zondag 29 juli 2018

Hoe stap je zonder zorgen over naar een andere energieleverancier?

Zoals je misschien wel weet, stap ik ieder jaar over naar een ander energiebedrijf. Dat doe ik vooral om verzekerd te zijn van een goede prijs en om ieder jaar een mooie overstapbonus (welkomstkorting) te ontvangen.

Daarbij zijn de volgende punten belangrijk:
- je moet weten wat de duur en de ingangsdatum is van je huidige contract. Contractbreuk kost je geld, daarom kun je dat beter voorkomen.  Ik heb bijvoorbeeld een jaarcontract tot 6 januari 2019. Dus ik zorg dat mijn nieuwe contract volgend jaar op 7 januari ingaat.

- stap niet over wanneer je huidige contract pas over 6 maanden of langer verloopt. Want anders betaal je boete wegens contractbreuk en loop je kans dat je de welkomstkorting van je huidige leverancier misloopt.

- je moet weten hoeveel gas en stroom je ongeveer verbruikt. Bij mij is dat ongeveer 600 kWh stroom en 550 m3 gas.

- bedenk van te voren of je groene stroom of grijze stroom wilt en wat voor groene stroom je dan wilt. Dit is een milieukeuze. Grijze stroom is niet milieuvriendelijk. Je kunt het verdelen in twee groepen:
1. Energie die is gemaakt uit energiebronnen die kunnen opraken. Bijvoorbeeld gas en steenkool. Als je hier elektriciteit van maakt, ontstaan er broeikasgassen. Deze gassen zijn slecht voor het milieu.
2. Kernenergie. Dit is slecht voor het milieu omdat er schadelijk afval ontstaat als je deze energie maakt.
Ik kies tegenwoordig altijd voor groene stroom die in Nederland is gemaakt.

Je voert op een vergelijkingssite je energieverbruik in en dan zoekt de site welk aanbod voor jou het voordeligst is. Als je googelt op vergelijkingssite energie, dan vind je een stuk of 10 sites. Ik heb vaak de site van de consumentenbond gebruikt, dit is een organisatie zonder winstoogmerk.

Als je via een vergelijkingssite overstapt, regelt de nieuwe energieleverancier alles voor je: het opzeggen bij je oude leverancier en de overstap bij de netbeheerder. Ik heb nog nooit problemen gehad bij de overstap.

Waarom, dat weet ik niet, maar de hoogte van de overstapbonus, ook cashback genoemd, kan van dag tot dag verschillen. Daarom raad ik je aan om diverse keren te kijken en als je een mooie welkomstkorting tegenkomt, daar gebruik van te maken.

4 opmerkingen:

  1. Er zit wel een addertje onder het gras, in Nederland wordt 45% groene stroom verkocht, terwijl er maar 12,5% van alle in Nederland geproduceerde energie werkelijk groen is. Hier een link naar een website waar je hierover meer informatie kunt vinden:
    https://wisenederland.nl/groene-stroom/zo-werkt-de-handel-groene-stroom

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Een overstap is vooral lonend voor degenen die een ultra laag verbruik hebben zoals zuinigaan. Bijvoorbeeld een overstapbonus van 300 euro kan dan wel meer dan de helft zijn van wat je daadwerkelijk gebruikt. Heb je een hoger gebruik dan weegt de 300 euro veel minder op tegen de vaak wel hogere tarieven per KWH en Kuub gas.
    Ik wil de energiemaatschappijen niet op een idee brengen. Maar op klanten zoals Zuinigaan lijden ze m i verlies

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik ben het met je eens dat een bonus voor mensen als ik waarschijnlijk helemaal niet uit kan! Een overstapbonus van 300 euro heb ik nog nooit gehad, maar wel 250 euro en dan is mijn voorschot per maand omgerekend tussen 35 en 40 euro.
      In januari krijg ik zo'n 200 euro.

      Verwijderen
    2. Hier heb ik andere ervaringen mee. Wij hebben geen laag verbruik, maar stappen toch elk jaar over. Ii zie niet in waarom dit betekent dat we dan hogere tarieven zouden krijgen. Mijn ervaring is dat het aanbod van de bestaande leverancier om te blijven pas hoge tarieven imhoudt.

      Verwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.