Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 werd ik 66 jaar en kreeg ik mijn eerste pensioen en AOW. Ik had een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij in 2007 op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege dit pensioengat. Ik heb hard gewerkt aan het aflossen van mijn hypotheek. De hypotheek is inmiddels volledig afgelost. Mijn berichten gaan nu over leven met een pensioen.

zondag 30 september 2018

Brood van de bakker of van de supermarkt?

Op Ameland vond ik het brood grof volkoren brood van de bakker (maar verkocht in de supermarkt) echt héérlijk! Veel lekkerder dan het brood van de Jumbo in Nes.  Mijn voornemen was om thuis ook vaker brood van de bakker te kopen, maar inmiddels koop ik weer brood uit de supermarkt.

Mijn problemen bij het kopen van brood van de bakker:

- Ik ben iedere ochtend druk met andere dingen, geen tijd om naar de bakker te gaan, en als ik dan bij de bakker ben, dan is het volkoren brood al vrijwel op! Ze hebben nog wel andere soorten, maar ik houd vast aan volkoren, omdat dit gezonder is dan die andere soorten.

- Ik vind het brood van de bakker in mijn buurt veel minder lekker dan op Ameland.

Het fijn volkoren brood van de AH is door de consumentenbond als beste getest. Dat zal een test geweest zijn van fabrieksbrood en niet van brood van de warme bakker. Ik vind het minstens zo lekker als het brood van de bakker in mijn wijk. Dus waarom dan niet het veel goedkopere brood van de supermarkt gekocht?
Bij de bakker kost een brood €2,60 en bij AH €1,19

19 opmerkingen:

 1. Aggut... dat brengt me spontaan terug naar vroeger. Toen werkte ik hele dagen en deed mijn boodschappen tussen 12 en 1. En precies dan had de bakker óók middagpauze en was de zaak dicht! Kwam je er wat later alsnog, dan was-ie vrijwel uitverkocht en moest je maar afwachten wat er nog lag -- meestal heel weinig. De supermarkt was wel de hele dag open, maar dat brood smaakte... smerig. Het stonk gewoon. Geloof me, ik heb helemaal geen heimwee naar die tijd.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Misschien moet ik het brood van de AH maar een keer proberen. Ik ben zelf een erg lastige brood eter en het brood wat ik nu van de bakker heb, vind ik lekker maar kost wel 2,75. Ik bel de bakker altijd van tevoren om brood te bestellen dan weet je zeker dat het voor je klaar ligt.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Misschien... ook af en toe zelf brood gaan bakken? Als je straks met pensioen bent dan, hè? Is niet goedkoper dan brood van de supermarkt, maar kan wel veel lekkerder zijn als je een goed recept hebt en een klein beetje aandacht er aan besteed (wanneer het uit de oven moet e.d.). Je hebt niet per se een broodbakmachine nodig, het kan ook gewoon met je eigen handen en dan in de oven.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik bak al bijna 35 jaar zelf ons brood dus nog ver van voor de rage van het zelf broodbakken. Ik heb meerdere soorten bloem in huis en maak zelf een mengeling. Bakmixen koop ik niet aangezien we die veel te zout vinden en broodbakmix komt veel duurder uit of zelf een mengeling te maken. Ik bak elk weekend op nachttarief en bak meerdere broden ineens in mijn oven. De kosten van het elektriciteitsverbruik kan ik dus delen over meerdere broden. Toen de kinderen nog thuis woonden, bakte ik 8 broden ineens (4 naast elkaar op 2 baklagen). Nu we maar met twee meer zijn,bak ik elk weekend 2 of 4 broden. Na afkoelen, snijd ik de broden en pak ze in in dagporties om te diepvriezen. Zelf broodbakken zal een pak goedkoper zijn of gekocht brood van de bakker. Ik twijfel zelfs of zelf broodbakken goedkoper uitkomt of brood kopen in de supermarkt maar de kwaliteit en smaak van een zelfgebakken brood zal totaal anders zijn of brood uit een supermarkt.
  Nog een voordeel bij zelfbakken : de warmte die tijdens het bakken in de keuken vrijkomt, zorgt er in het stookseizoen voor dat de chauffage minder moet aanslaan. liesbet

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Brood altijd van de bakker. Supermarktbrood vind ik helemaal niks. Ik ben ook vaak laat maar reserveer gewoon brood. Zuurdesem volkoren is hier favoriet. Voor een brood betaal ik € 2,05.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoe lang is brood houdbaar. Ik had laatst brood van 3 dagen oud met al schimmel erop. Zou het n week in de winkel gelegen hebben?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Schimmelgroei is afhankelijk van meerdere factoren. De houdbaarheid is daar niet zo zeer de bepalende factor in. Brood wat ouder is droogt uit, droger brood zorgt voor slechtere groeiomstandigheden voor schimmel

   Verwijderen
 7. Hier altijd brood vd bakker dat smaakt zoveel lekkerder als supermarkt brood. Of als ik geen tijd heb dan vd supermarkt maar dan wel het brood wat ze zelf in de winkel afbakken dat is ook erg lekker, maar wel duurder als het fabrieksbrood. Misschien kun je ervoor kiezen om dat brood wat ze zelf afbakken te proberen vooral AH heeft ruime keus in vers afgebakken brood

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wij hebben altijd brood van de super! Waldkorn van de appie vinden wij erg lekker! Anders bestel je gewoon brood voor op de dag dat je vrij bent, kun je hem ophalen wanneer het jou uitkomt.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Brood van de bakker. Lekkerst. Bestel het en haal t uit mn werk op.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik bak brood en koop brood. Het ligt er maar net aan of ik tijd heb en zin... Bij de bakker kan ik het brood dat ik wil hebben bestellen. Als ik dan om 4 uur kom heb ik gewoon het brood dat ik wil.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Herkenbaar verhaal van Hermanna. Lang geleden mijn lunchboterhammen vergeten mee te nemen van huis. Ik had lunchpauze tussen 12 en en half twee. Maar het was in een dorp (het sjieke Laren) en daar was alles dicht, geen broodje of lunchhapje te krijgen. Balen maar o wat was het eten 's avonds lekker!

  Waar ik woon gelukkig een natuurwinkel vlakbij, die heerlijk brood hebben (is van een bakker, en zij bakken het 's morgens af). Veel duurder dan de supermarkt, maar heel vaak koop ik het brood van "gisteren" voor de helft van de prijs. En het smaakt net zo lekker.

  Heel af en toe wel eens speltbrood van AH als dat in de bonus is, dan vind ik het lekker maar als het brood op is heb ik er wel weer een poos genoeg van, en dan weer gauw naar de natuurwinkel voor een lekker stevig brood. Ik varieer daar ook regelmatig, net wat er in de aanbieding of afgeprijsd is. Is er niets in de aanbieding, dan neem ik gewoon die waar ik het meeste zin in heb!

  Verder wat hierboven al een aantal keer gezegd is: je kan vaak brood bij een bakker bestellen. Maar ook daar zit soms een uiterste afhaaltijd aan vast.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Bestel je brood gewoon bij de bakker of bak zelf een brood. Binnenkort heb je veel tijd en wie weet heb je er dan een leuke hobby bij.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wij eten meestal zelfgebakken brood. Wanneer dat niet uitkomt (bijna nooit), een keertje supermarktbrood. De dichtsbijzijnde bakker hier verkoopt brood met van die harde korsten en wij houden allemaal meer van zacht brood.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Bakker Beukeveld in Groningen is echt de lekkerste bakker!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Het brood moet vooral lekker zijn natuurlijk. Als je het brood van de bakker niet lekker vindt, dan zou ik het ook niet kopen. Ik ben opgegroeid met brood van de warme bakker, bij hoge uitzondering haal ik wat van de supermarkt. Ik vind het brood van de supermarkt gewoon niet lekker. Qua prijs is het uiteraard veel voordeliger om supermarktbrood te halen.
  Klopt, je moet er wel om denken dat je op tijd naar de bakker gaat :-) Soms is de keus er om 11.00 u al uit, dan voel je je net in Rusland haha.
  De warme bakker waar ik naar toe ga heeft om maandag het brood in de aanbieding. Ik heb ook jarenlang een wekelijkse bestelling gehad. Ging ik elke maandag mijn bestelling ophalen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is niet zo dat ik brood van de bakker niet lekker vind, het is naar mijn smaak alleen nauwelijks lekkerder in vergelijking met het brood van de supermarkt. Daarom is het mij de moeite en het geld niet waard.

   Verwijderen
 16. Wij wonen kort bij de duitse grens en ik ga elke zaterdag naar Duitsland voor de boodschappen en ga dan ook naar een echte duitse bakker die zijn handwerk verstaat, echt lekker zuurdesem brood waar geen rotzooi inzit en altijd een superlekkere korst

  BeantwoordenVerwijderen