woensdag 13 februari 2019

Te weinig belasting betaald?

Ik was aan het uitrekenen wat ik nu precies per maand betaal aan gemeentelijke belasting/heffingen en waterschapslasten en stuitte op iets vreemds!
Vanaf begin 2018 worden de gemeentelijke belastingen (afvalstoffenheffing, onroerendezaakbelasting en rioolrechten) en de waterschapslasten geïnd door het Noordelijk Belastingkantoor. In 2017 betaalde ik aan de gemeente omgerekend €50,33 per maand en aan het waterschap €13,54 per maand. Het waterschap incasseerde 8 termijnen van €20,31 en de gemeente incasseerde het totale verschuldigde bedrag in 10 termijnen van  €60,41. 
In totaal betaalde ik dus in het jaar 2017 €766,44 (update: daar moet nog 2x 20,31 voor het waterschap bij opgeteld worden. Betaald in 2018, maar behorend bij de aanslag van 2017)

Vanaf begin 2018 kwam alles zoals genoemd bij elkaar en werden de gemeentelijke- + waterschapslasten tesamen geïnd. Zoals altijd betaalde ik met automatisch incasso.
Er waren in 2018 van het Noordelijk belastingkantoor 4 termijnen van €85,16 en 6 termijnen van  €29,14  en daarnaast waren er in januari en februari ook nog 2 termijnen van het waterschap van €20,31. Als ik dat allemaal optel, dan kom ik op €556,07 en dat is ruim €200 minder dan in 2017!
Het lijkt me onvoorstelbaar dat het samengaan van de inning van deze gelden  zo veel besparing oplevert dat ik als ingezetene van de gemeente en van het waterschap €210,37 per jaar minder hoef te betalen.
Ik heb dat vorig jaar niet goed in de gaten gehad en ik kan de aanslag niet meer terugvinden, niet op papier en ook niet digitaal, dus ik weet niet wat het bedrag van de aanslag was en kan het niet checken.
Misschien moet ik rekening houden met een naheffing?

PS om 13:00 uur. Ik heb inmiddels ontdekt dat er zoiets bestaat als MijnNoordelijkBelastingkantoor!
Als ik daar met digiD inlog, kom ik er achter dat er nog een flink bedrag open staat! Door een foutje in de automatische incasso's is er 6x (€85,16 - €29,14)  niet geïnd.  Dat bedrag is €336,12.
Die 2x €20,31 die ik in januari en februari 2018 betaalde, hoorden bij de waterschapslasten van 2017, maar werden via automatisch incasso blijkbaar in 2018 geïncasseerd.
Dat achterstallige bedrag staat keurig op MijnNoordelijkBelastingkantoor. Ze zijn het niet vergeten en ik mag het vast en zeker in 2019 nog gaan betalen!

Overigens staat de combinatie aanslag voor 2019 voor gemeentelijke belastingen en waterschapslasten op dit moment nog niet online.

12 opmerkingen:

 1. Wat goed dat je dat nagekeken hebt! Van zo’n verschil zou ik ook wel willen weten hoe het ontstaan is. Je wil toch zeker weten dat je geen naheffing krijgt..Heb je geen Berichtenbox van Rijksoverheid? Wellicht kun je het daarin terugvinden. Het is sowieso wel een handige site/ appomdat alle communicatie van de overheid daar samenkomt.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. zou wel rekening houden met een foutje, bij het N belastingkantoor is het sinds de start in 2018 een zooitje. De boel was niet op orde, systemen werkten nog niet naar behoren. Zo'n fout past prima in dat rijtje.

  Nomoskar

  BeantwoordenVerwijderen
 3. De rekeningen staan als het goed is in mijnoverheid, misschien kun je hem daar terug vinden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb daarnet nogmaals gecheckt en in MijnOverheid staat niets.

   Verwijderen
 4. Rekening houden met een naheffing is misschien wel goed. Maar navraag doen,maakt alles misschien ingewikkelder

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ga zelf geen navraag doen. Het schijnt een rommeltje te zijn daar, ik laat het zo en wacht af of ze met een naheffing komen.

   Verwijderen
 5. Als ze denken dat ze nog iets van je krijgen komen ze zeker! En anders heb je geluk :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Op de aanslag van de Gemeente staat ook je OZB. De OZB waarde heb je nodig voor je aangifte Inkomstenbelasting. Misschien heb je de papieren aanslag bewaard bij je belasting papieren.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een goed punt! Ik ga kijken in mijn papieren.
   Maar overigens denk ik dat de aanslag wel goed is, maar dat er bij de automatische incasso iets mis is gegaan.

   Verwijderen
 7. Je aanslag kun je waarschijnlijk ook terug vinden bij het noordelijk belastingkantoor. Athans dat kan wel bij onze regio. Inloggen met DigiD en zo zag ik mijn aanslag voor 2019 al die nog verstuurd moet worden, je kunt dan ook gelijk met IDeal betalen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bij mij staat er nog helemaal niets, hoewel ik wel kortgeleden aangegeven heb de aanslag digitaal te willen ontvangen. Ik denk dat het Noordelijk Belastingkantoor nog even tijd nodig heeft! Het loopt daar niet zo vlot. Opstartproblemen moet je maar denken.

   Verwijderen
 8. Hee, er gaat iets fout bij ‘n belastingkantoor.......hoe is het mogelijk ��

  BeantwoordenVerwijderen


Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden verwijderd. Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.