dinsdag 16 april 2019

Wat een vrijheid!

Is het genieten?
Het voelt in ieder geval goed, die enorme vrijheid die ik ervaar nu ik met pensioen ben. Niet dat ik al zo veel gedaan heb, het is meer dat ik in alle rust pas op de plaats heb gemaakt en ik iedere dag wakker word met het idee dat ik helemaal zelf mag bepalen wat ik die dag doe. Bij mooi weer lekker naar buiten en bij minder mooi weer lekker thuis wat aanrommelen.

Ik ben nu 2,5 maand met pensioen en ik denk, dat ik een grote behoefte had om tot rust te komen, ik moest echt bijkomen van jaren van hard werken.  Achteraf merkte ik pas hoe hectisch het was!
Tot nog toe doe ik niet veel meer dan ik naast het werken anders al deed: een aantal dagdelen per week oppassen, 3 à 4 keer zwemmen, mijn huishouding doen, lezen, blogjes schrijven. Ik vind het fijn om in alle rust dit nu te kunnen doen.
Ongemerkt doe ik al méér klussen dan ik anders deed en is het huis iets schoner. Mijn eisen aan reinheid en netheid zijn nogal laag, het is voor mij al snel goed genoeg, maar nu ik meer thuis ben en mij de spinnenwebben meer opvallen, ga ik er wat aan doen.
Ook volg ik méér lezingen dan ik deed toen ik nog werkte. Ik ging bijvoorbeeld vorige week naar een lezing "bewonder mij", over kinderen die al te veel bewondering krijgen, waardoor ze denken dat ze heel bijzonder zijn, terwijl dat hun ontwikkeling niet ten goede komt. Op een donderdagmiddag, een dag waarop ik anders zou werken en niet de mogelijkheid had om deze lezing bij te wonen. 
Ook ging ik in de afgelopen week naar een lezing over de restauratie van de 700 jaar oude pastorie in Warffum, dit was georganiseerd door de Groninger Archieven en Stichting Monument en Materiaal.

Waarschijnlijk ga ik binnenkort nog meer ondernemen, dan gaat het méér thuis zitten ongetwijfeld vervelen. Dan neem ik weer een aantal maanden een bioscoopabonnement, ik ga een cursus volgen of andere activiteiten buitenshuis ondernemen, zoals een dagtocht naar Schiermonnikoog of zo!
Ik heb er de tijd en de vrijheid voor!

10 opmerkingen:

 1. Dat klinkt heerlijk! Het gevoel dat je zelf kunt bepalen hoe je je tijd invult lijkt mij zeker vrijheid. Je hebt duidelijk geen last van een 'gat' waarin je valt : ) Als ik het zo lees is het alleen maar heel prettig!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja inderdaad pas als je niet meer werkt voel je hoeveel dat toch voor je lichaam deed.
  Mijn laatste jaar was erg stressvol en toen ik eindelijk kon stoppen kreeg ik na 2 maanden uitslag, netelroos oid, volgens de dermatoloog stress die eruit moest. Zelfs kuur prednison voor gekregen want ik werd gek van de jeuk.

  Bang vor pyamadagen hoef je dus niet te zijn en lezingen zijn inderdaad heel leuk.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat heerlijk voor je. Ik herken het gevoel van vrijheid

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heerlijk om er zo van te genieten. Gepensioneerd zijn en “in stad” wonen heeft veel voordelen. Groningen heeft veel te bieden.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Jij geniet gewoon heel rustig op jouw eigen manier en niet heel uitbundig misschien maar dat hoeft ook niet .Je komt tot rust nu en het doet je blijkbaar erg goed .Fijn om te lezen .

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Fijn om te lezen dat je zo'n leuke tijd hebt! Je hebt het verdiend!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Oh heerlijk, ik kijk al uit naar mijn pensioen.

  BeantwoordenVerwijderen


Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden verwijderd. Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.