zondag 24 februari 2019

Wie verbruikten méér stroom? Mijn ouders 30 jaar geleden of ik nu?

Dertig jaar geleden woonden mijn ouders in een vergelijkbaar huis met het huis waar ik nu woon. Mijn huis is waarschijnlijk iets groter, maar het aantal vierkante meters woonoppervlak ontloopt elkaar niet heel veel.
Toen mijn moeder in 2007 naar het verzorgingshuis ging, heb ik haar huis uitgeruimd. Er lag in de meterkast een stapeltje schriftjes met meterstanden. Er zijn periodes geweest dat mijn ouders dagelijks de meterstanden opnamen. Ze deden dat in ieder geval wekelijks.  Ik heb alles bij het oud papier gedaan. Het is jammer dat ik geen schriftje bewaard heb, dan had ik het kunnen raadplegen om te kijken hoe hoog of laag het stroomverbruik destijds was.

Wat hadden ze aan apparatuur?
Twee enorme TV's ééntje voor boven en eentje beneden. Dan konden mijn ouders beiden onafhankelijk van elkaar favoriete programma's bekijken.
Een stereoset met platenspeler
Een videorecorder 
Een elektrisch kacheltje in de badkamer.

zoiets , maar dan zonder tralies, want die vond men destijds nog niet nodig
Een CV installatie
Twee tafelmodel koelkasten.
Een wasmachine
Een wasdroger
2 stofzuigers, één voor boven en één voor beneden 
Lampen. In de meeste armaturen zaten nog geen spaarlampen, maar voornamelijk 60 en 100 watt lampen.  Ze wilden wel spaarlampen gebruiken, maar die waren toen nog heel groot en zwaar en op veel plaatsen niet geschikt.


En wat heb ik? En hoe vaak gebruik ik deze stroomvreters dan?

in de keuken
oven - aantal keren per maand (kwam bij de inboedel)
magnetron - dagelijks (zelf tweedehands gekocht)
broodrooster-  vrijwel dagelijks (zelf gekocht
blender - zelden (gekregen)
staafmixer - wekelijks (gekregen)
handmixer - zelden (zelf gekocht rond 2004)
citruspers - zelden (gekregen)

waterkoker - bijna dagelijks (gekocht)
koffiezetapparaat - paar keer per week (gekregen)
koelvriescombinatie- dagelijks (zelf gekocht)
afzuigkap- regelmatig (in de inboedel)
kruimelzuiger- aantal keren per week
gourmetstel - zelden (20 jaar geleden gekocht en toen veel gebruikt)
geluidsinstallatie (zelf gekocht)
elektrische tandenborstel (1) - bijna dagelijks (zelf gekocht)

in de woonkamer
desktopcomputer met geluidsinstallatie- dagelijks (gekocht)
printer - zelden (gekocht)
tablet - zelden (gekregen)
droog/desinfecteerapparaatje voor hoortoestellen - dagelijks (gekocht)
vaste telefoon - wekelijks (gekocht)
TV - bijna dagelijks (uit erfenis van mijn moeder)
DVD speler - wekelijks (zelf gekocht)
mobiele telefoon - dagelijks (zelf gekocht)
naaimachine - regelmatig (geleend)
laptop - regelmatig (zelf gekocht)

in de hal
stofzuiger (1) - wekelijks (uit de inboedel van mijn moeder)

in de badkamer 
föhn -zelden, ik laat mijn haar meestal aan de lucht drogen (zelf gekocht in 1987)
elektrische tandenborstel (2) -dagelijks (gekregen)
ladyshave - regelmatig (gekregen)

overloop
stofzuiger (2) - minder vaak dan zou moeten ;-) (ook uit de inboedel van mijn moeder)

slaapkamer 
elektrische deken - regelmatig in de winter (gekregen)
e-reader  - bijna dagelijks (gekregen)
elektrische wekker voor slechthorenden (met trilplaat) - dagelijks (zelf gekocht)
strijkbout - niet vaak, ik houd niet van strijken (gekregen)
ventilator - soms in de zomer (uit erfenis van mijn moeder)

zolder 
wasmachine  - wekelijks (zelf gekocht)
verwarmingsketel- dagelijks, ook voor tapwater (zelf gekocht)
decoupeerzaag (zelf gekocht)
vlakschuurmachine (zelf gekocht)
boormachine (zelf gekocht)

schuur
grasmaaimachine - regelmatig in de zomer (zelf gekocht)

Verschil?
Hoewel mijn ouders veel minder elektrische apparaten hadden dan ik heb, denk ik toch dat ik minder stroom verbruik. Dat denk ik vooral doordat zij veel stroomvreters hadden, zoals de beide oude koelkasten, een enorme TV, een oude CV ketel, een wasmachine die veel stroom verbruikte, de elektrische douchekachel en alle gewone lampen van 100 en 60 watt.

Mijn verbruik is gemiddeld ongeveer 1,6 kWh per dag, het gemiddelde verbruik van een vergelijkbaar huishouden is 8,6 kWh per dag!
Daarom vermoed ik dat mijn ouders meer verbruikten.
Wat denk jij?


14 opmerkingen:

 1. Ik vermoed dat jouw ouders een hoger verbruik zullen gehad hebben aangezien jouw verbruik zo extreem laag is.... Ik denk dat niemand jouw verbruik kan evenaren.Ik stel me ook altijd de vraag hoe jij erin slaagt om zo'n laag verbruik te hebben maar nu zie ik in je lijstje dat je geen losse diepvriezer hebt maar gewoon een koel/vrieskast. Wij hebben twee diepvriezers én een frigo met diepvriezertafelmodel eronder dus ik veronderstel dat een groot deel van ons verbruik daardoor komt ondanks het zuinige modellen zijn.
  Heb jij niet teveel 'warmte' verlies op je sanitaire warm water als dat van de zolder komt ?
  Je ouders hadden een droogkast, jij niet dus dat zal ook wel een grootstroomverbruiker bij je ouders geweest zijn.
  Ik heb me ook al afgevraagd of jij ook zo'n extreem laag waterverbruik hebt.....
  liesbet

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Geen idee hoe dat in jouw situatie zit, want ik weet niet of jou ouders net zoveel aandacht besteden aan het stroomverbruik als jij. Maar voor een gemiddeld gezin uit Nederland is dit wel uit te zoeken. In het rapport Analyse energieverbruik sector huishoudens 1982-1996 is te lezen: 'In 1988 gebruikte een gemiddeld gezin 2750kWh per jaar'. Het gemiddeld energieverbruik in 2018 was voor 1 persoon: 1.800kWh, voor 2 personen: 2.950 en voor een gezin 4.600 kWh.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Vraagje: heb jij een vaste telefoon die stroom verbruikt? Daar zou je nog op kunnen bezuinigen. Wij hebben zo'n telefoon dat aan een draadje vast zit in de telefoondoos. Energieverbruik: 0. Het verbaasd mij eigenlijk best wel dat jij nog zoveel digitale middelen hebt: een computer, tablet, laptop, dvd speler, geluidsinstallatie, vaste telefoon en mobiele telefoon. De 'jongelui' van tegenwoordig hebben een laptop en telefoon en doen hier alles mee. Van de week gaf jij aan dat je niet zoveel geld uit wilde geven aan een 'dure' telefoon. Dat doe ik dus wel, maar ik heb/koop geen computer/tablet/dvd speler/geluidsinstallatie. Een citruspers, blender, broodrooster, koffiezetapparaat, gourmetstel, kruimelzuiger, naaimachine, ladyshave, electrische deken, e-reader, ventilator en elektrische grasmaaier heb ik ook niet trouwens, maar ik gebruik wel meer stroom.
  Om nog verder te bezuinigen zou je een aantal dingen die je zelden gebruikt kunnen vervangen door een niet elektrische...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. ...dat denk ik ook! Je ouders waren natuurlijk met z’n tweeën, dan was je sowieso vaker dan 1 keer per week! Wat heb jij trouwens veel electrische apparaten. Desktop, laptop, tablet en ereader! Blender, handmixer en staafmixer! 2 electrische tandenborstels, 2 stofzuigers en een kruimelzuiger! Je gebruikt relatief weinig stroom maar denk eens aan de grondstoffen en de energie die nodig was bij het produceren van al die apparatuur en het recyclen daarvan!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Volkomen gelijk, Janne, met twee verbruik je zowiezo meer stroom door meer wasmachines, meer water opwarmen om je te wassen (alhoewel mensen vroeger maar één keer per week in bad gingen, rest van de dagen zich wasten aan de lavabo of in met een bassintje met warm water)
   Moeder van zuinigaan was misschien thuisblijfmoeder zodat er altijd iemand thuis was dus automatisch meer verbruik : radio, lichten (toen nog geen spaarlampen).

   Verwijderen
  2. Veel apparaten? Ik heb in de afgelopen jaren al wat apparaten weggedaan:
   - koffiezetter met warmhoudplaatje
   - keukenmachine
   - wasdroger
   - tosti-apparaat
   - 2e TV
   Dus ik ben al aan het minderen ;-)

   Verwijderen
  3. Aanvulling: deze apparaten gingen naar kringloop, collega's (keukenmachine) of dochters (droger en tosti apparaat)

   Verwijderen
  4. OMG, nog meer apparaten gehad! Waarom heb/had je zoveel?

   Verwijderen
  5. Is dat niet heel gewoon, zo veel apparaten? Ik zal er achter zetten waar ze vandaan komen.

   Verwijderen
  6. Ik vind het allemaal wel meevallen ! Elke soort mixer heeft zo zijn eigen toepassing en als je er veel gebruik van maakt , zie ik het probleem niet. Een stofzuiger voor boven en voor beneden is handig en veilig. Een laptop zou ik persoonlijk niet hoeven, masr een pc tablet en ereafer hebben alledrie wek een hele andere toepassing.
   Ij vind het allemaal wel meevallen, het kan bergje malen erger

   Verwijderen
 5. Ik gebruik de helft niet van de elektrische apparaten die jij gebruikt en toch zit ik meer tegen het gemiddelde gebruik aan. Wellicht dat ik wel de verwarming aanzet wanneer ik daar behoefte aan heb. 19-20 graden is voor mij aangenaam en waarschijnlijk is de CV naast gas ook een energie vreter. ( Heb wel een HR ketel, vloerisolatie en dubbelglas)
  Groet, Ellen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het ligt er ook aan hoelang je de apparaten gebruikt,zeker tv(en zenderkastje) en pc/router. Iemand kan een uurtje tv kijken, of de hele avond,dat scheelt wel in verbruik.

   Verwijderen
 6. Mijn elektriciteitsverbruik is even laag als dat van jou. Ik heb veel minder apparaten, maar wel een (veel) hoger gasverbruik. Vermoedelijk zorgt het elektrisch aanslaan van de CV voor uiteindelijk hetzelfde elektriciteitverbruik.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Vergeet niet dat we nu veel meer online energie gebruiken met z'n allen. Ik las ergens dat het 15% van het totale energieverbruik door datacentra en hups ed voor internet wordt veroorzaakt. Dat was er in de jaren 50 niet.

  BeantwoordenVerwijderen


Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden verwijderd. Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.