woensdag 14 augustus 2019

Hamsteren!

In Engeland wordt met oog op de Brexit massaal gehamsterd, zodat ze in geval van no deal niet voor verrassingen komen te staan. De gemiddelde Brit heeft daar al ongeveer 400 euro aan uitgegeven.

Dat vind ik een heleboel! Wat kopen ze vooral? Voedsel, drank en medicijnen.
Ik denk dat ik dit ook zou doen, want stel je voor dat geïmporteerd voedsel dat jij graag eet, zoals artisjokbodems, olijven of tomatensaus ineens niet meer verkrijgbaar is of veel duurder is geworden? Dan heb je in ieder geval een mooi voorraadje om uit te putten!
Bijna een miljoen Britten hebben zelfs wel voor ruim 1000 euro gehamsterd.
Hamster Bron: Wikipedia
 Er is een handleiding uitgegeven over hoe je je het beste kunt voorbereiden op een no deal Brexit: "Preparing for Brexit: how to survive the food shortages" door AJ Rawson
ABC News : "Rawson is well informed on how dependent Britain is on imported foods and medicines"
Auto's worden na de Brexit een stuk duurder. Een geïmporteerde auto die nu 100 duizend euro kost, kost na de Brexit 32 duizend extra.   Niet verwonderlijk dat er nu veel meer dan anders auto's gekocht worden, het kan nu nog zonder méérprijs!
En niet alleen particulieren hamsteren, maar ook bedrijven. Een pizzabedrijf heeft in Italië een heleboel ingrediënten ingeslagen om ook na de Brexit vooruit te kunnen.

Op 31 oktober a.s. stapt Groot Brittannië uit de Europese Unie, of er nu een deal is of niet. Ik snap helemaal niets van het besluit van de Britten om de EU te verlaten. Ik heb toch heel sterk het idee dat het nadelig is voor Engeland.

Wat denk jij, krijgen de Engelsen massaal spijt van deze Brexit? Ik denk namelijk van wel!
Of zouden er ook groepen zijn die van de Brexit profiteren?

27 opmerkingen:

 1. Het is altijd moeilijk te voorspellen wat de precieze gevolgen zijn. Er zullen vele nadelige gevolgen zijn, maar zoals altijd, zullen er vast ook voordelen zijn. Ik ben benieuwd!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een hysterie om niks. Ik kom net terug uit de UK waar we vrienden hebben bezocht en ben werkelijk niemand tegengekomen die keihard aan het hamsteren is. De supermarkten liggen gewoon vol.

  Mogelijk zullen er wat opstartproblemen zijn net na Brexit. Nou dat overleven mensen wel. Alsof het tijdelijk moeten missen van een pot olijven of tomatensaus nou een enorm drama is. Ik denk dat mijn grootouders in de oorlog wel meer hebben moeten missen en dan nog langdurig ook!

  Ook zonder het meedoen aan een interne Europese markt kun je gewoon handel drijven met andere landen. De negatieve effecten van een Brexit zijn altijd enorm overdreven om mensen angst aan te jagen zodat ze tegen zouden stemmen. Denk eens even logisch na, wie heeft er nou het meeste last van als auto’s na een Brexit duur worden? Niet zozeer de Britten die vast wel een leuk dealtje maken met een andere partij (US bv), maar juist de Duitsers. De Duitse economie drijft op hun reeds haperende autoindustrie en de UK is in Europa de grootste afnemer! Als die wegvalt knallen onze Oosterburen keihard een diepe recessie in. Moet jij eens opletten hoe snel ze een handelsverdrag willen met de Britten willen sluiten. Dan komt Merkel met hangende pootjes terug om te smeken.

  De Brexit wordt door de EU keihard tegengewerkt, want men wil natuurlijk niet een grote nettobetaler kwijtraken. Waar moeten anders alle extreem hoge euro-salarissen en vergoedingen van worden betaald. En natuurlijk wil men een negatief voorbeeld schetsen zodat andere landen niet op het idee komen om er uit te stappen, de Brexit mag onder geen beding van de EU succesvol zijn. De EU wil een hotel California zijn: you can check in any time you like, but you can never leave! Via chantage dacht men de Britten een poot uit te kunnen draaien, maar nu de slappe May is vervangen gaat dat niet meer op.

  En de Britten zijn historisch gezien altijd een zeer onafhankelijk en trots volk geweest. Het is niet gek dat die niet meer willen buigen voor de Frans-Duitse euro-dictatuur en er uit stappen.

  Het is dat je zelf al aangeeft dat je er weinig van snapt Aaf, want dat is te merken. Ik denk dat je nog best verbaasd zou zijn dat er ook in NL heel veel mensen zijn die weinig liefde hebben voor de EU. Zou er morgen een Nexit referendum in NL plaatsvinden dan denk ik dat je niet verbaasd moet opkijken als de pro-Nexit stemmers wel de 30 tot 40 procent aantikken.

  Het is nu eenmaal niet alleen maar rozengeur en manenschijn met die EU. De ECB met zijn kunstmatig lage rentes verpest het bijvoorbeeld voor Nederlandse pensioenfondsen. De pulsvissers zijn keihard geflest vanwege de Franse visserslobby en zo kan ik nog uren doorgaan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als de Britten na de Brexit met de EU willen handelen, moeten hun producten wel aan de EU maatstaven voldoen. De EU stelt bv bepaalde eisen aan een product, chloorkippen komen de EU niet in bv. Wie veel handel met de EU wil voeren, moet aan de EU normen voldoen. Noorwegen bv is geen EU land, maar omdat ze veel handel drijven met de EU, hebben ze veel EU wetten ingevoerd.

   Verwijderen
  2. Het zoveelste leugentje om vooral Nederlanders af te helpen van Nexit ideeen. Het gaat Nederland veel geld kosten. De EU gedraagt zicht als een asociale aanstaande ex-partner die kiest voor een vechtscheiding.

   Verwijderen
  3. Wat is nu het probleem. De producten voldoen nu al aan de eisen, dat is de dag na brexit niet plots anders. Ook gaat automatisch de WTO in en kan er gewoon handel worden gedreven.

   Verwijderen
  4. Dus omdat jij een weekje tussen vrienden zat en de plaatselijke supermarkt hebt gezien, weet jij dat het hele artikel voor heel Engeland onzin is? Hamsteren betekent toch niet plunderen?

   Verwijderen
  5. Dus omdat jij een artikel hebt gelezen op een blog weet jij dat alles klopt en heel Engeland hamstert en alle keukenkasten en schuren uitpuilen???

   Verwijderen
  6. Het was niet alleen een artikel op elk blog, maar uit de volkskrant waarin stond dat de gemiddelde brit 400 euro extra heeft uitgegeven. Dit zal ergens op gebaseerd zijn.

   Verwijderen
 3. Oja en voor iemand die principieel vegetarisch is vanwege bepaalde principes, zou het toch niet zo verwonderlijk moeten zijn dat de Britten uit principiele gronden uit de EU willen. Wellicht kost het de Britten een paar centen, maar ze hebben wel hun onafhankelijkheid ervoor terug.

  Of krijgen vega’s ook massaal spijt als de kiloknaller vleesaanbieding flink goedkoper is dan soyaburgers?

  Niet alles is met geld te koop!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. financieel vermoedelijk de eerste jaren wel,ik verwacht zelf dat ze later beter af zijn dan we.eindelijk af van het graaizooitje in Brussel.ondanks al het geblaat zijn we er niet op vooruit gegaan maar flink achteruit met heel die euro toestand.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is net als het afkopen van een woekerpolis.. je ervaart nu verlies, het doet nu financieel pijn.. maar op de langere termijn ben je beter af en goedkoper uit. Dus helemaal met Wil eens. Hier in Holland krijgen we veel meer spijt van het blijven in de Unie.. als onze pensioengelden verdampen, de rente naar 0 gaat en we moeten gaan betalen voor spaargeld. Als we steeds meer landen toelaten die een veel slechtere economie hebben.. en natuurlijk het hysterische beleid van Dragi die maar inflatie wil aanwakkeren, want inflatie zou goed zijn.. is gelukt de huizen worden onbetaalbaar en de schulden ook van de particuliere Nederlander onbeheersbaar. Bieke

   Verwijderen
  2. Kijk eindelijk mensen die het snappen en die niet maar de standaard riedel afdraaien van hoe goed de EU wel niet voor ons is. Dat valt namelijk reuze mee.

   Overigens zullen de volgende exiters in Oost-Europa zijn. Zodra de infrastructuur is betaald door de EU en zij ook netto moeten betalen is het zwaai zwaai hoor. Een Pool of Hongaar laat zich geen oor aannaaien.

   Verwijderen
 5. Ik zit op het moneysavingexpert-forum, en de (vooral) dames daar zijn flink aan het hamsteren. Veel medicijnen, bijvoorbeeld, worden geïmporteerd, en ze zijn bang dat die vrachtwagens steeds langer aan de grens zullen moeten wachten.

  De worstjes die ze voor hun ontbijt eten, blijken grotendeels uit België te komen; als die drie dagen in een vrachtwagen moeten blijven, zijn ze bedorven, of in elk geval dúúr.

  Er wordt ook gehamsterd om het paniekkopen voor te zijn, dat ze in oktober verwachten. Er zijn erbij die paniekreacties/overvallen/ruzies in de supermarkten verwachten, en die een voorraad aanleggen om de eerste maand na brexit niet te hoeven winkelen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat forum lees ik ook graag. Ik vind het slim om wat extra te kopen. Nu is dat geen probleem, er is genoeg. Dit doe ik in combinatie met aanbiedingen. Vorige week een jaarvoorraad van mijn favoriete zoete broodbeleg gekocht met 40% korting. Als er niets gebeurd, mooi, dan eet ik met 40% korting. Dat krijg je niet op de bank. Als er wel dingen gebeuren dan heb ik de eerste weken een buffer om het prettiger door te komen. Ik probeer van alles een maand in huis te hebben, meer doe ik alleen als er 40/50% korting is. Ik woon in de Randstad. Als het erg wordt dan wil je hier snel weg, dus grotere voorraden vind ik niet nodig. O.a. i.v.m. brexit wou ik gisteren een herhaalrecept bestellen. Het is niet te krijgen, onbekend wanneer wel. Ik had al twee tubes eerder gehamsterd, dus ik kan nog een paar maanden wachten. Gelukkig geen levensbepalend medicijn, en er zijn alternatieven waar ik nu geen zin in heb om me erin te verdiepen. Door mijn voorraad kan ik nog even afwachten.
   Misyty

   Verwijderen
 6. Ik moet nog zien dat het doorgaat, het wordt een drama en spijt is er nu al.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk dat je in de war bent met gedram van remainers.

   Verwijderen
 7. De Britten die ik ken zijn allemaal tegen een Brexit en dat ben ik ook!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. En wat zegt dat? Precies, niks.

   Net zo weinig als dat ik zeg pro Brexit te zijn en ook al mijn vrienden pro Brexit zijn.

   Dat laatste is overigens niet waar. Onder mijn Engelse vrienden zitten gewoon voor en tegenstanders.

   Verwijderen
  2. lekker zo'n ongefundeerde reactie.. Dus als ik in de sloot spring spring jij ook?

   Verwijderen
 8. Wanneer het echt tot een no-deal Brexit komt, dan wordt het chaos. In ieder geval tijdens de eerste paar maanden. Gezien alle huidige economische probleempjes zou de Brexit ook het laatste zetje kunnen zijn dat de Europese economie in een recessie laat belanden, dus wij zijn niet beter af.
  De Britten leveren hun afhankelijkheid van de EU vervolgens in voor een afhankelijkheid van de VS, want zonder handelsverdragen heeft de economie van een land nauwelijks overlevingskans. #vanderegenindedrup..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Met of zonder Brexit stevenen we af op een recessie. De Duitse economie hapert al. En handelsverdragen zullen gewoon worden gesloten. De EU heeft de UK keihard nodig als afzetmarkt.

   Verwijderen
 9. Tja, geweldig dat ze dan af zijn van de "graaiers uit Brussel". Er zitten er in het land zelf nog genoeg (en dan hebben we het nog niet eens over de Saudi's, Russen etc.).

  Dan is Eu/Brussel nog relatief transparant.

  Voor de gewone mens wordt dit echt geen verbetering. Doet eerder denken aan veel landen, die eerst onder "onze knoet" (vul willekeurig europees land in) vielen. En hoe enorm ze er nu op vooruit zijn gegaan met hun eigen dictators die het volk uitknijpen en alle geld naar hun eigen privé rekeningen elders in de wereld laten stromen.

  En zelf verwacht ik ook last te hebben van Brexit. Maar invloed hebben we toch niet. We wachten het maar af.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Kun je een voorbeeld noemen van een land dat eerst onder 'onze knoet 'viel, en nu onder een uitknijpende dictator zucht?

   Verwijderen
 10. Ik ben nu in de UK en vraag allerlei mensen die ik ontmoet hoe zij aankijken tegen de Brexit. Tot nu toe niemand gesproken die in paniek is en/of hamstert. Dat zegt niets, maar als zowel de eigenaar als gasten van een hotel, tearoom, diverse bezienswaardigheden en diverse winkels zo reageren, bekruipt mij toch het gevoel dat de berichtgeving in Nederland wellicht wat vertekend is, misschien om ons angstig te maken voor een Nexit?

  BeantwoordenVerwijderen


Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden verwijderd. Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.