Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 werd ik 66 jaar en kreeg ik mijn eerste pensioen en AOW. Ik had een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij in 2007 op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege dit pensioengat. Ik heb hard gewerkt aan het aflossen van mijn hypotheek. De hypotheek is inmiddels volledig afgelost. Mijn berichten gaan nu over leven met een pensioen.

donderdag 27 september 2018

Sinds gisteren is het verboden op straat te roken!

Tenminste, dan geldt voor sommige plekken in de stad Groningen.
Het is een landelijke primeur. Doordat ik zo hoestte in de afgelopen weken, had ik het liefst gezien dat het verbod overal zou gelden. Door het hoesten in combinatie met mijn astma reageerde ik nog heftiger dan anders op roken.
Jammer voor mij geldt het verbod absoluut nog niet overal, maar het begin is er.

 RTV-Noord:
Het gaat om de openbare ruimte rondom publieke gebouwen zoals theaters, ziekenhuizen en de kinderopvang. Volgens de gemeente Groningen hebben al dertig organisaties zich gemeld om de openbare ruimte rondom hun gebouw rookvrij te maken door een rookvrije zone aan te vragen. 
Met het aannemen van het voorstel is niet alleen sigarettenrook verboden in een rookvrije zone, maar ook andere schadelijke rookgassen zoals uitlaatgassen van brommers en auto's of rook van een barbecue. 

Het is niet de bedoeling dat er boetes uitgeschreven worden. Er is geen geld voor "handhavingsambtenaren" . De bedoeling is dat medeburgers rokende mensen aanspreken op hun gedrag.  

Ik doe dat ook al. Rond het zwembad waar ik zwem mag je niet roken. Als er iemand uit het gebouw komt en in de rookvrije zone een sigaret opsteekt, dan attendeer ik mensen er op dat er een rookverbod van kracht is. De meesten reageren hier gunstig op!

13 opmerkingen:

 1. Reacties
  1. Ja, maar wel op een plek waar een ander geen last van heeft. Denk eens aan alle mensen met longziektes. Jouw uitspraak is wel erg kort door de bocht.

   Verwijderen
  2. Helemaal met je eens.......maar alleen op een plek waar niemand last heeft van jouw ongezonde manier van leven. In je eigen huis b.v. met de ramen en deuren dicht (als je eventuele kinderen/partner het accepteren)

   Verwijderen
  3. Het is ook erg dat je huisdieren meeroken (parkiet, hond, kat; goudvis dan weer niet)

   Verwijderen
 2. Nou, het is niet gelijk verboden, er kan een verbod aangevraagd worden, maar het zal niet gehandhaafd worden als het wordt toegekend. Heb je niet echt veel aan in de praktijk.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat zou kunnen, dat het nauwelijks zoden aan de dijk zet, dat moet de toekomst uitwijzen.
   Ik merk wel, dat er rondom het zwembad/sportcentrum nauwelijks meer gerookt wordt. Het is maar heel zelden dat ik daar iemand rokend zie lopen.

   Verwijderen
 3. Heb je nu je zin zuinigaan? Wat ben jij een zure vrouw die graag aan wilsoplegging doet. Vergeet je gratis geld niet wat je je leven lang al binnenharkt, en waar jij meent recht op te hebben oa wordt betaald door accijns op tabak. Dus jou leven is mede mogelijk gemaakt door rokers. Need i say more?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nou nee! Zoveel domheid in 2 1/2 zin is al meer dan genoeg!

   Verwijderen
  2. @Rookster, ik merk wel dat je dit blog nog nooit goed gelezen hebt, anders zou je niet zulke onzin schrijven!! En nee, je hoeft niet meer te zeggen, je hebt in die paar zinnen al genoeg over jezelf gezegd. Prima als jij wel wilt roken, maar val daar een ander niet mee lastig. Gerda

   Verwijderen
  3. Zuinigaan heeft haar hele leven last van jouw rook en ik ook omdat ik bronchitis heb. Een beetje empathie voor de medemens zou je sieren. Maar helaas zijn er te veel mensen die alleen aan zichzelf denken, zoals jij.

   Verwijderen
  4. Wie is hier de zure vrouw?

   Verwijderen
  5. Het is wonderlijk hoe zuur mensen kunnen reageren en dan anderen daarvan beschuldigen.

   Verwijderen
 4. Rookverbod op straat, of in ieder geval in de directe omgeving van openbare gebouwen vind ik een prima idee ik heb er alleen een beetje (veel) (héél veel) problemen mee als overheden nieuwe regeling en plannen invoeren waarbij sociale controle een hoofdonderdeel van de oplossing moet zijn. Natuurlijk mág je je medemens aanspreken op onwenselijk gedrag maar dat mechanisme bewust inzetten als vorm van handhaving door een overheid vind ik niet kunnen.

  BeantwoordenVerwijderen