donderdag 21 februari 2019

Die strenge winter kwam er niet;-)

In de herfst voorspelde weerman Piet Paulusma een zeer strenge winter, maar die winter, die kwam er niet. In januari hadden we iets dat op een voorproefje leek, maar uiteindelijk ging die strenge winter toch niet door.
Ik denk dat voorspellen van het weer op de heel lange termijn (nog?) niet mogelijk is. Wel kun je trends voorspellen. Dit huidige voorjaar terwijl het nog winter is, is iets dat past bij de opwarming van de aarde. Ook in de komende dagen worden weer hoge temperaturen voor de tijd van het jaar verwacht. Het wordt abnormaal warm!
In mijn tuin komen al heel veel bollen op: narcissen, krokussen, gewone hyacinten, boshyacinten, scilla siberica.
Het is fijn voor mijn gasrekening dat er geen strenge winter kwam! Het scheelt me veel m3 en daarmee veel geld.
Nog niet alle onderstaande bollen bloeien, alleen een paar narcissen. De foto's zijn van voorgaande jaren. 
Scilla

narcissen, deze bloeien al
 
boshyacint

krokussen

Het leuke van de hyacinten is dat ik ze, als ze buiten staan, prima verdraag. Daar kan ik er dus van genieten. Voor binnen is de geur voor mij veel te sterk en levert het mij benauwdheid en hoesten op.

21 opmerkingen:

 1. Prachtig he, die lentebloeiers ! En die strenge winter, die kan nog komen, in maart kan het nog ferm vriezen en sneeuwen. Wij hebben ze een foto van mijn pasgeboren zusje (25 maart) aan de voordeur, net uit het moederhuis en in de sneeuw. Ook eens een jaar niet naar de bosklassen kunnen vertrekken wegens te veel sneeuw. Was ook in maart, het kan dus nog... Hoop van niet, maar je weet nooit ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik kan me ook herinneren dat er bij ons een operatie niet doorging omdat er 40 cm sneeuw was gevallen en de chirurg er niet door kon. 2 maart 2005.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heb liever een echte winter dat ik iets meer betaal dan een kwakkelwinter zoals deze. Uiteindelijk betalen we toch de prijs van de klimaatverandering

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Geloof niet in de opwarming van de aarde.
  Ik denk dat het een natuurlijk verschijnsel is.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, de aarde is eerder natuurlijk opgewarmd doordat er veel CO2 in de lucht zat. Maar de hoeveelheid CO2 nu is vele malen hoger dan toen en is door toedoen van de mens veroorzaakt. De temperatuurstijging in zo'n korte tijd is ook ongekend. Meer feiten vind je hier: https://klimaatverandering.wordpress.com/wat-weten-we/

   Verwijderen
 5. Nee geen fan van trump
  Vreemd dat ik daar meteen een link mee krijg

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als ik kijk naar de afgelopen 20 tot 30 jaar, dan zie ik wel degelijk veranderingen. De bladeren komen veel eerder aan de bomen en mijn hooikoorts begint veel vroeger op te komen. Ik denk dat er wel degelijk sprake is van een snelle en problematische opwarming van de aarde.
   Wel hoop ik dat het meevalt en dat er voor mijn kleinkinderen en toekomstige achterkleinkinderen nog steeds een leefbare aarde zal zijn.

   Verwijderen
  2. Dorothes: helmaal niet vreemd! Hij beweert hetzlfde als jij en zelfs een groot deel van zijn partijgenoten zijn het niet met hem eens. De ontkenners van de opwarming van de aarde zijn vooral grote fans dus....................

   Verwijderen
  3. Dus als je anders denkt over de opwarming van de aarde ben je fan van trump.
   Gekker moet het niet worden deze gedachten.

   Verwijderen
  4. Zuinigaan, dat je eerder hooikoorts hebt kan ook te maken hebben met de verstedelijking. In verstedelijkte gebieden is het warmer dan op het platteland.
   We hebben een zeeklimaat en het weer kan daardoor erg verschillen. Een paar jaar geleden liep het voorjaar weken achter en duurde het meer dan een maand langer voordat de bladeren aan de boom kwamen.
   Het kan zijn dat de aarde opwarmt, maar in hoeverre mensen daar invloed op hebben is nog maar de vraag. Het is waar dat we dit jaar in Nederland een zachte winter hebben gehad, tot nu toe. Maar kijk eens wereldwijd. De polar vortex kwam diep in Canada, de VS, Rusland. Het noorden van Zweden was kouder, Hawaii had laatst sneeuw, India had dit jaar sneeuw (mensen hadden dit nog nooit gezien), China had extreme kou. De kans dat het de komende jaren gevoelig kouder gaat worden is groot omdat we een langdurige zonneminimum gaan krijgen. Dit jaar hebben we hier geluk gehad.
   Dat hele CO2 verhaal is vooral handig voor de zgn 'klimaatindustrie' en overheden die enorme belastingen kunnen heffen. Waarbij je als burger bij kritiek meteen om je oren krijgt dat je een Trumpaanhanger bent of dat je niks om de toekomst geeft.
   Kijk eens naar die zgn 'klimaatgoeroes'. Dan heb ik het niet alleen over Jetten met zijn vliegreizen. Ben je dan nog geloofwaardig? Of Al Gore. Zijn inconvient truth is dat hij gemiddeld 21 keer meer CO2 uitstoot dan de gemiddelde Amerikaan. En dan hebben we het nog maar over 1 huis, hij heeft er meerdere. Dat er veel mis is met het milieu is duidelijk, maar er spelen hier andere zaken.
   Die zgn 'schone windmolens' hebben zware metalen nodig. De winning daarvan is erg slecht voor het milieu en straks zitten we met enorme hoeveelheden niet recyclebaar afval wanneer de windmolens kapot zijn. Voor de accu's van de elektrische auto's is zijn metalen nodig die door kinderhanden worden gewonnen! Die kinderen worden er ziek van en kunnen er aan overlijden.
   Maar wat ook een feit is. Als iedereen hier van het gas af moet, zijn er zoveel extra gascentrales nodig (voor de elektra) dat er meer CO2 wordt uitgestoten dan nu!

   Verwijderen
  5. Zo warm is het overigens trouwens niet op de aarde. Groenland was groen in de middeleeuwen. Daarom heet het ook Groenland. Vikingen bedreven er landbouw en veeteelt. De gletschers op Groenland groeien overigen.

   Verwijderen
  6. Ik bedoelde, dat de gletschers groter worden. Dat ze er zijn is wel duidelijk. https://www.volkskrant.nl/wetenschap/het-andere-klimaatgeluid-krijgt-eigen-onderzoeksinstituut~b4de9219/

   Verwijderen
  7. Het is maar net wie je gelooft. Het handjevol wetenschappers dat min of meer sceptisch is tegenover de precieze invloed van de mens of het overgrote deel van de deskundige wetenschappers die het erover eens zijn dat de aarde opwarmt en dat de mens daarvoor verantwoordelijk is. Dat er nu op een paar plekken koude winters zijn, betekent dat het klimaat verandert, maar niet beslist dat het kouder wordt; de algemene trend is dat het overal warmer is dan 100 jaar geleden.

   Zie ook dit artikel voor een overzicht van de overweldigende wetenschappelijke consensus over klimaatverandering: https://klimaatverandering.wordpress.com/2019/02/15/opwarming-aarde-komt-door-de-mens-klimaatwetenschap-consensus-97/

   Verwijderen
 6. Ik denk dat veel huishoudens blij zijn met deze zachte winter. Zeker nu blijkt dat de energierekening veel duurder wordt dan eerder beloofd (dat had natuurlijk niemand zien aankomen ;-))

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Zoals Daantje zegt ,we zijn er nog niet !

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik hoop voor de boeren dat er nog een goed natte periode komt. Het is zorgwekkend hoe laag het grondwater staat, het land is de schade van de hete zomer nog niet te boven. En zonder goed grondwaterpeil, geen uien, aardappels peen en andere groenten en fruit.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De grond in mijn tuin is ook een stuk droger dan je zou verwachten. Ik heb mijn eerste potje uitgebloeide mini-narcissen geplant.

   Verwijderen
  2. Nu niet meer, er komt nog zat regen aan.

   Verwijderen


Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden geweigerd. Over niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.