Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 werd ik 66 jaar en kreeg ik mijn eerste pensioen en AOW. Ik had een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij in 2007 op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege dit pensioengat. Ik heb hard gewerkt aan het aflossen van mijn hypotheek. De hypotheek is inmiddels volledig afgelost. Mijn berichten gaan nu over leven met een pensioen.

maandag 9 juli 2018

Genieten van dieren en planten

Er werd hier laatst gezegd dat ik meer moest genieten, dus hier een stukje over natuur waar ik van geniet.  Grapje hoor, ik zag gewoon leuke vogels, planten en dieren 😊
Wat kwam ik tegen?
Op de fiets naar het werk een haas, die heb ik onderweg naar mijn werk nog nooit eerder gezien.  Het is vooral water en weilanden waar ik langs fiets een haas was helemaal nieuw voor mij op deze route. Verder zag ik onderweg Jacobskruiskruid, dagkoekoeksbloemen, bloeiende wikke, zuringen en ook planten waarvan ik de naam niet weet. In ieder geval zijn de bermen heel kleurig. Fijn dat de gemeente Groningen veel bermen niet maait, op een smalle strook naast het fietspad na. Zo kun je genieten van een scala aan wilde planten! De stukken gras die wel gemaaid zijn, zijn overigens één grote gele dorre vlakte met maar weinig bloemen.
Thuis, toen ik aan het bellen was, zat er steeds een grote bont specht in de enorme acacia van de buurvrouw. Ik had al eerder een specht in de tuin van de andere buren gezien, maar deze liet zich minstens 10 minuten bewonderen, heel leuk! De vorige keer was de specht al snel weer weg en had ik ook geen tijd om goed te zien welke soort het was, deze keer wist ik het zeker: een grote bonte specht!
Grote bonte specht (eigenlijk is hij helemaal niet erg groot)
Verder zag ik een meerkoet met kuikens die nog heel klein waren. Waarschijnlijk was het eerste broedsel niet heel succesvol en is het paar aan een tweede leg begonnen. Dat zie je soms ook bij wilde eenden.
meerkoet met kuiken
Verder zat er een Vlaamse gaai in mijn tuin, maar dat is niet uitzonderlijk, die heb ik al heel vaak gezien, en natuurlijk merels, mussen, kauwen, mezen etc. Altijd heel leuk om vogels te zien!

6 opmerkingen:

 1. Prachtig, van de natuur krijg je nooit genoeg. Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 2. De vogelgeluiden zijn ook zo mooi. Gister zaten we buiten en er waren een paar kraaien erg hard hard hun kakaka te laten horen, de hond kon niet plaatsen waar dat geluid vandaan kwam en wiep beetje dwaas rond te kijken maar niet naar boven.
  En we zagen 4 grote reigers buitelen in de lucht, dat hadden we zo nog nooit gezien.
  En als het in het weekend rustig en en in de avond zien we 2 hertjes die in het bos tegenover ons wonen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Schitterend, en heel bijzonder die specht. Maar ik dat geval vrees ik voor de acacia van je buurvrouw, want ik heb gehoord dat spechten alleen nesten maken in bomen die al zwak en ten dode opgeschreven zijn!
  Ik heb in de buurt veel ooievaars gezien, veel meer dan in andere jaren.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is een valse acacia, een Robinia. De boom is ongeveer 45 jaar oud en ruim 20 meter hoog. De kruin heeft een diameter van wel 9 meter. De boom ziet er redelijk gezond uit, veel blad en weinig dode takken.
   Volgens mij was de specht niet bezig met een nest, maar zocht hij beestjes in de bast van de boom.

   Verwijderen