Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In 2007 kocht ik mijn huis, in december 2018 werd ik 66 jaar en kreeg ik mijn eerste pensioen en AOW. Ik had een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij in 2007 op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege dit pensioengat. Ik heb hard gewerkt aan het aflossen van mijn hypotheek. De hypotheek is inmiddels volledig afgelost. Mijn berichten gaan nu over leven met een pensioen.

donderdag 11 juli 2019

Grappige conclusies van de energieleverancier

Ik ontving afgelopen dinsdag een mailtje van Greenchoice, mijn energieleverancier. Ik had in juni weinig gas verbruikt en ook weinig stroom. Mijn maandelijkse voorschot van 49 euro was waarschijnlijk te hoog en kon omlaag. Op basis van mijn gasverbruik in de periode februari t/m juni zou ik 65 kuub in één jaar verbruiken en 632 kWh stroom.
65 kuub gas in een heel jaar!
Oh, vandaar dat mijn voorschot omlaag kan!

Het stroomverbruik klopt wel ongeveer, maar het geschatte gasverbruik is echt veel te laag!
Ik kan zuinig, maar ik verbruik echt wel meer dan 65 kuub gas per jaar!  In februari verbruikte ik 63 kuub. In januari verbruikte ik vanaf 6 januari (ingangsdatum contract) 78 kuub.
Het was in juni warm, warm genoeg om mijn gasgestookte verwarming niet aan te doen en blijkbaar heeft het rekenprogramma van Greenchoice een berekening gemaakt op basis van het verbruik van juni. Naar aanleiding van het verbruik in mei schatten ze het jaarverbruik in op 288 kuub en over februari was de schatting 538 kuub. Het lijkt mij beter als ze de schatting baseren op mijn verbruik vanaf 6 januari en niet op mijn gasverbruik in de maand juni, want dat vind ik nogal onzinnig, maar ik heb er wel even smakelijk om gelachen 😁

Ik denk dat de ICT-er (M/V) van dienst zijn/haar huiswerk nog maar eens over moet doen, want het geschatte jaarverbruik slaat nergens op!

Misschien zijn er mensen, naar schatting niet zo veel, maar mogelijk zijn ze er toch, die gaan rekenen op een eindafrekening die veel lager is dan hij in werkelijkheid zal zijn. Die verlagen hun voorschot en kijken bij de eindnota nogal op hun neus!

10 opmerkingen:

 1. Ik kan me voorstellen dat best veel mensen afgaan op het advies van hun energiemaatschappij, en blij zijn met een verlaging, zonder even de cijfertjes te bestuderen om te ontdekken dat ze niet realistisch zijn. Dat wordt dan flink schrikken voor die mensen als zij hun eindnota ontvangen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Jaarverbruik bepaal ik zelf niet iedere jaar door energiemaatschappij.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Deze reactie is mij ook niet duidelijk.

   Verwijderen
  2. Ik geef mijn verbruik op en weet exact wat ik moet betalen. Dus ik bepaal mijn maandbedrag.

   Verwijderen
  3. Dus je verbruikt ieder jaar precies hetzelfde? Het maakt niet uit of het een koude winter of een milde winter is?
   Waarschijnlijk gebruik je geen gas om je woning te verwarmen. Bij mij maakt het nogal uit of het koud of relatief warm is in de winter. Het kan hier zo maar 35 kuub per week schelen. Een aantal koude weken achter elkaar en ik betaal een stuk meer.

   Verwijderen
  4. Ja sinds jaar en dag het zelfde. Komt nu wel verandering in nu met zonnepanelen. Ons gasverbruik is altijd laag geweest om aan te geven hoeveel minder dan TS maar dan wel met 6 personen.

   Verwijderen
 3. Ik kreeg toevallig een voorstel voor contract vernieuwing van Greenchoice.
  Blijkt dat i.v.m. met de wettelijke maatregelingen de belastingen stevig omhoog zijn gegaan. En gaat mijn maandbedrag van 101,00 naar 118,00.
  Ik heb gekeken op vergelijkingssite gaslicht.com maar dit voorstel van Greenchoice is toch de voordeligste deal. Want op gaslicht.com staat wel dat je welkoms premie krijgt bij andere energie maatschappij. Maar kijk je in de specificatie opbouw van de totaalprijs, dan is de welkoms premie al verrekend. Dus je wordt een beetje bedot als je niet oplet.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Als je je verbruik regelmatig in vult op Mindergas(.nl) dan krijg je veel betere prognoses/voorspellingen.

  De voorspellingen van Greenchoice lijken nergens naar. Die jojo'en ook vrolijk op en neer als je net je jaarnota hebt ontvangen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik betaal altijd meer dan de energieleverancier voorstelt, in ons oude huis deden wij altijd 20 a 30 euro pm meer betalen. Krijg je ook geen vervelende naheffing. Na een tijdje weet je wat een normaal verbruik is.

  In ons huidige huis wonen we pas een jaar en we zijn ook van leverancier gewisseld in december. Het maandbedrag staat nog op het oude (forse) maandbedrag bedrag van de vorige bewoners. Wij hebben 20 zonnepanelen laten plaatsen en ook het huis geisoleerd, ik verwacht dat wij in december een flink bedrag terug gaan krijgen.

  BeantwoordenVerwijderen