zondag 11 augustus 2019

Zwabberarmen

Mijn bovenarmen zijn ruim 66,5 jaar oud en door mijn overgewicht nogal flubberig. Ik heb een jaar of tien geleden besloten die bovenarmen ook bij warm weer bedekt te laten en niet meer rond te lopen in mouwloze kleding. Met uitzondering van kleding in het zwembad, daar heb ik een badpak aan.
Dat besluit om mij  niet meer met blote armen te vertonen, heb ik ooit genomen naar aanleiding van een foto van mijzelf op vakantie in de Zwitserse alpen. Mijn blote bovenarmen zijn daar zodanig dat ik dacht: nou nee, toch maar niet. Ik heb er van anderen nooit  opmerkingen over gehad en overigens  droeg ik de afgelopen 20 jaar ook nooit mouwloze kleding naar mijn werk. Dat vond ik niet netjes genoeg.

Soms lees ik over vrouwen met overgewicht die vinden dat ze best in bikini of een hemdje te kunnen rondlopen, want wat is er mis met oude, dikke armen en buiken?
Ergens klinkt mij dat best aantrekkelijk in de oren. Een mooi mouwloos bloesje of jurkje. Het ziet er op mijn computerscherm in hooguit maat 40 prachtig uit! Die plus-size-modellen (want zo heet dat in modellenland als je geen maat 34 hebt) zijn ook geen 66+, maar altijd een stuk jonger, dus hoe zo'n kledingstuk er bij mij uitziet? Soms heb ik bijna iets gekocht en dan bedenk ik mij op het laatste moment en denk ik weer terug aan die foto op die alpenweide en dan schrik ik er toch van terug.

Ik zou het mes er in kunnen laten zetten, in zo'n kliniek waar ze ook buikwandcorrecties, borstvergrotingen, neuzen in bijna elk gewenst model en aanverwante operaties uitvoeren, maar ik vind dat nergens voor nodig en bovendien kostbaar. Mijn armen zijn prima, want gezond en sterk. Ik heb in totaal in mijn leven al 14 grotere en kleinere operaties gehad, alles niet-cosmetisch,  daar hoeven geen nieuwe bij als dat niet noodzakelijk is. Verpakt in mouwen tot rond mijn elleboog zitten mijn vleermuisvleugeltjes mij helemaal niet in de weg.  

Alle respect hoor, voor vrouwen van formaat met blote armen, ze mogen van mij, alleen voel ik mij er niet happy bij. Mijn bovenarmen zijn natuurlijk ook heel wit, die zien bijna nooit zon. Alleen in het openluchtzwembad vangen ze onder het zwemmen nog wel eens een straaltje zon op, maar heel veel is het niet.

21 opmerkingen:

 1. niet alleen te "zware"dames hebben losse zwabberhuid ook slanke dames dat heet ouder worden.bij heeft de zwaarte kracht het allang gewonnen.jammer maar ben redelijk gezond en dat is belangrijker

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik geef je groot gelijk, hoewel mijn bovenarmen niet erg zwabberen (ik ben bijna 70 en kledingmaat 42) draag ik altijd iets met mouwen om ze te bedekken. Het staat gewoon veel beter dan het gezwabber van de te dikke of juist vetloze bovenarmen.
  Mensen zouden eens wat kritischer naar zichzelf moeten kijken!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. 'Mensen zouden eens wat kritische naar zichzelf moeten kijken!'

   Wat een nare opmerking is dat in deze context, mensen moeten helemaal zelf beslissen wat ze dragen en dat kunnen doen zonder dat jan en alleman daar een mening en/of een oordeel over heeft.

   Verwijderen
  2. Dat is jouw mening, ik heb de mijne! Vrouwen in de supermarkt met blote armen en natte oksels, reikend naar de hoogste plank in de stelling! In hemdjes waar de, vaak verwassen, bh-bandjes niet onder blijven! Mannen op de fiets of lopend in de stad, zonder t-shirt en vaak hun, veel te dikke, buik puilend over hun broeksriem!

   Verwijderen
  3. Wat negatief van je.
   En daarbij : de meerderheid heeft niet en blote armen en klotsende oksels en verwassen bh bandjes.
   Ben je bijna 70 en klink je zo zuur, jammer.

   Verwijderen

  4. "Ik zou het mes er in kunnen laten zetten, in zo'n kliniek waar ze ook buikwandcorrecties, borstvergrotingen, neuzen in bijna elk gewenst model en aanverwante operaties uitvoeren, maar ik vind dat nergens voor nodig en bovendien kostbaar."
   Je hoeft van mij helemaal niets aan je armen te laten doen maar ik denk dat je er toch een soort van last van hebt maar misschien zie ik dat verkeerd.
   Operatie kan ook in een gewoon ziekenhuis plaatsvinden, en als de chirurg en zorgverzekering het erg genoeg vinden hoef je het niet zelf te betalen.

   Verwijderen
  5. Kennelijk ben jij iemand die uiterst kritisch naar mensen kijkt en dan meteen je oordeel klaar hebt. Let jij daar nou echt op ? Verwassen bh-bandjes en natte oksels ? Beetje enge hobby.


   Verwijderen
  6. Ik zou het zo mooi vinden als we allemaal gewoon mens zouden kunnen zijn, meer zoals dieren dieren zijn. Niet zo letten op hoe je zelf en hoe anderen eruit zien, maar gewoon lekker -zijn-.
   Ik vind dat iedereen juist minder kritisch naar zichzelf zou moeten kijken, dat scheelt veel stress over triviale onzin.

   Verwijderen
  7. De mensen zouden eens wat kritischer naar zichzelf moeten kijken? Het is juist een groot probleem dat mensen veel te kritisch naar zichzelf kijken en zichzelf nooit goed genoeg voelen, onder invloed van reclame, media en ... mensen zoals jij.

   Verwijderen
 3. Nav je stukje heb ik ze even van alle kanten goed bekeken, omhoog en omlaag en ik mag nog een jaartje door zonder mouwen met bijna 70 jaar en 90 kilo.
  Elke week naar de sportschool en zal het apparaat "tegen de kipfileetjes" nog een kilo hoger zetten om ook volgend jaar weer mijn jurken aan te kunnen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Reacties
  1. Ik heb me verteld, het zijn er geen 14, maar 15 ;-)
   3 oogoperaties
   3 ooroperaties
   1 neusoperatie ivm een chronische bijholteontsteking
   3 operaties aan mijn gebit
   1 keizersnede
   2x een knip tijdens een bevalling, waar bij de eerste knip de wond akelig ging ontsteken
   1 operatie aan mijn hand
   1 operatie aan een grote moedervlek met verdenking op huidkanker (uitslag was gelukkig negatief)
   Relatief veel operaties aan mijn hoofd dus. Afgezien van het KNO werk ging alles onder plaatselijke verdoving. Dat was wel fijn, want ik werd altijd kotsmisselijk van narcose.

   Verwijderen
 5. Ik heb ook van die dikke bovenarmen. Normaal bedek ik ze ook wel, maar met warm zonnig weer, kan het me niet schelen. Ik zie wel ergere dingen voobij komen met die warmte 😂.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, daar heb je gelijk in! Vooral bij de heren die denken dat ze een afgetraind lijf hebben en daarmee bloot rond gaan lopen!

   Verwijderen
 6. Ik ben 58 en draag maat 40. Maar voor mij ook geen blote bovenarmen op het werk. Geen gezicht. In de zomer draag ik jurken met een mouwtje. Thuis en op vakantie wel mouwloze topjes en jurken. Dat is toch anders vind ik. Net zoals ik bij banen trekken in het zwembad een badpak draag. Maar op het strand een bikini.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Tja het hangt inderdaad ook van de omgeving af én de omstandigheden. Op het werk kleed ik me echt anders dan in mijn eigen tuin. Maar als het op het werk 30+ graden is, dan kies ik voor mijn eigen gezondheid en zou me van cosmetische bezwaren niets aan trekken.

  Idem dito voor boodschappen/winkels. Bij 40 graden kijk ik echt niemand op zijn (ont)kleding aan hoor. Daar is het te warm voor.

  Daarnaast is alles subjectief. Ik vind in het zwembad al die (nu nog jonge en strakke) volgetatoeëerde lijven afschuwelijk. Maar dat is mijn mening, dus die mensen hoeven zich echt niet te bedekken, ik moet maar gewoon een andere kant opkijken. (Ik denk wel altijd, hoe ziet dat er dan over 30, 40, 50 jaar uit, brrrr).

  Nee, ik heb diep respect voor de relatief nog jonge man (schat rond de 40) die hier elke dag zijn honden uit laat, ondanks dikke benen en moeizaam lopen. Bij zomerse hitte draagt hij gewoon een korte broek tot over de knie, daaronder zie je zijn steunkousen. Nee, hij hoeft zich niet te schamen dat hij iets mankeert, hij hoeft niet "kritisch naar zichzelf te kijken". Wij groeten elkaar altijd vriendelijk en ik vind dat hij trots op zichzelf mag zijn, dat hij zo'n doorzetter is!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik herken mijn zwabberarmen in jou verhaal, ook geen mouwloos voor mij. Iedereen moet doen waar hij of zij zich goed bij voelt. Voor mij is dat in elk geval niet mouwloos. Ik deel je mening.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik ben nu 68 en ja ook overgewicht. Geen extreme flubber armen maar mooi is anders .Ik draag zo vaak mogelijk shirts met mouwtjes maar bij extreme hitte ga ik dan toch mouwloos .Ik ben schoon en fris en denk dan wie mijn armen niet wil zien kijkt maar niet !

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ook vrouwen zonder overgewicht krijgen slappere bovenarmen. Ook benen ontkomen niet aan zichtbare aders en/of vlekken. Dat is nou eenmaal zo als je wat ouder bent.Ik draag buitenshuis bijna altijd korte mouwen en geen korte rokken. Korte broeken heb ik nooit gedragen. Staat alleen jonge meisjes. Ook nooit hemdjes.
  Maar iedereen moet vooral aantrekken waarin zij zich prettig voelt. Dik of dun.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Vroeger zei men dat vrouwen boven de 40 geen mouwloze shirts meer moesten dragen. Ik durfde dat ook niet meer. Gewoon omdat ik dacht dat het niet kon. Ik heb maat 36/38, ben 64 jaar en heb geen jonge armen meer. Die zwabberen ook wel hoor. Maar toch ga ik voor mouwloos in die hitte. Maar als ik ergens op visite ga draag ik wel iets met een klein mouwtje. Het is maar waar je je goed bij voelt. En dat is voor iedereen anders.

  Liefs Joanne

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Iedereen moet zelf maar beslissen wat wel en wat niet kan zonder dat een ander daar meteen een oordeel over heeft. Wat voor de één nog kan, kan voor de ander niet meer. Je kunt toch niet iedereen tevreden houden. Doe waar je jezelf goed bij voelt ondanks, tatoeages, klotsende oksels en verwassen T-shirts. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen


Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden verwijderd. Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.