Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In 2007 kocht ik mijn huis, in december 2018 werd ik 66 jaar en kreeg ik mijn eerste pensioen en AOW. Ik had een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij in 2007 op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege dit pensioengat. Ik heb hard gewerkt aan het aflossen van mijn hypotheek. De hypotheek is inmiddels volledig afgelost. Mijn berichten gaan nu over leven met een pensioen.

vrijdag 17 augustus 2018

Vegetarische vrijdag - een leuke ontwikkeling!

De trend om vegetarisch te eten zet door, steeds meer worden vegetarische alternatieve aangeboden.
Recent in het nieuws: vegetarische lunches worden standaard op verschillende universiteiten en bij diverse overheden. Je krijgt standaard vegetarische broodjes en niet meer automatisch ook vlees of vis op brood. Als je er expliciet om vraagt is het nog wel mogelijk om een niet-vegetarisch broodje of lunch te bestellen, maar dan moet je daar wel speciaal om vragen.


Als voorbeeld de Universiteit Utrecht die een nieuwe vegetarische kaart presenteert tijdens een proeverij met aubergine, puntpaprika, zwarte bonen, kikkererwten, linzen (Klik )…
Ik ben heel enthousiast en ik zou willen dat ze op mijn werk ook deze keuze maakten.

Deze tendens vindt ook plaats in de ons omringende landen. Soms vanwege diervriendelijkheid, maar ook vanwege duurzaamheid. Het schijnt dat ze bijvoorbeeld bij het parlement in Berlijn standaard alleen nog vegetarische lunches geven.

13 opmerkingen:

 1. Wij zijn op vakantie in Londen en het valt ons op hoeveel Vega en vegan er te krijgen is. Ongelooflijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat bijzonder dat bij sommige universiteiten vegetarisch zelfs de standaard wordt zeg! Dat wist ik niet. Ik heb zeker wel het idee dat het steeds meer inburgert.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ik ben katholiek opgevoed, en wij kregen vroegen op vrijdag vis of spinazie met ei. Ik geloof dat het een katholiek gebruik was/is

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ..de katholieken aten op vrijdag geen vlees omdat Jezus op vrijdag gestorven was. Begin jaren zestig is dat “verbod” opgeheven maar mijn, inmiddels overleden ouders, aten tot in de jaren negentig geen vlees op vrijdag!

   Verwijderen
 4. We moeten natuurlijk wel oppassen dat we i.p.v. dierlijke produkten niet allerlei groenten/fruit laten invliegen. Daar is het milieu ook niet mee gebaat! Met lokale produkten kunnen we ook gezond en gevarieerd eten!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Bij ons op het werk is 'meatless monday' ingevoerd. Het is de enige dag dat je zonder wachttijd het eten kunt pakken en kunt afrekenen en je altijd een plekje hebt...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. In Duitsland kwam ik laatst Frauen Vega en Herrn Vega tegen. Grappig dat dat onderscheid gemaakt wordt.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik ben zelfs al een paar commerciele eetgelegenheden tegen gekomen (onder anderen restaurant v.d. bijenkorf) waar ze één dag per week alleen maar vegetarische gerechten serveren.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. https://www.geenstijl.nl/5143571/vegan-meisje-eet-weer-vlees-wordt-woestaantrekkelijk-en-vol-levenslust/

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Of vegetarisch eten nu ook direct heel duurzaam is, weet ik niet. Avocado's invliegen is denk ik vervuilender of toch even vervuilend als een koe een goed leven geven en slachten. Ook heb ik mijn twijfels over de sojaproducten. Alles met mate en liefst van eigen bodem.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als je vegetarisch eet, betekent dat niet automatisch dat je vruchten en groenten uit de (sub)tropen eet. Soja wordt ook in Nederland geteeld.

   Verwijderen
  2. Nou, geteeld.... Nog niet echt, er worden proeven gedaan. Maar de resultaten zijn nog niet echt veel belovend en ik voorzie geen verandering op de korte termijn. https://www.boerderij.nl/Akkerbouw/Achtergrond/2018/2/Kansen-en-bedreigingen-van-sojateelt-in-Nederland-244679E/

   Verwijderen