Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 werd ik 66 jaar en kreeg ik mijn eerste pensioen en AOW. Ik had een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij in 2007 op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege dit pensioengat. Ik heb hard gewerkt aan het aflossen van mijn hypotheek. De hypotheek is inmiddels volledig afgelost. Mijn berichten gaan nu over leven met een pensioen.

vrijdag 20 juli 2018

Vegetarisch, bevat geen gluten, bevat geen melk en is ook nog eens een gezondere keuze!

Rara, wat is dat?

Een bloemkool bij de Albert Heijn!  😂

De bloemkolen zijn deze week in de aanbieding en ze staan met deze aanbevelingen op de site. 
En dan denk ik: moet dat er nu echt bij? Denken ze bij de AH dat de klanten zo onnozel zijn dat ze niet weten dat bloemkolen aan die beschrijving voldoen? Ik heb mij echt verbaasd over deze aanbevelingen!

Het klopt natuurlijk wel, groenten zijn vegetarisch, ze bevatten geen gluten, bevatten geen melk en ze zijn ook nog eens een gezondere keuze. Dat geldt voor alle groenten en ook voor alle fruit.
Wat die gezondere keuze betreft wil ik een uitzondering maken voor fruit in blik en gekonfijt fruit zoals dadels en vijgen, want daar is (bijna?) altijd suiker aan toegevoegd, waardoor het fruit eerder in de categorie snoepgoed valt dan in de categorie fruit.

Wat wil ik hier nu mee zeggen? Eet vooral veel groenten, dat is goed voor je!
Ik ga zo'n bloemkool kopen. In de lade van de koelkast blijft een bloemkool lang goed en als je nogal lang over een bloemkool doet: je kunt een bloemkool ook in roosjes invriezen.

Overigens: helemaal vegetarisch is een bloemkool niet altijd. Mijn moeder kocht er ooit eentje met heel veel zwarte luis. Waarschijnlijk was het een biologische bloemkool. Het lukte ons niet om alle luis er af te wassen. Mijn moeder had hiervoor de volgende oplossing: bloemkool koken, vervolgens overdekken met een laagje witte saus en daarop strooide ze nootmuskaat.
Mijn vader en mijn broertje hebben niets gemerkt en mijn moeder en ik hebben er ook smakelijk van gegeten. We proefden niets van die luis en we hebben niets gezegd.


33 opmerkingen:

 1. Vegetarisch of vegan eten is ook een trend. Net als glutenvrij en zuivelvrij. Dus daar maakt AH gebruik van als ze bloemkool willen verkopen. Ik vind de teksten van AH vaak enorm overdreven. Als ik de allerhande lees vraag ik me weleens af of ze hun klanten serieus nemen.
  Ja die luizen :-). Wat helpt is om de bloemkool een tijd lang in water met flink zout te leggen. Dan laten de luizen los. Daarna wassen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mijn moeder had de bloemkool in zout water gelegd, maar waarschijnlijk niet lang genoeg, want die luizen hielden vol en lieten niet los! Of het water bevatte te weinig zout?

   Verwijderen
 2. Wat dadels betreft: Dadels bevatten van zichzelf veel (natuurlijke) suiker, ik denk dat je dat bedoelt. Er wordt doorgaans geen suiker aan toegevoegd al heb je soms wel van die kleine pakjes met dadels waar zo'n suikerlaagje overheen zit, maar dit is zeker wel de minderheid van de dadels (en sowieso de allerslechtste kwaliteit die je maar kan vinden). Mijn man komt uit een dadelrijk land en daar zul je echt nóóit dergelijke dadels met een suikerlaagje aantreffen. Idem voor vijgen, dit zijn gewoon lekkere zomervruchten, dus ik weet niet waar je dat vandaan hebt? Of je bedoelt misschien gedroogde vijgen, die bevatten eveneens geen suikerlaagje maar zitten wel veel natuurlijke suikers in, net zoals andere gedroogde vruchten.

  Overigens vind ik het grappig dat ze glutenvrij als gezond neerzetten terwijl mensen ook gewoon groenten- en fruitallergieën kunnen hebben. Ik kan niet tegen verschillende soorten tropisch fruit, maar een vriendin van mij heeft het veel erger en kan geen enkele fruitsoort verdragen en ook op bepaalde groenten zoals paprika reageert zij heftig.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gluten is rijk aan de aminozuren asparagine, glutamine, arginine en proline

   Verwijderen
  2. En wat is daar zo ongezond aan? Als gluten slecht zouden zijn voor mensen, dan was ons soort allang uitgestorven, want over de hele wereld worden gluten gegeten vaak als basisvoedsel en we lijden eerder aan overbevolking dan aan uitsterven!
   Er zijn mensen met een gluten-allergie (dit is iets totaal anders dan een "gluten-intollerantie", wat nl gewoon onzin is), en die worden inderdaad ernstig ziek van gluten en mogen die totaal niet eten.
   Maar marketing en hipperigheid doen ons van alles geloven, tot grote blijdschap van de voedind=gsindustrie.

   Verwijderen
  3. Gluten is rijk aan de sporeneiwitten zoals asparagine en arginine. Voor de meeste mensen (99,8% van de bevolking) een uitstekende bron bouwstoffen. Een heel klein deel van de bevolking hebben een gluten allergie. We moeten hier niet al te veel op focussen..

   Verwijderen
 3. De grootste vleesproducenten in Duitsland werken vaak volgens de islamitische wetgeving, zo blijkt uit een onderzoek.
  De grootste kippenproducent van het land, Wiesenhof, produceert halal. Een deel van het slachthuis van het bedrijf is al tientallen jaren geleden halal gecertificeerd.

  Naast de garantie dat de producten vrij zijn van alcohol en varkensvlees en de dieren ritueel worden geslacht, zijn ook alle productiemiddelen van het bedrijf naar Mekka gericht.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Okee, en wat wil je hier mee zeggen?

   Verwijderen
  2. Vreselijk. Wat een dierenleed. Al die halal slachtingen.

   Verwijderen
  3. Nou, dat halal vlees geen gluten bevat...

   Verwijderen
  4. ....oke, anoniem van 08.40, je bedoelt hiermee............??

   Verwijderen
  5. Dat halal vlees geen gluten bevat en goed is voor groepen die gluten intolerant zijn

   Verwijderen
  6. ��. Hahaha, je bedoelt super gepeste beesten kun je eten als je gluten intolerant bent ?

   Verwijderen
  7. Anoniem 11:32 uur.
   Ik zou me schamen.

   Jet

   Verwijderen
  8. Liever vlees van een schaap dat in een kudde heeft geleefd en halal of koosjer is geslacht, dan een volgens de verdoofregels geslacht beest uit een overvolle varkensstal of van een arme koe die haar hele leven binnen heeft gestaan. Mij gaat het erom hoe een beest heeft geleefd. Dus ga ik naar een groene slager.

   Verwijderen
  9. Het heeft niet zoveel zin een varken halal te slachten. Het dier is per definitie halal en wordt niet door de moslim gegeten. Overigens is een varken ook glutenvrij.

   Verwijderen
  10. lees voor tweede keer halal = haram

   Verwijderen
  11. wat heeft deze discussie nu met het ondewerp te maken ? Dat vlees geen gluten bevat ? Insekten en kaas en eieren ook niet. Raar

   Verwijderen
 4. Dat is inderdaad nogal maf zeg. Maar fabrikanten pronken wel vaker met teksten die nergens opslaan. Zoals pakken yoghurt waarop staat 0% vet. Ik zie in de Consumentengids vaak voorbeelden hiervan. Altijd wel leuk om te zien, hoeveel flauwekul er wordt verkocht : )

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Van de mensen in de bijstand geeft 60 à 65 procent aan niet te willen werken als het geen inkomensverbetering oplevert. Iets minder dan vier op de tien vrezen er ook echt op achteruit te gaan met een baan.
  Van de mensen die daadwerkelijk vanuit de bijstand aan de slag zijn gekomen, geeft 42 procent aan dat ze er financieel niet beter van zijn geworden.

  Dat blijkt uit een onderzoek van de Inspectie Werk en Inkomen (IWI)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik snap de eerste alinea niet van deze blog. AH geeft van al zijn producten aa n aan welke criteria deze voldoen. Dat is niet omdat ze denken dat klanten dom zijn dat is een service die ze bieden voor mensen die dat graag weten en wellicht geen tijd hebben om iets uit te zoeken. En zoals het voor de een heel gewoon is dat bloemkool geen gluten bevat is dat voor iemand die nieuw is en nog jong juist fijn om te weten. Jammer weer die negatieve instelling. Maak dat glas eens halfvol!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Voor de nieuwkomers in holland kan de advertentie verhelderend werken:
  Smaak:Bloemkool heeft een zachte, typische koolsmaak.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Volgens Ome Willem hoort er een papje over. Daar vertelt de advertentie dan weer niets over.

   Verwijderen
  2. Hoezo voor de nieuwkomers..bloemkool groeit echt niet alleen in Nederland hoor ! In India maken ze het lekker gekruid, in Griekenland ook wel met tomatensaus. Overal weer anders. Maar hier dus meestal met een papje..met een papje..zoals Ome Willem zong..

   Verwijderen
 8. @ opnieuw beginnen. Jammer die onwetendheid. Lees je eens in over dit onderwerp, zou ik zeggen (hoewel je dat waarschijnlijk toch niet zal doen en dus liever de mainstream media napraat). Een dier is pas halal geslacht wanneer het goed heeft geleefd, niet mishandeld is, en dieren mogen tijdens de slacht zelfs niet hebben gezien van elkaar dat ze worden geslacht. Daarbij is verdoven (mits deze verdoving op zich niet dodelijk is) gewoon toegestaan - dit laatste in tegenstelling tot de koosjere slacht. Kortom het overgrote deel van het "halal" vlees is helemaal niet halal. Eigenlijk was het slachten van dieren vroeger in Nederland (van wat ik o.a van mijn oma hoorde) niet erg anders , en toch is het juist van déze tijd dat er veel verkeerd gaat m.b.t het behandelen van vee.
  Daarbij eet een praktiserende moslim vlees eigenlijk incidenteel, wij zijn dus wat ze tegenwoordig flexitariër noemen.
  Overigens wil ik wel kwijt dat ik best begrijp dat mensen het niet zo op de Islam als levenswijze hebben. Ik als moslima heb ook niks met sommige levenswijzen. Maar ik probeer me wel altijd goed in te lezen over hetgeen ik zeg. Het komt namelijk niet erg overtuigend over wanneer je ergens op tegen bent, maar inhoudelijk niet weet hoe en wat... : ) nog een fijne (vrij)dag en God's Zegen toegewenst!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. O, je bedoelt dat dieren doden heel normaal is?

   https://www.nrc.nl/nieuws/2015/11/02/de-pijn-van-het-dier-is-terug-op-de-markt-1554468-a468616

   En dat brood weggooien niet mag, maar aan de ratte voeren wel?

   Lees hier.
   https://www.binnenlandsbestuur.nl/ruimte-en-milieu/nieuws/actie-tegen-op-straat-gooien-brood.9459745.lynkx

   En dat deze vrouwen via rechtszaken proberen Islamitische vrouwenrechten af te dwingen. Islamitische vrouwenrechten...............

   https://www.opendemocracy.net/can-europe-make-it/collective-of-muslim-women-from-across-europe/muslim-women-s-rights-are-also-wome

   Verwijderen
 9. Islam is geen levenswijze maar een monotheïstische godsdienst

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Al heeeel erg lang .In de Tenach( Voor christenen het oude testament) al waren er regels over het slachten met de hals snede. Door priesters .Het dier moest heel rustig benadert worden en dan heel snel met een scherp mes de hals doorgesneden waardoor het veel sneller dood is dan met het schietmasker wat ergens in de jaren in zestig ,zeventig verplicht werd. Een niet ervaren slachter met schietmasker ,waarbij ze een pin in de hersen krijgen ,en een tegenspartelend dier maakt de lijdens weg veel groter dan een ervaren slachter met een heel scherp mes die met de hals snede werkt. Hier werd door zelf slachtende boeren en slachters tot die tijd ook met de hals snede gewerkt. Ik vind het zo naief om te denken dat lopende band slachten met opgefokte angstige, bijeen gedreven dieren en onervaren arbeiders zo veel beter//dier vriendelijker zou zijn. Ook al zouden ze verdoofd zijn. Het zijn geen tandartsen die even rustig vragen of de verdoving al ingewerkt is. Niet alleen naief ook racistisch. Lekker superieur om zo wel te mogen genieten van een stukje vlees. Als we maar kunnen zeggen dat we het goed geregeld (denken te) hebben. En al dat andere volk primitief gebleven is . G&G

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Voor de duidelijkheid : Dat verdoven gebeurt dus niet met een roesje of prikje of zo maar met dat schietmasker. Wordt het dier hersendood mee geknald. Bij een ervaren rustig slager met schietmasker die de tijd krijgt zal het dier inderdaad minder lijden dan bij een opgefokte prutser met een stomp mes waar het alleen maar zwaar gewond bij raakt en aan die verwondingen overlijd.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. @15:30; toch wel beide, afhankelijk van jouw definitie van 'levenswijze' (net zoals dat bv veganisme of rawfoodisme levenswijzen zijn, al kun je ze ook onder 'diëten' scharen...). Met het aanhangen/praktiseren van religie komt automatisch een levenswijze. Zo heb ik familieleden die hindoe zijn en die hebben (voortvloeiend uit hun religie) toch weer een heel andere levenswijze!

  @17:36 klopt inderdaad. Overigens zijn hier ook genoeg wetenschappenlijke onderzoeken over; voor de geïnteresseerden misschien wel fijn on te weten.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Of hoe je van een blogje over bloemkool via een bijdrage van een anoniempje opeens in een discussie over halal slachten kunt zitten.

  Er zat alleen luis op die ooit gegeten bloemkool mensen! Niet halal geslacht, alleen verzopen in zout water en toen alsnog opgegeten...

  BeantwoordenVerwijderen