zondag 20 januari 2019

AOW en pensioen in 2019 bekend!

Ik dacht dat ik zou moeten wachten op de exacte hoogte van mijn pensioen tot het bedrag op mijn rekening gestort zou worden, maar tot mijn verrassing kreeg ik gisteren een brief van het ABP.
Ik ontvang in 2019 netto €629,66 pensioen per maand. Daarnaast kan ik ook al wel uitzoeken wat mijn AOW wordt, dat bedrag is ook bekend, namelijk €1.146,51. In totaal ontvang ik dus netto €1.776,17 per maand + in de maand mei nog wat vakantiegeld. Dat is dit jaar niet heel veel, omdat ik pas vanaf 6 december 2018 AOW ontvang. Dat vakantiegeld bouw je over 12 maanden op en bij mij is die periode korter dan  12 maanden.

Het valt mij mee, die netto €1776,17 is een mooi bedrag. Ik ontving voor mijn werk netto per maand in het afgelopen jaar iets minder dan dit bedrag, maar daar kwam dan in mei nog €1200 vakantiegeld bij en in december nog een 13e maand à €1460,- . Dus dat was ongerekend per maand €221,83 meer dan nu (afgezien van het vakantiegeld van de AOW, want dat komt er nog bij).

De hoogte van het ABP pensioen lijkt trouwens wel wat mooier dan het is, want ik heb er voor gekozen in de eerste 9 jaar een hoger ABP pensioen te laten uitbetalen, en dan na die 9 jaar een lager bedrag. Mijn motivatie daarvoor was: ik kan nu vast meer dan dat ik op mijn 75e kan, misschien zit ik dan wel voornamelijk achter de geraniums, en dan kan ik met een lager bedrag toe! (Link)

31 opmerkingen:

 1. Valt allemaal reuze mee. Ik zag in mijn abp dat ik vanaf deze maand maandelijks meer binnen krijg. Ik heb gekozen voor altijd hetzelfde bedrag. Fijn dat de AOW ook verhoogd is. Vanaf mei ga ik mezelf maandelijks geld uitkeren van mijn stamrecht,
  Ik ontvang dan maandelijks nog meer dan ik in mijn werkende leven deed. Ik heb geen rekening gehouden met inflatie.

  Ter ere van dit heuglijke feit heb ik een sjieke lunch georganiseerd bij een fijn bedrijf. Een vegetarische lunch.
  Ik weet niet eens wat ik met al dat geld moet doen,. Al die jaren zuinig,

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Jullie maken me nieuwsgierig. Ook eens naar mijn pensioenhoogte kijken.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Beste Zuinigaan,

  Al geruime tijd lees ik je blog en ik vind je een dappere dame. Het vereist moed om financieel openheid van zaken te geven aan de vele lezeressen en lezers die je niet kent. Petje af hoor.
  Mijn man en ik leven ook sober, op een andere manier dan jij, maar daarom heb ik juist enorme waardering voor je tips, berekeningen, adviezen en soms ook waarschuwingen.
  Ik wens je alle goeds en hoop nog vaak je blog te bezoeken.
  Groetjes van Shimna

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Voor ik met pensioen ging 4 jaar geleden, zat ik in de WAO en mijn uitkering was lager dan AOW en pensioen samen wat ik met 65 en 3 maanden kreeg. Was er blij verrast over.
  Sinds een jaar wonen we samen en dat scheelt enorm veel, dat AOW minder werd wisten we, maar ook ons individuele pensioen ging behoorlijk omlaag.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik vind het een verstandige keuze van je, om de eerste 9 jaar een hoger pensioen te laten uitbetalen. Je argumentatie vind ik heel terecht. Toen mijn schoonvader met welverdiend pensioen ging na een leven lang heel hard werken, heeft hij er maar een paar jaartjes van mogen genieten, toen is hij overleden. Heb je dan al die jaren premie voor betaald!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mijn schoonvader was op dag na kerst 65 en de dag erna overleed hij aan hartaanval, schoonmoeder kreeg nog een halve maand van zij AOW

   Verwijderen
 6. Dan heb je een mooi inkomen want wij krijgen maar 768 euro aow
  Het zal misschien iets verhoogd worden maar niet veel
  Wij zijn met 2 personen maar ik heb geen inkomen van mij
  Maar wij gebruiken het zelfde als jou ook gas stroom en water en eten
  Dus ik vind het een enorm verschil als je met twee personen bent
  Denken ze ook dat je voor twee verdient maar dat is niet altijd zo

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als je met zijn tweeën 768 euro ontvangt, dan klopt er iets niet. Als je allebei AOW ontvangt, dan krijg je per persoon €768.

   Verwijderen
  2. Wel als je als vrouw nog niet AOW gerechtigd bent. Dat wordt tegenwoordig niet meer gecompenseeerd. De vrouw wordt geacht een eigen inkomen te hebben. Als dat niet kan dan kun je dacht ik aanspraak maken op aanvullende uitkering.

   Verwijderen
  3. Sorry, vrouw moet natuurlijk partner zijn, maakt niet uit man/man, man/vrouw of vrouw/vrouw.

   Verwijderen
  4. Anoniem,
   Ga naar de gemeente en vraag een aanvullende bijstand aan, daar heb je recht op!

   Verwijderen
  5. Je partner kan aanvullende uitkering aanvragen als jij geen eigen inkomen hebt!

   Verwijderen
  6. Een aanvullende uitkering zou dan bijstand zijn. Dat is voor een groep mensen die in een eigen huis zitten niet handig. Je leent a h w op de overwaarde van je huis. De aanvullende uitkering moet dan wel terug betaald worden. Logisch, maar dan was een huurhuis handiger geweest.

   Verwijderen
 7. @zuinigaan, 1776 euro per maand is een mooi inkomen als je op pensioen bent. Ik heb me ook al vaak afgevraagd hoeveel pensioen wij later zullen hebben. Mijn man moet, normaal gezien nu nog 4 jaar werken vooraleer hij op pensioen gaat, tenzij de voorwaarden worden aangepast (er is sprake van pensioenleeftijd in belgie te verhogen van 65 naar 67). Ik heb voor de geboorte van onze kinderen maar ene maand of 14 gewerkt en ben daarna bewust thuisblijfmoeder (dus zonder inkomen) geworden omdat zowel mijn man als ik zeer onregelmatige werkuren hadden die ook vaak nog de het laatste moment werden aangepast naar noodwendigheid van de dienst (zorgsector). Aangezien ik zo goed als geen betaald werk heb verricht zullen we enkel het pensioen van mijn man hebben. Ik heb er geen flauw idee van hoeveel dat dan zou kunnen bedragen dus probeer nu zoveel mogelijk te sparen om een beetje reserve te hebben tegen dat mijn man op pensioen gaat.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Het is een mooi bedrag, gezien het feit dat je geen hypotheek meer hebt. Anders was het nog niet zo royaal. Maar het blijft een bedrag waarbij je op de kleintjes moet letten. Maar dat is voor jouw geen probleem. Zo kun je ook mooi auto blijven rijden. En leuke dingen doen. Het is je gegund.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. "Maar het blijft een bedrag waarbij je op de kleintjes moet letten".

   Als je uitgaat van vaste lasten rond de 600 euro (zie overzicht 2018), 200-300 aan boodschappen, al een buffer hebt dus de noodzaak tot sparen er niet echt meer is dan heb je dus zo'n 900 euro per maand over voor benzine, uitjes en vakanties. Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik zou er als een god in Frankrijk van kunnen leven.

   Verwijderen
 9. Wat een fijn bedrag! Kun jij wel rond komen. Krijg je ook nog je opgebouwde vakantiegeld/13e maand bij uitdiensttreding van je werkgever? Of is dit allemaal al afgerekend. Lekker van genieten zuinigaan!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het opgebouwde vakantiegeld over 2018 t/m 5 december en de 13e maand over 2018 is door de werkgever uitbetaald. Ik ontvang in februari alleen nog vakantiegeld vanaf 6 december jl en de het bedrag van de 13e maand omgerekend over 2 maanden.

   Verwijderen
 10. Meer door minder20 januari 2019 om 13:55

  Ik zou wel even (laten) berekenen of er over de twee bedragen tezamen (aow en pensioen) voldoende belasting wordt afgedragen anders kan het zijn dat je volgend jaar een flinke aanslag krijgt omdat er te weinig belasting is betaald.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Er wordt altijd te weinig belasting betaald in t eerste jaar na pensionering heb ik zelf ervaren en hoor het van iedereen in onze omgeving. Er wordt 2x berekent vanaf de laagste schijf . Zelf even uitrekenen is eenvoudig en dan vast reserveren wat te weinig berekend wordt is meest veilige .. Na een jaar komt er een voorlopige aanslag en wanneer je niet gereserveerd hebt wordt het een jaar dubbelop betalen ;-( .

   Verwijderen
  2. Het reserveren van geld voor de belastingdienst doe ik ook zeker! Ik denk dat het over ruim een jaar duidelijker wordt hoeveel belasting ik zou moeten betalen. Dan krijg ik waarschijnlijk ook wel weer een voorlopige aanslag.

   Verwijderen
 11. Mijn moeder is 85 en woont sinds een aantal jaar op een appartement met één slaapkamer omdat het huis waar ze in woonde veel te groot werd en ze geen trappen meer kon lopen. Ze heeft een pensioen van ongeveer 1350 euro en betaalt per maand 925 euro huur + syndic voor het appartement dat ze huurt. Van haar pensioen schiet maandelijks dus maar 425 euro over waarvan ze water, gas, elektriciteit, leefkosten, dokters- en apothekerskosten, verzekeringen,..... moet betalen. Ze is genoodzaakt om maandelijks geld van haar spaarrekening te halen om alle kosten te kunnen betalen.Nog een geluk dat ze nog een aardig bedrag op haar spaarrekening staan heeft en dus zich dus zeker nog geen zorgen moet maken dat ze niet zal rondkomen om haar kosten te betalen.Maandelijkse huurprijs van een appartement met lift en één slaapkamer is hier al heel vlug 800/850 euro exclusief syndickosten..... liesbet
  Ik vind een pensioen van 1776 euro per maand een zeer mooi bedrag aangezien er geen kosten meer voor huur woning of afbetaling hypotheek moeten worden betaald.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Mooi bedrag om 9 jaar lang elke maand te krijgen. Geniet ervan, want er zijn genoeg mensen die veel minder krijgen en alleen een AOW hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoezo 9 jaar, kun jij voorspellen hoe oud Zuinigaan wordt? Bieke

   Verwijderen
  2. Zuinigaan schrijft in haar stukje: "De hoogte van het ABP pensioen lijkt trouwens wel wat mooier dan het is, want ik heb er voor gekozen in de eerste 9 jaar een hoger ABP pensioen te laten uitbetalen, en dan na die 9 jaar een lager bedrag."

   Daarom dus 9 jaar. Daarna krijgt Zuinigaan dus een wat lagere pensioenuitkering.

   Verwijderen
  3. Hoi Bieke,

   Zuinigeman bedoelt dit specifieke bedrag. Zuinigaan geeft namelijk in haar bericht aan dat ze er bewust voor gekozen heeft de 1e 9 jaar een hoger ABP bedrag te willen ontvangen en later dus minder.

   Hij is dus gelukkig niet aan het voorspelen hoelang we Zuinigaan nog mogen lezen!

   Verwijderen
  4. Misschien het blog van Zuinigaan nog eens lezen.

   Verwijderen
 13. Een zeer mooi en royaal bedrag! Er zijn velen (waaronder ik) die het met veel minder moeten doen. Maar het is je van harte gegund Zuinig aan!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. velen moeten het met minder doen.. omdat hun uitgaven hoger liggen? dat Zuinigaan geen hypotheekrente meer hoeft te betalen is haar door niemand cadeau gedaan.. daar heeft ze zelf al die jaren voor gespaard en gewerkt.. in haar eentje.. en haar huis ook nog eens gekocht voor een hoge prijs en met nog noodzakelijke verbouwing daarna.. ze had net als zovelen haar geld kunnen uitgeven en nu met het zelfde inkomen hogere lasten gehad.. dus mensen heel veel anderen hadden andere keuzes gemaakt dan zuinigaan gedaan heeft Bieke

  BeantwoordenVerwijderen


Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden verwijderd. Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.