Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In 2007 kocht ik mijn huis, in december 2018 werd ik 66 jaar en kreeg ik mijn eerste pensioen en AOW. Ik had een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij in 2007 op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege dit pensioengat. Ik heb hard gewerkt aan het aflossen van mijn hypotheek. De hypotheek is inmiddels volledig afgelost. Mijn berichten gaan nu over leven met een pensioen.

vrijdag 9 augustus 2019

Minder last van tabaksrook

Ik heb een tijd gehad dat ik absoluut niet tegen rook kon. Werd er door de buren op hun terras gerookt en ik zat buiten, dan schoot ik, bang voor ernstige benauwdheid, direct naar binnen en hield ramen en deuren gesloten om maar zo weinig mogelijk hinder te ondervinden van de nare rook. Mijn astma en tabaksrook is niet echt een prettige combinatie, zo is gebleken uit medisch onderzoek bij het UMC Groningen.

Eind juli, op de tot nu toe heetste dag van het jaar 2019, vierde mijn vriendin haar verjaardagsfeest buiten. Daar waren nogal wat rokers die volop zaten te roken en daar zat ik tussen. Of eigenlijk niet echt tussen, maar aan de rand waar de wind vandaan kwam, zodat de rook door de wind zo veel mogelijk van mij weggeblazen werd. Ik had wel wat last van de rook, maar niet zo veel dat ik meteen weer weg wilde omdat het niet uit te houden was. Ik heb er uren gezeten en meegegeten en gedronken en ik werd niet heel benauwd.
Na die tijd ben ik toch vaker buiten blijven zitten als ik merkte dat mijn buren rookten en heb ik mij niet naar binnen laten jagen. Over het algemeen valt de benauwdheid mee en is het te doen om buiten te zitten. Dat heeft er waarschijnlijk ook mee te maken dat er bij beide buren minder massaal gerookt wordt en de concentratie rook minder sterk is. Een paar jaar geleden is mijn buurman overleden, dat maakte dat het aantal rokers aan die kant gehalveerd werd. Bij de buren aan de andere kant zijn een aantal van de zes kinderen inmiddels op zichzelf gaan wonen, de jongste buurkinderen zijn nu 21 jaar, en roken er nu niet meer maximaal 10 à 12 mensen tegelijk (buren, buurkinderen, aanhang etc), maar zijn dat er nu naar schatting twee per keer die gelijktijdig zitten te roken. Dat scheelt aanmerkelijk en dan blijf ik meestal buiten zitten.
Bij feestjes en een ongunstige wind ontstaat een andere situatie, dan vlucht ik toch maar weer naar binnen, want dan komt er te veel rook mijn kant op!

9 opmerkingen:

 1. Fijn dat je er nu wat minder last van hebt. Maar het is toch eigenlijk te gek dat je niet in je eigen tuin kunt zitten omdat andere mensen een ongezonde gewoonte uitoefenen waar ze anderen mee lastig vallen...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. We leven in een vrij land, dat betekent dat je je buren een astma aanval mag bezorgen door in je tuin te roken, te barbecueën of gezellig een houtkachel te gaan stoken.
  Ik zie daar niet snel verandering in komen, ook al zijn er nu hoe langer hoe meer beperkingen in openbare ruimtes.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Rookverbod buiten zit er ook aan te komen, maar dat voorkomt nog niet alle overlast. Thuis blijven mensen roken, dus ook in hun tuin. Maar door al die beperkingen zijn wel heel veel mensen gestopt met roken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Voor alle mensen met astma zou het fijn zijn als er heel veel mensen nooit gaan roken of stoppen met roken.

   Verwijderen
 4. Fijn dat het aantal rokende buren minder is dan voorheen zodat je nu ook buiten kan zitten!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik kon sinds mijn pensioen bij mooi weer toch al vaker buiten zitten omdat mijn buren werken. Op middag zijn ze allemaal vertrokken, in ieder geval buiten de schoolvakanties. Dan dus ook geen rook die mij hindert.

   Verwijderen
 5. Volgens mij heb je niet minder last,maar minder rokers in je buurt.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik zou op zoek gaan naar een vrijstaand huisje.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Daar zie ik geen reden toe. Het aantal buren wordt hoe langer hoe kleiner. Over niet al te lange tijd wonen er aan de ene kant twee buren en aan de andere kant 1 buurvrouw. Dat betekent dat er steeds minder rokers zijn en de geluidsoverlast vanuit het huis waar eerst 6 kinderen woonden, ook steeds minder problemen geeft.

   Verwijderen