Gisteren een algemeen stukje over voedselverspilling, vandaag mijn
verhaal over hoe ik het doe om te zorgen dat er als het even kan niets
verspild wordt.
En natuurlijk bespaar je ook lekker als je je gekochte spullen niet weggooit, maar gewoon opeet/opdrinkt. Er zijn mensen die voor honderden euro's per jaar weggooien. Ik zou mijn geld anders gebruiken!
Brood: ik bewaar vers brood in de vriezer en haal de benodigde sneetjes 's ochtends uit de vriezer.
Vlees: koop ik niet meer, dus is niet meer mijn zorg. Toen ik nog wel vlees kocht, lette ik goed op de datum. Als ik afgeprijsd vlees kocht die bijna aan de datum was, vroor ik het direct bij thuiskomst in.
Kip: koop ik al heel lang niet meer, mijn dochters houden er niet zo van, en daarom ben ik gestopt met het kopen van kip.
Vis: ik koop alleen gerookte vis en visconserven. Als ik gerookte vis (haring, zalm of makreel) koop en ik wil het product nog even bewaren, dan let ik goed op de houdbaarheidsdatum. Bewaren doe ik altijd in de koelkast. Vis na de datum smaakt een stuk slechter, dus zorg ik dat ik het voor de uht datum verbruik.
Zuivel: koop ik nauwelijks, alleen kaas. Ik let op de datum en koop niet te veel tegelijk.
Groenten: ik zorg voor een voorraadje conserven en verder bewaar ik groenten in de koelkast. Ik zorg er voor dat ik niet te veel vers in voorraad heb, soms is er maar heel weinig vers in mijn voorraad. Wat eerst op moet, gaat eerst op. De tht datum die op bijvoorbeeld spruitjes staat, negeer ik. Ik kijk naar de conditie van de groente en niet naar de datum. Als ik zie dat ze op moeten, maak ik ze klaar.
Niet in de koelkast bewaren: vruchtgroenten zoals courgette, aubergine, komkommer en tomaat. Bewaren in de koelkast is voor deze groenten slecht, daar gaan ze sneller van achteruit.
Fruit: ik koop bananen, appels, sinaasappels, mandarijnen en kaki-fruit. Ander fruit koop ik niet, behalve diepvries. Behalve de bananen bewaar ik alles in de koelkast. De diepvriesvruchten niet natuurlijk, die gaan in de vriezer.
Aardappels en uien: die bewaar ik op een koele donkere plek, maar meestal niet in de koelkast. Soms staat als bewaaradvies op aardappels dat je ze in de koelkast moet bewaren. Als het om 1 kg gaat, dan kan dat wel, maar voor méér aardappels heb ik vaak helemaal geen plek.
Koek/koekjes: koop ik weinig en die heb ik dan ook niet op voorraad.
Conserven: deze zijn in principe onbeperkt houdbaar. Let wel op beschadigingen van het blik. Deuken zijn bij mijn weten niet gunstig voor de houdbaarheid. Als je blikken kort wilt bewaren of direct wilt gebruiken maakt dat niet uit, maar als je ze járen wilt bewaren, kun je beter onbeschadigde blikken hebben. Let verder op daglicht bij producten in glas: licht maakt dat groenten kunnen verkleuren. Persoonlijk heb ik nog nooit conserven in glas of blik gehad die bedorven waren. Ik bewaar alles in glas in een donkere kast, dus verkleuring heb ik zelf nog nooit gezien.
Al met al gooi ik alleen verpakkingen en schillen weg en soms een verrot stukje van groenten en fruit. Ik probeer altijd de rest van het product te redden.
Over besparen en bezuinigen en over met pensioen zijn. En ook over leven in de huidige tijd!
donderdag 7 februari 2019
Weggooien van voeding - wat doe ik zelf om zo weinig mogelijk weg te gooien?
AUTEUR: Aaf, alias Zuinigaan.
Ooit opgeleid als bibliothecaris (1974) en maatschappelijk werker (1984). Van 1999 – 2019 werkzaam in het HBO en sindsdien met pensioen. Vanaf de aankoop van mijn huis in 2007 blogger met als centraal thema zuinig leven en besparen. Sinds 2016 oma van inmiddels 4 leuke kleinkinderen.
zuinigaan@gmail.com
Ooit opgeleid als bibliothecaris (1974) en maatschappelijk werker (1984). Van 1999 – 2019 werkzaam in het HBO en sindsdien met pensioen. Vanaf de aankoop van mijn huis in 2007 blogger met als centraal thema zuinig leven en besparen. Sinds 2016 oma van inmiddels 4 leuke kleinkinderen.
zuinigaan@gmail.com
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Soms smaakt een gerecht van allerlei restjes heel lekker. En het is nooit te herhalen.
BeantwoordenVerwijderenIk eet vaak soep van restjes: bamisoep, pastasoep, bonensoep. Gisteren at ik een bruine bonenschotel met veel groenten. Vandaag wordt dat een bonensoep met wat extra kruiden en tomatenpuree.
BeantwoordenVerwijderenVanochtend nog kwark gegeten, die tht had tot november 2018. Is ongeopend prima te bewaren zoals cottage cheese en roomkaas.
BeantwoordenVerwijderenZure melkproducten zijn inderdaad een stuk langer houdbaar dan de verpakking aangeeft. Karnemelk, kwark en yoghurt wordt wel wat zuurder en wranger, maar het bederft niet snel.
VerwijderenIk probeer niks weg te gooien maar soms gebeurt het toch. Een kleine knolselderij, gekocht voor erwtensoep, waar een stuk van overblijft is soms ineens bruin. Ik weet ook niet goed wat ik ermee moet. Ik kom alleen op puree (samen met aardappel).
BeantwoordenVerwijderenHoi Wilma, ik doe rustig een stuk knolselderij door de pastasaus (met prei, wortel en tomatenpassata). Het is een smaakvolle toevoeging.
VerwijderenDat is een goed idee. Dankje!
VerwijderenKnolselderij in reepjes snijden, zoals patat, en dan roosteren in de oven. Heerlijk.
BeantwoordenVerwijderenOf gewoon in de vriezer voor de volgende keer.
Ook een goeie.! Ik wist niet dat knolselderij ingevroren kon worden.
VerwijderenKnolseldersoep...hmmmm
BeantwoordenVerwijderenHeb je helemaal geen koekjes/koeken in huis?
BeantwoordenVerwijderenHoe doe je het dan als je onverwachts visite krijgt?
Dan deel ik appels uit, of mandarijntjes of sinaasappels of ik smeer lekkere boterhammen!
VerwijderenOf ik maak een panpizza met boterhammen en kaas.