donderdag 24 januari 2019

Automatische piloot

Sommige dingen doe ik min of meer automatisch:
- de voordeur op slot doen als ik het huis uit ga.
- het achterlicht van mijn fiets uit doen als ik 's avonds in het donker thuis kom
- 's ochtends en 's avonds medicijnen slikken en insuline spuiten
- pufjes nemen voor mijn astma
- tanden poetsen
- mijn sleutels in mijn broekzak doen en ze er ook weer uithalen als ik naar bed ga of mijn broek in de was doe.

En dan komt er een moment dat ik gewoon niet meer weet of ik het nu wel of niet gedaan heb. Ik kan het me niet meer herinneren. Bij routine handelingen gaat alles zo automatisch, dat je er nauwelijks aandacht aan besteedt en het ook niet meer kunt bedenken óf je het gedaan hebt..

Zo fietste ik vorige week naar mijn werk en ik wist niet meer zeker of ik de voordeur gesloten had en of ik deze deur op slot gedaan had. Als ik even naar buiten ga, bijvoorbeeld om wat uit de schuur te halen, dan zet ik de deur op een kier en doe ik hem niet helemaal dicht. Ik had nu mijn fiets uit de schuur gehaald. Had ik het automatisme - naar het werk gaan - toegepast, of het automatisme - iets uit de schuur halen? Ik wist het echt niet meer! Ik ben er van uit gegaan dat het goed was, en bij terugkomst bleek inderdaad dat de deur niet een beetje open stond en gewoon op slot was gedaan.

Op mijn werk had ik de fiets in de fietsenstalling gezet, maar ik wist niet meer zeker of ik het achterlicht uit had gedaan. Ik ben speciaal nog weer naar beneden gelopen en ik heb gecheckt of de lamp uit was. Ja hoor, die was uit!
En een paar dagen later kwam ik na de werkdag weer bij mijn fiets en toen was het licht nog aan! De lamp had ruim 8 uren voor niets gebrand!

Gisteren was ik mijn huissleutels kwijt. Nergens te vinden! Totdat ik bedacht dat ze in de broekzak zaten van de broek die in de was zat. Hummm, niet de bedoeling! Maar mijn sleutels zijn nu weer heerlijk schoon!

De remedie is om alles met aandacht te doen, zodat je het wel onthoudt, maar dat vind ik heel moeilijk.
Hoe doe je dat? 

14 opmerkingen:

 1. Daar heb ik helaas ook nog geen oplossing voor. Mijn buurvrouw belt ook nog wel eens vanaf haar werk of ik wik kijken of ze haar garagedeur wel dicht heeft gedaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Stap voor stap iets doen dus de automatische dingen ik verneem het zelf ook en sindsdien gaat het beter.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik benoem al dat soort dingen terwijl ik het doe : ik zet nu de thermostaat lager, doe nu het buitenlicht aan, doe nu mijn fiets op slot. Het is even wennen maar ik hoef me praktisch nooit meer af te vragen of ik iets al of niet gedaan heb!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dit probeer ik ook zo te doen, hardop benoemen. En niet meerdere dingen tegelijk doen. Concentratie, ben blij te lezen dat het een algemeen ouderdomsverschijnsel is. Er flitsen ook vaak gedachten door mijn hoofd over wat ik nog even kan doen, ook die moet ik hardop benoemen anders zijn ze weer "vervlogen" .

   Verwijderen
  2. Haha, ja dat ken ik, dat ik bedenk dat ik iets wil doen en dan even later al niet meer weer wat ik ook al weer zou gaan doen! Wat helpt is het onmiddellijk opschrijven. Het opschrijven is voldoende, ik hoef later nooit op dat briefje te kijken. Het feit dat ik het opschrijf en er dus bewust bij stil sta dat ik dat voornemen heb, is voldoende.

   Dat heb ik ook met blogs voor dit weblog. Ik heb er een aantal half of helemaal af voor de komende dagen, en werk er dus gedurende de voorafgaande dagen aan. Ik zet de dag van tevoren een blog klaar voor publicatie om 7 uur 's ochtends.
   Als ik opsta, dan weet ik vaak al helemaal niet meer het onderwerp. Als ik dan ga lezen, dan weet ik het wel weer.

   Verwijderen
 4. Voor de medicijnen is een optie om bij het eerste pilletje in een strip de dag te schrijven dat je het inneemt, bijv. maandag. Met een watervaste pen, of met een klein stickertje op de strip. Daarna kun je dan gaan tellen of je wel alle dagen je pilletje hebt gehad. Ook hebben veel mensen natuurlijk een pillendoos, waarbij ze van tevoren hun pillen verdelen over de week; dan kun je natuurlijk ook zien of je je pillen voor die dag al gehad hebt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bij medicijnen vergeet ik het zelden. Insuline is een groter probleem. Er zijn drukke periodes geweest (bijvoorbeeld rond de geboortes van de kleinkinderen) dat ik een briefje had in het hoesje van de insuline-pen waarop ik de dag en het tijdstip aantekende, zodat ik kon checken.

   Verwijderen
 5. Omdat ik vaak niet meer wist of ik medicijnen had ingenomen of niet heb ik het volgende bedacht : links van mijn ontbijtbord leg ik de drie strips/potjes neer. Heb ik een pilletje ingenomen dan verhuist de verpakking naar rechts van het bord. Werkt meestal, maar soms ben ik nogal verdiept in krant of lees ik een blog en dan vergeet ik ook dat systeem weer...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Tja,vaker wat vergeten, dat hoort bij ouder worden. Ik doe eens per week medicijnen in een weekdoos. Simpel ding van de Lidl, maar werkt perfect, vier vakjes, mo/mi/av/nacht per dag.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik heb van een tachtig jarig buurvrouw geleerd , rond mijn vijftigste al om me aan te wennen om geen twee of meer dingen tegelijk te doen en niet een ruimte uit te lopen voordat je daar klaar bent. Gas uit of laag en zo. Ze had zoveel rare ongelukken gezien en het is een manier om het langer uit te houden van zelf :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Te leen als ebook: Een opgeruimde geest, omgaan met de stortvloed aan informatie van Daniël Levitin. Het gaat over ons brein , en hoe we kunnen omgaan met ons steentijdbrein waarin multitasken niet aan de orde was. De schrijver is neurowetenschapper en psycholoog en geeft praktische tips

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het komt er o neer dat we zonder automatische piloot veel te moe zouden worden en om die reden fouten gaan maken. Maar we kunnen onze automatische piloot wel trainen. Als je googelt op Daniël Levitin kom je ook YouTube-filmpjes tegen die het een en ander uitleggen

   Verwijderen
 9. In de fietsenstalling doe ik stiekum wel ns een lampje uit wat is blijven branden ;-)

  BeantwoordenVerwijderen


Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden geweigerd. Over niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.