donderdag 10 oktober 2019

Herfstwissel gedaan

Zo!
Mijn zomerdekbed hangt voor het open raam te luchten op zolder, evenals twee van mijn zomerjassen!
Op mijn bed ligt nu een warmer dekbed + een wollen deken voor koude nachten. Dat was ook hoognodig, want in mijn slaapkamer is de temperatuur een stuk lager dan afgelopen zomer. Toen mat ik maxima van 28 graden daar, nu is het 14 graden, maar 2 graden hoger dan de temperatuur zoals die in de winter meestal op mijn slaapkamer is. Dan is het er  zo'n 12 graden, kouder wordt het niet.
In de nacht van zondag op maandag was het hier buiten maar 2,4 graden, echt niet meer zomers!
Ik moet zeggen, ik vind het heerlijk om onder een zwaarder dekbed te liggen, veel beter dan onder een dun lakentje wanneer het zo bloedheet is. Ik voel me in de winter en herfst als het ware meer geborgen en veilig in zo'n warm nestje!
Ook de warme jassen, handschoenen en sjaals zijn weer tevoorschijn gehaald. Ik heb drie winterjassen, afgelopen winter kocht ik nog eentje bij. Voorlopig heb ik weer voldoende om de winter prettig door te komen. Voordeel van het met pensioen zijn: als het echt slecht weer is, dan blijf ik gewoon thuis en dan heb ik geen jas nodig. Die 3 jassen zijn voor nu luxueus veel!
Nu schijnt het, dat het in het weekend nog weer warm wordt. De verwachting is nu dat het  komende zondag wel 21 graden wordt. Dat is geen probleem, ik heb hier beneden nog 1 zomerjas aan de kapstok hangen. Dus die kan ik gebruiken!
En mijn huis warmt van een enkele warme dag nauwelijks op. Dus misschien gebruik ik zelfs de wollen deken in de nacht!
Zijn jouw kleding en huis al winterklaar?

10 opmerkingen:

 1. Ik ben ermee bezig. Vorige week nog op vakantie naar Frankrijk en had ik nog wat zomerkleding meegenomen maar helaas niet aan kunnen hebben , het was daar te koud en vochtig voor.
  Nu staat alles weer op zolder en ga ik dat vandaag goed neer zetten.
  De tas met sjaaals, handschoenen en ander winterdingen staat op zolder voor het pakken als het echt koud wordt, dat hang ik niet allemaal beneden op, het is al zo vol.
  Gisteravond had partner koude voeten en heb ik ook voor hem kruik gevuld, de mijne gebruik ik al 3 weken want ik heb altijd snel koude billen.
  De electrische onderdekens gaan er bij de volgende verschoonbeurt van bed ook op voor als.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb geen speciale winterkleding, alleen 2 winterjassen. Als het kouder wordt doe ik een hemd met mouwtjes onder mijn shirt aan en een vest erover. Spijkerbroeken draag ik het hele jaar en zodra het voor sandalen te koud wordt doe ik enkellaarsjes aan, soms met sokken.
  Ik loop veel en heb het maar zelden koud.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het dikkere dekbed ligt alweer een tijd op bed. De slaapkamer is bij ons altijd koud, slaapt veel beter dan met de verwarming aan. Verder nog geen winterjas aangehad, daar is het niet koud genoeg voor. Wel fleecen vestjes ed.
  De verwarming hier staat nog uit, het blijft meestal wel rond de 17 a 18 graden in huis. Op de bank zit ik onder een deken en een hond tegen je aan is ook lekker warm. Als het bv s ochtend echt even te koud is in huis, bv 16 graden doe ik even de airco aan. Die kan ook verwarmen en binnen 5 min is het huis weer een paar graden opgewarmd en gaat hij weer uit. Gisteren voor het eerst de houtkachel weer eens aangehad, heerlijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. De winterjassen van de kinderen hebben ze alweer aan. In de ochtend is het soms heel koud op de fiets. Handschoenen hebben ze ook al weer aan. Ik heb nog steeds mijn zomerjas aan. Heb er wel een vest onder. Op mijn werk loop ik in 't shirt. Als ik rapporteer, doe ik een vest aan dan beweeg ik te weinig voor alleen een 't shirt. In de avond zit ik hier weer onder een dekentje. De kinderen boven ook. Herfstdekbed ligt op bed met een extra deken voor op de voeten. Sandalen in de kast zomerjurkjes op zolder en dat is het dan wel. Vandaag bij de kringloop een vestje, shirt, jasje en jas gekocht. Straks even in de wasmachine en ik ben klaar voor de winter.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Gisteren de haard alweer gebruikt. Hout uit de tuin gehakt. Wat ruikt dat lekker die rook. Jaja fijnstof, stikstof, co2. Maar het ruikt gewoon zuinig.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De milieuvriendelijke biomassacentrales zijn ook niets anders dan grote houtovens. Ik stook thuis ook graag mijn houtkachel, de stralingswarmte is weldadig en de vlammen zijn gezellig.

   In de hele derde wereld wordt ouderwets op open vuur gekookt (omdat je simpelweg niks anders hebt) en daar hoor je niemand over. Maar hier wordt altijd overal over geklaagd, zo ook over houtkachel, bbq etc

   Verwijderen
  2. Biomassacentrales zijn niet milieuvriendelijk, precies om de reden die jij noemt. En mensen in de "derde wereld" hoor je (horen wij) niet klagen over open vuur - mensen sterven er alleen veel eerder, o.a. aan luchtverontreiniging....

   Verwijderen
 6. Ben er druk mee bezig, toen ik 14 dagen terug in Nederland was moest ik een winterjas kopen, wat is het koud in het kikkerlandje. Vanaf morgen hebben we voorlopig overdag boven 20gr. dus ik kan rustig aan de laatste zomerspullen wassen en inpakken. Gr. Cisca Servie

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Bed is al voorzien van dikker dekbed en sprei over voeteneind. Alle echte zomerkleding is al poosje opgeborgen, nu wat tussendingen aan en over een paar weken het echte werk: winterjas, dikke vesten, maillots. Deze periode vind ik lastig, ik stap om 7 uur op de fiets en dan kan het nog goed koud zijn, in de loop van de dag warmt het op en dan is het soms 's middags te warm voor een dikke jas. En toch.. het heeft wel wat, iedere keer kijk ik uit naar de kleding die geschikt ik voor het seizoen, tegen de tijd dat ik er genoeg van heb komt er weer ander weer aan!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik heb geen apart winterdekbed. Vorig weekend, of twee weken terug, borg ik alle zomerjurken al weg. Broeken en T-shirts draag ik het hele jaar door. Mijn zomerjas kan nog nét, mijn winterjas is me voorlopig nog veel te warm op de fiets of in het OV - daar staat de kachel soms ZO hoog!

  BeantwoordenVerwijderen