Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 werd ik 66 jaar en kreeg ik mijn eerste pensioen en AOW. Ik had een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij in 2007 op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege dit pensioengat. Ik heb hard gewerkt aan het aflossen van mijn hypotheek. De hypotheek is inmiddels volledig afgelost. Mijn berichten gaan nu over leven met een pensioen.

woensdag 26 september 2018

Zorgpremie DSW bekend: er komt €54 per jaar bij

De premie wordt in 2019 € 112 per maand (€ 1.344 per jaar), een premiestijging van € 4,50 per maand. Het eigen risico blijft gehandhaafd op € 375.
In de Miljoenennota wordt voor 2019 rekening gehouden met een stijging van de gemiddelde jaarpremie naar € 1.432 totaal. De jaarpremie van DSW is € 88 lager dan deze verwachting.
Op zich is dat goed nieuws!
De Miljoenennota was te pessimistisch. De premiestijging van vier en halve euro valt mee.

Ik denk dat er voor mij weinig reden is om van DSW over te stappen naar een andere verzekering. De verhoging blijft beperkt en het eigen risico blijft €375,- terwijl bijna alle zorgverzekeraars €385,-  in rekening brengen.

Enige punt van twijfel zijn de aanvullende verzekeringen.
De premie van de aanvullende verzekeringen gaat nauwelijks omhoog, maar het is nog niet bekend wat die aanvullende verzekering omvat. Als zo'n verzekering nu flink uitgekleed wordt, dan ga  ik vergelijken bij andere verzekeringen.

10 opmerkingen:

 1. Eigen risico is toch 385.-- per jaar.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee, niet bij deze zorgverzekeraar. Ik betaal dit jaar ook 375 euro.

   Verwijderen
 2. Nadeel van DSW is zeker de aanvullende verzekering.
  Wanneer je alleen gebruik maakt van de tandarts en fysio is dit met circa 20 euro per jaar veel te duur.
  Je kunt bij andere verzekeringen zeker 15 euro per maand besparen, of dit aankomend jaar weer zo is is natuurlijk nog niet bekend.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. 20 euro per jaar moet 20 euro per maand zijn.

   Verwijderen
 3. Ik wist niet beter dan dat eigen risico voor iedereen bij elke zorgverzekeraar hetzelfde moet zijn

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Blijkbaar is het niet verplicht om €385 per jaar te vragen en mag het bedrag ook lager zijn. DSW hanteert ook dit jaar €375,-

   Verwijderen
  2. Ik heb het toch eens uitgezocht, het blijkt dat DSW in 2017 hiervoor heeft gekozen met deze reden: Door het eigen risico met een symbolisch bedrag van € 10,00 te verlagen, wil DSW duidelijk maken voorstander te zijn van een eerlijkere verdeling van zorgkosten tussen chronisch zieke en gezonde mensen.

   Verwijderen
  3. Symbolisch...dat is bij DSW wel tekenend. Zo geeft de directeur, al lang voor hij hier directeur was multimuljonair, zijn jaarloon aan de voedselbanken.
   Ze vinden van DSW ook dat men niet heel lang op de nieuwe premie hoeft te wachten, dus die wordt altijd net na prinsjesdag bekend gemaakt.

   Verwijderen
 4. Ik blijf steeds bij ZK hangen, niet de goedkoopste maar wel met de meest uitgebreide aanvullende verzekering die ik gewoon nodig heb, over stappen naar een andere betekend voor mij nog meer kosten dan de dure aanvullende verzekering.. kiezen tussen 2 kwaden dus.
  Ben benieuwd hoeveel we omhoog gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zelfde hier. Voorheen stapte ik wel elk jaar over. Maar sinds 2 jaar heb ik oa. 1 a 2 keer per week Fysio therapie en helaas is dat chronisch en kom ik daar niet meer vanaf (tenzij ik op nu 33 jarige leeftijd in een rolstoel wil belanden). Sommige verzekeringen doen erg moeilijk met deze vorm van therapie en de Achmea groep erkent dit een heel stuk beter en momenteel nog zonder problemen.

   Ben dus ook erg benieuwd wat het dit jaar weer gaat worden.

   Verwijderen