Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In 2007 kocht ik mijn huis, in december 2018 werd ik 66 jaar en kreeg ik mijn eerste pensioen en AOW. Ik had een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij in 2007 op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege dit pensioengat. Ik heb hard gewerkt aan het aflossen van mijn hypotheek. De hypotheek is inmiddels volledig afgelost. Mijn berichten gaan nu over leven met een pensioen.

zondag 26 augustus 2018

Nieuw spaardeposito

Twee jaar lang had ik 10.000 euro op een spaardeposito staan. Het deposito leverde 1,05% rente op. Bij de huidige rentestand toch een redelijke rente. Het spaardeposito liep eind juli, toen ik op Ameland was, af en toen kreeg ik op de daaraan gekoppelde spaarrekening nog 0,2 %.
Wat te doen met het geld?
Opnieuw een spaardeposito? En waar dan?
Volgens Van spaarbank veranderen kreeg je de hoogste rente bij Banco BNI, maar dan zit je met een buitenlandse bankgarantie. Met andere woorden: als de bank failliet gaat, dan mag je via een buitenlandse bank proberen je geld terug te krijgen. Net zoiets als destijds Ice Save bij een IJslandse bank.
Dat leek me niet aantrekkelijk. Dat gold ook voor de Turkse banken die wel onder de Nederlandse bankgarantie vallen. De Turkse Lira is niet stabiel en is in het afgelopen jaar heel veel in waarde gezakt en gaat misschien in de toekomst nog meer zakken.
Uiteindelijk viel mijn keuze op een halfjaar deposito bij een Nederlandse bank met een spaardeposito van 0,45% rente.
Ik kies voor een half jaar omdat ik in het voorjaar van 2019 zonnepanelen wil. Dus dan moet het geld weer vrijkomen! Dan ga ik investeren in zonne-energie!
Hoeveel panelen zou ik nodig hebben bij een jaarverbruik van 600 kWh?

10 opmerkingen:

 1. Met onze 12 zonnepanelen wekken wij 2500 Kwh per jaar op. Omgerekend zou jij dus aan 3 panelen al genoeg hebben om in je eigen verbruik te voorzien.
  Groet, Greetje 54

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Misschien zou je meer dan 3 panelen kunnen nemen. En als straks het gas duurder wordt misschien een deel elektrisch kunnen verwarmen. En vergeet niet,je bent straks hele dagen thuis.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik verwacht inderdaad in de toekomst meer stroom te gaan gebruiken dan nu.
   Vaker thuis, alternatieven in plaats van het gebruik van gas.

   Verwijderen
 3. izerina kaart een goed punt aan. Je kunt altijd iets meer stroom gaan gebruiken dan je nu doet. Hoewel de zonnepanelen in de winter minder zullen geven dan zomers denk ik. Dus wellicht handig om op iets hogere productie in te zetten.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. De intresten die jullie in Nederland krijgen zijn een pak hoger of in Belgie.... 0.2 % op een spaarrekening, daar kunnen wij alleen nog van dromen.....liesbet

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Gelukkig heb je als particulier een hogere rente. Zakelijk zit ik twee jaar bij de Turkse bank met Nederlandse bankgarantie.

  Die 600 kWh van nu wordt meer. Ik nam elektrische verwarming. Overweeg in de toekomst elektrisch te koken. In de verre toekomst misschien een elektrische auto.
  Met voldoende zonnepanelen die door een goede erkende installateur zijn geplaatst heb je vrijheid. De omvormer moet vaker vervangen worden.
  Ik dacht dat jouw huis ongeschikt was voor panelen? Jammer dat je je oude elektriciteitsmeter niet meer hebt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Met het overstappen op elektrisch koken zou ik wachten tot je huidige kooktoestel aan vervanging toe is en je toch moet investeren in een nieuw apparaat. Met koken op gas gebruik je zo weinig, als je dat vervangt door elektra ga je daar Groningen echt niet mee helpen. Wij gebruiken in de zomermaanden 8 kub gas per maand, voor koken plus douchen voor 2 personen.
   Groet, Greetje54

   Verwijderen
  2. Mijn dak is oost-west gericht. Zon op de westkant lijkt met beste, omdat dak op het westen net niet helemaal pal west is, maar een beetje naar het zuiden. Mijn buurvrouw aan de zuidkant van mijn huis heeft veel bomen laten rooien, waardoor er nu meer zon in mijn tuin en ook op mijn dak komt. Ik zou dan voornamelijk middag en avond-zon krijgen.

   Verwijderen
  3. Mooi zo. Zonnepanelen zijn een goede investering. Kun je als je echt oud bent hier blijven wonen?

   Verwijderen
 6. Beste,

  Ik zou niet te lang wachten met de aankoop van zonnepanelen. Nu kun je nog de BTW terugkrijgen en hoe lang deze regeling nog duurt................
  Verder zou ik kijken hoeveel zonnepanelen je kwijt kunt op je dak en dan het maximale aantal neerleggen. In de toekomst kun je dan de stroom gebruiken voor een warmtepomp ipv cv met gas, elektrisch koken kachteltje meer tv kijken als je thuis bent computer meer aan etc.

  groet an

  BeantwoordenVerwijderen