woensdag 17 april 2019

Dramatisch en heel jammer!

Zo ervoer ik maandag het nieuws over de brand in Parijs!
De mooie Notre Dame die voor een deel verwoest is. Hoe heeft het ooit kunnen gebeuren?
Ooit, lang geleden, bezocht ik deze kathedraal. Het was toevallig om deze tijd van het jaar, in april 1983. Met de latere vader van mijn kinderen was ik 10 dagen in Parijs, in een zeer goedkoop hotelletje en met een goedkope treinreis, maar niettemin in die wereldstad. We waren studenten, en we wilden alles zien wat de moeite waard was. Dus natuurlijk ook de Notre Dame, Montmartre met de Sacre Coeur, het Louvre, Centre Pompidou, Versailles, de koningsgraven van de kathedraal van Saint-Denis en nog veel meer!
We slopen door de Notre Dame, heel stilletjes om de mis die daar opgedragen werd niet te verstoren en beklommen één van de vierkante torens.
En nu was er brand in dat gebouw.
Onvoorstelbaar!
Natuurlijk moet de kathedraal hersteld worden, dat is na de bombardementen van de tweede wereldoorlog ook gebeurd met bijvoorbeeld de kathedraal van Reims. Ik kan jullie persoonlijk vertellen dat ik ook die kathedraal tussen 1980 en 2006 verschillende keren bewonderd heb en deze kerk prachtig mooi is.
Er is voor de Notre Dame al veel geld ingezameld en er zal ongetwijfeld nog meer bijkomen. Op het moment dat ik dit schrijf is er 700 miljoen euro binnen, voornamelijk van eigenaren van Franse modehuizen. Dat lijkt mij een prachtig gebaar. 700 miljoen is nog niet genoeg, maar met dat geld komt het waarschijnlijk wel goed en dan kan het herstel beginnen!
Dat herstel zal een tijd gaan duren, met de Sagrada Familia in Barcelona zijn ze al vanaf 1882 bezig, maar op een dag, dan is de Notre Dame ook weer prachtig, daar ben ik van overtuigd.

9 opmerkingen:

  1. Op mijn werk hoorde ik twee secretaresses zeggen: miljoenen voor zo'n kerk, laten ze eerst eens ménsen gaan helpen.

    Ik heb daar wel een dubbel gevoel over; het is duidelijk dat de brand veel mensen in het hart trof, dus de reparatie zal ook mensen helpen. En natuurlijk is het ook zo dat het geld wat in de reparatie gestopt wordt, niet "weg" is. Die reparatie gaat ook weer werkgelegenheid opleveren, wat goed is.

    Maar aan de andere kant geef ik ze ook wel een beetje gelijk. Met 400 miljoen (en meer) kun je een hele hoop mensenlevens redden. Of je kunt er een kerk, een symbool, van restaureren.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mensen helpen, gebeurt ook...Giving pledge...rijke mensen die miljarden weggeven.

      De steenrijke Indiase Azim Premji heeft 530 miljard Indiase roepies aan goede doelen geschonken. Dat meldt CNN. Dat is ongeveer 7 miljard euro. Nog nooit gaf in India één persoon in een keer zoveel geld weg. Het vermogen van Premji wordt geschat op ruim vijftien miljard euro. Hij is de op één na rijkste man van India. De 73-jarige zakenman en filantroop is topman bij technologiebedrijf Wipro. Met zijn extreem gulle schenking geeft hij gehoor aan de zogenaamde Giving pledge. Dat is een campagne van mede-miljardairs Bill Gates en Warren Buffet om de rijkste mensen van de planeet op te roepen om een groot deel van hun fortuin weg te schenken aan goede doelen.

      Verwijderen
    2. Er worden jaarlijks vele miljoenen wereldwijd geschonken aan goede doelen om mensen te redden/helpen. Mag je daarnaast dan helemaal niks meer doen?
      Er is werkelijk altijd wel wat te emmeren. Die secretaresses... helpen die ook mensen? Of zitten ze aan de zijlijn te piepen.

      Verwijderen
  2. Verbazingwekkend dat iemand zomaar miljoenen kan vrij maken om weg te geven.
    Ik ben nog noooit in Parijs geweest, rij er wel 2x per jaar omheen. Wandelen kan ik niet meer en citytripjes is toch veel lopen. Zal het wel met de foto's en filpjes doen, en street view sis soms ook heel aardig

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Aaf, de reactie van Swift Fund hoort hier niet!!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. De brand van de Notre Dame in Parijs raakt ook mij in het hart. Zo'n wereldicoon..., Wederopbouw ja, en mijn tientje wat ik ongeveer ga doneren is naar verhouding ook veel geld vanuit mij. Ik steun in tijd en inzet meerdere goede doelen zoals Vluchtelingenwerk, het ondersteunen van leefbaarheid op de plek waar ik woon en ik bezoek wekelijks een dame van 90+ die zichzelf geconfronteerd ziet met eenzaamheid omdat veel dierbaren reeds het tijdelijke met het eeuwige hebben gewisseld... Dank voor je mooie blog over de Notre Dame Aaf.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Eind jaren 70 bezocht ik de Notre Dame en was erg onder de indruk van de mooie kathedraal.Wij beklommen ook een van de torens.Het was mijn eerste reis naar het buitenland ,per trein
    Ik denk er nog regelmatig aan terug.
    Vreselijk die brand.Maar wat fijn dat er al zoveel geld is voor een restauratie.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Mijn dochter zou gisteren de Notre Dame gaan bezichtigen, zo zuur dat er dan 1 dag eerder brand is. Die bezichtiging was in het kader van haar opleiding, zij studeert om restauraties aan de schilderingen in dit soort monumentale panden te kunnen uitvoeren. Het is heel mooi dat er nu al zoveel geld bijeen is gebracht voor de restauratie. En wie weet werkt mijn dochter over een paar jaar mee aan de restauratie van de Notre Dame, die gaat jaren duren. En zo zorgt de brand ongewild weer voor veel werkgelegenheid.
    Toch begrijp ik best de opmerkingen van de secretaresses, 700 miljoen, daar kun je heel veel mensenlevens mee redden. En wat is een (monumentaal) gebouw nu ten opzichte van een mensenleven. Ik denk dat het appels met peren vergelijken is, maar dat is mijn persoonlijke mening. Als je niets hebt met geschiedenis en/of historische panden, begrijp ik best dat je het nut van restauratie niet ziet, en betere doelen bedenkt voor het geld.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame en ook reacties met naar mijn mening onjuiste informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.