Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In 2007 kocht ik mijn huis, in december 2018 werd ik 66 jaar en kreeg ik mijn eerste pensioen en AOW. Ik had een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij in 2007 op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege dit pensioengat. Ik heb hard gewerkt aan het aflossen van mijn hypotheek. De hypotheek is inmiddels volledig afgelost. Mijn berichten gaan nu over leven met een pensioen.

donderdag 16 augustus 2018

Tip om sneller en fijner te kunnen fietsen

Toen ik van Ameland terug kwam, waren mijn fietsbanden heel zacht! Waarschijnlijk waren ze voor mijn vakantie al leger dan normaal, maar doordat mijn fiets 2 weken in een snikhete schuur had gestaan, was het nog erger geworden. Ik ging zaterdagavond op die zachte banden naar mijn oudste dochter om daar te eten en ik nam me voor meteen na thuiskomst deze banden op te pompen.
Want wat fietste mijn fiets zwaar! Ik dacht nog even dat ik mijzelf op Ameland te veel verwend had door daar steeds op een elektrische fiets te fietsen.
Toen ik terug fietste maakte een wandelaarster nog een opmerking over mijn fietstempo! Ze zei: "Dat gaat ook niet snel!" Ik dacht: "mens waar bemoei je je mee! Ik ben de baas over mijn eigen tempo, het gaat nu al zwaar genoeg en daar wens ik geen opmerkingen over!"
Ik heb er diezelfde avond flink wat lucht bijgepompt. Ik heb nu weer tamelijk harde banden en dat fietst zo veel beter!
Hoe het kan dat je veel beter kunt fietsen met banden met voldoende lucht? Je hebt veel minder weerstand, de wrijving is een stuk minder dan op een fiets met te zachte banden!
Ik heb me voorgenomen om vaker mijn banden op te pompen.

7 opmerkingen:

 1. Ook de juiste spanning is belangrijk, hier fietsen waar makkelijk 5 bar in gaat. En tip neem gelijk de auto mee want 40 procent rijdt op te lage bandenspanning.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja, dat is zeker waar en de tip hierboven is ook zeker zo belangrijk. Gewoon alle banden op de juiste spanning houden, want ook een rolstoel duwt zwaarder met zachte banden. Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja, je voelt heel duidelijk het verschil als je fietst met fietsbanden die te weinig zijn opgepompt of met banden met een goede spanning. Het verschil wordt dan nog groter als de bagagedrager goed geladen is of de fietstassen volgeladen zijn.
  Ik gebruik zowel mijn elektrische fiets als mijn gewone fiets : elektrische voor grote afstanden, gewone voor kleine afstanden om mijn beenspieren en gewrichten toch wat te belasten. Bij elektrisch fietsen valt de weerstand nagenoeg volledig weg en heb je wel de beweging maar niet de belasting van spieren en gewrichten. Ik zoek dus de gulden middenweg om niet teveel te belasten maar ook niet te weinig.... liesbet

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ben gisteren naar de vuurtoren gefietst. Het was een stuk zwaarder dan ik dacht doordat we door de duinen gingen!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. In de winter heb je juist meer grip op een glad wegdek wanneer de bandenspanning van je fiets wat minder is.

  Groet, Ellen

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Voor autobanden geldt hetzelfde en je rijdt er, qua benzine, ook nog eens zuiniger door.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. wat verder nog helpt:
  af en toe een druppeltje olie op de ketting /
  de ketting even helemaal schoonmaken
  de ketting op spanning houden
  overdag licht uit
  de bestuurder bij overgewicht wat kilootjes afvallen helpt ook
  zet rammelende onderdelen weer opnieuw vast, dat fietst een stuk fijner

  BeantwoordenVerwijderen