vrijdag 26 juli 2019

Hoe ging het in de afgelopen dagen in de hitte?

Wat was het heet de afgelopen dagen! En ook voor vandaag worden hoge temperaturen verwacht, hier maxima van 34 graden, dat is iets lager dan gisteren, maar nog steeds bloedheet!

Wat deed ik?
Ik deed iedere dag het zonnescherm naar beneden en hield deuren en ramen gesloten , dat scheelt veel in temperatuur in de woonkamer, want dan schijnt de zon niet op de ramen. Het werd beneden maximaal 25 graden binnen en dat is toch een heel verschil met buiten. Boven werd het warmer, maximaal 28 graden, dat komt omdat er daar geen zonnescherm is. Buren hadden de hele middag en avond de voordeur en achterdeur en ramen tegen elkaar open. Volgens mij dé manier om de warmte in huis te halen.
Wat ik verder deed:
- Extra water drinken.
- In de avond en  nacht de woning laten afkoelen tot 23 graden door ramen en deuren tegen elkaar open te zetten.
- Rustig aan doen, ik heb zelfs een siësta gehouden gisteren
- Een natte handdoek in mijn nek gelegd
Maar het bleef wel wat behelpen. Mijn nieuwe, nogal strakke zwemsokken gingen niet meer aan door mijn klamme voeten. Ik heb in de kleedkamer om hulp moeten vragen om ze aan te trekken. Ook het badpak ging door mijn klamme huid maar moeilijk aan.
Slapen was warm. Ik lag slechts onder een laken, maar dan nog was het warm.

Gisteren was een uitdaging: het was erg warm en ik moest naar een verjaardagsfeestje. Het feestje begon om vijf uur en was op ca 10 km afstand van mijn huis. De airco van mijn auto is stuk, is onlangs geconstateerd toen mijn dochter mijn auto leende. Hoe kom ik daar veilig en wel? Ik heb getwijfeld tussen fietsen in een rustig tempo of toch met de auto. Vroeger, tijdens fietsvakanties in Frankrijk fietste ik vaker met temperaturen van rond de 37 graden. Ik vond dat ik dat wel moest kunnen. Mijn dochter merkte fijntjes op dat ik nu wel 35 jaar ouder was dan toen. Omdat fietsen in de hitte misschien toch wat te veel voor mij zou zijn, heb ik toch maar voor de hete auto gekozen. Ramen open, een verse natte handdoek in mijn nek, dan zou ik de tocht wel doorstaan.
En ik kan jullie melden, dat ging prima! Het was buiten 36 graden, in de auto was het met open ramen en de koude natte handdoek wel heel warm, maar doenlijk.
Het feestje was buiten, in de schaduw en op de wind. Mijn vriendin woont tussen de weilanden en daar heeft de wind ruim baan. Die natte handdoek heb ik nog een tijdje in mijn nek gehouden, maar na een tijdje was dat niet meer nodig.

Aanvulling: Het was tot vandaag in mijn woonkamer koel genoeg, maar het warmt wel steeds verder op! Ik heb vandaag voor het eerst mijn ventilator tevoorschijn gehaald. Dat had ik eerder moeten doen, gisteren al of zo! In mijn woonkamer is het warmer dan ooit met 26.6 graden en zelfs met de ventilator op stand 1 is het zeer aangenaam. Die ventilator zorgt voor verdamping van zweet en verdamping koelt af. Heerlijk!

Hoe doorsta jij de hitte?

21 opmerkingen:

  1. Binnen! Tot een uur of acht in de ochtend staan de ramen en deuren tegen elkaar open, daarna gaat alles potdicht: ramen, gordijnen, rolluiken, deuren (ook de binnendeuren). Binnen werd het gisteren uiteindelijk 26 graden, maar op ons terras was het minstens 50 (de thermometer gaat maar tot 50). Ik ga vandaag eens uitzoeken hoe koel het in de gang en de garage blijft, want die waren nog koeler dan de woonkamer.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Alles dichthouden en 's nachts openzetten, en zelf rustig aan doen. Dat plan hebben wij hier ook gebruikt. Alhoewel het hier afgelopen nacht nog heel lang erg warm is geweest. Maar het is alweer bijna voorbij!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Afgelopen nacht was de warmste nacht deze week. Nog even volhouden, en dan komt er dit weekend hopelijk regenwater en verkoeling. Voor de natuur hoop ik dat er langdurig weinig regen komt,dat wordt beter door de bodem opgenomen dan korte stortbuien.
    Ik heb gewerkt de afgelopen dagen en waar de airco het deed was het heerlijk werken. Zelfs even de dunnen wollen poncho gedragen op een paar momenten dat het erg fris werd.
    Als je geen zonneschermen hebt boven, kun je misschien lakens voor de ramen spannen of tussen de kozijnen een dun isolerend autodekentje zoals ze ook bij drenkelingen gebruiken. Zilveren zijde naar buiten. Wij hebben dat op sommige slaapkamers en het werkt bijzonder goed. Omdat de zomers nu zoveel heter zijn dan pakweg 20 jaar geleden, gaan we aan de zonzijde ook boven over tot een vast scherm. Maar die is nu nog niet klaar.
    Verder rustig aan doen. Nederlandse gehaastheid is niet op zijn plek nu.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik ben veel binnen, hoewel ik gisteren nog wel mijn koffie van tien uur buiten kon drinken gelukkig. Helaas begint het hier nu binnenshuis toch ook warm te worden, waardoor ik het lastiger vind worden. Ik zegen elke avond de airco op onze slaapkamer want daar wordt het ruim 40 graden... Zelfs de deurklink en de vloer voelen warm, voordat ik de airco daar aan zet.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Rustig proberen te blijven en alles wat gedaan moet worden vroeg in de ochtend doen. Ook vroeg in de ochtend alles tegen elkaar openzetten en dan weer alles dichtdoen, ramen en deuren en gordijnen. Denken aan genoeg en regelmatig iets drinken, water of thee en wat zouts te eten als je veel zweet. En overdag zit ik meestal binnen, want daar is het relatief koeler met 28 graden.

    Laat je de airco wel maken, dat is beter voor jou en voor de auto?

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Oe airco stuk...ga je hem ook laten maken? Mijn condensator moest vervangen worden, om erger te voorkomen. En ik was er blij mee gister hoor! Toen moesten we met de auto weg.
    Vandaag doen we lekker rustig aan, binnen met de ventilator aan, op de bank lekker boekje lezen. Heb een kan water in de koelkast staan met verse munt uit eigen tuin en citroen. Fijne dorstlesser.
    Kalm aan!!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. In antwoord op de laatste vraag: Amper :)
    Ik probeer het maar te zien als een oefening in overgave. We hebben geen invloed op het weer (daarmee zeg ik overigens niets over onze invloed op een veranderend klimaat, voor de overbodige duidelijkheid) en behalve rustig aan en genoeg drinken ook niet op hoe ons lichaam de warmte verdraagt. Ik heb naast onze poort in de schaduw een koelbox neergezet met flesjes water en blikjes fris en een briefje opgehangen dat dorstige voorbijgangers en met name postbezorgers daar vooral iets uit moeten halen als ze willen, ik zat vannacht op de beveiligingsbeelden te kijken (we wonen nu eenmaal ergens waar dat niet overbodig is) en zag tot mijn grote vreugde dat mensen daar gister gretig gebruik van maakte maar dat niemand de hele box in 1 keer heeft geplunderd. Ik mag me dan beroerd voelen maar dat maakt mijn dag met terugwerkende kracht toch weer een heel stuk beter ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Tegen afgelopen nacht zag ik erg op. Ventilator staat wel aan, maar het slaapt niet lekker. Dochter had niet helemaal gevulde flessen in de diepvries gelegd. Dat heb ik ook gedaan en ik had nog een zak, gevuld met een soort gel, die je warm of koud kunt maken, ook in de diepvries gelegd. Vannacht er een handoekje omheen gedraaid en dat was heerlijk in bed. De zak ging in het kussen, want een koel hoofd is ook heerlijk. Kost niks en heerlijk geslapen met een fles in doek tegen mijn buik.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. In 1944 werd het maar liefst 38,7 gr. Celcius !

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja en hier meer dan 40 graden voor de 2e dag op rij.

      Verwijderen
  10. Lekker de airco aan, nergens last van. Nog gratis ook ivm zonnepanelen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Airco kost geld en ook aanschaf zonnepanelen:)

      Verwijderen
    2. Zonnepanelen verdienen zichzelf volledig terug (in mijn geval zelfs in 4 jaar) en daarna heb je gratis stroom en een fantastisch rendement. Iets wat je niet haalt bij de bank.

      Verwijderen
    3. Nou, ik heb ook zonnepanelen kosten mij nog steeds geld hoor, niks gratis, het dak op om ze schoon te houden, twee zijn er al vervangen en nu na 6 jaar worden verouderen ze en dus ook minder opbrengst en niet te vergeten ze worden meegeteld bij je onroerendgoedbelasting.

      Verwijderen
    4. Schoonhouden? Ik heb dat nagevraagd bij de leverancier, en die gaf aan dat dat beter niet kon, zelfs niet met gedemineraliseerd water. Dit om te voorkomen dat de coating op de panelen zou beschadigen. Onze zonnepanelen liggen nu ook 6 jaar en het rendement is niet achteruit gegaan. Alleen met dit hete weer is het rendement niet optimaal, iets lagere temperaturen geven meer stroom.
      In de onroerendgoedbelasting heb ik geen bijtelling gezien. Is dat verschillend per regio?

      Verwijderen
    5. Tja, en na zoveel jaar de omvormer vervangen. Kassa....

      Verwijderen
  11. Zeker schoonmaken Sahara zand, overtrekkende ganzen, bladeren en andere luchtvervuiling, wat betreft onroerend goed belasting, je huis wordt meer waard.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Hey ik heb echt medelijden met jullie in NL ik zit met 30° in oostenrijk prima te doendoen hier.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Wij hebben inmiddels 7 jaar zonnepanelen, ze zijn nog nooit schoongemaakt en het rendement is nog precies zo als zeven jaar geleden. Dat ze met deze hitte minder opbrengen is een feit. Maar dat wisten we van af het begin. Tot nu toe zijn wij meer dan tevreden.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.