maandag 7 oktober 2019

14e overstap energie

Ik was toe aan al weer mijn 14e overstap naar een ander energiebedrijf!
Ik stap ieder jaar over, omdat overstappen een overstapbonus oplevert van soms wel 200 of 300 euro per jaar en daarnaast ben ik verzekerd van het laagste tarief passend bij mijn energieverbruik.
Vorig jaar en ook dit jaar om deze tijd vond ik geen heel hoge bonussen meer. De laatste keer dat ik een bonus van 300 euro in de wacht sleepte, was in 2010. 

Voordat ik kon overstappen en je regionaal gebonden was aan een vaste leverancier, was ik bij Essent.
Mijn 1e overstap was naar Cogas-centrica
de 2e overstap was naar Greenchoice
de 3e overstap was naar Main Energie
de 4e overstap was terug naar Greenchoice
de 5e overstap was terug naar Essent
de 6e overstap was naar Eneco (gedoe mee gehad, ga ik dus niet weer naar toe, hoewel het uiteindelijk wel goed is gekomen)
de 7e overstap was naar Energie Direct
de 8e overstap was terug naar Greenchoice
de 9e overstap was terug naar Essent
de 10e overstap was naar Oxxio
de 11e overstap  was naar Pure energie
de 12e overstap was naar  VandeBron
de 13e overstap was naar Greenchoice

Die laatste, 13e, overstap was eind oktober vorig jaar, maar de levering ging pas op 6 januari in, want dat was de einddatum van het oude contract. Nu blijkt dat Greenchoice 1 november 2019 aanhoudt als einddatum van hun contract. Dus ik kon nu al zonder boetes overstappen!

Ik kijk tegenwoordig vaak een aantal keren op vergelijkingssites, want soms zijn er nauwelijks overstapbonussen te vergeven en soms is er ineens toch een leuk bedrag, dat kan van dag tot dag verschillen. Op het moment dat er een mooie bonus is, dan hap ik toe!

Nu stap ik over naar Oxxio,  ik ontvang bij de eindafrekening over een jaar 165 euro cashback.

Hoeveel gas en stroom denk ik het komende jaar te gaan verbruiken? Ik denk dat het er van afhangt hoe streng de winter wordt en of ik ziek word. Bij ziekte met koorts heb ik het graag lekker warm in huis. Als anders 18,5 graad genoeg is, dan stook ik dan tot minstens 21 graden, anders blijf ik rillerig. Natuurlijk ben ik dan ook vaker thuis en gebruik ik daardoor meer elektra.

Een ruwe schatting (door mijzelf) voor het komende jaar:
- tussen 450 en 600 m3 gasverbruik (in het afgelopen jaar 404 m3)
- tussen 650 en 750 kWh stroomverbruik (in het afgelopen jaar 623 kWh)

Stap jij jaarlijks over?

13 opmerkingen:

 1. Bij overstappen zijn de variabele kosten vaak gunstiger. Maar pas op voor de vaste kosten. Daar kun je de mist mee ingaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ben nog nooit overgestapt....
  Esje

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja ik stap jaarlijks over. Door de flinke cashbacks, die al in de maandprijs verrekend zijn op de vergelijkingsites, heb je vaak wel een hogere prijs per kwh/ kuub. Dus dan moet je echt wel elk jaar overstappen. Anders betaal je na dat eerste jaar de hogere tarieven.
  En omdat je nu niet precies weet hoeveel je gaat gebruiken zou ik de vergelijking uitvoeren met minimaal en maximaal gebruik in jouw geval. Er kan dan door de wisselende kosten per aanbieder verschillende bedragen uitkomen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ben 3 keer overgestapt maar heb nooit echt grote verschillen in kosten gehad. Natuurlijk is 40 euro per jaar ook meegenomen maar haalt het niet bij jouw 165 of 300 euro.
  Mijn contract loopt van 1 augustus 2019 tot 31 juli 2020 en ik ben niet overgestapt ivm geplande verhuizing!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik blijf bij mijn aanbieder, Nuon omdat die blijvers 25 procent korting op elektriciteit geeft. Dat is voor ons voordelig want wij hebben een hete luchtverwarming. Die is laag in gasverbruik maar hoog in electriciteitsgebruik.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Cashbacks zijn natuurlijk een sigaar uit eigen zak. Gratis bestaat niet dus je betaalt zelf voor het ‘voordeeltje’. Wat niet wegneemt dat het zeker kan lonen om jaarlijks over te stappen. Kijk goed naar de tarieven en vaste kosten. Mensen met zonnepanelen moeten extra opletten naar de opbrengsten voor overproductie, daar kan een flinke adder onder het gras zitten.

  Verder is het aan het eind van het jaar geen gek idee om te kijken naar kosten van verzekeringen ed. Ik heb op mijn woonhuis/rb/avp/reis 20 pm kunnen besparen. Ook heb ik al gekeken naar zorgverzekeringen (nog geen keuze gemaakt aangezien nog niet alle tarieven bekend zijn) en ik kan 40 pm (twee personen) besparen door over te stappen naar DSW voor nagenoeg hetzelfde pakket. Mooi meegenomen!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Zolang overstappen voordeliger is dan blijven zitten, stap ik over. Wel kies ik voor groene stroom alleen uit Nederland (zodat er ook echt meer duurzame energie wordt opgewekt; zie https://www.milieucentraal.nl/klimaat-en-aarde/energiebronnen/groene-stroom/). Groet anna

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Welke vergelijkingssites gebruik jij daarvoor?

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Zelf vind ik overstappen prima, maar ik neem alleen de echt groene stroom mee in de vergelijking. Helaas is er veel 'sjoemelstroom' (pracht van een term, alleen jammer dat het bestaat) op de markt. Door niet eens naar de rest te kijken, weet ik ook niet wat ik 'mis'. Heb het er graag voor over.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Meer door minder7 oktober 2019 om 20:30

  Ik stap al over vanaf het eerste moment dat het mogelijk is.
  Door het overschot aan energie van mijn panelen te gebruiken voor elektrisch bij verwarmen en daarnaast elk jaar voor de bonus over te stappen zijn mijn jaarkosten bijvoorbeeld dit jaar 12 x 20 = 240 euro - bonus van 270 euro = 30 euro retour van leverancier. Mijn maand kosten dit jaar is dus 2,5 per maand retour.Ik heb ook wel eens een iets lagere bonus in een jaar dan moet ik dus iets per maand betalen. (maar dit is dus nooit veel)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Vorige week heb ik weer voor drie jaar de prijs vastgezet bij Van de Bron. Gegarandeerd groene stroom uit eigen land. Dat vind ik belangrijker dan voor een dubbeltje op de eerste rang te zitten. De prijs moet toch altijd door iemand betaald worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. De laatste 7 jaar ben ik ook steeds overgestapt, en door bonus kom je een stuk lager uit dan dat je bij een leverancier blijft. Een keer heb een jaar verlengd toen boden ze €120 voor de verlenging dat jaar. Meestal een bonus tussen de 120 en 190 euro. De meeste leveren gewoon groene stroom, dus dat is geen probleem.

  BeantwoordenVerwijderen