Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In 2007 kocht ik mijn huis, in december 2018 werd ik 66 jaar en kreeg ik mijn eerste pensioen en AOW. Ik had een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij in 2007 op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege dit pensioengat. Ik heb hard gewerkt aan het aflossen van mijn hypotheek. De hypotheek is inmiddels volledig afgelost. Mijn berichten gaan nu over leven met een pensioen.

woensdag 29 augustus 2018

De appel die van de boom viel

Zes jaar geleden plantte ik een appelboompje in mijn tuin. Ik had het plan opgevat om appels uit eigen tuin te gaan kweken, dat leek me een heel zuinig plan! Deze boom bloeide één  keer in 2013, maar appels kwamen er niet aan. Tot dit voorjaar, toen ging er echt een appel aan mijn boom groeien. 
Eentje maar, maar het begin was er.
Ik zag met genoegen hoe mijn appeltje steeds verder groeide en uitgroeide tot een normale, volwassen appel.
Prachtig, zo'n appel.
Zo nu en dan ging ik even kijken.
Hij hing op een geschikte hoogte, zodat ik hem goed kon bewonderen.
Ik dacht dat hij nog wel wat langer aan de boom zou blijven groeien, maar ineens lag hij afgelopen maandagavond op de grond!
Kijk dit is hem!

Is hij lekker? Geen idee, ik ga hem eerst een tijdje bewonderen en dan opeten.

9 opmerkingen:

 1. Leuk! Ik heb hier drie appelbomen, maar het zijn ciderappels. Niet echt lekker om zo te eten. Ik wil hier ook appelbomen bijplanten, maar dan met lekkere appels.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Van het kleine, kromgegroeide appelboompje dat hier al in de tuin stond toen wij er kwamen wonen, krijg ik elk jaar 6-10 kilo appels - dat is exclusief alles wat ondertussen op de grond is gevallen/aangepikt.

  Dit jaar was top: 12,5 kilo. De appels bewaren goed, ik pluk ze als ze net beginnen te blozen maar verder nog groen zijn, binnen rijpen ze verder af. Als ik dat niet zou doen, is alles aangepikt, en kan je ze niet meer bewaren.

  Ik vind ze aardig van smaak, maar niet superlekker uit de hand. Ik gebruik ze dus gedurende de winter op in baksels, en vooral op de pannenkoek winden wij ze erg lekker. Gewoon 4-6 appels snipperen in de wok met boter, kaneel en wat bruine suiker langzaam gaar laten sudderen en dan op de pannenkoek scheppen - mmm heb er nu alweer zin in.

  Zuinigaan, ik geef mijn boompje wel elk jaar organische mest, en deze droge zomer kreeg hij elke dag een gieter water.

  Voor- en najaar strooi ik compost. Ik pluk er letterlijk de vruchten van!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het is wel een mooie! ;o)
  Ik herken het verhaal hoor, al was hier hier met een paar aalbessen. Twee besjes, zo geweldig gelachen! Maar het waren er twee. Misschien komend jaar iets meer? ;o)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het duurde bij mij even bij die aalbessen, maar tegenwoordig haal ik er bijna een kg van af!

   Verwijderen
 4. En? Heb je hem al op? Was hij lekker?
  Onze enige appel van enig formaat is dit jaar gestolen, en niet door een vogel. Altijd jammer, maar ach als m'n vader vertelde hoe hij vroeger appels gapte, vind ik dat altijd een leuk verhaal. Dus ik hoop dat het een kind was dat het een spannend avontuur vond en dat nog wel leert dat stelen iets is wat je niet doet. Er hangen nu nog een paar mini-appeltjes aan. Ik denk dat die niet lekker zijn, maar ik ga ze wel proberen, nog even door laten rijpen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Afgelopen woensdag heb ik hem samen met mijn oudste dochter opgegeten. Ik vond hem heel lekker! Dochter heeft een heel andere smaak en vindt fruit al snel zuur. Zij vond hem een beetje zuur, ik niet!

   Verwijderen