dinsdag 26 november 2019

De verkiezing van het Gouden Windei - de prijs voor het meest misleidende product van het jaar!

Voor de verkiezing van het Gouden Windei nomineert Foodwatch ieder jaar een aantal producten waarbij sprake is van consumentenmisleiding. Vaak is het zo dat prijswinnende producten, maar ook andere genomineerde producten uit de handel genomen worden, of de receptuur of etikettering wordt aangepast, zodat er minder of helemaal niet meer sprake is van consumentenmisleiding.
Ook dit jaar kunnen consumenten weer meedoen met de verkiezing van het Gouden Windei van Foodwatch, er zijn 8 genomineerden.

- AH Geitenkaasspread met 45% kaas van koemelk en 9% geitenkaas. Het is dus helemaal geen geitenkaasspread, maar kaasspread met een beetje geitenkaas.
- AH groenten die in november worden aangeboden als seizoensgroente. Het gaat om groenten als asperges uit Peru, watermeloen uit Zuid Afrika, galia meloen en witte druiven uit Brazilië, sperzieboontjes uit Egypte, cherry tomaten en frambozen uit Marokko,  snijbonen uit Marokko enzovoort. Seizoensgroenten propageren is een goed idee, maar niet als je daarmee bedoelt dat ze groeiden in landen die heel ver weg liggen en milieuvervuilend vervoer nodig hebben.
- Bongo pindakaas, die bestaat maar voor 51% uit pinda's en verder zit er vooral palmvet en suiker in. Vreemd dat dit nog pindakaas mag heten!
- Cano water - ingeblikt water uit Oostenrijk - De fabrikant beweert dat hij heeft “besloten dit water te verkopen als reactie op de beschadigende impact die single use plastic flesjes hebben op onze omgeving.” Alsof blik geen vervuiling geeft!
- Damhert Woudvruchten - puur fruit - met veel toegevoegde suikers en niet alleen fruit
- De Kleine Keuken chocopasta voor baby's - met 31% suiker, kokosbloesemsuiker weliswaar, maar het lichaam ziet dat spul gewoon als suiker. Je schotelt dus je kind een mierzoet smeersel voor. Deze chocopasta voor baby's vanaf 8 maanden is voedingskundig niet een goede keus!
- Kelloggs chocopop reep - mierzoet met 27% suiker , maar op de verpakking kreten als: aanbevolen door ouders, geen kleurstoffen en geen conserveermiddelen.  Gesuggereerd wordt dat het een  verantwoord tussendoortje is, maar dat is natuurlijk niet zo.
- Lipton Matcha - thee in een plastic flesje met 0,007% matcha

Ik ga zeker stemmen. Ik twijfel nog tussen een aantal genomineerden.

Klik hier om mee te doen

14 opmerkingen:

  1. Al die suikertroepproducten bah! En zogenaamd natuurlijk.

    Laatst zag ik een nieuw soort pasta (van Knorr) waar groot op staat 100% groente. Kijk je naar de ingrediënten dan zit er gewoon maismeel en kikkererwtenmeel in. Dat noem ik geen groente meer. Van maismeel kan je ook koekjes bakken, maar niemand denkt dan lekker groente te eten.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het is schandalig en misleidend zoals fabrikanten hun waren aanprijzen. Alleen door de lijst met ingrediënten te lezen weet je echt wat er in een product zit.

    Wat betreft de milieubelasting die groenten en fruit hebben heeft milieucentraal een handige lijst opgesteld: https://www.milieucentraal.nl/milieubewust-eten/groenten-in-de-hoofdrol/groente-en-fruit/
    Er is ook een app beschikbaar. Zo kun je per maand bekijken hoe belastend groenten en fruit op dat moment zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Het is zoals gebruikelijk weer lastig kiezen. Ik ga zeker een stem uitbrengen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. O nee, de chocopasta van de kleine keuken is mijn favoriete zoete broodbeleg. In chocopasta zit nu eennmaal veel suiker en is voor mijn geen probleem. Ik eet weinig zoets. Mijn voorkeur gaat uit naar hartig, dus ik let wel op mijn zoutiname. Wel misleidend t.a.v. de gezondheid van baby's.
    Misty

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik neem aan dat jij ouder bent dan 8 maanden. De pasta is met name voor de kleintjes geen goede voeding.

      Verwijderen
  5. Koop zo min mogelijk fabrieksvoer.Dat is gezonder en die fabrieken zijn ook nog eens enorm belastend voor het milieu.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je moet eigenlijk niks kopen wat je grootmoeder niet als voedsel zou herkennen. Gewoon vers spul en er zelf wat van maken thuis. Is voor jezelf en het milieu het beste.

      Ik snap echt niet dat mensen zich volstoppen met zoet spul en allerlei zogenaamd gezonde repen en vitaminewaters. Kinderen krijgen vanaf in de fles al zoete sapjes ipv water, vaak krijgen ze nog een slecht gebit ook van het constant lurken aan fruitsapjes.

      Verwijderen
    2. Mijn grootmoeders uit 1896 en 1898 (beiden overleden in de jaren 80) wisten wel degelijk wat jam, chocopasta en pindakaas was en herkenden dat wel als voedsel. Die kreet over grootmoeders zegt dus nog niet alles.

      Verwijderen
    3. Nou mijn grootouders (uit de jaren 20 en 30) aten echt geen chocoladepasta of pindakaas. Ze aten heel weinig suiker. Dingen als cake of koekjes werden thuis gemaakt en dat alleen voor bijzondere gelegenheden, zoals een verjaardag of kerst/pasen. Als kind mocht ik ook nooit suiker op mijn pap van mijn grootouders. Voor de rest was het doodnormale boerenkost met groente uit de tuin. Fruit aten ze ook uit eigen tuin, maar dat was er alleen in het seizoen.

      Tegenwoordig eet men echt veel meer suiker dan voor de oorlog, het zit werkelijk overal in. In soep, ketchup, hamburgersaus, drankjes etc. Niet alleen in de standaard boosdoeners als koek of snoep. En dan drinken mensen zich nog suf aan zogenaamd gezonde sapjes vol suiker. Of van die drinkyoghurt met 0% vet maar wel met 6 scheppen suiker per glas.

      Verwijderen
    4. Mijn grootouders deden overal suiker op of in: aarbeien, rode bessen, tomaten, sla. Ook maakten mijn oma's zeer zoete pappen en puddings.

      Verwijderen
    5. Suiker op sla????? En tomaat? Brr

      Verwijderen
  6. Ik let nooit op dit soort kreten. Ik kijk naar de prijs en kwaliteit.Net zomin als ongezonde aanbiedingen me opvallen. Want daar ben ik niet in geïnteresseerd. Geartsje

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Altijd weer lastig kiezen! Maar in elk geval jaarlijks fijn dat er in ieder geval publiciteit over is.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Mooi hè, dat er nog krachten zijn die dit soort zaken aan de kaak stelt.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.