Toen ik van Ameland terug kwam, waren mijn fietsbanden heel zacht! Waarschijnlijk waren ze voor mijn vakantie al leger dan normaal, maar doordat mijn fiets 2 weken in een snikhete schuur had gestaan, was het nog erger geworden. Ik ging zaterdagavond op die zachte banden naar mijn oudste dochter om daar te eten en ik nam me voor meteen na thuiskomst deze banden op te pompen.
Want wat fietste mijn fiets zwaar! Ik dacht nog even dat ik mijzelf op Ameland te veel verwend had door daar steeds op een elektrische fiets te fietsen.
Toen ik terug fietste maakte een wandelaarster nog een opmerking over mijn fietstempo! Ze zei: "Dat gaat ook niet snel!" Ik dacht: "mens waar bemoei je je mee! Ik ben de baas over mijn eigen tempo, het gaat nu al zwaar genoeg en daar wens ik geen opmerkingen over!"
Ik heb er diezelfde avond flink wat lucht bijgepompt. Ik heb nu weer tamelijk harde banden en dat fietst zo veel beter!
Hoe het kan dat je veel beter kunt fietsen met banden met voldoende lucht? Je hebt veel minder weerstand, de wrijving is een stuk minder dan op een fiets met te zachte banden!
Ik heb me voorgenomen om vaker mijn banden op te pompen.
Over besparen en bezuinigen en over met pensioen zijn. En ook over leven in de huidige tijd!
donderdag 16 augustus 2018
Tip om sneller en fijner te kunnen fietsen
Labels:
Vervoer
AUTEUR: Aaf, alias Zuinigaan.
Ooit opgeleid als bibliothecaris (1974) en maatschappelijk werker (1984). Van 1999 – 2019 werkzaam in het HBO en sindsdien met pensioen. Vanaf de aankoop van mijn huis in 2007 blogger met als centraal thema zuinig leven en besparen. Sinds 2016 oma van inmiddels 4 leuke kleinkinderen.
zuinigaan@gmail.com
Ooit opgeleid als bibliothecaris (1974) en maatschappelijk werker (1984). Van 1999 – 2019 werkzaam in het HBO en sindsdien met pensioen. Vanaf de aankoop van mijn huis in 2007 blogger met als centraal thema zuinig leven en besparen. Sinds 2016 oma van inmiddels 4 leuke kleinkinderen.
zuinigaan@gmail.com
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Ook de juiste spanning is belangrijk, hier fietsen waar makkelijk 5 bar in gaat. En tip neem gelijk de auto mee want 40 procent rijdt op te lage bandenspanning.
BeantwoordenVerwijderenJa, dat is zeker waar en de tip hierboven is ook zeker zo belangrijk. Gewoon alle banden op de juiste spanning houden, want ook een rolstoel duwt zwaarder met zachte banden. Groetjes
BeantwoordenVerwijderenJa, je voelt heel duidelijk het verschil als je fietst met fietsbanden die te weinig zijn opgepompt of met banden met een goede spanning. Het verschil wordt dan nog groter als de bagagedrager goed geladen is of de fietstassen volgeladen zijn.
BeantwoordenVerwijderenIk gebruik zowel mijn elektrische fiets als mijn gewone fiets : elektrische voor grote afstanden, gewone voor kleine afstanden om mijn beenspieren en gewrichten toch wat te belasten. Bij elektrisch fietsen valt de weerstand nagenoeg volledig weg en heb je wel de beweging maar niet de belasting van spieren en gewrichten. Ik zoek dus de gulden middenweg om niet teveel te belasten maar ook niet te weinig.... liesbet
Ik ben gisteren naar de vuurtoren gefietst. Het was een stuk zwaarder dan ik dacht doordat we door de duinen gingen!
BeantwoordenVerwijderenIn de winter heb je juist meer grip op een glad wegdek wanneer de bandenspanning van je fiets wat minder is.
BeantwoordenVerwijderenGroet, Ellen
Voor autobanden geldt hetzelfde en je rijdt er, qua benzine, ook nog eens zuiniger door.
BeantwoordenVerwijderenwat verder nog helpt:
BeantwoordenVerwijderenaf en toe een druppeltje olie op de ketting /
de ketting even helemaal schoonmaken
de ketting op spanning houden
overdag licht uit
de bestuurder bij overgewicht wat kilootjes afvallen helpt ook
zet rammelende onderdelen weer opnieuw vast, dat fietst een stuk fijner