dinsdag 8 oktober 2019

Griepprik - ik haal er weer één!

Ik heb de oproep voor de griepprik al weer in huis! Begin november kan ik de prik halen en dat ga ik ook doen! Ik ben er namelijk van overtuigd dat het helpt, zo'n prik.
Ik haal er één vanaf het moment dat ik diabetes kreeg en kort daarna de diagnose astma erbij kreeg.
Sinds de griepprik heb ik geen zware griep meer gehad. Soms wel lichte verschijnselen, maar die leken meer op een stevige verkoudheid dan op een echte griep.
Je moet weten dat een verkoudheid (rhinovirus) iets anders is dan griep (influenza virus).

Er zijn veel mensen die denken dat een griepvaccinatie niet helpt, die geloven in een samenzwering van medici en de farmaceutische industrie. Die lezen online en in kranten alles wat hun theorie ondersteunt. Als die een zware griep krijgen, dan zullen die denken dat ze die griep ook gekregen zouden hebben mét vaccinatie, want hun overtuiging is dat de prik niet werkt of misschien denken ze zelfs wel dat de prik averechts werkt en dat je door die prik juist ziek wordt.
Ik heb niet (meer) de illusie dat ik anti-vaccinatie-mensen kan overtuigen, dus daar begin ik niet aan. Pech als ze zware complicaties krijgen of kans lopen te overlijden. In het verleden heb ik het geprobeerd en kreeg ik veel reacties van antivaxxers. Lees hier in de Volkskrant:

Ik ga niemand overtuigen, maar lezers moeten ook niet denken dat ze mij kunnen overtuigen dat vaccinatie voor mij of voor mijn kleinkinderen niet beschermend zou zijn, bespaar je de moeite.

Ik ga hem dus halen over een week of vier. Mocht je het nog niet zeker weten: hier is de link naar Eenvandaag met een item dat de jaarlijkse griepprik wel degelijk werkt.
Hierin onder andere: "De Wereldgezondheidsorganisatie publiceerde dit jaar een rapport gebaseerd op alle literatuur die bestaat over de toepassing van griepvaccins op kwetsbare groepen en ouderen. Zij laten duidelijk zien dat er een goede reden is om griepvaccins in brede zin toe te passen".

25 opmerkingen:

 1. Ik haal ook ieder jaar de griepprik. Paar maal griep gehad met complicaties er bij toen ik nog geen griepprik kreeg. Nu lijk het er op dat ik meer weerstand heb om de winter door te komen....ben er blij mee.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Voor mij is de vraag nog niet aan de orde, naar ik hoor er inderdaad veel wisselende ervaringen over. Mijn tante Marietje haalt hem bewust niet meer nadat ze na het halen van de griepprik voor het eerst in jaren ook echt ziek werd.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja wij, 69 en 74, gaan hem zeker laten zetten. Ziek zijn we eigenlijk nooit, zelf verkoudheden blijven buiten de deur maar als er een griepgolf komt houden we die ook graag weg, zeker met het oog op complicaties en lange tijd van nasleep/opknappen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mijn man en ik, 73 en 70 jaar, hebben nog nooit een griepprik gehad en hebben ook nog nooit griep gehad. Misschien heeft de een meer weerstand tegen de griep dan de ander. Wij zijn ook niet van plan om er een te halen. En misschien reageren sommige mensen negatief op een griepprik, zoals tante Marietje, genoemd door Nicole.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Toen ik nog in de zorg werkte kregen wij elk jaar de griepprik. Helaas ging ik na een aantal jaren steeds allergischer reageren op de prik. De plek waar de prik was gezet werd elk jaar dikker en roder. Zo erg dat ik de arm bijna niet meer kon gebruiken zo dik en pijnlijk was hij. Op advies toen gestopt met het nemen van de prik. Ik weet dus niet hoe ik het over een aantal jaren ga doen als ik er voor in aanmerking kom.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik haal hem ook altijd. Een paar jaar geleden 2x een flinke griep gekregen bleek een virus dat niet in de griepprik zat. Dus het kan altijd nog. Altijd goed handen wassen als je buiten bent geweest is ook een voorzorgsmaatregel die kan helpen, voor meer virussen en bacteriën. Mensen zijn soms zo onhygiënisch.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Een griepprik is bedoeld voor een bepaalde doelgroep. Het is verstandig als die doelgroep de prik haalt. Ik val daar niet in en daarnaast is bekend dat van de afgelopen 11 jaar er maar 4 griepprikken het daadwerkelijk actieve influenzavirus bevatten. De andere 7 waren dus niet effectief. Dat zou voor mij wel een reden zijn om het in twijfel te trekken.

  Voor mij staat de griepprik ook los van het rijksvaccinatieprogramma wat ik bijzonder effectief vindt en waar ik groot voorstander van ben.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik geloof ook dat een griepprik niet helpt. Bij mijzelf in ieder geval dan, ik kan niet over anderen spreken. Ik heb astma dus kom ervoor in aanmerking maar juist in de jaren dat ik zo'n prik heb gehad ben ik ontzettend ziek geworden (en dan echt ieder jaar ook flink ziek... wekenlang hoesten en benauwdheid). Een keer zo'n griepprik niet genomen door omstandigheden (ik was volgens mij toen net in het buitenland) en er was niks aan de hand. Kan toeval zijn dacht ik nog, maar de jaren daarna heb ik het aangekeken zonder griepprik en er gebeurde niks qua ziek zijn/longen. Voor mij is het wel duidelijk dat ik geen griepprik meer neem.
  Overigens ben ik absoluut pro-vaccinatie (en al helemáál als het om kinderziekten gaat) maar als ik merk dat er iets niet werkt dan ga ik niet alsnog krampachtig vasthouden aan zo'n prik. De BMR heeft bij mij ook niet gewerkt (ook nog eens 2x op latere leeftijd) dus het zou kunnen dat mijn lichaam gewoon geen vaccinaties accepteert.

  Ik vind het wel erg zwart-wit gesteld van jou dat wanneer je niet gelooft in de werkzaamheid van de griepprik, dat direct gelinkt zou zijn met allerlei antivax complottheorieën hoor! Toch wel jammer. Zo krijgen mensen met uiteenlopende redenen om geen griepprik te nemen, direct het stempel antivaxxer.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je hebt wel gelijk als je schrijft dat de griepprik zich een beetje in een grijs gebied bevindt. Het infuenzavirus muteert vrij snel en soms matcht het vaccin niet goed met het virus dat optreedt. Dan ben je gevaccineerd tegen andere influenzavirussen dan het virus wat de ronde doet.

   Het Rijksvaccinatieprogramma voor kinderen biedt gelukkig een veel betere bescherming dan de griepprik.

   Het lijkt mij toevallig dat je net in jaren dat je wel een prik haalde, flink ziek was. Volgens mij heeft dat niets met de prik te maken, dat zou niet logisch zijn.

   Verwijderen
  2. Ook ik heb astma en de jaren dat ik de griepprik haalde was ik veel ziek en lang hoesten.Nu 18 jaar geen prik meer gehaald en zowaar geen hoestpartijen van weken meer en niet ziek af en toe een verkoudheid maar die is dan weer zo over.
   Misschien later als ik nog ouder ben dat ik hem dan haal maar liever nu niet.

   Verwijderen
  3. Ik zou hem ook niet gaan halen als ik de leeftijd zou hebben, ik twijfel ook aan de werkzaamheid. Voor kinderen echter vind ik het wel erg belangrijk dat zij hun prikken halen. De kinderen die de prikken niet hebben, omdat hun ouders dat niet willen, worden vaak alleen niet ziek bij gratie dat de andere kinderen wel geënt zijn.

   Misschien een beetje een raar voorbeeld, maar ik laat mijn katten ook niet jaarlijks enten. Ze leven binnen en lopen weinig tot geen risico. Dierenartsen die op jaarlijks enten aandringen, spekken gewoon hun portemonnee. Eén uitzondering, als je katten buiten lopen, wel jaarlijks enten voor kattenziekte, dat is zo'n rotziekte en vaak dodelijk. Ook met buitenkatten heeft niesziekte prikken geen functie. en als ze het dan krijgen zijn ze er met een kuurtje zo af.

   Verwijderen
  4. Met medicijnen is het zo dat de een last van bijwerkingen heeft en de andere niet. Dan zou dat ook niet logisch zijn. We zijn allemaal verschillend, ook in onze reacties. Waar de een tegen kan, kan de ander dat niet. Ik gebruik anti depressiva, totaal geen bijwerkingen gehad. Een ander krijgt er hevige bijwerkingen van. Een vaccin is ook een medicijn.

   Verwijderen
 9. en als het werkt betekend dat zeker niet dat je geen griep kan krijgen ,wel dat het wat milder kan zijn.en ja je kunt je ook ellendig voelen van de prik.hoewel ik al jaren tot de doelgroep behoor nog nooit gehaald en zal dat ook niet gaan doen in de toekomst.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik haal ook ieder jaar de griepprik!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Mijn tantje Pietje moest niks van griepprikken weten. Ze is uiteindelijk 96 geworden zonder ooit een keer griep gehad te hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik haal geen griepprik. Nog niet iig. Ik zie het allemaal niet zo zwart wit. Ik heb (beginnende) diabetes. En krijg dus een oproep. Mogelijk is het wel goed om een keer de griep te krijgen. Het lijkt te beschermen tegen andere kwalen zoals kanker. Althans hoge koorts schijnt dat te doen. Zolang mijn conditie nog tegen een stootje kan neem ik de vaccinatie niet. Bij twijfel ga ik hem halen. Mijn schoonmoeder, om bij verhaaltjes te blijven, heeft op haar 88e bijna het loodje gelegd door een flinke griep. Nu 10 jaar later en jaarlijkse griepspuit leeft ze nog vrolijk verder.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Of tante pietje was een heel verstandig mens.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hier geen griepprik meer nadat Hubbie er zo ziek er van is geworden dat hij 4 maanden heeft moeten herstellen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Kan je hier iets meer over vertellen? Heel naar dat je man zo ziek is geweest natuurlijk maar ik ben ook benieuwd wat de achtergronden zijn geweest en hoe is vastgesteld dat hij van de griepprik is ziek geworden.
   Als je in de doelgroep valt zijn ook selchte ervaringen relevant om te lezen bij een beslissing.

   Verwijderen
 15. Dit jaar ben ik 60 geworden en zal ik een oproep krijgen voor de griepprik. Ik ben erg ongevoelig voor virussen en de laatste en enige keer dat ik griep heb gehad is meer dan 20 jaar geleden. Er is niets verandert aan mijn gezondheidstoestand, ik slik nergens medicatie voor, heb geen kleinkinderen die virussen meenemen, dus ik heb besloten vooralsnog de prik aan me voorbij te laten gaan. Niet omdat ik niet geloof dat het effectief kan zijn voor sommige mensen, maar omdat ik niet geloof dat een getal 60 me nu ineens gevoeliger zal maken. Bieke

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Over een paar jaar behoor ik ook tot de doelgroep, maar ik weet nog niet of ik 'm dan al ga halen. Misschien haal ik 'm pas als ik ouder en minder fit ben, dan is griep krijgen een groter risico.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ik heb astma en kan elk jaar een griepprik krijgen. Dat heb ik ook gedaan. Met als resultaat dat ik elk jaar doodziek van de griep op bed lag. Vorig jaar heb ik besloten om een jaar over te slaan. Kijken wat er ging gebeuren. En ik ben niet ziek geweest. Behalve een verkoudheid.
  Dit jaar sla ik weer over. Toeval of niet, het is wel apart te noemen.

  Liefs Joanne

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Wel grappig dat ke schrijft; die lezen online en in kranten alles wat hun overtuiging onderschrijft, en vervolgens quote je een krant en een online filmpje die jouw overtuiging onderschrijft.....

  Je hebt altijd mensen die voor of tegen zijn. En mensen zullen elkaar ook onbewust altijd proberen te overtuigen van hun gelijk. Je denkt immers dat dat juist is en wilt daar goed mee doen.

  Ik heb geen onderbouwde mening over de griepprik. Ik zou hem zelf denk ik pas proberen als ik 1x echt ziek geweest zou zijn.

  Kindervaccinatie pro. Al moet ik zeggen bij nieuwe vaccinaties waarvan ze nog niet precies weten wat de uitwerking is vind ik dat ook best eng.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Ben gestopt met het halen van de griepprik nadat ik erachter kwam dat ik zonder niet ziek werd en met wel en dat elk jaar weer. Probeer een ander niet te overtuigen van het wel of niet halen van de prik. Denk dat je die keuze prima zelf kan maken...

  BeantwoordenVerwijderen