vrijdag 12 juli 2019

Voedselverspilling: Eten weggooien, een kritisch zelfonderzoek

Er wordt in Nederland veel voeding weggegooid. Ik probeer al jaren in mijn huishouding de voedselverspilling zo veel mogelijk tegen te gaan. Met een tht datum houd ik mij niet zo bezig. Ik gebruik mijn ogen en mijn neus en bepaal dan of iets nog eetbaar is of niet. Volgens mij gooi ik weinig weg, behalve schillen en klokhuizen, maar ik moet bekennen dat ik het nooit goed bijgehouden heb. Zou ik echt heel weinig verspillen?
Want niet altijd lukt het mij om alle aankopen op te eten voordat ze rotten of op een andere manier niet meer eetbaar zijn, bijvoorbeeld tomaten en appels die ineens verrot blijken te zijn.
Het leek mij goed om eens 14 dagen lang de proef op de som te nemen en zeer precies op te schrijven wat ik allemaal naast schillen en klokhuizen weggooi.

maandag 24 juni - een appel die in de koelkast is gaan rotten. Ik bewaar appels in de koelkast, maar ze gaan niet eindeloos mee. Ik ben niet echt een grote liefhebber van appels, daarom laat ik ze wel eens te lang liggen.
dinsdag 25 juni - niets weggegooid
woensdag 26 juni - een stuk van een wilde perzik weggegooid. Perziken en nectarines zijn vaak ineens rijp en dan ineens deels verrot. Ik heb het rotte deel er af gesneden en de rest gegeten.
donderdag 27 juni - 2 zoete aardappels weggegooid. Ze lagen al heel lang in het groentelade, te lang eigenlijk. Ik had er steeds geen zin in en ze bleven liggen. En toen waren ze ineens helemaal verrot.
vrijdag 28 juni - niets weggegooid
zaterdag 29 juni - overgebleven broodkorstjes van kleindochter, ze houd niet zo van korstjes en ik wil geen vuilnisbak zijn, want dat is niet goed voor mijn gewicht
zaterdag 30 juni - niets weggegooid
maandag 1 juli - potje harissa blijkt bedorven. Ik kocht eerst harissa van het huismerk van AH, maar dat is niet meer verkrijgbaar. Ik kocht een alternatief, maar dat vind ik veel minder lekker en daardoor eet ik er te weinig van. Er zat allemaal witte schimmel op, niet meer eetbaar dus.
dinsdag 2 juli - niets weggegooid
woensdag 3 juli - overgebleven broodkorstjes van kleindochter
donderdag 4 juli - niets weggegooid
vrijdag 5 juli - een rotte ui. Uien blijven lang goed in mijn gootsteenkastje, maar soms zit er ineens een rotte tussen. Ik rook het al toen ik het kastje open trok.
zaterdag 6 juli - niets weggegooid
zondag 7 juli - ook niets weggegooid.

Mijn conclusie is, dat het wat tegenvalt wat ik allemaal weggooi.
Waar ik aandacht aan moet schenken is het voedsel dat ik niet echt lekker vind. Dat blijft te lang liggen. Ik wil er minder grote hoeveelheden van kopen en sommige dingen gewoon helemaal niet meer kopen, zoals die harissa. 

33 opmerkingen:

  1. Een mooi experiment, en ook leerzaam als ik het zo lees. Vooral dingen die te lang liggen zijn bij jou het struikelblok als ik het goed begrijp.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Geef je geen broodkorstjes aan de vogels?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als er 'boter' op zit of beleg niet aan vogels voeren. dat is niet zo goed voor ze. Net als mensenpindakaas geen goed idee is. Er zit zout in en het vet is gehard met vage stoffen. Beter gewoon doppinda's. Liever nog inheemse zaden. Eventueel in natuurlijk vet, dat zacht is op kamertemperatuur.

      Verwijderen
    2. Nee, ze gaan in de groene bak. Dat komt omdat ik helemaal niet gespitst ben op brood weggooien. Meestal eten de kleinkinderen het brood op, dat was afgelopen woensdag ook zo.
      Tot afgelopen voorjaar at ik de restjes op, maar toen heb ik besloten dat ik dat vanwege mijn overgewicht niet meer wil doen. Dus worden ze nu compost. Ik zou de broodkorstjes best wel op het dak van de schuur kunnen gooien.

      Verwijderen
    3. Brood is helemaal niet goed voor vogels. De afgelopen week las ik nog een artikel over eenden. Brood is voor eenden junkfood. Eenden die veel brood eten, worden niet oud. Ik neem aan dat dit voor vogels niet anders is. Geartsje

      Verwijderen
  3. O ja, dat ken ik . Ik denk dat ik nauwelijks iets weggooi - maar als je het optelt... Overigens kun je broodkorsten en - kruimels door de soep mengen om die op te dikken, of er een preischotel mee maken. (Of je gooit ze toch gewoon weg...)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Waar ik nog steeds heel goed bij na moet denken is dat ik voorzichtig doe met groente en fruit. Niet onder in een tas proppen en en er van alles boven op douwen. En de tas op de grond gooi. Daar buts het van. En butsen gaan rotten. En vooral de uien fruit regelmatig nakijk omdat ze elkaar anders aan steken.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik zou uien niet in een gootsteenkastje bewaren omdat het daar altijd wat vochtig is. Maar misschien heb je geen andere plek. Fruit bewaar ik ook nooit in de koelkast, behalve aardbeien, maar op de fruitschaal. Dus koop bewust minder, alleen wat opkomt en ga bij dingen als perzikken geen grote voorraadbakken kopen of aanbiedingen 2 bakken halen 1 betalen.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik gooi ook haast nooit wat weg, maar je ontkomt er soms niet aan, dat soms iets wegrot. Woensdag wat kersen gekocht, maar gisteren kon ik er 3 van weggooien, wegens schimmel en rotting. Vorige week nog een stukje komkommer, dat ineens niet meer goed was. Hierdoor koop ik ook nooit meer perziken en nectarines. Je denkt dat ze nog een dag moeten rijpen en de volgende dag zijn ze rot. Ik heb nu fruit aan de struiken en in oktober ga ik weer appels kopen. Zie ik, dat iets achteruit gaat, dan gooi ik het gauw in de diepvries.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Eergisteren lasagne gemaakt. Er was over. Bewust - kon mijn vriend er mooi nog een dag van eten. Kom ik gisteren thuis, heeft 'ie patat gehaald.

    Ja, zeg...

    Dus nou krijgt 'ie natuurlijk wel die lasagne vanavond voor z'n neus. Die is nog steeds wel goed :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Zelf doe ik dagelijks boodschappen en dat heeft als voordeel dat ik a.buiten kom b.mensen zie c.koop waar ik trek in heb d.vaak met "een stikker", want het is voor dezelfde dag e.fruit los koop (2 perziken of kiwi's bv).
    Houdbare spullen haal ik op zaterdag samen met mijn man, vanwege het sjouwen.
    Nu je met pensioen bent kun je misschien ook wat vaker een klein beetje inkopen ipv in één keer een hele berg, waarvan je dan veel moet weggooien of tegen je zin in opeten.
    Marijke.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik overweeg inderdaad bijvoorbeeld minder uien in 1 keer te kopen. Gisteren kocht ik 1 losse rode ui.

      Verwijderen
  9. Ik gooi eigenlijk nooit eten. Daar heb ik echt een hekel aan. En als ik wat over heb, vries ik het in of geef het aan mijn honden.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Geen hond hier en kat blieft mijn eten niet. Ik zie niet hoe ik appels, uien en harissa zou kunnen invriezen. Restjes warm eten vries ik wel in.

      Verwijderen
    2. Appels kook ik en maak ik moest van zonder suiker. Per portie ingevroren.
      Uien kun je snipperen en ook per portie invriezen. Ik koop af en toe 5 kilo bij een boer en sta dan een uurtje te snijden. Veel groente laten zich prima invriezen.

      Zeker in de zomer gaan dingen sneller 'overstuur' omdat het warmer is. In de winter koop ineens in de twee weken verse groenten en fruit. In de zomer om de drie / vier dagen..

      Verwijderen
    3. Van appels die slechter worden maak ik een appelmoes,of een appelcrumble. Of ik verwerk ze in een broodpudding. Misschien een idee?

      Verwijderen
  10. Bij mij is dat ook vaak het geval, dat ik iets koop en toch niet lekker vind of echt te oud is. Kwam een zakje kruidenboterkruiden tegen die nog niet op de THT was maar muf rook dan ga ik het niet gebruiken.
    Verder gooi ik erg weinig weg en een hond is ook wel handig.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Het zou me niet verbazen als je harissa in kan vriezen, dat kan ook met pesto e n currypasta. Als ik geen zin heb ik een rimpeluge appel, snij ik hem in paetjes en dan bluef ik m vaak nog wel. Of in schijfjes op bramenjam
    Zoete aardappels vind ik het lekkerst in currys of ovengeroosterd.
    Bij ons blijven er restjes over als ik geen tijd heb of niet thuis ben om te koken. Man en zoons koken vrijwel alleen uit een potje of kant en klaar gesneden! Ik reken ze het verschil wel voor maar het kwartje valt nog niet.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Appelflappen maken van die oude appels. Kun je na bereiden ook invriezen en als
    je dan eens zin hebt in iets bij de koffie,even in de airfryer en smullen maar.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Lekker zuinig: Airfryer kopen om rotte appels in te bakken.
      Rotte appels gaan naar de vogeltjes in mijn tuin en Airfryer komt de deur niet in.
      Marijke.

      Verwijderen
    2. Ik neem aan dat de airfryer niet alleen is gekocht om appels te bakken.

      Verwijderen
    3. Dit is dus echt belachelijk... iemand verwijten dat hij/zij een airfryer heeft. Vreselijk die Marijke. Is er enorm op gespitst mensen te betrappen op niet-zuinig gedrag. Lid van de zuinigheidspolitie.

      Verwijderen
  13. Voedsel weggooien doe ik bijna nooit. Maar dat komt omdat we kippen hebben, een hond en drie katten. Ook heb ik geen enorme voorraad in de kast. Mijn tip is doe niet zoveel boodschappen. Koop wat je eet/gebruikt.
    En ben je niet dol op appels, koop dan ander fruit. Keus genoeg.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Beste Aaf,

    Brood of ander voedsel op het dak van de schuur gooien. Ik vind het een asociale gewoonte. Je kweekt er ook ongedierte mee.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Voor zover ik gegooid heb, gooi ik meestal mis en valt het op de grond ;-)
      Dan eindigt een broodkorst alsnog bij het GFT.

      Verwijderen
  15. ook wij gooien bijna geen voedsel weg. probeer het zoveel mogelijk te gebruiken. broodkorstjes kan je bv (alleen in de zomer ) in de vensterbank leggen om te drogen en daarna of in de keukenmachine of met de deegroller tot kruim maken voor bv gehaktballetjes of op de bodem van een appeltaart.xxx philomene

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Aan die broodkorst en zit margarine en beleg.

      Verwijderen
    2. Ja, voor het eerst gedaan en gelukt: mooi stuk brood (gekregen) helemaal laten "drogen" en vervolgens tot paneermeel geschaafd. En dat over een lekkere ovenschotel gestrooid.

      Als ik ergens veel van heb, bijvoorbeeld een héle grote bloemkool, dan blancheer ik die helemaal (wel eerst in roosjes snijden natuurlijk) inclusief stronk(en). Vervolgens vries ik daarvan een deel in: makkelijk als je een snelle ovenschotel wil maken, of soep.

      Appels, ik begrijp niet waarom die snel rot worden, tenzij de supermarkt / vervoerder er grof mee om is gesprongen (laten vallen/gooien/smijten).

      De meeste appels laten zich juist prima lang bewaren, als je ze donker en koel (bijvoorbeeld bijkeuken) bewaard, blijven ze maanden goed. Ik doe altijd de hele winter met onze appel oogst.

      Heb net tijdens mijn vakantie nog een leuke tip gehoord: kaaskorstjes (wel plastic er af!) mee laten trekken in de preisoep (en voor opdienen er uit vissen) krijg je heel lekkere preisoep van. Dat wil ik dit weekeinde gaan proberen!

      Verwijderen
  16. Broodkorstjes blijven hier ook wel over maar we hebben kippen dus die eten dat wel weer op.

    Marieke

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Wat een leuk experiment!

    MEnsen zeggen altijd dat ze nooit voedsel weggooien. En ondertussen zitten die GFT bakken vol...

    Ik ga het ook eens bijhouden!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mijn GFT bak zit elke week (half) vol, ik heb een tuin... Helaas in deze tuin geen plek voor een compost hoop, had ik in mijn vorige tuin wel.
      Desondanks versnipper ik veel "zacht" snoeiafval ter plekke in de tuin, door het klein te knippen composteert het ook wel op de grond.

      Maar etensresten zitten er echt bijzonder weinig in bij ons. Koffiedrab en de theeresten (uit het theeei) voornamelijk.

      Verwijderen
    2. Uit de sorteeranalyses blijkt dat 35% tot 50% van een gemiddelde restafvalzak of -container uit keukenafval bestaat. Dat keukenafval bestaat dan weer uit 35% schillen en afsnijdsels, de rest is weggegooid voedsel.

      Wanneer je in zo'n gemeente vervolgens 1.000 mensen ondervraagt over of ze weleens voedsel weggooien, zegt 90% "nee".


      ;-)

      Verwijderen
  18. Restjes groente e.d. vries ik in en daar maak ik, als ik genoeg heb soep van. Ik probeer te voorkomen dat iets te lang ligt, maar als dat wel zo is, dan gaat het hier ook weg. Wij hebben geen tuin, dus ook geen compostbak.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.