is ook geen plantaardige vleesvervanger, het is vlees.

   Verwijderen
 10. Laatst vroeg mijn zoon of een maaltijd vegetarisch was (dat lust hij niet!), maar ik zei: nee hoor er zit alleen geen vlees in, toen at hij alles op.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Vooral mijn zoon is een echte vleeseter. Wat hij niet weet is dat ik de porties langzaam verklein, vooral in roerbak gerechten.
  En hij eet een paar keer per week bij zijn vriendin, dan eten mijn dochter en ik lekker zonder vlees. Maar nooit nepvlees, liever lekker noten/ei/kaas.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Er is niets mis met nagemaakt vlees. Er hoeven geen dieren voor dood en de smaak is prima. Niet alles is even lekker, er zijn soorten bij die ik niet lekker vind, maar dat heb ik ook met andere voedingsmiddelen.

   Verwijderen
  2. Anoniem van 11:46...
   Nee, nepvlees of fake meat.

   Overigens eten wij regelmatig vegetarisch, de ene keer vervangen door kaas/ei of noten. Een andere keer door vegetarische balletjes, de enige beste lekkere vleesvervanger op soja basis.
   En 1 a 2 x per week vis, maar ja dat is ook niet vegetarisch.
   Als we wel vlees eten zijn het kleine porties.

   C@th

   Verwijderen
 12. Vegetarische vis is wel prijzig hoor..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Echt he, toen ik er laatst bij de slager om vroeg viel ik steil achterover van de kiloprijs.....
   Duh

   Verwijderen
  2. Die sofish burger van sofine kun je iedereen op voeren als visticks .En goedkoper dan kibbeling .En lekker .

   Verwijderen
 13. De eerste kant-en-klare lekkere vleesvervanger heb ik nog niet gehad. Ik maak zelf altijd falafel, bonenburgers, panir en koop haloumi in de toko.
  Groentes roerbak ik meestal en voeg dan noten toe, heerlijk!
  Het lab-vlees heb ik nog nooit geproefd en aangezien ik vlees nooit gemist heb zal ik dat waarschijnlijk ook niet proberen. Bij een etentje neem ik meestal een stukje zalm maar thuis eet ik ook geen vis.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. De reacties zijn weer niet mals! Typisch toch. :) groetjes van een alleseter (ook vleesvervangers dus)

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Zou wel eens kipstuckjes of zoiets willen proberen, maar ik denk er niet aan om het te kopen. Omdat ik vrijwel nooit kant en klaar produkten gebruik.
  Op dagen dat ik zonder vlees kook heb ik trouwens ook geen behoefte aan iets wat daar op zou moeten lijken. Liever eet ik kikkjererwten, linzen of tofu
  met gember, knoflook en ketjap. Echt voedsel dus.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ik vind de groenteschijf van gourmet garden of zoiets best lekker en eet die heel af en toe als mijn AVG minnende kind thuis eet. Die mist het vlees dan niet. Het nepgehakt van de vegetarische slager in de bolognesesaus vind hij ook lekker.
  Ik at vaak vegetarisch, maar greep dan naar veel kaas als smaakmaker, voor het milieu ook heel belastend. Tegenwoordig maak ik eerder een curry met een beetje kip, dan een pasta met veel kaas. Voor mijn gewicht ook beter. Die kipstuckjes heb ik ook geprobeerd, maar die vind ik echt vies. Niet zozeer de smaak, maar meer de structuur.
  Leuke rubriek dit hoor,
  Myrna

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Kweekvlees binnenkort op de markt.

  BeantwoordenVerwijderen