zondag 3 maart 2019

Brand!

In de nacht van vrijdag op zaterdag was er ineens brand! Ik zat nog beneden en werkte nog wat op  mijn computer en ik zag mijn kat met heel grote ogen richting het raam schuin achter mij kijken.
Waarom keek ze zo, wat was er aan de hand?
Ze keek naar een plek vlakbij, in de tuin van de buren. De vlammen laaiden hoog op en er was een enorme vonkenregen die tot wel 6 meter omhoog ging.

Het bleek te gaan om de schutting en coniferen die de droogte van de afgelopen zomer niet overleefd hadden. Die stonden in lichterlaaie! De buurman stond aan het einde van zijn tuin en leek er goed controle over te hebben.
Ik zou net naar bed gaan en dat deed dus ook maar. Van bovenaf had ik een beter uitzicht op de brand. Vanuit mijn woonkamer leek het of ook de houten schuur van mijn buurman in brand stond, maar dat viel mee toen ik vanuit mijn slaapkamerraam keek. Ik zag en hoorde ook een brandweerauto en brandweerlieden liepen rond.
De brand was gelukkig al snel geblust, maar ik bleef onrustig. De brand was vlak naast mijn eigen houten schutting. Wat als de brand zich had uitgebreid en was door gewoekerd naar andere schuttingen of de rest van de coniferen-heg? Ik krijg de indruk dat de brand was aangestoken, anders was er nooit brand ontstaan in struiken en erfafscheidingen. Een naar idee!
Volgens de buren was het aangestoken, of iemand had achteloos een brandende peuk in de heg gegooid waardoor de dode struiken vlam vatten.
De vlammen maakten mij angstig en ik vind het idee dat er hier misschien een brandstichter rondloopt niet heel fijn! 

13 opmerkingen:

  1. Reacties
    1. Omdat mij geen andere gevallen van brandstichting in de wijk in de afgelopen tijd bekend zijn, ga ik er van uit dat het om een ongelukkig terecht gekomen sigarettenpeuk ging.

      Verwijderen
  2. Wat akelig! Hopen dat het een ongeluk(je) was en niet bewust gedaan!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat een vreselijk idee, jullie zijn er gelukkig goed doorgekomen. Maar angstig is het. Groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Heel eng. Ik zou niet rustig kunnen gaan slapen.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Jakker wat naar en ik kan me voorstellen dat dit onrustig maakt .Hopelijk was dit eenmalig .

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Afschuwelijk ja. Hier zijn afgelopen jaar heel veel (droge) coniferenhagen aangestoken, leuk joh. Ik heb echt geen enkel begrip voor de figuren die dit doen.

    Een aantal jaren terug is naast ons huis met oudejaar de auto van de buurman in de fik gestoken (vuurwerk onder de ruitenwisser), dat jaar zijn er veel auto's op die manier opgeblazen.
    Ik was toen heel blij met de dubbele trottoirbreedte tussen de auto en onze haag (en daarmee ook weer een paar meter verder van ons huis). Ik zat op de bank en zag door het zijraam plotseling de vlammen omhoog schieten.

    We moesten ook het huis uit, tot de brandweer sein veilig gaf. Ik ben al nooit een vuurwerkliefhebber geweest, maar dit was voor mij echt de limit: ik haat het spul en blijf er liefst verre van.

    Helaas is bij de wijkherinrichting, in de brede stoep, nu parkeerhavens gemaakt. Hierdoor staan de auto's dus veel dichter bij de haag, en hoop echt dit niet nog eens mee te maken. Wel zet niemand er meer zijn auto neer rond oud en nieuw....

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik snap dat het schrikken was! Ons buurstudentenhuis is uitgefikt een paar jaar terug. Ik was een weekend weg en we konden een tijdje niet naar huis, maar ik had ook wel een bepaalde onrust (de stank in de gangen hielp ook niet mee). Gelukkig was er bij hen toen bijna niemand thuis, anders was het slecht afgelopen. Gelukkig is het bij jullie ook relatief goed afgelopen, hopelijk blijft het hierbij!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Het doet me denken aan de keer dat er achter ons huis een pallethandel vuur op het terrein had. We werden midden in de nacht wakker en keken bij het openen van de gordijnen ook tegen meters hoge vlammen aan. De schrik was toen vooral of het niet over zou slaan naar het naastgelegen benzinestation... Brand blijft een angst!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Toen ik een kind was heb ik 2x een brand meegemaakt van een garage waar een benzinestation bij was. Doodeng, die auto's in die garages bevatten allemaal benzine en regelmatig ontplofte er weer een benzinetank. Het was beide keren een enorm vuur, maar gelukkig bleven de benzinestations gespaard.

      Verwijderen
  9. Bah ik kan me voorstellen dat je daar onrustig van wordt. Wij hebben ooit eens op een camping gestaan waar ik allemaal geblakerd kleingeld op de plek vond. Bleek dat er een pyromaan in de buurt actief was en de week ervoor een tent in de dik gestoken had. Was er na een paar nachten wakker liggen klaar mee we zijn toen naar huis gegaan.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.