Mijn schoonzoon en kleindochter kwamen eten en ik maakte pompoensoep. Meestal gebruik ik voor pompoensoep een recept en dat had ik dit keer niet gedaan. Voor andere soepen gebruik ik nooit een recept, ik gooi wat groenten, wat (zoete) aardappelen en wat peulvruchten bij elkaar en meestal wordt het heerlijk, dus ik had er alle vertrouwen in dat dit ook met de pompoensoep prima kon.
Maar de pompoensoep was niet lekker. Kleindochter vond hem uitermate vies en at alleen brood en toetje. Schoonzoon en ik vonden de soep héél matig, zeg maar gerust: niet erg lekker. Mijn schoonzoon heeft nog geprobeerd met zout en kerrie de smaak enigszins te verbeteren. Dat hielp wel wat, maar eigenlijk niet genoeg.
Wat zat er in?
8 kleine uien, gesnipperd
3 tenen knoflook, kleingesneden
een theelepel gemalen komijn
1 hele pompoen, in blokjes
4 winterwortelen, in blokjes
3 groentebouillonblokjes
1 rode peper
200 gram rode linzen
water
Toen de soep gaar was, heb ik de staafmixer gebruikt en 200 gram gebakken vegetarisch gehakt toegevoegd.
Waar lag het aan dat het niet lekker was?
Mogelijk was dit omdat ik alles gekookt had en de ui en knoflook niet gebakken had. Gebakken ui en knoflook doen wel wat met de smaak.
Er was nog flink wat soep over. Die heb ik in de dagen daarna opgegeten. Ik heb kookvocht van pasta en broccoli toegevoegd en daarmee de soep verdund en verder heb ik nog bouillonpoeder toegevoegd. Toen werd de soep wel veel beter, maar nog steeds niet overheerlijk. Ik heb niets weggegooid, dat vind ik zonde van het in principe gezonde eten.
Wat had jij gedaan?
Over besparen en bezuinigen en over met pensioen zijn. En ook over leven in de huidige tijd!
vrijdag 11 januari 2019
Mislukte pompoensoep
Labels:
Voeding
AUTEUR: Aaf, alias Zuinigaan.
Ooit opgeleid als bibliothecaris (1974) en maatschappelijk werker (1984). Van 1999 – 2019 werkzaam in het HBO en sindsdien met pensioen. Vanaf de aankoop van mijn huis in 2007 blogger met als centraal thema zuinig leven en besparen. Sinds 2016 oma van inmiddels 4 leuke kleinkinderen.
zuinigaan@gmail.com
Ooit opgeleid als bibliothecaris (1974) en maatschappelijk werker (1984). Van 1999 – 2019 werkzaam in het HBO en sindsdien met pensioen. Vanaf de aankoop van mijn huis in 2007 blogger met als centraal thema zuinig leven en besparen. Sinds 2016 oma van inmiddels 4 leuke kleinkinderen.
zuinigaan@gmail.com
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Wat jammer van je soep. Wel herkenbaar hoor! Zelfs de beste kok verprutst wel eens wat. Als het lukt wordt het gerecht aangepast, maar het echt niet lekker is gooi ik het weg.
BeantwoordenVerwijderenIk vind het ook beter van smaak als de ui gebakken is. Misschien dat het toch daaraan ligt.
BeantwoordenVerwijderenDe beste gerechten zijn ontdekt omdat het oorspronkelijke recept 'mislukt' was. Penicilline is ook bij toeval ontdekt door Flemming. Blijven experimenteren en dingen laten mislukken !
BeantwoordenVerwijderenWat een fijnproefster, die kleindochter van jou...
BeantwoordenVerwijderenHet is net haar moeder, die houdt ook niet van soep, op een enkele uitzondering na.
VerwijderenEen ui die gestoofd is, is veel beter van smaak of ui die gewoon gekookt werd dus misschien ligt het daar wel aan of misschien was de smaak van de rode peper te overheersend ?
BeantwoordenVerwijderenAls ik een bereiding heb die niet echt lekker is, gooien we die niet weg omdat ik het zonde vind van het geld dat aan de ingrediënten werd uitgegeven. Ik zou die soep net als jij gered hebben : deel in meerdere doosjes in de diepvriezer en toevoegen bij een andere soep zodat de oorspronkelijke soep 'verdund' werd. liesbet
Misschien was de hoeveelheid pompoen en wortel niet in verhouding, beiden wat zoet en smaakte de soep daarom wat laf, al had het pepertje dat wel moeten opheffen.
BeantwoordenVerwijderenIk zou hem in kleine porties hebben ingevroren en als basis voor een nieuwe soep hebben gebruikt
De komijn lijkt me geen lekkere toevoeging. Ik zou eerder een soort kerrie (liefst Surinaams Hindoestaans) toevoegen. Het fruiten van de ui zou al beter zijn of wat kokosmelk toevoegen. Verder de winterwortelen en de rode peper weg laten. Liever wat versgemalen zwarte peper toevoegen.
BeantwoordenVerwijderenVeggieMo
Er zit komijn in kerrie.... kerrie is gewoon een mengsel.
VerwijderenEn komijn is heerlijk in pompoensoep en in linzensoep, vooral in combinatie wat kruidnagel, snufje kaneel en gember etc.
Ik heb het gelukkig niet zo vaak, maar ik probeer er net als jij altijd nog iets van te maken. Laatst hadden we misgegrepen bij de naan en daarvoor bloem in plaats van zelfrijzend bakmeel gebruikt. Dat werd iets dat in het midden hield tussen een pannenkoek en een gum. De volgende ochtend nog geprobeerd om het met jam naar binnen te krijgen, maar na een flink stuk toch opgegeven, er was niet door te komen. Met pijn in het hart toch weggegooid. Hopelijk is je volgende soep weer heerlijk als vanouds!
BeantwoordenVerwijderenJammer dat het tegenviel zeg. Als ik de ingrediënten zo bekijk zie ik daar niets geks aan, maar ik ben dan ook niet zo'n kok. Stoer dat je de soep toch helemaal hebt opgegeten!
BeantwoordenVerwijderennicole@huisvlijt
Ik begrijp nu ineens waarom mijn moeders uiensoep niet lekker is en andere uiensoep wel! Zij kookt de uien; anderen zullen vast eerst de uien feiten en er daarna pas soep van maken. Ik ga de tip meteen doorgeven en het zelf ook eens proberen!
BeantwoordenVerwijderenFruiten, niet feiten
VerwijderenUiensoep is lekker als je de uien heel langzaam bakt, zo'n 3 kwartier, dan worden ze lekker zoet. Is dus wel wat bewerkelijke dan even soep opzetten want je moet wat meer roeren maar wel met erg lekker resultaat.
VerwijderenEnige wat ik er niet in zou doen is de vegagehakt,bij mij is pompoen en linzensoep altijd zonder vlees, ook zonder nepvlees dus.Ik heb ook geen idee wat het met de smaak doet.
BeantwoordenVerwijderenIk zou alsnog ui en knoflook gefruit hebben in curry massala, en daar de soep bij gedaan hebben,met wat meer bouillonblokjes, niet weggooien inderdaad, komt wel op, met wat aanpassingen.
zou het dat vegetarische gehakt kunnen zijn dat je op het laatst had toegevoegd? de rest van het recept lijkt me prima - ik maak de pompoensoep altijd met veel komijn en andere kruiden, die dan eerst in olie gefruit worden. Volgende keer lukt het vast weer wel, en inderdaad goed dat je het toch hebt opgegeten, dat herken ik wel.
BeantwoordenVerwijderengroetjes, Yonne
Ik had inderdaad ook twijfels bij het vegetarische gehakt. Dat had ik nog nooit in pompoensoep gebruikt, wel rundergehakt, maar dat geeft ongetwijfeld een andere smaak.
VerwijderenIk heb ook wel eens een pompoensoep laten mislukken. Onder andere te pittig en niet meer lekker te krijgen door verdunnen of als basis te gebruiken. Toen heb ik uiteindelijk toch de helft weggegooid.
BeantwoordenVerwijderenTe pittig kan je neutraliseren door toevoegen van suiker en/of limoen/citroen(een zuur dus).
VerwijderenAls iets echt niet lekker is, gaat het bij ons naar Bert en Bram. Dat zijn onze mini-varkens. Ze zijn niet super kieskeurig gelukkig :) Maar het gebeurt niet vaak. Ik heb een map met uitgeknipte recepten, waar ik meestal uit kook. Soms komt er een nieuw recept bij en soms gaat er eentje af waar we op uitgegeten zijn.
BeantwoordenVerwijderenGroetjes Carla
Ik gebruik kipbouillon blokjes. Die koop ik bij de Turkse supermarkt. Deze lekkerder minder zout dan de "Nederlandse". Soms voeg ik ook kipfilet toe. Verder zijn de ingrediënten goed. Ook zou ik,zoals hierboven al gezegd de uien en knoflook fruiten voor je er soep van maakt
BeantwoordenVerwijderenBouillonblokjes of - poeder gebruik ik ook altijd in soepen, voorheen was mijn soep vaak te flauw. De laatste tijd gebruik ik vaak paddenstoelenbouillon, dat smaakt lekker ongeacht of de soep wel of niet vlees bevat en dan heb ik maar een verpakking op de plank staan.
VerwijderenMisschien in verhouding wat teveel pompoen ? Linzen, vegetarisch gehakt en komijn gebruik ik niet in deze soep. Wel een flink stuk geraspte gember, even meefruiten met de ui, knoklook etc. Haalt de smaak van de toch wel flauwe pompoen op.
BeantwoordenVerwijderenAls eten echt niet lekker is dan doe ik er onze kippen veel plezier mee. Die leggen heerlijke eieren.
Het kan ook de pompoen zijn. Ik eet vaak simpele pompoensoep: pompoen, zout, ui en eventueel wat restjes groenten. Laatst zat er een groene pompoen in mijn groentepakket. Soep van gemaakt en de textuur was smerig! Een van de weinige dingen die ik vorig jaar heb weggegooid.
BeantwoordenVerwijderenDe komijn zou wel eens de boosdoener kunnen zijn. Kerrie is een betere keuze. Vegetarisch gehakt is prima maar helemaal niet nodig in zo'n rijke groentensoep.
BeantwoordenVerwijderenSterker nog, ik denk dat de vegagehakt best weleens de boosdoener geweest kan zijn waardoor de soep niet lekker was.
VerwijderenIk zou het wel op eten omdat ik eten weggooien echt zonde is.
Groetjes Dreadlocks
Komijn is heerlijk in pompoensoep
VerwijderenIk heb net van de week pompoen soep gemaakt. Met 3 knoflook tenen en 3 uien gebakken in de pan. 1 pompoen geschild en in stukjes mee gebakken. Kerrie poeder eetlepel ongeveer even doorbakken. Afgeblust met water en 2 bouillon blokjes toegevoegd. Heerlijk soepje.
BeantwoordenVerwijderenSoms is de pompoen gewoon niet goed, bijvoorbeeld wat waterig of muf. Ik gebruik eigenlijk bijna altijd het zelfde recept, maar toch smaakt het soms in eens minder lekker.
BeantwoordenVerwijderenOok veganistich: ui fruiten, gehakte knoflook en gember erbij, pompoenblokjes, santen, sereh, heet water en groentebouillonblokjes toevoegen en koken tot het gaar is. Pureren (wel de sereh er uithalen) en op smaak brengen met zout, peper en sambal / cayennepeper.
Van de biologische groentenkraam op de markt heb ik geleerd dat bij een pompoengerecht altijd gember hoort. Ik doe dat dus ook elke keeer, en nog geen enkel recept is mislukt.
VerwijderenLinzen horen er niet bij
BeantwoordenVerwijderenInderdaad, volgens mij horen er geen linzen in pompoensoep. Ui en prei lekker bakken, beetje wortel en verder alleen pompoen. Ik heb een heel lekker kruidenmengsel, speciaal voor de pompoensoep: zonneschijnkruiden, van Sonnentor. Daar zit ook kerrie in. Heerlijk!
BeantwoordenVerwijderenTjonge wat een boel dogma's zie ik voorbij komen. Linzen "horen" niet in pompoensoep, of komijn niet. Komt dat van een kerk uit of zo?
BeantwoordenVerwijderenBeide zijn prima en heerlijk, trouwens kikkererwten kunnen ook heel goed.
Ik vermoed eerder, dat 1 van de ingrediënten niet lekker was (of zelfs maar een klein plekje van 1 ervan, kan heel penetrante vieze smaak afgeven aan de rest). Dat is helaas niet altijd te voorkomen, meestal zie (of ruik) je prima of een groente niet goed is of een raar plekje heeft, maar niet altijd.
Vergelijk maar eens met als je simpel, een paar aardappels kookt. Je ziet dan niets aan een bepaalde aardappel, toch blijkt deze bij het opeten een "raar" hard stukje van binnen te hebben.
Nee dat komt niet van een kerk of zo
VerwijderenAls je alles bij elkaar gooit maak je varkensvoer
Ik had het niet opgegeten maar aan onze kippen gegeven :-)
BeantwoordenVerwijderenIk denk dat het vegagehakt de boosdoener is en het feit dat ui en knoflook gekookt zijn ipv gefruit,
Ik hou persoonlijk van pompoensoep met minder ingredienten.
Hier gaat er knoflook, ui, pompoen (evt. aardappel) en kruiden in.Geen bouillonblokje.
Succes met de nieuwe poging!
Garam masala en fenegriek toevoegen, de fenegriek weliswaar in een thee-ei of koffiefilterzakje met wasknijper op de rand bevestigd, de zaadjes krijg je niet goed gemixt. Dan was de soep vast heel erg lekker geworden, en ja beginnen met fruiten van de ui, knoflook, gember toevoegen, snufje nootmuskaat, pompoen, kipbouillonblokjes, vindt ik persoonlijk lekkerder dan groentebouillonblokjes, water, aan de kook half uurtje en dan de blender erin en kláár.
BeantwoordenVerwijderenik zou de soep weggooien en zeker niet nog dagenlang eten. Ik vind dat je geen vies eten moet op eten. Het kan gewoon weleens gebeuren dat een maaltijd niet lukt. Ik heb dat niet vaak maar als het weleens gebeurt eten we brood.
BeantwoordenVerwijderen