Doordat er in de afgelopen jaren veel aandacht besteed is aan alle voedsel die wordt weggegooid, had ik gedacht dat er inmiddels verandering is gekomen aan het weggooi-gedrag van consumenten en bedrijven. Maar helaas schijnt er nauwelijks iets veranderd te zijn!
De gemiddelde consument gooit per jaar 41 kg aan goed voedsel weg. Alles met elkaar wordt er per dag (!!!!) in Nederland 5 miljoen kg voedsel weggegooid.
Nog steeds worden er bijna een miljoen broden per dag (800.000) weggegooid!
Ik vind het absurd, werkelijk waar!
Veel eten over datum is nog prima bruikbaar en eetbaar, maar wanneer
komt er het moment dat je het niet meer kunt eten? Wanneer moet je het
weggooien?
In het kort: gebruik je ogen en gebruik je neus!
Bij bederfelijke waar zoals melk, gevogelte, vis en vleeswaar kijk je
op de datum. Vlees, vis of kip moet je niet meer eten na de datum, dat
kan giftig en ongezond zijn. Melk kan soms 1 of 2 dagen na de datum nog
goed zijn. Daarvoor komt je neus goed van pas! Als melk zuur is, dan
ruik je dat.
Bij groenten en fruit is het heel zichtbaar of iets verrot is. Als het
blad van de sla een beetje verlept is, kun je het nog best eten. Het is
niet gevaarlijk. In de salade toont het niet, je maakt er bijvoorbeeld slasoep van.
Van groenten kun je bruine en rotte plekken gewoon wegsnijden en de
rest gebruiken. Bij appels en sinaasappels kan dat soms niet, dan is de
hele appel of sinaasappel echt niet meer lekker.
Bij brood moet je goed kijken: zijn er schimmels zichtbaar? Dan niet meer
eten! Ik zelf bewaar brood in de vriezer en haal daar per dag de
benodigde sneden uit.
Bij blikken en potten kijk je of er bolling zit in de deksel of in het
blik. Een bolling duidt op bederf in het blik of de pot en als gevolg
daarvan gasvorming. Een vriendin van mij heeft al eens een blikje
tomatenpuree met een blikopener opengemaakt en de inhoud spoot tegen het
plafond. Het blikje was bol. Dat hoef je niet eerst open te maken om te
constateren dat er iets mis is met de inhoud. Gewoon weggooien!
In lang houdbare waar, zoals patentbloem, aardappelmeel, maizena,
pannenkoeken mix, griesmeel,
polenta, puddingpoeders, custard, etc. en verder peulvruchten zoals
gedroogde erwten, bonen, spliterwten, kapucijners, kikkererwten etc.
maar
ook rijst, vermicelli, pasta's groot en klein kunnen beestjes zitten.
Daarom is het belangrijk te kijken naar deze producten, zeker als het
product over datum is, maar soms ook al eerder: zitten er beestjes in,
of draden, of kluitjes? Ook ruiken helpt je om beestjes op het spoor te
komen. Zeker als een product verdacht ruikt, dan is verder onderzoek
noodzakelijk. En misschien moet je het dan toch weggooien.
Ik heb in de afgelopen dagen gegeten:
- kaas met een houdbaarheid (tht) tot 1 februari. Geen schimmel, geen uitdroging, niets aan de hand.
- spaghetti met een tht tot 2010. Ook nog prima.
- rucola met een uht tot 2 februari. Is niets aan te zien en te proeven, alleen hier daar een blaadje dat een beetje snotterig was. Dus gewoon geconsumeerd nadat ik deze blaadjes er uit had gevist.
- een Elstar appel met een klein beetje rot bij de steelaanzet. Het plekje heb ik er afgesneden en de appel smaakte lekker.
Ik vermoed dat bovenstaande voeding, die ik nog gewoon consumeerde, door veel consumenten weggegooid wordt.
Wat doe jij met voedsel over de tht of uht datum?
En heb je nog tips voor andere lezers om het weggooien tot een minimum te beperken?
Over besparen en bezuinigen en over met pensioen zijn. En ook over leven in de huidige tijd!
woensdag 6 februari 2019
De enorme hoeveelheden voedsel die worden weggegooid
AUTEUR: Aaf, alias Zuinigaan.
Ooit opgeleid als bibliothecaris (1974) en maatschappelijk werker (1984). Van 1999 – 2019 werkzaam in het HBO en sindsdien met pensioen. Vanaf de aankoop van mijn huis in 2007 blogger met als centraal thema zuinig leven en besparen. Sinds 2016 oma van inmiddels 4 leuke kleinkinderen.
zuinigaan@gmail.com
Ooit opgeleid als bibliothecaris (1974) en maatschappelijk werker (1984). Van 1999 – 2019 werkzaam in het HBO en sindsdien met pensioen. Vanaf de aankoop van mijn huis in 2007 blogger met als centraal thema zuinig leven en besparen. Sinds 2016 oma van inmiddels 4 leuke kleinkinderen.
zuinigaan@gmail.com
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Ik gooi zelden iets weg en kook graag met restjes en kook zelden volgens recepten maar improviseer graag. Soms maak je iets dat erg lekker is en dan kan je dat niet meer herproduceren en dat is wel eens jammer.
BeantwoordenVerwijderenRestjes groente gaan in de vriezer en als het weer voldoende is gaat dat met bouillonblokje in water even opkoken en pureren, heerlijke basis voor soep.
Biologische Yoghurt tot na een maand na de houdbaarheidsdatum en in ijskast bewaard, gewoon gegeten niets aan de hand. Ik ben er nog, dus aanbiedingen bijvoorbeeld sla ik nu met een gerust hart groots in.
BeantwoordenVerwijderenIk ben ook niet zo moeilijk hoor, maar jongste zoon let heel erg op datum bij bijvoorbeeld yoghurt en melk. Ik heb wel melk gebruikt die 5 dagen over de datum was, en kijk ik kan dit berichtje nog typen. Brood eten wij ook uit de vriezer, hier gaat nog wel eens een stukje stokbrood voor de vogels, maar ik las laatst bij het blog Mijmeringen dat ze er paneermeel van maakte dat ga ik nu ook proberen. Maar heel eerlijk soms ontkom je er niet aan. Groetjes Petra.
BeantwoordenVerwijderenEcht heel naar al die verspilling. En er zijn veel mensen die wel goed oppassen en het gemiddelde naar beneden drukken dus als 41 kilo het gemiddelde is...zucht. Inderdaad brood in de vriezer. Houdbare producten inslaan. Verse producten góed bedenken wat je nodig hebt. Restjes eten vries ik bijna altijd in. Zelfs het kleinste beetje verse jus. Is later bij een stamppot met worst weer handig. Wij koken regelmatig 'pittig'/aziatisch. Ook daarvan vries ik zelfs de kleinste restjes in. 3 van die ieniemie porties, wat rijst erbij koken en ik heb een minirijsttafeltje voor 1! Wees creatief...ikzelf vind het ook pure verwennerij als ik na een zware dienst moe thuiskom en iets makkelijks maar wel vers zelf gekookt uit de vriezer kan trekken. Van restjes aardappelen maak ik nog weleens bauerngröstl, een oostenrijks receptje. Erg lekker en makkelijk.
BeantwoordenVerwijderenIk koop redelijk afgepast in, maar manlief wil dan ineens nog wel eens kopen en koken waar hij zelf zin in heeft, dus dan staan er ineens twee hoofdgerechten op tafel. Wij gooien weinig eten weg, voornamelijk restjes die de meiden op hun bord laten liggen.
BeantwoordenVerwijderenIk koop heel selectief en maak op wat er in huis is vóór de tht-datum. Anders invriezen (geraspte kaas bv). Dus gooien we hier weinig weg. Alleen brood-kontjes, zeg maar brood-konten! Dat ergert mij. De mannen hier laten ze altijd liggen, en ik eet niet zo veel, dus blijft dat over. Voor de vogeltjes dan maar ...
BeantwoordenVerwijderenMarijke.
Bij deze 41 kg zit ook het voedsel wat in winkels weggegooid wordt
BeantwoordenVerwijderenNee, dit is per consument. Die 5 miljoen kilo per dag is wel in de hele voedselketen, dus ook winkels en horeca, groenten en fruittelers etc.
VerwijderenInderdaad echt veel. Die aantal kilo’s zijn gemiddeld per persoon per huishouden. Hier gebruiken we onze zintuigen om te kijken, ruilen, proeven of iets nog goed is...
BeantwoordenVerwijderenIk kwam nog een pak houdbare melk tegen (de winkels zitten hier 6 km. verderop, dus altijd iets houdbaars in huis voor het geval er een keer geen boodschappen kan worden gedaan). Het pak was tht oktober 2018. Even eraan geroken, voorzichtige slok genomen... Nog prima te consumeren, zelfs 3 dagen lang. Iets wat zo door-en-door verhit is geweest bederft echt niet zo snel. En als er hier verder iets overblijft gaat het naar de kippen, de hond of de geiten. 'Zomaar' weggooien is er dus niet bij.
BeantwoordenVerwijderenGroet, Gerda
In een winkel gewerkt.. hele containers moesten weggegooid.. personeel mocht het niet meenemen.. naar de voedselbank ook niet.. want er zou eens iemand ziek worden van macaroni of thee over de datum? Mijn dochter die in de horeca werkte.. kilo's vlees en groenten/fruit weggooien omdat ze op de counter hadden gelegen bij de wok.. zelf zo weinig verdienen dat ze naar de markt ging om de 1 euro tassen te scoren met fruit en groente in een slechtere conditie dan wat ze moest weggooien.. treurig.
BeantwoordenVerwijderenEen collega die zo mopperde dat ze zoveel moest werken en zo weinig thuis was en leven zo duur.. maar ook zoveel thuis weggooide.. toen ik haar eens zei dat als ze minder zou kopen, alles wat ze kocht ook zou gaan gebruiken dat dat haar een middag minder werken in de week zou opleveren.. toen keek ze heeel verbaasd.. dat wat je koopt moet je betalen met geld dat je eerst hebt moeten verdienen door te werken.. toch paste ze haar gedrag en werkweek niet aan. Zij gooide echt heel veel weg. Een brood kopen en wat over bleef weggooien want ze lusten alleen vers brood... onbegrijpelijk vond/vind ik dat.
Paste laats op bij een nichtje die echt serieuze schulden heeft.. ik zette koffie en gooide mijn melkcupje in de container (zij zamelt geen plastic apart in) in de vuilnisbak zag ik aardappels liggen .. ik dacht.. daar kun je stamppot van maken, opbakken, puree, rosti.. enz. gewoon weggooien.. terwijl je klaagt over te weinig geld om van te leven.. ik kan er met mijn verstand niet bij. Bieke
Waarom toch die enorme voorraden ? Rijst of bonen moeten echt wel lang in je kast staan eer daar beestjes in komen. Ook groente wordt vers gekocht , dat duurt ook lang eer dat verlept in de koelkast. Beter plannen, minder kopen en goed gebruik maken van de vriezer !
BeantwoordenVerwijderenWij gooien bijna niets weg. Eten klikjes op en hebben voorraad van alleen producten die we echt gebruiken. Wij gaan met houdbaarheidsdatum om zoals jij dat beschrijft. We hebben zelfs tot 2016 een flesje Maggie gebruikt met houdbaarheid tot 2010. Dat zijn geconcentreerde zouten dus bijna niet bederfelijk. Inmiddels is het flesje leeg en hebben we een nieuwe. Geen van ons is daar ooit ziek van geweest. Gewoon je gezonde verstand gebruiken.
BeantwoordenVerwijderenKennen jullie de app toogootogo , mooi initiatief om verspilling tegen te gaan!! Haal vandaag mn eerste pakketje op, ben benieuwd!
BeantwoordenVerwijderenIk heb de app nu ook op mijn telefoon. Ik ben heel benieuwd naar jouw ervaringen San. Gezien de prijzen lijkt het mij een beetje veel voor 1 persoon. Bij de bakker vragen ze bijvoorbeeld 3,99 voor een pakket. Wat is dat? Alleen broden of ook veel zoetigheid?
VerwijderenLeuk initiatief hè. Ik heb onlangs ook mijn Magic Box bij de bakker opgehaald, vol verrassingen.
VerwijderenIk kreeg, uit minn herinnering, drie broden, eierkoeken, krentenbollen, appelflappen en puddingbroodjes. Dus een traktatie voor mijzelf en in de vriezer had ik nog plek om e.e.a. in te vriezen.
VerwijderenDit zou dan helaas niks voor mij zijn. Eierkoeken, appelflappen en puddingbroodjes eet ik nooit en krentenbollen zelden. Als het brood dan ook nog wittebrood zou zijn dan kan het nog zo goedkoop zijn maar voor mij geen optie. Ik gooi overigens nooit iets weg en koop dan wel weer (altijd biologisch) vlees wat afgeprijsd is vanwege de houdbaarheidsdatum.
VerwijderenIk vind de TooGoodToGo ook bij de supermarkt zoals bijvoorbeeld Jumbo voor mij als vegetariër en diabeet ook heel lastig! Waarschijnlijk zit er vlees in en misschien ook wel veel te veel zoete koopwaar. Om daar dan €4,99 voor te betalen?
VerwijderenWaarschijnlijk belandt een groot deel in mijn vriezer om daar vervolgens nooit meer uit te komen ;-) En daarmee schiet ik dan mijn eigen doel behoorlijk voorbij!
Het zal mijn eerste pakket zijn, ben ook benieuwd. Alleen een supermarkt hier in de buurt doet mee. Bakkers nog niet. Maar weet ook niet of ik die zou aanschaffen, ben niet van teveel zoet nl. Beetje kritisch ook op brood ;-)
VerwijderenMaar goed. Ik Laat jullie vanavond weten hoe het deze x is.
Mijn toogoodtogo gister bij de ah was: 400 gr kipshoarma, gesneden bolognese groente 450 gr, zakje krieltjes kant en klaar, doos chocolaatjes, pak halfvolle melk en grote fles ketchup. Voor 3.99. Als ik alleen zou zijnzou ik dit ook niet kopen, met veel grote kinderen en aanhang komt het altijd wel op.
VerwijderenDus... er was geen pakket beschikbaar vandaag!
VerwijderenDat kan dus blijkbaar ook, goed teken. Binnenkort maar eens opnieuw proberen .
Ik ben al een heel aantal keer bij Bakker Bart een box opgehaald. Meestal mocht je gewoon zelf uitzoeken uit wat er over was. Gewone hele broden, maar ook bv. harde broodjes, croissantjes en appelflappen. Dat wordt hier door man en kinderen allemaal wel gewaardeerd!
VerwijderenIk gooi zeer zelden iets van voeding weg.Wij hebben ene vrije grote voorraad omdat, als iets in superaanbieding staat, ik daar een voorraadje van koop. Niet bederfbare producten staan geklasseerd volgens hun verbruiksdatum en worden eerst opgebruikt. Wordt er iets nieuws bijgekocht, dan komt dat achteraan de producten met jongere verbruiksdatum te staan.
BeantwoordenVerwijderenBederfbare producten die ik in grotere hoeveelheid gekocht heb omwille van de goedkope prijs, steek ik in de diepvriezer tot later gebruik.
Ik bak al meer dan 35 jaar zelf ons brood in een gewone heteluchtoven. Ik bak enkel in het weekend omwille van het nachttarief. Aangezien ik meerdere broden in één oven bak en we maar met twee meer zijn, steek ik het teveel in dagporties in de diepvriezer. De kruimels die ik heb van het snijden van de broden verzamel ik en laat ze drogen : in de winter op de chauffage, in de zomer in de veranda dor de zonnewarmte. Eens de kruimels droog, rol ik ze plat met een deegrol en ik heb gratis paneermeel....
Ik recupereer zelfs eierschalen, weliswaar niet om te verwerken in voeding maar ik breek die eierschalen en die zijn ideaal om in de groententuin rond mijn jonge plantjes te strooien om slakkenvraat tegen te gaan. Kalk is trouwens goed om de tuingrond te voorzien van extra kalk.
Ik gebruik van sommige groenten het loof in de voeding : wortelloof en loof van radijsjes is perfect bruikbaar om soep mee te maken. Idem voor de bladeren van bloemkool. In de supermarkt zie ik vaak mensen die de bladeren van bloemkool aftrekken en gewoon daar in de bak met de bloemkolen laten liggen ipv die thuis weg te gooien.... Als ik bloemkool koop, neem ik altijd van die versafgetrokken bladeren die anderen achterlieten bij de bloemkool mee om te verwerken tot soep.Aan de kassa vroeg de bediende of ik wist dat er zoveel losse afval tussen zat. Ik heb haar gezegd dat mijn konijnen dat graag lusten.....
Mijn schoonmoeder woont in een appartement met in de kelder een gemeenschappelijke groencontainer.
Ze zegt dat één van de bewoners daar elke dag een half brood in gooit en in het weekend liggen er altijd meerdere koffiekoeken in. Onvoorstelbaar welke nog bruikbare voeding ze daar vaak ziet in liggen : het groen van prei (ipv van te gebruiken om soep mee te maken), wortels die een beetje slap geworden zijn (leg ze een paar uurtjes in het water en ze worden weer hard), aardappelen met scheutjes (kan je er gewoon afdraaien en de aardappel verbruiken).
Als ik restjes van voeding heb, worden die 's avonds met de boterham opgegeten of de dag nadien verwerkt in een andere bereiding.
Mij valt het ook vaak op dat bij de maandelijkse glasophaling ik vaak bokalen zie die niet eens zijn uitgewassen en waar nog een heleboel voeding in zit. Bij onze overburen liggen elke maand meerdere potten bekend merk choco waar je nog meer dan genoeg choco kan uithalen om meerdere boterhammen te smeren. Idem voor hun 'lege' bokalen appelmoes.....
Ik vind het zonde dat er zoveel voeding wordt weggegooid en snap niet dat zovelen dat doen.
liesbet
hier wordt niets weggegooid. kleine kliekjes in de vriezer en een paar samengevoegd is ook weer een maaltijd. Half pakje kookroom over, hup de vriezer in. Ananas groot blik goedkoper dan klein blikje meteen porties van maken en de vriezer in. De prijzen van de meeste etenswaar hier in Servie zijn duurder dan in Nederland dan kijk je wel uit wat je weggooid. GR. Cisca Servie
BeantwoordenVerwijderenIk maak zoveel mogelijk restjes op en anders is er de hond. Oud brood of wat groenten kan ook in haar bak.
BeantwoordenVerwijderenIedere week maak ik een lijstje,van wat ik wil eten, aan de hand van folders met aanbiedingen. Ik weet, wat er nog in de voorraadkast en diepvries zit. Ik heb altijd wat op voorraad voor als de kinderen onverwachts voor de deur staan. Daardoor heb ik altijd genoeg in huis, maar er gaat ook nooit zo maar eten weg. Dat vind ik zo erg, eten weggooien.
BeantwoordenVerwijderenDit weggooi gedrag zegt zoveel over ons als Nederlandse bevolking, we moeten ons diep schamen. In veel landen is er hongersnood (zelf in Nederland zelf zijn er genoeg mensen die honger hebben) en wat doen wij? Juist eten weggooien.
BeantwoordenVerwijderenVan dit besef word je toch in en in verdrietig.
Ik kook altijd via een van te voren uitgedacht eetmenu voor de hele week. Ik ga de boodschappen op mijn fiets halen (wij hebben als gezin bewust geen auto) en ik zorg dat aan het einde van de week al het eten op is. Wat er over is gebruik ik de week erna als eerste op in de eerste dag van mijn nieuwe weekmenu. Zo hoef ik nooit iets weggooien.
Ik/wij eet(en) uitgepaste hoeveelheden eten, je hoeft je namelijk niet helemaal vol te eten. Dat is negens voor nodig, puur en vers eten is het beste, goedkoop en gezond, supervoedsel geloof ik niet in, gewoon je gezonde verstand gebruiken, iedereen snapt wel dat een wortel gezonder is dan een handje chips.
Ik hoop echt dat wij met z'n alle wat meer gaan beseffen hoeveel geluk wij hebben en dat wij wel een hele bevoorrechte positie hebben dat we in Nederland wonen met goede sociale voorzieningen en vangnet. Daarbij mogen we wel wat meer respect hebben voor de aarde en natuur en haar grondstoffen. Eten weggooien is onnodig en zonde. Idem geld voor het consumeren van goederen want als je kijkt wat er weggegooit (of naar de kringloop gebracht) wordt aan kleding en spullen uit onze huizen dan vraag ik me ook wel eens af waarom mensen zoveel spullen denken nodig te hebben en zich dan uiteindelijk na een jaar ofzo dat zat zijn om vervolgens die spullen weg te gooien om weer nieuwe spullen te kopen.
Ach ja eens zal men het leren, daar ben ik van overtuigd
Groetjes Dreadlocks
Mjah, de reacties hier zijn wel voorspelbaar, hier lezen al veel mensen die zuinig aan en goed doordacht met spullen en eten omgaan. Wat zou zo'n blogje aan reacties opleveren bij een andere bubbel, bijvoorbeeld op een VVD-site? Wat zou die ondernemer die hier in het dorp een winkel heeft waar hij nog steeds geen ledlampen in heeft "omdat die oude lampen het nog prima doen en weet je wel wat dat kost alle lampen verwisselen" erover zeggen? Wat zeggen AH,Jumbo,,andere supermarkten die fruit van het jaar ervoor en geïmporteerd fruit goedkoop in de winkels leggen, zodat het 50 ton goed fruit niet geoogst/verkocht kan worden? https://www.bndestem.nl/zeeland/fruitteler-vogelwaarde-stopt-noodgedwongen-met-de-oogst~ae2896cb/
BeantwoordenVerwijderenMijn ervaring is dat het niet alleen VVD-mensen zijn die voedsel verspillen, maar juist ook laagopgeleide, niet zo-rijke mensen. Uit onwetendheid, of schaamte??!
VerwijderenLaagopgeleide mensen die uit onwetendheid voedsel verspillen of nee.. juist mensen die in een VVD bubbel leven ? Wat een onzin ,hou toch eens op om mensen in hokjes in te delen. Pas je zelf ook in een hokje ? Een hoog opgeleid Groen Links hokje misschien ?
VerwijderenEen aantal jaren geleden reed ik vroeg door Rotterdam. Er werd grofvuil opgehaald in Crooswijk (arbeidersbuurt) en hier stonden vaak leuke bruikbare dingen op de stoep. Ik reed dan vervolgens naar Hillegersberg ( VVD wijk en mocht daar al iets aan de weg staan dan was het zeker rijp voor het grofvuil. Rijken zijn nl. niet voor niets rijk. LZV
VerwijderenDe koelkast en de goed afsluitbare bakjes goed schoon houden scheelt ook een hele hoop bederf door dat wat al wel te ver heen is ander spul besmet. Ik zie en ruik,bij de meeste mensen waar ik de deur open trek dat het ding gebruikt wordt als electronisch vuinisvat. Zelf kon ik ook maar niet bedenken waarom bij FLY lady koelkast schoon maken en de administratie doen op dezelfde dag moesten. En de meeste mensen die ik het vertel kunnen ook niet bedenken wat dat nu met elkaar en met zuinig aan doe te maken heeft. Te erg vanzelf.
BeantwoordenVerwijderenWeet iemand of je een restje crème fraiche kunt invriezen?
BeantwoordenVerwijderenVlgs google wel. Slagroom vries ik ook in. In een ijsblokjes vorm. Als ze bevroren zijn in een doosje of zakje doen. Na ontdooien even doorroeren en als ik het bij een gerecht doe doe ik het er ook wel bevroren door. Leontine
VerwijderenBedankt!
VerwijderenSlagroom kun je ook kloppen, in toefjes spuiten en dan op een (dien)blad laten bevriezen. Daarna bevroren toefjes in een bakje doen. Erg makkelijk om een toetje of stukje taart op te sieren. Groet, Gerda
VerwijderenMaak het toch op! Invriezen kost energie!
BeantwoordenVerwijderenEen volle vriezer kost minder energie dan een lege
VerwijderenIk vind het zo treurig dat er zoveel voedsel verspild wordt! Behalve zo nu en dan een kontje oud brood gooi ik eigenlijk niks weg. Paneermeel gebruik ik nooit (neemt teveel vet op) en zomers voer ik de vogels geen brood.
BeantwoordenVerwijderenIk weet zeker, en dat doe ik ook zelf, dat melk goed blijft ver na datum. Verse melk bedoel ik. Als het niet meer goed is namelijk wordt het zuur. Dat merk je vanzelf!
BeantwoordenVerwijderenCarola
Vreselijk dat zoveel goed voedsel gewoon maar weggegooid wordt. Zo ben ik (gelukkig!) niet opgevoed. Ikzelf gebruik gerust nog producten die over de datum zijn, gewoon goed bekijken, ruiken en eventueel proeven. Groenten die overblijven (b.v. drie paprika's in een zakje waarvan je er maar 1 hebt gebruikt) snijd ik in stukjes en doe ik in een bakje in de vriezer. Of ik verwerk restjes groenten in een soep. Brood gaat bij ons altijd helemaal op, melk e.d. ook. Vlees eten we niet zo vaak, dat koop ik echt per keer en dat gaat dan ook op. Verse kruiden die niet gebruikt zijn, snijd ik in stukjes en vries ik in in een ijsblokjes vorm met een beetje water. Fruit met een plekje (bananen b.v.) en aardbeien (in het seizoen) worden een smoothie of ik maak er jam of saus voor in de yoghurt van. En 1 keer in de week is het kliekjes-dag. Dan haal ik wat verschillende bakjes met kliekjes uit de vriezer en dan mag iedereen kiezen wat ze willen eten.
BeantwoordenVerwijdereneven een vraagje over toogoodtogo, als er staat uitverkocht, betekent dit dat het dan al door iemand gekocht is?? En hoe laat haal je het pakket dan op?
BeantwoordenVerwijderen