donderdag 15 augustus 2019

Wat kun jij persoonlijk doen om de opwarming van de aarde tegen te gaan?

Vrijwel iedereen op deze wereld is het er over eens dat de snelle opwarming van de aarde komt door menselijk handelen. We produceren met ons allen veel te veel CO2, lachgas en andere gassen die in de dampkring blijven hangen en die gassen zorgen voor klimaatverandering. Als de uitstoot niet snel kleiner wordt dan wordt de aarde onleefbaar!
Dappere tieners zoals klimaatmeisje Greta Thunberg en ook scholieren in elders in de wereld maakten ons in het afgelopen jaar duidelijk dat het zo niet langer kan! Natuurlijk waren er al veel eerder wetenschappers en anderen die kwamen met rapporten en ook films dat onze CO2 uitstoot gigantisch uit de hand loopt. La Gore met zijn "An Inconvinient Truth" is daar een goed voorbeeld van. 
Het gevaar lijkt zo gigantisch dat je er bijna machteloos van wordt!
Kun je wel iets doen? Of komen we straks met zijn allen in een soort hitte-hel terecht, waarbij het een groot deel van de zomer zo heet wordt als in juli en er overstromingsgevaar dreigt door stijging van de zeespiegel? 

Je kunt wel degelijk iets doen!
Wat kun jij persoonlijk doen om je CO2 uitstoot te verminderen?

- Vlieg alleen als het voor je werk noodzakelijk is.
- Wees zuinig met kleding, koop tweedehands en hergebruik zo veel mogelijk. Met drie kledingstukken per jaar minder, bespaar je ongeveer 57 kg CO2. Voor heel Nederland komt die besparing op 975 kiloton CO2 uit. Dat is net zo veel als 2,1 miljoen mensen een jaar lang vegetarisch eten.
- Beperk je auto-gebruik, zeker in de stad. Gebruik daar de fiets, neem het OV of ga lopen. 
- Neem een elektrische auto.
- Wek zelf zonne- of windenergie op.
- Eet geen of minder vlees. Voor 1 kilo rundvlees is 19 kilo voer nodig, o.a. soja. Voedsel en beweiding van dieren neemt wereldwijd wel 70% van de landbouwgronden in beslag. Gronden die ook gebruikt kunnen worden voor bomen, die CO2 uit de atmosfeer opnemen. Vooral koeien produceren veel methaangassen die de de opwarming van de aarde bevorderen. 
- Trek aan de bel bij jouw politieke partij om ernst te maken met de CO2 uitstoot.
- Spaar en beleg niet bij banken die investeren in gas kolen en olie, want dat zijn de grondstoffen die zorgen voor toename van de CO2 uitstoot. Niet alleen banken beleggen, maar ook bijvoorbeeld pensioenfondsen. Ik heb er bij mijn pensioenfonds, het ABP, op aangedrongen om te stoppen met investeringen in gas kolen en olie. 

Niet iedereen kan investeren in een elektrische fiets of auto en ook niet iedereen kan zelf energie opwekken, maar iedereen kan besparen op CO2 uitstoot. 

Bedenk dat alle beetjes helpen en niemand is perfect. 

Wil je weten wat jouw persoonlijke CO2 voetafdruk is, klik dan hier op de site van Milieucentraal. 

53 opmerkingen:

  1. Ik ben de naam even kwijt, maar een paar jaar geleden heeft een dame in een boek de milieueffecten van allerhande maatregelen en acties helemaal nagerekend. De top drie van meest effectieve maatregelen was: koop minder dingen, reis minder en eet minder vlees.
    Drie dingen, dat is te onthouden.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik vind dat mooi, gewoon drie dingen, makkelijk te onthouden, niks tot drie cijfers achter de komma doorrekenen(komt daar het woord kommaneukerij vandaan?)
      Ik weet van mezelf dat ik mijn best doe, maar weet ook dat grootverbruikers niks veranderen en dat het volk dus de meeste moeite moet doen. Dát zou ik graag anders zien.
      Dat bedrijven bij nieuwbouw een Nul-Op-deMeter-bedrijf moeten neerzetten, afvalstroom zo laag mogelijk moeten houden.
      Respect voor Lidl die uit zichzelf van Gas los en zonnepanelen op het dak legt!(slim management ook, want het wordt ooit wel verplicht)

      Verwijderen
    2. https://www.bol.com/nl/p/de-verborgen-impact/9200000079742838/?suggestionType=suggestedsearch&bltgh=rRoQ8MZHo8Fb75cj6SpLfQ.1.2.ProductTitle#modal_open Dit is het boek dat hierboven aangehaald wordt.

      Verwijderen
  2. Een heel erg simpele truc is om kraanwater te drinken i.p.v frisdrank en nooit meer flessenwater te kopen. Op duurzaamnieuw.nl las ik dat als iedere Nederlander wekelijks 2 glazen fris inruilt voor kraanwater, we per jaar net zoveel CO2 besparen als het planten van een nieuw bos van 5.000 voetbalvelden groot. Kraanwater is 100 keer klimaatvriendelijker dan fleswater uit een anderhalve liter fles, en zelfs 200 keer beter dan een halve literflesje

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Grappig dat je de film An inconvenient truth aanhaalt van Al Gore. Behalve dat Al Gore zelf een enorme ecologische voetafdruk heeft als rijkaard in een mega villa met extreme energierekening, een vloot aan auto’s en jaarlijks meer vluchten dan de gemiddelde mens er in zijn hele leven vliegt.......zijn de hysterische voorspellingen uit zijn film niet uitgekomen. Ik zou zeggen kijk die film uit 2006 nog eens anno 2019 en check het zelf.

    Ik kan gewoon niet meegaan in die enorme klimaathysterie. Er gaan hier enorme financiele belangen mee gemoeid, dan weet je al dat het oppassen in geblazen.

    Neem bijvoorbeeld een Greta. Ze heet eigenlijk Gräte, maar dat bekt niet lekker. Vanaf de eerste klimaatstaking met 3 man en een paardenkop heeft ze een artiestennaam en wordt ze gepusht door bepaalde belangengroepen. Ook het vlechtjeskapsel is een zet om haar jonger te laten lijken, staken kan ze niet meer want ze is al lang niet meer leerplichtig.

    Nu zeilt ze met een duur zeiljacht naar de VS omdat ze niet wil vliegen. Pure onzin natuurlijk, want je zou ook gewoon groot op een scherm kunnen worden geskypet en hoeft niet fysiek aanwezig te zijn om een conventie bij te wonen. Ook dat dure sportjacht is niet Co2 vrij gemaakt en ze reist met een rijkaard die helicoptervluchten verzorgt. De bedoeling is natuurlijk om een tranentrekkende documentaire te maken over de ontberingen van kleine Greta op zee. Ik verwacht die begin 2020 in de bioscopen.


    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Jij bent erg cynisch alhoewel je in het “geval Al Gore” grotendeels gelijk hebt!
      Ikzelf doe mijn uiterste best om mijn ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden.

      Verwijderen
    2. @Anoniem: wat jij "klimaathysterie" noemt, noem ik verstandig denken. Ik vind het heel goed dat er in schone technologieën geïnvesteerd wordt. Het gaat inderdaad om enorme financiële belangen, maar ik juich het toe dat er winst gemaakt wordt op schone technologie! Ik denk dat jij niet goed weet hoe sterk de oude vervuilende industrieën, gebaseerd op vuile brandstoffen als olie en gas nog steeds de wereld beheersen! De CO2 uitstoot die daarmee gepaard gaat is nog steeds enorm.

      Verwijderen
    3. Dag Aaf, ik ben helemaal voor schone technologie. Kernenergie bijvoorbeeld. Ik ben ook voor geboortebeperking, deze eeuw zal de wereld de 12(!) miljard mensen aantikken, dat kan de aarde niet aan en ik neem aan dat jij ook begrijp dat al die extra mensen zorgen voor nog meer co2 uitstoot. Maar dat is vloeken in de klimaatkerk, want die wil het daar niet over hebben.

      Ik ben ook een realist die niet alles wat uit de koker van een bepaalde lobby komt voor zoete koek te slikken. Nogmaals er gaan enorme bedragen gemoeid in de klimaatbusiness, overheden staan te springen om op grote schaal Co2 taks te kunnen heffen om hun tekorten aan te vullen, het klimaat wint daar niks bij. Net als de ondoordachte energietransitie die onze regering wil doorvoeren: het kost wat en dan heb je ook niks! Als je maar een deel van het geld wat daarmee gemoeid gaat zou investeren in onderzoek zou je al veel verder komen.

      Verwijderen
    4. Dag Janne, ik ben zeker cynisch. Dat word je vanzelf als je kritisch bent en ziet hoeveel hypocrieten ons willen vertellen wat we wel en niet moeten doen en vervolgens alles aan hun laars lappen. Mensen als Al Gore, maar ook een Halsema of Nijpels. Ik pruim dat niet.

      En wat Gräte betreft, ik kom er nog bij je op terug als de film uit is. Ik voorspel in ieder geval een spannende dramatische scene over hoge golven/storm en de angsten die zij uitstaat.

      Verwijderen
    5. @Anoniem van 8:45 uur. Greta Thunberg (geboren 3.01.2003) is nu 16 jaar, ben je dan in Zweden al lang niet meer leerplichtig? Toen ze met haar acties begon was ze 15 jaar. Ik weet niets van leerplicht in Zweden, maar ik verwacht dat de regels daar niet zo veel anders zijn dan in Nederland en ze net als hier gewoon leerplichtig is.

      Verwijderen
    6. Gewoon even googelen. Leerplicht in Zweden is tot 16 jaar, dus deze dame is al 8 maanden niet meer leerplichtig.



      Verwijderen
    7. Greta is vanaf januari 2019 niet meer leerplichtig en kan dus ook niet meer spijbelen.

      Verwijderen
    8. Een andere anoniem15 augustus 2019 om 16:00

      Greta heeft alleen de aanhangers van de klimaathysterische mensen gelezen. Zodra je maar een tegen geluid geeft bij haar, il ze niet met je verder praten. Er is maar een waarheid voor haar en dat is dat de boel opwarmt. Er zijn trouwens steeds meer weterschappers die nu ook zeggen dat de aarde niet gaat opwarmen, maar eerder gaat afkoelen.

      Verwijderen
    9. Lees dit Duitse artikel maar eens: er moet een heel team van 5 man (!) worden overgevlogen naar Amerika om het zeiljacht waar Greta nu op zit terug te varen naar Europa. Lekker Co2 neutraal zeilen hoor! 5 tickets ipv 1 (of geen bij skypen!)

      https://www.welt.de/wirtschaft/article198622037/Greta-Thunberg-Jetzt-ist-ihr-Segeltrip-nicht-mehr-sauber.html

      Greta is geen haar(vlecht) beter dan een Gore.




      Verwijderen
  4. Zeker alle beetjes helpen, maar wat doen we met de mensen die de opwarming blijven ontkennen?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat een enge vraag, de rillingen lopen over mijn rug.

      1984 in het kwadraat. Bah!

      Verwijderen
    2. Ik denk dat Happy Earl Grey bedoelt: hoe overtuig je klimaatontkenners dat het noodzakelijk is om de CO2 uitstoot grondig aan te pakken.
      Dan is de vraag helemaal niet eng.

      Verwijderen
    3. Ik vind het dreigend klinken Aaf, want we hebben vanuit het verleden genoeg voorbeelden waarin mensen het zwijgen werd opgelegd en die niet de juiste ideologie/geloof etc aanhangen. Niet voor niets zijn hebben we mensenrechten, waaronder de vrijheid van meningsuiting. Ook als de mening jou niet aanstaat!

      En je gaat nooit alle mensen ergens van overtuigen. Kijk naar de politiek of religie, iedereen probeert elkaar te overtuigen van zijn/haar mening en het resultaat is dat het politieke en religieuze landschap verdeeld blijft.

      Klimaatonkenner is bedacht woord om mensen in een eng hoekje neer te zetten. Kijk die enge klimaatonkenner daar brr oe brrr eng ja, vooral niet mee praten dat is een enge man. Straks wil Happy Earl Grey dat die gemene klimaatontkenners allemaal een rode vierkant zichtbaar op al hun kleren dragen, dan zijn ze allemaal zo lekker herkenbaar voor de rest.

      Terwijl niemand ontkent dat er een klimaat is, niemand ontkent dat het klimaat verandert (dat is eigenlijk juist een constante) en alleen ter discussie staat of de mens nu een enorme invloed heeft op heeft. En over dat laatste valt zeker een potje te discussieren, te meer omdat klimaatwetenschap in de kinderschoenen staat ten opzichte andere wetenschappen.

      Verwijderen
    4. Zo zie je maar weer, het is maar net wat je in een paar woorden van mensen leest. Om dit te koppelen aan het verleden en nazipraktijken, gaat mij veel te ver.

      Ik denk dat het nooit zo zal zijn dat iedereen op de wereld het met elkaar eens is, daarvoor spelen er te veel tegenstrijdige belangen en volgens mij hoeft het ook helemaal niet dat dat alle neuzen precies dezelfde kant op staan.

      Verwijderen
  5. Ik mis in het rijtje de voedingsindustrie. Enorm vervuilend en je kunt daar, als consument, zeker iets aan doen. Koop geen koekjes, snoep, frisdranken, chips e.d., de lijst is eindeloos. Zeker de helft van wat in de supermarkten te koop is. Horen al die vleesvervangers ook bij. Koop basisprodukten en kook zelf.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Toch is het zo dat vleesvervangers in vergelijking met vlees de CO2 uitstoot enorm verminderen. Voor de meeste mensen is dat een simpeler alternatief voor vlees dan zelf te gaan koken met erwten en bonen.

      Verwijderen
    2. Er zou inderdaad geen probleem met de voedselvoorzieining hoeven te zijn als de grondstoffen worden gebruikt voor echt voedsel. En niet voor al die koeken en snoep inderdaad. Daar vindt de grootste verspilling plaats. Dan kunnen de dieren ook gewoon hun voedsel krijgen.

      Verwijderen
  6. Als je dan een electrische fiets hebt, wat voor stroom gebruik je voor het opladen?
    En die auto? Vol accu's die we laten wegrotten in derdewereldlanden?

    Ik fiets op een gewone fiets. En mijn auto rijdt op benzine. Al jaren. Als ik nu een andere auto koop hebben we 1 een auto die het nog prima doet die wordt afgevoerd voor het nodig is(koop minder) en 2 schaf ik iets aan dat stroom vreet gemaakt van kolen, kernenergie, houtsnippers die een oceaan overr worden gevaren, met accu's waar we niet van weten waar we ze moeten laten straks..

    95% van het waterverbruik in Nederland is bedrijfsmatig..stroom en gas.. het is niet mijn koelkast die er echt toe doet op wereldschaal.

    Als Ze nou eens een wasserij onder een bejaardentehuis zetten.. gratis 25 graden in de winter.
    Idem met bakkerijen. Gratis hitte.
    En voor koelpakhuizen moeten ze misschien eens ondergronds gaan.. hoeven ze de koelsystemen ook niet te koelen in de zomer..

    En iedereen die klaagt over de hitte en het klimaat en tegelijk een airco laat loeien.. je weet waar je de fout ingaat toch..

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Buiten dat klimaatverandering door de eeuwen heen al gebeurde, ook zonder onze CO2 uitstoot, geloof ik ook niet dat die ene vlucht per jaar van de gemiddelde vakantieganger het verschil maakt.
    Alle kleine beetjes helpen, maar alleen al de winst die in zuid-europa en azië te halen is om op gelijk niveau met ons te komen is zo groot, dat ik me niet geroepen voel om hier in mn grot te kruipen en af te wachten terwijl de wereld doordraait. Ik heb geen last van vliegschaamte, we hebben 1 hybride auto (voornamelijk voor de lage bijtelling), zonnepanelen (die de vorige bewoner er al op gelegd had), ik scheid afval, omdat dat geen moeite kost, maar ons groente en fruit komt echt weleens uit het buitenland, we eten dan wel weer minder vlees. Kortom: ik denk er wel aan, maar voel me niet schuldig over de in mijn ogen normale dingen die wij doen.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Als de oplossing afhangt van de persoonlijke keuzes van de individuele mens, dan wordt het nooit iets. Voor effectieve maatregelen moet je toch echt bij de overheden zijn. Die kunnen bv de maximumsnelheid naar beneden brengen, zodat de burger gedwongen wordt langzamer te rijden. Ze kunnen vliegen via allerhande belastingmaatregelen duurder maken. Zodat er minder gevolgen wordt. Aan de andere kant, toen ik voor het eerst las dat het tegengaan van de opwarming afhangt van de mens, dacht ik: dan kun je het wel vergeten. Overheden stemmen in met de mond, maar proberen op allerhande manieren onder onwelgevallige maatregelen uit te komen. Geartsje

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Verbeter de wereld en begin vooral bij jezelf.. dat spreekwoord hanteer ik mijn hele leven al. In hoe ik omga met de mensen en dieren om me heen en mijn leefwereld. Hier op dit stukje aarde waar ik woon maak ik er het beste van. Ik redde 1 Spaanse hond, maar ik kan daar niet het hele zwerfdieren probleem oplossen. Ik gooi niets op straat maar raap wel op. Ik hou mijn energie en waterverbruik al jaren zo laag mogelijk. Ik draag tweedehands en rij geen auto.
    En over voedselverspilling.. wij zijn in Nederland zo idioot verwend met het aantal supermarkten die allemaal tot sluitingstijd vers brood en alle soorten groenten en fruit op voorraad hebben. Niemand wil nee verkopen, want dan loopt de klant naar de concurrent. Daarom gooit elke winkel elke dag zulke enorme hoeveelheden voedsel weg. Teveel voedsel voor het aantal klanten ligt er in de winkels. Ik koop heel veel met kortingsstickers, leuk voor mij, maar helemaal geen oplossing voor de verspilling. Bieke

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Het klimaat verandert, wat een feit is, maar wat al miljarden jaren gebeurt en onlangs een documentaire op de Belg gezien, wat een kijkje op de ontwikkeling van de aarde gaf en ik was verbijsterd om te zien en te horen, dat Europa heel, heel vroeger op de evenaar lag, waarvan hier en daar in Europa nog sporen te zien zijn.
    Menselijk handelen zal een proces zeker versnellen, maar volg je het nieuws echt, dan weet je ook, dat wereldwijd het leefsysteem draait op economie, er moet geproduceerd worden en het liefst zoveel mogelijk gekocht om dat systeem te handhaven en een nieuwe recessie is weer in zicht.
    Vergeet ook niet de spanningen in de wereldorde, nieuwe raketten, gevaarlijker dan ooit, de belangen in de olie-industrie, de handelsbelangen en dan weet je, dat je weliswaar op persoonlijk niveau een stapje terug kunt doen, maar weegt niet op tegen de grotere belangen.
    "Mijn jeugdige jaren" stonden ook in het teken van protesten, met name over de kernenergie, de zure regen en nu wordt kernenergie gepropageerd als langdurige energiebron, wat minder vervuilend zou zijn en duurzaam.
    Ik heb een kennis gehad, die ten onder ging aan het gevaar van kernenergie door het afval, wat vele jaren actief blijft, maar tijden veranderen, zoals het al eeuwen verandert.
    Zolang regeringsleiders vooral naar de economie kijken, het kapitalistische model en niet kiezen voor vrede en overleg om deze planeet gezond te houden, valt er individueel weinig winst te halen.
    Daarnaast vieren vreemdelingenhaat en nationalisme weer hoogtij en in mijn tijd zal het tij voorlopig niet keren om weer rust in de wereld te krijgen.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Elektrisch autorijden is tamelijk zinloos zolang onze elektriciteitscentrales nog kolengestookt zijn en we geimporteerde Franse kernenergie gebruiken. Nog los van alle milieuschade veroorzaakt door fabricage van de accu's.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Toch las ik vanochtend weer over een wetenschapper,die bang is voor een cooling down. Wat het ook wordt,zuinig zijn op aarde,lucht grondstoffen en water is alleen maar goed.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Koop voornamelijk 2e hands zegt men. Nou mooi niet dus. Ik koop alles nieuw en gooi het zelf wel weg als het kapot of versleten is. Mijn oude Nokia telefoon is nu zo’n 14 jaar oud en op. Ik ga dus binnenkort een nieuw mobieltje kopen. Niks 2e hands of refurbishd. Nee gewoon nieuw. Kleding koop ik ook nieuw. Als ik er op uit gekeken ben of het is versleten gaat het in de BESTzak van Rd4. Rd4 verkoopt alles van het ingeleverde textiel, ook de resten, want zij sorteren alles uit tot op soort vezelstof. Als je hier in Parkstad naar het milieupark gaat, moet je opgeven wat je komt brengen. En je krijgt van hen te horen naar welke container je het moet brengen. Er staan hier minimaal 15 containers met verschillende inhoud bijv. schone grond en grond die vervuild is, hout en vervuild hout (geïmpregneerd of geverfd). Afval scheiden kan ik dus doen, maar verder wil ik ook gewoon leven. Ik wil ook af en toe met de auto weg kunnen en het in de winter aangenaam warm hebben zonder een schuldgevoel aangepraat te krijgen. Ook moet ik kunnen eten wat mijn lichaam vraagt en dat is echt niets idioots. Gewoon normale kost, maar wel weer sla, tomaat en komkommer in de winter. Want iedere dag prei, kool en andere seizoensgroenten verdraag ik niet.


    BeantwoordenVerwijderen
  14. De eerste reactie was een fijne, drie duidelijke richtlijnen. Consuminderen doe ik al jaren, ik reis per trein en fiets en eet twee tot drie keer per week vlees. Maar ik wordt soms ook onrustig van alles wat ik 'fout' doe. Te lang onder de warme douche, waar ik ooit zo van genieten kon. Een miskoop kledingstuk wat weinig gedragen naar de kringloopwinkel gaat, wel een keer kant en klaar eten omdat je zon lange werkdag hebt. Is dat ook herkenbaar, dat vervelende schuldgevoel? Groet, g

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Geen last van. Laat me door niemand een schuldgevoel aanpraten voor wat dan ook.

      Verwijderen
  15. Ik heb zelf al een kleine voetafdruk. Eet nu vegetarisch en wil naar veganistisch eten toe. Vlieg nooit, ben zuinig met energie en blijf thuis in de achtertuin tijdens vakanties of ga in eigen land op vakantie. Verbaas mij altijd over veel mensen van linkse partijen die de mond vol hebben over sparen vh milieu en hoge energie belastingen willen voor de gewone burgers maar zelf wel vrolijk naar de verste uithoeken vd wereld vliegen voor vakanties. Doe wat je preekt.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Of doe gewoon zoveel je kan, en preek niet.

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Greta heeft alleen de aanhangers van de klimaathysterische mensen gelezen. Zodra je maar een tegen geluid geeft bij haar, il ze niet met je verder praten. Er is maar een waarheid voor haar en dat is dat de boel opwarmt. Er zijn trouwens steeds meer weterschappers die nu ook zeggen dat de aarde niet gaat opwarmen, maar eerder gaat afkoelen.

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Miljarden uitgeven voor een onmeetbaar klein verschil in temperatuur. Die zakkenvuller Gerrit Hiemstra maar brullen over dat we zo schuldig zijn aan de klimaatverandering. Ja, zijn verdienmodel staat onder druk als mensen zijn leugens niet meer geloven. Kan hij zijn peperdure Tesla en boot wel weer verkopen. Greta kind met een Asperger stoornis wordt schandalig misbruikt voor deze klimaathetze. Politieke partijen die dat doen zouden zich diep moeten schamen. En verder ben ik absoluut en beslist niet van plan om mij ook maar ergens een schuldgevoel over te laten aanpraten.

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Tjonge, wat een hoop onderhuidse woede lijk ik hier te lezen. Het is goed, voor een ieder, om eens stil te staan bij wat je doet, koopt, eet. Dat is geen preken! Ik zelf ben hypocriet. Ik vlieg nl wel naar een ver buitenland, om familie te bezoeken. Maar stook weinig, verbruik weinig water, gooi geen eten weg, koop tweedehands spullen/kleding en geef graag weg ipv weg gooien. En zo doet iedereen datgene wat hij/zij wil en kan opbrengen. En ja, alle beetjes helpen! Niet wijzen naar de ander, maar afvragen wat je zelf kan doen of niet wil laten.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Vind je het gek dat mensen kwaad zijn wanneer ze keer op keer van allerlei hypocriete figuren zoals een Gore/Halsema/Klaver etc. te horen krijgen wat ze allemaal wel niet moeten laten en moeten doen. En hoe ze moeten denken natuurlijk, want tegenspraak of kritisch denken wordt niet geduld. Dan ben je een klimaatontkenner, vleeseter, egoist etc.
      Ik heb het over normale mensen die helemaal geen gekke dingen doen, maar wel telkens hogere lasten voor energie krijgen en met de ene na de andere taks om de oren geslagen worden. Van wie door onze overheid verwacht wordt dat zij 30 tot 50.000 euro (!) aan kosten maken om hun woning te isoleren en een warmtepomp te installeren, waarvan het uiteindelijk effect op het klimaat nihil is.

      Ik ben al jaren aan het consuminderen, koop tweedehands, heb zonnepanelen, eet zoveel mogelijk uit de moestuin, maak mijn eigen wasmiddel, heb een zeer zuinige auto en raap regelmatig vuil op uit de natuur en maak me zorgen over plastic afval. Maar als ik aangeef dat ik niet als een blinde kip achter een Greta aanhol of de plannen uit het klimaatakkoord absurd vind, dan krijg ik voorgeworpen dat ik een klimaatontkenner ben, een stigmatiserend woord om mensen in een fout hoekje te drukken. Nou dat pik ik niet en ik laat me ook niet de mond snoeren.

      Verwijderen
    2. Helemaal mee eens, ik vind dit bericht ook geen preken en mensen die wijzen naar anderen kunnen beter naar hun eigen handelen kijken.
      Als je vliegt naar familie, dan snap ik dat volkomen. Ik heb vrienden en kennissen met een baby-kleinkind ver weg. Mijn kinderen en kleinkinderen wonen bijna om de hoek en ik snap heel goed dat je je familie wilt bezoeken.

      Verwijderen
  20. Oh ja! Femke Halsema is op vakantie naar Afrika. Zou ze daar op de fiets heen zijn gegaan?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Haar luchtfiets zeker😂

      Verwijderen
    2. Ik kan mij heel goed voorstellen dat je als bekende Nederlander liever ergens anders vakantie houdt. Je wilt niet op de camping of in een restaurant voortdurend aangestaard worden door nieuwsgierige mensen.
      En weet jij veel, misschien is zo'n reis heel goed voor haar werk. Ziet ze eens hoe het ergens anders beter of slechter gaat.

      Verwijderen
    3. Dat vind ik lekker makkelijk Aaf. Dus de gewone man of vrouw die misschien 1x per jaar vliegt krijgt te horen dat dat slecht is voor het klimaat en hij/zij dat niet moet doen of anders een forse vliegtaks moet betalen, want anders gaan we er allemaal aan.

      Maar als je een BN’er bent dan telt dat opeens niet, dan is het helemaal prima als je verre vliegreisjes maakt. Dus die 27 vliegreizen van Jetten zijn ook plotseling Co2 neutraal omdat de jongen er zoveel van heeft opgestoken? Sorry maar dit is gewoon krom en dus precies waarom velen eco-gepreek niet meer trekken. Ik moet weer eens aan Animal Farm denken: We are all equal, but some are more equal than others.

      Verwijderen
    4. Ik las laatst dat diverse ministers gewoon met de auto op vakantie zijn in Frankrijk. Je maakt me niet wijs dat je daar niet gezien en herkend wordt.

      Wat mij stoort aan al dat “gezeur” over minder vliegen enz, is dat degenen die het hardste schreeuwen degenen zijn die 3 à 4 keer per jaar met vakantie gaan en een dikke SUV rijden. En de jeugd doet gewoon mee met consumeren, want wie zijn degenen die bij de Prim.rk hun kleding kopen, wie zijn degenen die perse een nieuw mobieltje willen.

      Verwijderen
    5. Flauw! Als jij Femke Halsema was dan ging je natuurlijk op fietsvakantie in Nederland!

      Verwijderen
    6. Bij linkse politieke partijen en de mensen die daar op stemmen is het opgeheven moraliserende vingertje altijd voor een ander. Maar aan enige zelfreflectie ontbreekt het nogal eens. Altijd aan een ander preken wat diegene allemaal niet meer mag, maar ondertussen doen ze zelf het tegenovergestelde. Zo hypocriet! En maar schreeuwen over het klimaat, over diversiteit en over inclusiviteit, maar zelf er zowat geen ruk aan doen. En mensen die een andere mening of levensstijl zijn toegedaan lekker uitsluiten en in de politiek ook nog lekker demoniseren. Femke Halsema haar lieve zoontje was op het criminele pad. Maar wordt gedownplayed tot een kwajongesstreek. Moet een zoon van Wilders of Baudet eens hebben gedaan als ze die hadden gehad! Dan was het er een half jaar lang over gegaan in alle media en was het een enorm drama geweest. Maar deze zeer linkse burgermeester moet natuurlijk gepleased worden en dat wordt ook volop gedaan. Het is zo'n hypocriete zooi allemaal! Ik laat mij net als anoniem van 19.15u ook niet de mond snoeren, omdat het linkse mensen toevallig zo lekker uitkomt. Dit land is ziek met die linkse terreur in politiek en samenleving. Het is een grote chaos overal in het land. Moet je bijv eens kijken hoe Amsterdam er aan toe is. Word je niet blij van. Bah ik word er zo moe en boos van.

      Verwijderen
  21. Miljarden uitgeven voor een onmeetbaar klein verschil in temperatuur. Die zakkenvuller Gerrit Hiemstra maar brullen over dat we zo schuldig zijn aan de klimaatverandering. Ja, zijn verdienmodel staat onder druk als mensen zijn leugens niet meer geloven. Kan hij zijn peperdure Tesla en boot wel weer verkopen. Greta kind met een Asperger stoornis wordt schandalig misbruikt voor deze klimaathetze. Politieke partijen die dat doen zouden zich diep moeten schamen. En verder ben ik absoluut en beslist niet van plan om mij ook maar ergens een schuldgevoel over te laten aanpraten.

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Ja het scheelt enorm als Nederland als piepklein landje wat aan de CO2 etc. uitstoot doet. En Amerika, Rusland & China lekker blijven doen wat ze al deden.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Verbeter de wereld begin bij jezelf......
      Hoeveel moeite kost het nou om een beetje rekening met natuur en aarde te houden. Of de klimaatverandering nu wel of niet bestaat doet er niet eens zo toe.

      Verder is het wel opvallend dat er bij dit soort onderwerpen gelijk allerlei trollen uit hun holen gekropen komen om hun oneliners en destabiliserende opvattingen op een "groen"blog uit te storten.

      Cath

      Verwijderen
    2. Het kost weinig moeite. Daarom doen zoveel mensen dat al op vele manieren. Maar die worden vervolgens helemaal gek van gepreek door de klimaatparochie dat het niet genoeg is.

      En waarom is iemand die het niet met je eens is een trol? Ik vind dat weer lekker makkelijk. Zet mensen maar in een eng of vervelend hoekje weg en dan hoef je er niet meer naar te luisteren of mee in discussie. Discussie is normaal en gezond, zeker in een vrij land. In je leven ga je een heleboel mensen tegenkomen die het niet met je eens zijn, het leven is geen ‘ safe space’, deal with it.

      En wat is in hemelsnaam destabiliserend aan om erop te wijzen dat de klimaatplannen van onze overheid duur en nutteloos zijn? Of dat een figuur als Halsema het ene preekt en het andere doet? Moeten we maar als een stel lemmingen overal braaf achteraan lopen en ja-knikken?!! Ik pas ervoor. En laat me ook niet uitmaken voor niet-groen.

      Verwijderen
    3. Anoniem: zo vrij is Nederland niet meer. Als je inderdaad niet braaf achter alle linkse (klimaat)ideeën aanrent, dan word je de mond gesnoerd. Je mag vooral geen andere mening hebben dan die van de linkse kliek.

      Verwijderen
  23. Bij linkse politieke partijen en de mensen die daar op stemmen is het opgeheven moraliserende vingertje altijd voor een ander. Maar aan enige zelfreflectie ontbreekt het nogal eens. Altijd aan een ander preken wat diegene allemaal niet meer mag, maar ondertussen doen ze zelf het tegenovergestelde. Zo hypocriet! En maar schreeuwen over het klimaat, over diversiteit en over inclusiviteit, maar zelf er zowat geen ruk aan doen. En mensen die een andere mening of levensstijl zijn toegedaan lekker uitsluiten en in de politiek ook nog lekker demoniseren. Femke Halsema haar lieve zoontje was op het criminele pad. Maar wordt gedownplayed tot een kwajongesstreek. Moet een zoon van Wilders of Baudet eens hebben gedaan als ze die hadden gehad! Dan was het er een half jaar lang over gegaan in alle media en was het een enorm drama geweest. Maar deze zeer linkse burgermeester moet natuurlijk gepleased worden en dat wordt ook volop gedaan. Het is zo'n hypocriete zooi allemaal! Ik laat mij net als anoniem van 19.15u ook niet de mond snoeren, omdat het linkse mensen toevallig zo lekker uitkomt. Dit land is ziek met die linkse terreur in politiek en samenleving. Het is een grote chaos overal in het land. Moet je bijv eens kijken hoe Amsterdam er aan toe is. Word je niet blij van. Bah ik word er zo moe en boos van.

    BeantwoordenVerwijderen
  24. Bij linkse politieke partijen en de mensen die daar op stemmen is het opgeheven moraliserende vingertje altijd voor een ander. Maar aan enige zelfreflectie ontbreekt het nogal eens. Altijd aan een ander preken wat diegene allemaal niet meer mag, maar ondertussen doen ze zelf het tegenovergestelde. Zo hypocriet! En maar schreeuwen over het klimaat, over diversiteit en over inclusiviteit, maar zelf er zowat geen ruk aan doen. En mensen die een andere mening of levensstijl zijn toegedaan lekker uitsluiten en in de politiek ook nog lekker demoniseren. Femke Halsema haar lieve zoontje was op het criminele pad. Maar wordt gedownplayed tot een kwajongesstreek. Moet een zoon van Wilders of Baudet eens hebben gedaan als ze die hadden gehad! Dan was het er een half jaar lang over gegaan in alle media en was het een enorm drama geweest. Maar deze zeer linkse burgermeester moet natuurlijk gepleased worden en dat wordt ook volop gedaan. Het is zo'n hypocriete zooi allemaal! Ik laat mij net als anoniem van 19.15u ook niet de mond snoeren, omdat het linkse mensen toevallig zo lekker uitkomt. Dit land is ziek met die linkse terreur in politiek en samenleving. Het is een grote chaos overal in het land. Moet je bijv eens kijken hoe Amsterdam er aan toe is. Word je niet blij van. Bah ik word er zo moe en boos van.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.