Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In 2007 kocht ik mijn huis, in december 2018 werd ik 66 jaar en kreeg ik mijn eerste pensioen en AOW. Ik had een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij in 2007 op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege dit pensioengat. Ik heb hard gewerkt aan het aflossen van mijn hypotheek. De hypotheek is inmiddels volledig afgelost. Mijn berichten gaan nu over leven met een pensioen.

donderdag 8 augustus 2019

Mijn belastingaangifte 2018 ging een beetje fout!

Op 5 juni schreef ik dat ik nog steeds geen bericht had van de belastingdienst.
Ik had al lang aangifte gedaan, meende ik zeker te weten, en ik had nog steeds geen bericht.

Ik ben gaan checken en bloos, bloos .... ik bleek de aangifte op 20 maart wel ondertekend te hebben, maar niet verzonden! De aangifte over 2018 was weken na de deadline nog steeds niet bij de belastingdienst. Daarom had ik nog geen bericht over de definitieve aanslag!
Oeps!
Een foutje!
Uiteraard had ik niet om uitstel gevraagd, want ik dacht dat ik de aangifte al lang ingediend had! Zou ik nu een dikke boete krijgen?

Ik ben gaan rondkijken op het internet.
De site van de consumentenbond stelde mij gerust. Die boete wordt niet zomaar gegeven, je krijgt eerst een herinnering en  dan een aanmaning en als je dan nog steeds in gebreke blijft, dan volgt een boete.
Consumentenbond: 
"Je krijgt eerst een herinnering en daarna een aanmaning van de Belastingdienst.
In beide gevallen gunt de fiscus je nog een aantal dagen (meestal 10 werkdagen) om de aangifte alsnog in te dienen. Pas als je ook de termijn uit de aanmaning ongebruikt laat verstrijken, krijg je een boete. De boete wordt dan onmiddellijk in rekening gebracht, ook als je maar een paar minuten te laat bent."
En die herinnering had ik nog niet ontvangen en de aanmaning natuurlijk ook niet.
Ik heb in juni snel op verzenden geklikt.
Hoe het heeft kunnen gebeuren dat ik de aangifte wel digitaal ondertekend had, maar niet verzonden, is voor mij een raadsel! Zou het zo zijn dat het systeem van ondertekenen en verzenden gewijzigd is? Dat vóór de belastingaangifte over 2018 ondertekenen gelijk stond aan verzenden?
Deze fout overkomt mij natuurlijk niet nog een keer, een volgende keer zorg ik er voor dat ik niet alleen onderteken, maar ook verzend!
Tenzij ik zo dement word dat ik er geen greep meer op heb!

Vorige week donderdag kreeg ik de definitieve  aanslag van de belastingen over 2018. Ik krijg 245 euro terug, net als berekend was in het computerprogramma van de digitale aangifte.
Mijn bijdrage Zorgverzekeringswet moet ik nog wel betalen. Deze bijdrage is €73,- Dus in feite krijg ik terug:  245 min 73 = 172 euro.

In de definitieve aanslagen niets over de late verzending. Niet: "nou mevrouw, je moest voor 1 mei je aangifte indienen, en dat was absoluut niet het geval. Laat het niet nog een keer gebeuren! "
Kennelijk was het niet echt een probleem en dat is mooi!

8 opmerkingen:

 1. Dat lijkt me zeker een oeps-momentje! Fijn dat je geld terugkrijgt en je geen boete hoeft te betalen voor de late aanlevering van je aangifte!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Je krijgt nog altijd een melding die je op kunt slaan dat je aangifte is verzonden. Er is dus niets veranderd.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Weer wat geleerd! Ik wist niet dat je je belastingaangifte ook zonder uitstel veel later kunt indienen!
  Grietje

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als je aangifte moet doen, altijd op tijd indienen en anders uitstel aanvragen. Als je te laat bent met indienen na de originele datum (en geen uitstel hebt gekregen) en je wilt daarna uitstel van betaling krijg je deze niet. Ook kan het consequenties hebben voor een volgende uitstel voor het doen van aangifte.
   De boete voor het niet indienen van de aangifte na de aanmaning is 369 euro

   Verwijderen
  2. Ik zou het er inderdaad niet op aan laten komen. Dan riskeer je een boete en die is niet nodig als je op tijd uitstel aanvraagt.

   Verwijderen
 4. Ah, nu ben ik blij om te horen dat jouw aangifte dus na circa 2 maanden er doorheen was. Ik hoop dat de onze ook maar zo kort duurt. We hadden (wel) uitstel aangevraagd en hij is uiteindelijk begin juli ingediend... hopelijk over een paar weekjes dus ook onze aanslag.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Gelukkig dat je er - voor de herinnering - nog achter kwam. Dubbel checken kan dus zeker geen kwaad. De belastingdienst heeft hem dan wel snel verwerkt!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb een aantal jaren mijn administratie niet op orde gehad, mijn aangiftes te laat gedaan en één keer zelfs vergeten aangifte te doen. Hoewel er veel op de belastingdienst valt aan te merken, heb ik gemerkt dat er ook best wat te overleggen valt. Misschien ligt het aan de inspecteur(s) met wie je te maken hebt maar in mijn geval werd het keurig opgelost. Ja, wel een keer met een boete maar dat vind ik logisch als de aangifte pas na een jaar wordt gedaan.

  Aan de verzendprocedure is niets gewijzigd. Die is al jaren hetzelfde: opslaan en verzenden zijn twee aparte handelingen.

  Fijn dat het bij jou is goedgekomen, Aaf.

  BeantwoordenVerwijderen