vrijdag 16 augustus 2019

Meer vleesvervangers, minder vlees!


Sinds 2017 is de verkoop van vleesvervangers met 51% toegenomen en de verkoop van vlees, daalde met 9%. Ik vind dat een verheugende ontwikkeling.  Goed voor het milieu en vooral voor de vermindering van de CO2- en methaanuitstoot.
Het gaat ineens heel snel!
Supermarkten hebben steeds meer keuze in vleesvervangers, zowel volledig veganistisch als ook vegetarisch.
Ik vind niet alle vleesvervangers even lekker, met bijvoorbeeld een pompoenburger heb ik helemaal niets, brr daar griezel ik van! Maar vegetarische balletjes of schnitzels daarentegen vind ik heerlijk!
Ik vind vleesvervangers ook heel gemakkelijk om klaar te maken. Ik heb de snel-klaar vleesproducten zoals hamburgers, braadworstjes en rundervinken die ik in het verleden gebruikte, in feite ingeruild voor de vleesvervangers.

Naast vleesvervangers kun je ook andere voeding eten als je vegetarisch of veganistisch wilt eten:

Volledig vega:
noten, pitten en zaden
erwten
bonen (inclusief sojaproducten zoals tofu en tempe)
linzen
seitan (product gemaakt uit granen)

Vegetarisch: 
ei
producten gemaakt op basis van melk, zoals kaas
en uiteraard bovenstaand rijtje dat ik noemde bij de veganistische voeding

Pas op! 
Aan vleesvervangers is vaak ijzer, vitamine B12  toegevoegd en dat ontbreekt in bovenstaande lijstjes. Wil je veganistisch eten, dan let je vooral goed op of je voldoende eiwit, ijzer, vitamine B1, B2, vitamine B12 en calcium binnenkrijgt. Dit zijn voedingsstoffen die je vindt in dierlijke producten en die je dan dus ergens anders vandaan moet halen.

36 opmerkingen:

  1. Ik verbaas me over de vele vleesvervangers. Waarom niet gewoon een bonen of granenschotel? En moet toch dat "stukje vlees"gegeten worden?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik zag het inderdaad ook. Ik vind het een mooie ontwikkeling. Zelf vind ik ook een behoorlijk aantal vleesvervangers meer dan prima! En met een beetje extra aandacht, zorg je ervoor dat er geen essentiële vitaminetekorten ontstaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik eet af en toe een vleesvervanger. Ik heb er al een aantal geprobeerd en inmiddels een paar gevonden die ik lekker vind. Ik eet ook regelmatig peulvruchten, tofu en tempeh. Vlees is ik nauwelijks nog.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Een extreme stijging zoals van 51% lijkt heel veel, maar bij lage aantallen heb je dat al vrij snel. Stel ik neem vandaag 2 boterhammen mee naar werk en morgen 3, dan is dat al een stijging van 50%.

    Nu heb ik niets tegen vleesvervangers, ik eet graag een kaasburger, griekse vega burger of bonenburger. Ook vegetarische filet americain vind ik lekker en ik eet regelmatig haloumi ipv vlees. Niet omdat ik een vega ben of dat wil worden (geen haar op mijn hoofd die daarover denkt) maar gewoon omdat het lekker is en ik van variatie hou.

    De tijd van elke dag vlees-aardappelen-groente is voorbij, mensen eten veel gevarieerder en exotischer. Tien jaar geleden moest ik echt zoeken naar bv halloumi of een surinaamse peper, nu ligt het in iedere supermarkt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Juist, het ging van een half procent naar één procent.
      En de gestegen verkoop van vlees buiten de supermarkt(bij de boer, via online boeren/bedrijven) is in het resultaat niet meegenomen.

      Verwijderen
    2. There are lies, damn lies and statistics.

      Er wordt hier gedaan alsof er een enorme verandering in het eetpatroon is, maar dat valt best mee.

      Verwijderen
    3. Precies. En dat de verkoop van kip is toegenomen wordt hier niet genoemd.

      Verwijderen
  5. Waarom moet zonder vlees eten toch vlees lijken, dat vraag ik mij steeds af. Als ik dan zie wat er allemaal in die vleesvervangers zit, dan pas ik. Met wat creativiteit in de keuken kun je heel goed lekker eten zonder vlees.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zo denk ik er ook over! Kant en klare vleesvervangers eet ik nooit!

      Verwijderen
    2. De vleesvervangers die ik eet, bevatten geen e-nummers. Volgens mij valt het wel wat mee wat er allemaal in vleesvervangers zit, niets mis mee, lijkt mij!

      Verwijderen
    3. @ Happy Earl Grey

      Omdat mensen dat gewoon willen en lekker vinden! Is niet bepaald hogere wiskunde.

      Even kort door de bocht: we kunnen allemaal water drinken. Waarom zouden we dan thee, koffie, wijn, siroop etc drinken? Omdat we het lekker vinden!

      Zelfde geldt dus voor de vleesvervangers.

      Verwijderen
    4. @ Happy Earl Grey

      Omdat mensen dat gewoon willen en lekker vinden! Is niet bepaald hogere wiskunde.

      Even kort door de bocht: we kunnen allemaal water drinken. Waarom zouden we dan thee, koffie, wijn, siroop etc drinken? Omdat we het lekker vinden!

      Zelfde geldt dus voor de vleesvervangers.

      Verwijderen
    5. Dat vind ik dus ook raar, je wilt geen vlees meer eten, maar het moet wel op vlees lijken en naar vlees vernoemd worden. Bovendien is het nu net of de productie van die vleesvervangers de oplossing zijn , maar ook de productie van een aantal van die vervangers leveren problemen op voor het milieu. Wat mij betreft zou er een grotere impact zijn als we met zijn allen wat bewuster met ons eten omgaan , wat je ook eet. Er word dagelijks een enorme hoeveelheid voedsel weggegooid. Minder produceren en minder verspillen is mijn wens. Ans

      Verwijderen
    6. Ans, jij vindt het misschien raar, maar ik vind het helemaal niet raar. Het hoeft niet altijd op vlees te lijken, maar het moet er wel mee vergelijkbaar zijn. Bijvoorbeeld qua voedingswaarde en qua gemak waarmee je het klaarmaakt. Veel gezinnen eten worstjes, hamburgers, runder-, of blinde vinken of karbonades of zo. Dan is het in zo'n voedingspatroon gemakkelijk om vlees in te ruilen voor een vleesvervanger.
      En het is toch ook leuk om verstokte vleeseters een hamburger of schnitzel voor te zetten en ze hebben niet eens door dat ze geen vlees eten?

      Verwijderen
    7. Dat gedoe altijd van: 'raar, eet je geen vlees maar het moet toch op vlees lijken...', 'de ingrediënten komen ook uit het buitenland', 'er zit veel soja in, dat is ook slecht/ongezond, eet ik liever een stukje vlees'.

      Ik wordt soms zo moe van die uitlatingen. Ik eet ze ook, soms kan het net die hartige trek stillen wat een boon niet kan. Voor mijn part laten ze het op een prei lijken en noemen ze het ook zo, maar af en toe vind ik het gewoon lekker. Probeer wel zoveel mogelijke de plantaardige variant te nemen die zijn, van bepaalde merken, gewoon erg lekker. Ik eet eigenlijk nooit aardappelen-groente-'vlees' dus ik eet ook heel vaak iets anders maar vleesvervangers zijn gewoon een lekker aanvulling voor zowel de vegetariër, als de vleeseter.

      Verwijderen
  6. Ik hoorde dit nieuws ook op de radio. Het was inderdaad best een grote verandering!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat is de enorme verandering dan? Het wordt leuk gebracht, maar het totale aandeel van vleesvervangers op het totaal van eiwitbronnen is nog altijd heel marginaal. Daarom is de stijging van 50% ook zoveel, op grote volumes zijn veranderingen procentueel lager.

      Statistiek kun je op allerlei manieren uitleggen, maar er is echt geen sprake van een enorme omwenteling in het eetpatroon van de gemiddelde persoon sinds 2017. Ik begrijp dat Aaf dat heel graag zou zien, maar de soep wordt ook in dit geval niet zo heet gegeten als geserveerd.

      Verwijderen
  7. Aan de éne kant is het een goede ontwikkeling. Aan de andere kant kan ik me ook wel weer erg verbazen over de vele vage ingrediënten en bereidingswijzen van een gemiddelde "burger". Wat dat betreft ben ik het dan wel weer eens met Izerina: keep it simple!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Laten we het ook maar niet over de basisgrondstoffen hebben zoals sojabonen Mariimma, die groeien bij mijn weten echt nog niet in NL...

      Verwijderen
    2. In Nederland wordt al wel soja verbouwd. Lees deze link van de Wageningen Universiteit: https://www.wur.nl/nl/artikel/Hoe-teel-je-soja-in-Nederland.htm

      Verwijderen
  8. Voor mensen die hun vlees missen is een vleesvervanger een goede oplossing. Er zijn echt lekkere bij. Ik ben nu op vakantie en eet dan ook een vleesvervanger omdat ik niet meer moeite wil doen om seitan, bonen burgers en falafel te maken. Als ik weer thuis ben komt dat 4 keer per week op tafel.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Mijn favoriete ,voor iedereen te knagen, vegan uit een pakje recept is met de kipstuckjes. Brocolie,groene curry, geweekte gedroogde paddestoelen,cashew noten. De stuckjes goed aanbraden.En dat bij rijst.Denk dat ze het niet eens missen ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Is inderdaad grappig dat mensen kennelijk nog iets willen wat vlees vervangt en er zelfs op lijkt. Doe er niet erg aan mee merk ik en kook liever zelf iets, zodat ik weet wat ik eet.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ben niet dol op vleesvervangers. Vanwege de samenstelling en de nepvlees-smaak. Blijft een fabrieksprodukt. Als je zelf kookt hoeft dat niet altijd een zware bonenschotel te zijn hoor. Op internet zijn heel veel lekkere recepten te vinden. Dat vlees hoef je ook niet dagelijks te vervangen. Ik eet ongeveer 2x per week zonder vlees te vervangen en ben gezond.
    Mensen eten eerder te veel dan te weinig eiwitrijk voedsel.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ik vervang het vlees meestal door bonen, champignons, noten, kaas etc.
    Ik houd niet zo erg van die vleesvervangers met veel soja erin !

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Sojabonen zijn ook bonen. Toevallig zijn het bonen met veel eiwit en dat is een voordeel als je plantaardig eet.

      Verwijderen
    2. Jawel, maar er zitten veel nadelen aan sojabonen. Genetisch gemanipuleerd, glysofaat, kappen van het regenwoud etc.

      Verwijderen
    3. Het regenwoud wordt gekapt voor soja dat als veevoer gebruikt wordt. Meer dan 90 procent van de soja die we eten, zit ‘verborgen’ in vlees, eieren en zuivel. Voor 100 gram kaas is bijvoorbeeld 25 gram soja nodig, voor een hamburger van 100 gram zo'n 46 gram. Doordat we steeds meer vlees eten, is de sojaproductie de afgelopen 50 jaar vertienvoudigd.

      Verwijderen
    4. Tuurlijk Aaf, alsof hier in Nederland Soja groeit.. Denk toch eens na.. En inderdaad eens met tientonner elf, genetisch gemanipuleerd, glyfosfaat, en uitputting van de aarde hoor ik je niet over. Leg mij eens uit hoe we na uitputting van deze grond, we deze grond weer vruchtbaar moeten maken. Met kunstmest?? Daar hoor ik je niet over..

      Verwijderen
    5. Soja wordt in Nederland geteeld: https://www.wur.nl/nl/artikel/Hoe-teel-je-soja-in-Nederland.htm

      Verwijderen
    6. Tjsa... het resultaat van het gelobby van de vleesindustrie... Mensen denken van alles over soja te weten, terwijl ze echt totaal niet op de hoogte zijn en roepen het met de grootste stelligheid.
      En dan 'denk eens na' gaan roepen... Hahaha! Sneu wel...

      Verwijderen
    7. @Anoniem: dus nog méér reden om vegetarisch te eten, want dan gebruik je als persoon minder landbouwgrond dan wanneer je vlees eet.

      Verwijderen
  13. https://www.telegraaf.nl/nieuws/306759468/biefstukje-vormt-geen-klimaatgevaar
    Kwam net dit stukje tegen...

    wat ik mis in het hele klimaat verhaal is dat er nu 3.000.000.000 meer mensen zijn dan 40 jaar geleden. Er zijn meer auto's, vliegtuigen en industrie. hier hoor en zie je weinig over in alle plannen. Ook is heel veel land (wereldwijd) niet geschikt voor het verbouwen van voedsel voor de mens. Van het gras wat hier wel wil groeien op deze stukken land kunnen dieren (koeien, geiten, enz.) hoogwaardige voeding voor de mensen maken.

    Verder zit er tegenwoordig een vreselijk goed verdienmodel achter alle vega-producten. Die veelal, de ingrediënten, uit het buitenland worden ingevlogen. Geef mij dan maar een stukje vlees uit Nederland. Zit ook nog minder rotzooi in dan in al die vega-troep met veel meer dan vijf ingrediënten

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. In Brazilië wordt het regenwoud gekapt om plaats te maken voor graaslanden (en veevoer). Het probleem lijkt me dus niet dat er niets anders wil groeien dan gras, er groeit nu fucking regenwoud. Je argument gaat maar op voor een heel klein percentage van het land dat wordt gebruikt om dieren op te houden. Ik gok dat als we alleen dat land inderdaad gaan gebruiken voor veeteelt, iedereen nog geen 1x per week vlees kan eten. Dan is het een heel goed idee om tegenover elke verstokte vleeseter een veganist te zetten.

      Verwijderen
  14. Kaas is vervuilender dan kip! Waarom raad je dat je lezers aan als je CO2uitstoot belangrijk vindt?!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mijn bericht gaat over vleesvervangers. Als je (kippen)vlees vervangt door iets anders, is kaas inderdaad niet de beste keuze en kun je beter kiezen voor plantaardige producten.

      Verwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.