zondag 13 januari 2019

Vliegschaamte en andere schaamte

Afgelopen donderdag hoorde ik voor het eerst de term "vliegschaamte". Het was naar aanleiding van de Vakantiebeurs waarbij natuurlijk reizen naar allerlei bestemmingen werden aangeboden. Omdat we in de westerse wereld zo welvarend zijn, wordt er meer gevlogen dan ooit te voren. Zeer milieuvervuilend allemaal! De CO2 uitstoot is enorm en daarom is er bij sommige mensen sprake van enige vliegschaamte. Op zich voorstelbaar, die vliegschaamte, want vliegen heeft een enorme impact op het milieu en reizigers nemen zelf de beslissing om verre reizen te maken. Je kunt ook in je achtertuin vakantie houden, of in ieder geval in jouw provincie.

Over die vliegschaamte ging ik verder denken en ik bedacht dat er misschien binnenkort ook wel sprake is van "energieschaamte" als je nog geen energieneutraal huis hebt en nog geen nul op de meter hebt.
We moeten allemaal van het gas af en bij voorkeur moeten we allemaal zelfvoorzienend zijn voor onze energievoorziening. Alleen de industrie mag van de huidige regering nog volop energieslurpen, want die vervuiler hoeft nauwelijks te betalen omdat ze goed zouden zijn voor onze economie. Ik overdrijf een beetje, maar daar komt het wel op neer.

Bij een bijeenkomst met buren over de dakvernieuwing van onze schuurtjes in ons rijtje van 5 woningen, kwam ter sprake dat het eigenlijk onmogelijk was om de vloer te isoleren, omdat ze bij de bouw kruipruimtes hebben opgedeeld in 4 afzonderlijke compartimenten en ook dat de kruipruimte nogal dicht geslibd is. Je kunt er dus niet kruipen en zelfs niet tijgeren en daarnaast moet je dus gaten in de fundamenten maken om verbinding tot stand te brengen tussen de afzonderlijke compartimenten. Het verhaal komt mij niet vreemd voor, want een dergelijke constructie was er ook in de woning van mijn 1e man, die een stuk verderop in de wijk woont. Destijds kon je daar nog wel kruipen in de kruipruimtes, maar ook daar kwam je uit op een gesloten wand. Hij gebruikte destijds de kruipruimtes als opslagruimte voor spullen die hij niet vaak nodig had.

Zou ik mij over een paar jaar ook schamen omdat ik wat betreft gas nog geen 0 op de meter heb?
Ik heb plannen voor zonnepanelen, dus ik denk dat ik tegen die tijd geen extra stroom hoef in te kopen, maar dat gas? Ik vermoed, dat ik als AOW-er tenminste 600 m3 blijf gebruiken, ook als ik bij verwarm met stroom.


14 opmerkingen:

  1. Ja! Misschien ontstaat er wel zoiets als Gronings-gas-schaamte!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Is voedselschaamte ook een nieuw woord?, in de zin van teveel weggooien wat nog wel goed te eten was.
    Ik zat net naar tv te kijken over een meisje dat in Guatemala een banaan in lelijke bruine gekneusde schil eerst niet wilde eten maar erachter kwam dat die veel lekkerder was dan de "perfecte" die in de Amerikaanse supermarkten ligt.
    Ook nog andere aspecten van verspilling kwamen aan de orde.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Nou dat schamen kan je weglaten zolang de regering de grote energieverbruikers niet dezelfde maatregelen oplegt als het volk. Sterker, als die bedrijven van het gas af zijn, halen we de norm al.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

      Verwijderen
    2. Nee hoor, Anoniem, dat iemand anders iets schaamtevols doet, betekent niet dat jij je niet hoeft te schamen als jij iets verkeerd doet. Hoe zeggen ze dat ook alweer? Verbeter de wereld, begin bij jezelf!

      Verwijderen
    3. Wat je zegt is dus dat men zich toch moet schamen...sorry, ik schaam me niet voor mijn lage gasverbruik,geen vliegreizen en geen autobezit,minder vleeseten, tweedehands aankopen...

      Verwijderen
  4. Leuk stukje!
    Ik heb een klein beetje last van "verbrandingsmotorschaamte". Ik denk wel eens dat ze over 50 jaar op ons autogebruik terugkijken en zeggen: "Mensen wisten toen dat die uitlaatgassen dodelijk zijn, er waren alternatieven, en toch stapten ze in hun benzineauto's." Ik ben dus een van die mensen die instapt (niet altijd, maar wel met enige regelmaat).

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nou.. zolang alle voertuigen in Nederland voor 13% uitstoot zorgen en houtkachels voor 11% rijd ik zonder schuldgevoel in een auto op benzine die al jaren bestaat. We hebben geen idee wat de levensduur van een electrische auto is, die accu's zijn ook troep. Waar haal ik in vredesnaam die 150000 euro vandaan om mijn huis te isoleren, te verbouwen om van het gas af te kunnen, mijn ogen te vervangen, de kozijnen en ramen te laten vervangen, de lekkende badkamer te vervangen en een auto van dik 20000 euro aan te schaffen, thuis een oplaadplek te creëeren. En dat terwijl ik al 11 jaar geen salarisverhoging heb gehad maar wel alle prijsstijgingen moet ophoesten.

      Enkele autorit naar mijn werk kost me drie euro met de auto en 25 minuten. Enkele rit met de fiets kost me meer dan anderhalf uur. En met het OV ben ik meer dan drie uur onderweg, en kost het zoveel dat ik niet meer kan rondkomen.
      Er is zoiets als de rek is eruit en soms gaat rondkomen voor op de afgod milieu.
      Ik verspil niet, ik vlieg niet, ik maak zo min mogelijk autokilometers. Meer ligt momenteel financieel niet in mijn bereik.

      Verwijderen
  5. Laat je niet gek maken door de CO2 lobby:

    http://www.clepair.net/klimaatalarm.html

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Als ik zo'n item zie, weet ik ,dat ik zelf doe, wat in mijn vermogen ligt. En een ander? Die heeft eigen verantwoordelijkheid.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ook kruipruimten met compartimenten kunnen geïsoleerd, ook de beperkte hoogte is niet perse een probleem. Ik zou betere informatie gaan zoeken.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Nog nooit in mijn leven een vliegreis gemaakt. Huis is voor meer dan 95 procent ingericht met tweedehands spullen. Kleding ook grotendeels. Wat ik koop moet van mij heel lang meegaan. Verwarm alleen een klein gedeelte van de woonkamer (en suite). Geen houtkachel. Zuinig met stroom ; ledlampen, 2 draaien was in de 2 weken met 2 personen(veel luchten. Moestuin. Weinig vlees. Netjes scheiden van afval en afval beperken etc.

    Het zou fijn zijn als meer mensen uit innerlijke motivatie de keuze zouden maken duurzamer te leven.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Beppy@ Ik leef ongeveer op dezelfde manier als jij doet alleen eet ik helemaal geen vlees en weinig zuivel. Maarre......ik vlieg, ik vlieg gemiddeld een keer per jaar naar Down Under. Daar wonen mijn kinderen en kleinkinderen en, hoewel ik erg bewust ben van het kwalijke van vliegtuiggebruik ben ik niet van olan daarmee te stoppen!

      Verwijderen
  9. Ik heb geen enkele schaamte voor mijn vliegreizen. Ongeveer eens per jaar vliegen wij, soms voor een lang weekend, soms een verdere reis of intercontinentaal. Prachtige reizen die mijn leven en dat van mijn gezin verrijken. De halve wereld, Zuid- en Oost-Europa, Azië vervuilen zich helemaal het leplazerus. Ik probeer bewust te leven, zonnepanelen, afval scheiden, minder weggooien etc. Maar de rest van mn leven schuldbewust in mn achtertuin vegeteren? Sorry, daarvoor is de wereld te mooi en het leven te kort.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.