dinsdag 13 augustus 2019

Besparen: vriezer ontdooien

Wist je dat een vriezer vol ijsafzetting veel meer stroom neemt dan een schone vriezer die pas ontdooid is? Het kan je flink wat kilowatturen schelen als je je vriezer niet een laag ijs bevat!

Ik meende 2,5 jaar geleden, toen ik mijn koel/vriescombinatie aanschafte, een no-frost vriezer te kopen, maar ik kocht een low-frost vriezer. Mijn oudste dochter heeft een no-frost exemplaar, zij hoeft haar vriezer nooit te ontdooien, want er ontstaat geen ijsafzetting in de vriezer. Zoiets wilde ik ook, maar dat ging niet helemaal goed!
Nu ik een low-frost exemplaar heb, moet ik wel ontdooien en in feite helaas nauwelijks minder vaak dan met mijn oude combinatie.

Ik ontdooi 2x per jaar. Dan haal ik de 3 laden met inhoud er uit, pak de laden goed in in kranten en dekens en zet een pannetje heet water onderin de vriezer.
Als de vriezer ontdooid is, dan zet ik de vriezer weer aan en ga met de laden aan de slag. Ik sorteer en controleer de inhoud en maak de laden schoon. Vervolgens gaat alles goed gesorteerd weer de vriezer in.
En dan heb ik voor de komende tijd weer mooi wat stroom bespaard!

10 opmerkingen:

 1. Mocht je inderdaad nog een vriezer hebben die ontdooid moet worden, is het (qua kostenbesparing als levensduur van de vriezer) belangrijk om geregeld te doen. Ik vond het vroeger alleen zo'n vervelend klusje.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Balen zeg dat het low frost blijkt te zijn. Wij hebben een diepvrieskist en die is ook beslist niet no frost. Meestal ontdooi ik hem in de winter als ik de inhoud zo lang in de vrieskou kan leggen. Het is inderdaad verstandig om hem regelmatig te ontdooien.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Misschien een optie om te kijken of je deze kan inruilen voor een No-frost exemplaar.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Inruilen 2,5 jaar na aankoop? Je maakt een grapje zeker? Het is geen auto! De koel/vriescombinatie doet het prima, hij is heel zuinig, ik ben verder heel tevreden.

   Verwijderen
 4. Ik doe het altijd vlak voor de vakantie. Ik probeer hem dan ook leeg te eten zodat ie in de vakantie uit kan blijven en er ook geen eten al te lang in blijft liggen. Vind het wel altijd een rotklus om te doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Op een dag had ik het lumineuze idee om de vriezer (tafelmodel met 3 laden) sneller te laten ontdooien met een föhn, werkt fantastisch. Dat doe ik in combinatie met de plastic ijskrabber die bij de vriezer geleverd werd. Paar oude theedoeken ervoor om het eerste lekwater op te vangen en de grote stukken ijs -afgebikt met de krabber- gaan in een klaarstaand plastic teiltje. Op deze manier gebruik je wel stroom, maar inmiddels kan ik het zo snel dat binnen een half uur de vriezer weer klaar voor gebruikis. De föhn wel af en toe even uitzetten om oververhitting te voorkomen. Effectief heb ik hem denk ik net een kwartiertje aan. Groeten, Jennifer

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Vorige week was een vd vriezers, we hebben er 3, open blijven staan, dus het moest meteen. Rotklus altijd ook omdat de inhoud ook wat was aangeslagen en afgenomen moest worden.
  Mijn vorige vriezer was slechts 4 jaar oud en vanaf het begin erg veel ijsvorming. Toen mijn zus nieuwe huis kreeg en weinig te besteden had hem aan haar gedoneerd, en zelf een andere gekocht die heeft het gelukkig niet.
  die vorige had ook de nare gewoonte af en toe een pas onder de groentela te hebben, nooit er achter kunnen komen waarom. Vol, leeg, war of koud weer, zo af en toe deed hij dat

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Heb vandaag de boel ook eruit gehaald, mijn ouders wonen vlak bij, dus daar mijn voorraad even geparkeerd in de vriezer. Ik zet dan de deur open, dikke handdoek ervoor en morgen kan ik de lades schoonmaken, de vriezer drogen en dan weer aan doen. Werkt ideaal zo voor ons. Deze doet het nog en ik wil hierna ook een no frost hoor. Hebben mijn ouders ook en het bevalt ze prima.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Goede tip! Besparen op stroom is altijd handig! Daar ben ik ook een grote fan van. Wat ik ook altijd doe is via gaslicht overstappen elk jaar. Scheelt een hoop op de knip aangezien bedrijven meer uitgeven aan nieuwe klanten.
  Goede tips voor waar ik een no frost vriezer het goedkoopst kan vinden?
  En een andere site die ik graag gebruik is www.gratiskoopjes.club Dat is een website waarin ik altijd kortingen en geld terug acties vindt en zo wat bespaar op de boodschappen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Heb sterk mijn twijfels bij het zo vaak ontdooien van vriezer met bijbehorende stroombesparing want net ondooit verbruik hij veel meer. Ik denk ook bij snel te veel ijsafzetting dat vriezer te hoog staat en of de indeling niet juist is. Hier een lowfrost kan makkelijk eens in de 5 jaar maar eten vaker eerder leeg ivm houdbaarheid.

  BeantwoordenVerwijderen


Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden verwijderd. Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.