Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 werd ik 66 jaar en kreeg ik mijn eerste pensioen en AOW. Ik had een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij in 2007 op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege dit pensioengat. Ik heb hard gewerkt aan het aflossen van mijn hypotheek. De hypotheek is inmiddels volledig afgelost. Mijn berichten gaan nu over leven met een pensioen.

donderdag 10 januari 2019

Automatisch incasso: hallo we gaan morgen €1588,92 afboeken!

Ik betaal mijn premie voor de zorgverzekering 1x per jaar, in januari. Dat doe ik omdat ik bij betaling ineens een korting krijg (deze korting bedraagt dit jaar €16,08).

Andere jaren was het zo, dat ik ruim van tevoren bericht kreeg van het automatische incasso. Dat is nu anders. Ik ontving op 7 januari om 13:31 uur een mailtje over een automatisch incasso dat de volgende dag zou worden afgeboekt. €1588,92, voor mij een maandsalaris! Als ik niet wilde dat het bedrag zou worden afgeboekt, dan moest ik op 8 januari voor 11:00 uur reageren en het automatisch incasso weigeren.

Ik heb niet altijd zo'n bedrag van bijna 1600 euro op mijn rekening staan, meestal staat er veel minder op en ik denk dat ik daar niet de enige in ben. Gelukkig was het voor mij niet de eerste keer dat ik de zorgpremie in één keer betaalde. Ik had in het oude jaar al eens even gekeken bij de digitale afschriften van begin 2018 om te kijken wanneer het bedrag toen werd afgeboekt, zodat ik een indicatie had over de mogelijke datum. Dus het geld stond klaar, maar ik vroeg me wel af: als het de eerste keer is dat je de zorgpremie ineens betaalt, dan heeft het bericht over de automatische incasso weinig nut als je het pas zo laat ontvangt en je binnen 22 uur moet reageren. Persoonlijk lees ik niet dagelijks mijn mail en ik check evenmin dagelijks de incasso's die er aan staan te komen. Ik check wel dagelijks mijn banksaldo, maar dan zie je de komende incasso's niet.
Ik vind dat het beter zou moeten. Op deze manier voelt een automatisch incasso als een soort overval. Dat lijkt me niet de bedoeling!

25 opmerkingen:

 1. Dit jaar precies hetzelfde bij mij! Normaal krijg je een melding via de mail dat er een bedrag geïncasseerd gaat worden en dan kan je er rekening mee houden. Dit keer niet en toen had mijn bank dus een incasso geweigerd (ging om 5600 euro). Ik had het wel, alleen op mijn spaarrekening. Gelukkig kon ik later met IDeal betalen.
  En inderdaad: met een automatische incasso heb ik soms ook het gevoel dat "ze" maar kunnen plukken wat "ze" willen, vooral met variabele bedragen. Natuurlijk is dat onzin want je kunt automatische incasso's altijd storneren. Het devies blijft: Goed je afschriften (afschrijvingen) in de gaten blijven houden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

   Verwijderen
  2. Incasso van 5600 euro? Zal geen zorgpremie zijn? Je maakt me nieuwsgierig :)

   Verwijderen
 2. Ik kreeg niet eens een "waarschuwing". Maar zorg,dat de eerste dagen van januari mijn rekening genoeg saldo heeft.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Op zich vind ik het een luxe dat we al die dingen zo makkelijk online kunnen checken, maar ik heb ook geen zin om dagelijks mijn te komen afschrijvingen te checken. Voor de feestdagen had ik ook een paar keer dat zaken eerder werden afgeschreven, waardoor het bedrag nog niet van mijn spaarrekening op mijn betaalrekening stond. Sta ik met geen saldo bij de kassa. Niet onoverkomelijk omdat overboeken met een betaalapp zo gedaan is, maar ik schrik toch altijd even. Ik zal er nog meer op proberen te letten in dat soort weken.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik snap niet waarom je niet dagelijks naar je e-mails kijkt. (elektronische post) Je kijkt toch ook in je gewone brievenbus? Ik bemerk dat vaker bij mensen, lastig en bovendien als je dagelijks kijkt heb je voldoende tijd om geld van spaarrekening naar bankrekening te boeken. Nu ben jij voorbereid en hield er al rekening mee, anticiperen ook nodig bij geldzaken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik zou willen dát ze een mail hadden gestuurd....

   Verwijderen
  2. ik kijk ook niet dagelijks in mijn brievenbus en ook niet dagelijks in mijn e-mail. Ook mijn banksaldo check ik maar 1x per week meer dan voldoende.
   Waarom zou je dat vaker doen zo vaak zit er niet wat in, niet digitaal en niet fysiek.

   Verwijderen
  3. Ik heb geen brievenbus, de post valt bij mij op de deurmat. Dus die kom ik wel tegen als ik het huis in of uit ga.
   Ik heb op mijn werk drie mailboxen die ik beheer en privé heb ik er twee: de mailbox die behoort bij deze blog en de mailbox voor mij echte privé. Soms treedt bij mij wel eens een "mailboxmoeheid" op.
   Misschien wordt dat wel beter als ik gestopt ben met werken: minder mailboxen!

   Verwijderen
  4. Waarom zou je perse iedere dag je mail moeten checken? Ik bekijk mijn mail eens per week net als mijn bankrekening en ook de post open ik eens per week, ik heb namelijk 1 vaste dag voor mijn boekhouding en dat is dan ook de enige dag dat ik alles controleer. Ik vertik het om de hele week maar van jan en alleman bereikbaar te zijn. Ik heb geen smartphone ook bewust omdat ik niet altijd bereikbaar wil zijn.
   Als het heel dringend is belt iemnd me maar en verder kan alles wachten.

   Ik zou helemaal gek worden als ik constant bereikbaar zou moeten zijn of ieere dag mijn mail zou moeten checken.

   Groetjes Dreadlocks

   Verwijderen
  5. Ik heb geen smartphone en hoef daar dus ook niet iets mee te doen en krijg niets via de whatsapp of hoe het ook heet, maar je mail checken vind ik zo logisch, misschien ook omdat ik een heel divers netwerk heb en ook nog ergens secretaris van ben en zelf veel met de e-mail doe..

   Verwijderen
 5. Ik kijk elke dag of er een incasso staat.. vandaag zag ik dat ze morgen 2275 gaan afschrijven premie voor 2 personen. Ik had het netjes gevonden als de verzekeraar een mailtje had gestuurd met datum van afschrijven. Maar goed ik check dus wel elke dag mijn saldo en klaarstaande opdrachten. Ik kan 500 rood staan en dan was deze incasso geweigerd. Bieke

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Bij mijn bank kan ik wel de komende incasso's zien. En ik check mijn mail drie keer per dag, maar ik heb dan weer geen mobiel waar de hele dag mee ge-appt wordt.Drie keer per dag mail checken is voor mij minder belastend dan de hele dag een mobiel overal mee naartoe nemen voor zogenaamd belangrijke berichten.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik beschouw mijn email-post als gewone post en controleer dus elke dag de “postbus”. Ik weet dat de premie voor de zorgverzekering ongeveer tussen 5 en 10 januari afgeschreven wordt (zoals ieder jasr) en heb gezorgd dat het voldoende saldo is!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een bedrag he! Ik check wel regelmatig mijn geplande overschrijvingen. Zo had ik vorige maand dat er een bedrag bij stond van een verzekering die ik opgezegd had. Was nog een heel gedoe om het terug te krijgen. Ik had het gevoel dat als ik het niet gezien had, dat ik het misschien nooit meer terug gekregen had.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Even over je zorgverzekeringspremie. Die is dus € 133,75 per maand (zonder korting voor betalen ineens voor een heel jaar). Daar zal een aanvullende verzekering bij zitten. Ik weet dat je een aantal ziektes hebt en medicijnen gebruikt, dus je eigen risico staat vast op de verplichte 385 euro per maand. Maar mag ik je vragen hoeveel je aanvullende verzekering je kost en opbrengt per jaar? Hoeft natuurlijk niet in concrete bedragen, maar ik vraag me wel af of je meer terug krijgt dan dat je betaalt. Ik betaal elke maand 50 euro minder premie dan jij, dat is dus 600 euro in een jaar. Dus pas als jouw kosten boven de 985 euro komen, heb je je premie terugverdient. (385 verplicht e.r. + 600 extra premie).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Volgens mij klopt jouw berekening niet. Ik betaal €258,39 per jaar voor de aanvullende verzekering en €1330,56 per jaar voor de basisverzekering. Dat is dus omgerekend per maand €21,53 + €110,88 = €132,41. Er is dus geen sprake van 600 euro extra premie, maar €258,39 extra premie voor de aanvullende verzekering.
   Het verplichte eigen risico kun je daar niet bij optellen, want dat ben ik sowieso kwijt door de medicatie die ik gebruik. Meestal is het eigen risico al in februari/maart op. Ik kan daarom ook niet het eigen risico verhogen, want dat is nadelig voor mij.
   In de aanvullende premie zitten tandartskosten, kosten voor fysiotherapie etc.
   Het is lang geleden dat ik uitgerekend heb of de aanvullende premie voor mij gemiddeld loont. Misschien moet ik dat maar weer eens doen.

   Verwijderen
  2. Je hebt dus een behoorlijk dure basisverzekering. Terwijl die bij iedere verzekeraar dezelfde dekking moet geven. Ik betaal 83 euro per maand, dat is 996 euro per jaar. Maximaal eigen risico van 885, dus maximaal betaal ik 1881 euro dit jaar aan premie + e.r. Zou ik mijn zorgpremie in 1 keer betalen bespaar ik daarmee 2% over de premie, dat is 19,92.
   Ik heb voor het eerst mijn e.r. verhoogd, ik heb wel een ziekte, maar daar zijn nog geen medicijnen/behandeling tegen uitgevonden, alleen 1 medicijn die 1 bijwerking afzwakt, en dat kost me nog geen 100 euro e.r. per jaar. Natuurlijk is het een gok die ik neem, maar de 885 euro heb ik in een apart spaarpotje op mijn spaarrekening staan, daar betaal ik uitsluitend e.r. gedurende dit jaar van, verder blijf ik er af. Had ik e.r. op 385 euro laten staan, zou ik 25 euro meer premie per maand moeten betalen, die 300 euro ben ik dan sowieso kwijt. Kortom: bij 385 e.r. betaal ik maximaal 1681 euro premie + e.r. en bij 885 euro e.r. betaal ik maximaal 1881 euro premie + e.r. Dat is dus uiteindelijk een gok van 200 euro over heel 2019.
   Tandartskosten wegen al een paar jaar achter elkaar niet op tegen de premie voor de aanvullende verzekering (en ik heb een slecht gebit dus heb echt wel tandartskosten).

   Verwijderen
 10. En oa daarom heb ik geen automagische incasso machtiging afgegeven aan de zorgverzekeraar.

  Ik maak het geld altijd zelf in december over, voor 2 personen dus een hele smak geld. Maar aangezien ik dat al het hele jaar weet, staat dit gewoon klaar op de spaarrekening.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Meer door minder10 januari 2019 om 23:19

  Het is weinig tot geen moeite om eind dec/begin jan even op de de site van de verzekeraar te kijken want daar staat de datum van het incasseren van de jaarpremie vermeld.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klantvriendelijker is het om je klant zelf even te informeren.

   Verwijderen
  2. Meer door minder11 januari 2019 om 20:56

   Waar, maar het één behoeft het ander niet uit te sluiten toch!!!

   Verwijderen
 12. Dankje voor het delen van je verhaal. Heel vervelend dat een afschrijving van zo'n dergelijk bedrag niet even gemeld wordt!

  BeantwoordenVerwijderen