Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In 2007 kocht ik mijn huis, in december 2018 werd ik 66 jaar en kreeg ik mijn eerste pensioen en AOW. Ik had een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij in 2007 op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege dit pensioengat. Ik heb hard gewerkt aan het aflossen van mijn hypotheek. De hypotheek is inmiddels volledig afgelost. Mijn berichten gaan nu over leven met een pensioen.

maandag 27 augustus 2018

Het gaat goed met de economie! Meer banenkansen!

Het gaat zo goed met de economie, dat er volgens de kranten veel onvervulde vacatures zijn. Ze kunnen er gewoon geen mensen voor vinden!
Dat had ik me tien jaar geleden niet voor kunnen stellen! Toen waren er veel werklozen en was het moeilijk om een baan te vinden en ook was het moeilijk om als zelfstandige rond te komen, omdat er te weinig opdrachten waren. Dat is nu heel anders. De oorzaak is niet alleen de economie, maar ook de bevolkingsopbouw draagt daar aan bij. Er zijn namelijk veel mensen van mijn leeftijd die met pensioen gaan. De verlate babyboomers, zeg maar. Na ongeveer 1953-1954 was de babyboom wel voorbij en werden er minder kinderen geboren. Daarna, in de jaren zestig, kwam de pil die de geboorteregeling stimuleerde: nog minder kinderen. Wat nu de arbeidsmarkt op komt, is lang niet zo groot in aantal als wat met pensioen gaat.

Dus ben je nu werkloos? Grijp dan nu je kans! Ze willen volgens de Volkskrant zelfs mensen die eerst bijgeschoold moeten worden. Sommige mensen worden aangenomen om op  een vrachtwagen te rijden, maar hebben nog niet het rijbewijs dat daarvoor nodig is! Wel een rijbewijs voor een personenauto, maar geen rijbewijs voor een vrachtwagencombinatie. Ze gaan die mensen eerst opleiden.
In de ICT geldt dit al langer. Mijn jongste dochter kreeg een paar jaar geleden een baan bij een ICT bedrijf en werd toen eerst intern 3 maanden fulltime opgeleid op kosten van het bedrijf. Ze had een Universitaire master, maar geen master op het gebied van de ICT.  Na die 3 maanden kon ze aan de slag.
Dus zoek je werk, je kansen zijn nu groter dan een paar jaar geleden!
Zit je ergens en je wilt wel wat anders?
Volgens mij is het daarvoor nu een goed moment!

35 opmerkingen:

 1. Door de armoedeval loont werken vaak niet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt,
   Uiteindelijk is de voornaamste reden toch gewoon het gebrek aan noodzaak en beperkte meerwaarde. Als het nodig zou zijn om rond te komen of enorm zou lonen had iedereen wel meer motivatie. Als mijn vrouw twaalf uur meer gaat werken per week betalen we ons helemaal scheel aan de kinderopvang en houden we onder aan de streep 70 euro per maand meer over. Dat is ongeveer 2 euro netto per uur. Voor die fooi blijft mijn vrouw liever thuis, en ik geef haar groot gelijk.

   Verwijderen
  2. Wat een onzin. Dus dan maar teren op de staat? Wij betalen met z'n allen mee aan de toeslagen voor mensen die niet aan het werk willen. En beperkte meerwaarde? Werk brengt je zelfvertrouwen, zelfstandigheid, vakantiegeld en je bouwt pensioen op.

   Verwijderen
  3. Ja precies, en mensen die zogenaamd niet tegen een baas boven hen kunnen...

   Verwijderen
  4. @Anoniem 27/8: je moet wel heel veel verdienen samen, wil je bij gebruik van KDV weinig overhouden. Het percentage KOT wat je ontvangt is gigantisch! Wij verdienen samen ongeveer 150k en krijgen bijna niets terug (terecht), maar ik zag dat je bij bovenmodale inkomens zelfs nog enorm veel KOT ontvangt. Dus tenzij je vrouw een erg slechtbetaalde (laaggeschoolde?) functie heeft, kan je mij niet wijsmaken dat je weinig overhoudt.

   Is misschien een mooi moment om bij te scholen en op te schalen?

   Verwijderen
  5. Denk bovendien aan het feit, dat een CV mooier is als er niet gaten in zitten van vijf of meer jaar. Dus misschien werk je wel een paar jaar voor relatief weinig loon (omdat je kinderopvang moet betalen), maar uiteindelijk helpt het je vrouw wel om in de toekomst beter werk voor een fijner salaris te kunnen krijgen.

   Verwijderen
  6. Om nog maar niet te spreken van het feit als je onverhoopt uit elkaar zou gaan. Sta je dan zonder enig inkomen...Vroeger hadden ze een slogan die het nu ook weer goed zou doen: "Een slimme meid is op haar toekomst voorbereid".

   Verwijderen
  7. Als je trouwt in gemeenschap van goederen krijg je gewoon een flinke alimentatie van je ex hoor. Je kunt je oude levensstijl min of meer gewoon doorzetten. En je ex is wettelijk verplicht 12 jaar je alimentatie te verzorgen. Groetjes Ellen

   Verwijderen
  8. Dat snap ik wel dat iemand dat krijgt, maar je wil toch voor jezelf kunnen zorgen als je allen komt te staan? En als je ex met de noorderzon verdwijnt of slecht van betalen is? Ik zou nooit zo afhankelijk willen zijn...Niet werken omdat je het de moeite niet waard vind, vind ik onverkoopbaar.

   Verwijderen
  9. Hoezo slecht van betalen. In n echtscheidingsconvenant staat dat er betaald moet worden anders volgen gerechterlijkse stappen ( deurwaarder). Als vrouw met goed verdienende (ex) man heb je het recht aan je kant hoor.

   Verwijderen
  10. Ja maar recht hebben en krijgen kunnen soms twee verschillende dingen zijn...

   Verwijderen
  11. Grappig, anoniem van 13:34, als ik zou gaan scheiden krijg ik echt geen flinke alimentatie van mijn man, we verdienen bijna evenveel. Ik iets meer zelfs. Ik vind het erg prettig om eventueel financiël onafhankelijk te kunnen zijn.

   Verwijderen
 2. Met alle belastingvoordelen en toeslagen heeft een bijstandsmoeder met 2 kinderen ongeveer 2000 euro netto gratis geld per maand.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. En gelukkig maar, want we willen niet dat er onschuldige kinderen in armoede opgroeien in Nederland. Toch?

   Verwijderen
  2. Dat bedrag klopt niet, is ongeveer 1750. Daar zit wel álles bij in, huur en zorgtoeslag , kindgebonden budget én kinderbijslag ( omgerekend per maand ) Exacte bedrag verschild per persoon ( hooguit enkele tientjes meer of minder ) , afhankelijk van leeftijd van de kinderen en de hoogte van de huur bijvoorbeeld , maar 2000 haalt niemand. Als er sprake is van alimentatie dan wordt dat nog van die 1750 afgetrokken.

   Die zogenaamde 2000 euro heeft iemand eens in het nieuws geroepen en dat wordt door iedereen overgenomen , maar goed , mijn ervaring is dat het niet klopt.

   Verwijderen
  3. Nou, ik vind 1750 ook vrij riant. Dat is toch ong. 2x bijstand (900 euro) voor niks doen en gratis.

   Verwijderen
  4. Nee, het is meer: 2300 euro in de maand:

   https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/krijgt-een-bijstandsmoeder-echt-2-300-euro-per-maand-~beea17aa/

   Verwijderen
  5. Waarom moet een kind naar de kinderopvang als de moeder de hele dag thuis is?

   Verwijderen
  6. Omdat de moeder ook wel eens aan yoga of nailpolishing wil doen zonder het gejengel van haar kinders

   Verwijderen
  7. Je mag de kinderen alleen naar de opvang brengen als je een traject volgt om werk te krijgen en daar dus dagdelen aan kwijt bent. Zonder werk en zonder studie of traject krijg je geen opvangtoeslag.
   https://www.belastingdienst.nl/rekenhulpen/toeslagen/
   Verder is kinderbijslag voor iedereen, zelfs voor miljonairs. Het slaat dus nergens op om dit mee te tellen. Halen we die bedragen eraf, dan kom je op 1684 volgens de Volkskrant.
   https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/krijgt-een-bijstandsmoeder-echt-2-300-euro-per-maand-~beea17aa/

   Dan nog iets anders: ik ben heel blij met mijn baan. Van een dag werken rust ik veel meer uit dan een dag met mijn koters. Ik hou heel veel van ze, maar vind een dag zorgen absoluut geen 'niks doen'. Er zijn vast mensen met vermoeiendere banen dan die van mij(kantoorwerk), maar zo ervaar ik het.

   Met baan plus toeslagen en min het geld dat naar de kinderopvang gaat, hou ik zo'n 1900 per maand over. Ik ben echt dolblij dat ik dus zo'n 216 meer heb dan wanneer ik in de bijstand zou zitten. Ik vind het nu al vrij moeilijk om comfortabel rond te komen. Ik vind het heerlijk om wat geld te hebben voor oppas, hobby's en uitjes en om te sparen voor onvoorziene uitgaven. Zonder die 216 zou ik geen leven kunnen hebben. En het werk geeft voldoening en tijd om uit te rusten van inderdaad, het gejengel.

   Ik stel voor dat iedereen die jaloers is op bijstandsmensen, zelf de bijstand gaat uitproberen. Ik ben benieuwd of het jullie zou bevallen, mij lijkt het niks.

   Verwijderen
  8. Waarom zou je de kinderbijslag niet mogen meetellen. Dat zijn toch ook inkomsten

   Verwijderen
 3. Dit forum gaat er toch over dat er grotere banenkansen zijn...??????

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Bij ons werkt mevrouw 28 uur, en ik 32. Ik ben van 40 naar 32 gegaan, zij van 24 naar 28. Puur omdat we zo meer binnen haalde ( 100 netto per maand omdat zij een hoger uurloon geniet.), de kinderopvang voor 3 dagen gelijk bleef en we niet zwaarder worden belast (nog). Het heeft voor ons geen enkel nu om beide 40 uur te werken. De opvang stijgt dan de pan uit en de belastingdienst komt iets meer graaien. En ik wou graag een dag met de kinderen doorbrengen. Ja dan kies je bewust en gecalculeerd voor een bepaald aantal uren. Mvg Jan

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je kunt t ook omdraaien! Ik ben blij dat de overheid het zo stimuleert dat de ouders meer tijd met hun kinderen doorbrengen!

   Ik ben me er zelf steeds meer van bewust dat werken fijn is, maar dat 20 of 30u werken fijner is dan 40u. Ook zonder kinderen. Dan heb je nog tijd om je oma te bezoeken, je buurvrouw naar t ziekenhuis te brengen, een hobby te beoefenen en vrijwilligerswerk te doen.

   Verwijderen
 5. Nah, schrijft Zuinigaan eens een blijde blog, nadat men daarover heeft lopen zeuren en jengelen, zijn de zure reacties weer niet van de lucht! Ik blijf me hier telkens verbazen. Mvg Nienke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Helemaal mee eens. Iedereen die ambities heeft kan hiervan profiteren. Maar je kunt ook zuur blijven.

   Verwijderen
 6. Idd, wat een venijn. Laten we allemaal blij zijn met al die banen. Niemand hoeft meer thuis te zitten niksen !

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Venijn, zure reacties? Gelukkig zijn jullie laatste twee reacties van het blije soort, not... hahaha.
  Commentaar op commentaar is ook gewoon commentaar hoor, al dan niet zuur. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goed. Je wou ook iets zeggen, maar wist niets inhoudelijks?
   Het is vooral jammer dat het eeuwig verzandt in wat mensen toe komt in plaats van de mogelijkheden die het biedt. Maar er is nu eenmaal altijd een grote groep die blijft hangen in zijn slachtofferrol in plaats van kansen grijpen. Vaak is die groep overigens armer en lager opgeleid. Zo creëer je eigen problemen.

   Verwijderen
  2. Als je goed terugleest zie je dat ik al voldoende inhoudelijke reacties heb gegeven, was dat teveel moeite?

   Ik ben het echter met je eens dat veel mensen in de slachtofferrol blijven hangen en waar het vooral gaat over waar ze recht op hebben en niet wat hun plichten zijn. Ik pleit juist ervoor dat iedereen zoveel mogelijk aan het werk gaat en zijn eigen broek ophoud. Je kan ook altijd alleen komen te staan om wat voor reden dan ook, is het dan niet fijn als je al een baan hebt? Toeslagen en uitkeringen zijn voor mensen die het nodig hebben, en niet voor degenen die 'het niet de moeite waard vinden om te gaan werken'.
   Dat er dus meer banen blijken te zijn is dus alleen maar een mooie ontwikkeling. Maar je moet wel willen (en kunnen) dus.

   Verwijderen
 8. Wij hebben een achterneef van 32 die in zijn ganse leven nog maar amper 6 maand in totaal gewerkt heeft (in meerdere bedrijven wel te verstaan) en al jaren leeft van een uitkering. Hoe hij erin slaagt om bij elke verplichte sollicitatie te worden afgewezen is me een raadsel. Het stoort hem totaal niet dat hij geen job heeft en hij doet er ook niet echt moeite voor om werk te vinden.De uitkering die hij ontvangt, vindt hij vanzelfsprekend veel te laag want hij heeft moeite om rond te komen....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, sommige mensen slapen nu eenmaal graag uit en houden er niet van instructies van klant of leidinggevende te ontvangen.

   Verwijderen
  2. Misschien laat je achterneef niet het achterste van zijn tong zien en steekt er achter zijn werkloos zijn veel meer. Oordelen/veroordelen is oh zo makkelijk.

   Verwijderen
  3. @anoniem van 17.24 : ik zou absoluut niet weten "wat" er achter het werkloos zijn van onze achterneef kan schuilen maar het wordt hem allemaal veel te gemakkelijk gemaakt : hij leeft van een uitkering, woont zo goed als gratis (250 € per maand) in een huis dat hij huurt van zijn oma, slaapt uit tot 's middags en vult de rest van zijn dag om via internet spelletjes met anderen te spelen op pc. Huishouden doet hij niet want daarvoor beroept hij zich op zijn moeder die veel te goed is en alle wensen van zoonlief inwilligt. Ze is alleenstaande, heeft maar één kind en doet werkelijk alles voor hem gewoon uit schrik dat ze hem gaat verliezen als ze zijn eisen niet inwilligt. Krijgt hij zijn gedacht niet, dan wordt hij verbaal enorm agressief en het blijft niet bij verbale agressie.Zelfs als er buitenstaanders (zoals ik) bij zijn, houdt hij zich niet in dus je kan je voorstellen hoe hij zich gedraagt als hij alleen met zijn moeder is.....
   Hij klaagt altijd over tekort aan geld, eist dan van zijn moeder geld (die hem uit schrik geld geeft) maar kan wel meermaals per jaar op hotel op vakantie. Wie echt geld tekort heeft, gaat niet meermaals op reis gaan maar juist op die luxe zaken besparen.
   Neen, die jongen is gewoon te lui om te werken en hij zegt trouwens zelf : waarom zou ik werken ? (uitkering, enig kind van ouders die ook enige kinderen zijn dus erft later toch alles,geld nodig ? dan is moeder de geldkoe)
   "Oordelen/veroordelen is oh zo makkelijk" maar als je eens zou weten hoe hij profiteert van zijn moeder en hoeveel verdriet het haar doet dat hij zich zo gedraagt, zou je wel een andere mening hebben.

   Verwijderen
 9. hoi, ik vind het goed nieuws! Vorig jaar is het mij gelukt (48 jaar oud, vaste baan met lange opzegtermijn, 14 jaar in dienst) om een andere baan te vinden. Na de reorganisatie had ik het niet meer naar mijn zin, maar het viel niet mee een andere plek te vinden. Niet alleen voor mensen zonder baan, maar ook voor mensen met baan is het dus goed nieuws, want je kunt weer eens wat wisselen! Ik heb vorig jaar mijn vaste baan opgegeven voor nu een baan met jaarcontract. Mede door dit bericht zie ik de toekomst vol vertrouwen tegemoet. Groet, Gerardina

  BeantwoordenVerwijderen