woensdag 27 november 2019

Zuinige tip: goedkope appels en dure appels


Je hebt goedkope appels, bijvoorbeeld Elstar, die koop je voor nog geen 15 cent per stuk (als je buitenbeentjes koopt of een zak met 1,5 kg). Je hebt ook dure appels, die kosten tussen €2,69 en €2,99 per 4 appels. Die kosten omgerekend tussen 68 en 75 cent per stuk.
Het TV programma Keuringsdienst van Waarde onderzocht in de uitzending van afgelopen donderdag waar dit prijsverschil op gebaseerd is. (klik op de link om het programma te bekijken)

Het blijkt vooral een kwestie te zijn van merk. Bij een beschermd merk als Junami, Kanzi, Jazz of Pink Lady  zit er achter de appel een hele marketingmachine. Het is een zogenaamde clubappel. Op zich zijn de appels niet lekkerder of beter van kwaliteit, het is het merk dat telt + hoe ze er uit zien. Ze moeten namelijk wel een mooie rode kleur hebben. Dat vinden mensen lekkerder. Niet dat er een verschil in smaak is tussen een appel die wat groener is en een appel die roder is.
Wat ik opvallend vond, was dat er in het programma een deskundige was die niet blind kon proeven wat het smaakverschil was tussen een Elstar en een Junami, zó dicht liggen de smaken bij elkaar.
De Elstar is geen clubappel, en daarom goedkoper, maar niet minder lekker dan een duurdere appel.
Aangezien ik Elstar één van de lekkerste appels vind en ik de prijs ook belangrijk vind, zul je mij geen dure appels zien kopen.
Behalve de Elstar zijn ook de Golden Delicious en de Jonagold goedkoop omdat het appels zijn die niet bij de "club" horen. Deze soorten vind ik een stuk minder lekker dan de Elstar, vandaar dat ik de Elstar noem.

Mijn tip van vandaag: besteed geen geld aan dure Club appels als je zuinig wilt leven!

21 opmerkingen:

 1. Ik koop goedkope losse appels. Die dure appels zitten ook vaak met vier op een schaaltje en in plastic verpakt, dat geeft veel meer afval.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. De AH heeft deze week de per vier verpakte appels in de 1+1 Bonus, ook de Bio. Deze zitten sinds kort in karton, mooi! Nu kost een bio appel net onder de 35 cent. Ik ga deze week inslaan. Ik koop geen zakken. Dit om het plastic en omdat er altijd wel slechte appels bij zitten. In de Natuurwinkel koop ik ze los, maar de AH heeft ze niet los. Misty

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik hou ook van Elstar appels en koop die dan ook alleen maar. Heel af en toe eens een granny als ze in de aanbieding zijn. Onze dochter blieft alleen maar pink lady's....Ik zei; die mag je kopen als je lekker op je zelf woont. Buiten het feit dat ze slechts per 4 op een schaaltje met plastic te koop worden aangeboden, vind ik ze reteduur! En de smaak? Vind het niet heel erg verschillen met mijn elstar appeltje...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Elstar is ook een van mijn favorieten. Daarnaast vind ik de Rubens appel echt heel erg lekker. Die heeft ook echt een specifieke smaak en structuur. Helaas is hij niet ruim verkrijgbaar, dus als ik hem ergens in de aanbieding zie liggen, koop ik er een paar voor mezelf als echte verwennerij. Maar voor dagelijks gebruik is de Elstar echt helemaal prima.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. precies, al die verpakking en afval is vooral waarom ik ze niet zal kopen.
  In de herfst en eerste helft van de winter eet ik alleen appeltjes van eigen appelboompje. Klein boompje maar geeft elk jaar kilo's appels, die ook lang goed blijven koel en donker bewaard.

  Verder koop ik zo nu en dan losse appels bij de natuurwinkel, iets minder goedkoop maar nog altijd veel goedkoper dan die club-in-plastic en heerlijk van smaak. En heel af en toe inderdaad wel eens een zak buitenbeetjes meegenomen, ook niets mis mee!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Eind vorige week en begin deze week heerlijke stevige Elstars los gekocht voor 1 euro per kilo, gewoon bij de buurtsuper. Het hele gezin smult ervan. Hier ook geen behoefte aan dure "club" appels. Wat een onzin.

  N.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik heb de aflevering nog niet gezien,
  maar is het ook niet een kwestie van smaak? Elstars en Junami vind ik inderdaad op elkaar lijken, en vind ze dan ook allebei niet lekker. Pink lady (duur) en jonagold (goedkoop) vind ik dan weer wel lekker. Volgens mij is het dus inderdaad niet zo dat duurder per se lekkerder is, maar dat kan wel zo zijn, als het je smaak is.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Koop meestal de goedkoopste appel en dat is dan vrij vaak de Elstar. Maar 1 of 2 stuks, gewoon los want meer eet ik er niet in de week.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Op het moment eten we de Cox. Alleen in oktober en november te krijgen. Daarna wordt hij melig. En gaan we over op de Elstars.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh Cox! Die appel vind ik ook heerlijk! Dat is echt jeugdsentiment, ik heb honderden, misschien wel bijna duizenden van die appels gegeten! Ik kocht ze als kind altijd op de markt! Omdat mijn moeder ziek was, ging ik voor haar als schoolkind 's ochtends vroeg voor schooltijd in het donker naar de markt en kocht ik 2 of 3 kg Cox voor ons gezin van 4 personen. Het zal inderdaad november of misschien begin december zijn geweest.

   Verwijderen
 10. Ik wil altijd graag zo'n friszure appel. Soms zijn Jonagolds en Elstars dat, maar soms zijn die ook wel eens kruimig helaas...

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Vorige maand kreeg ik -net als vorig jaar oktober- de kans om in een appelboomgaard Jonagold-appels te plukken. Eigen tassen mee, voor 50 cent per kilo. We vinden de appels heerlijk, er is geen afval en ze zijn goedkoper dan waar ook! Ik ben benieuwd hoe lang we met onze voorraad doen, af en toe maak ik er ook een schaal appelmoes van. De appels zijn zo zoet dat ik vrijwel geen suiker toe hoef te voegen.
  Voorheen kocht ik vrijwel altijd Elstar, omdat de Jonagold vaak een wat groter formaat heeft.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik koop Groninger kroon, heerlijke zure appel, ook goed voor moes en appeltaart.Die clubappels koop ik niet omdat ik niet achter het systeem sta, die appelboeren zitten gevangen in zo'n contract. Bovendien zijn de meeste appelgaarden niet eens Nederlands. Voor mij Groninger kroon dus, van de boer hier verderop.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goede tip!
   Dat is eigenlijk ook best een nadeel van de huidige supermarktappels: alles is er voornamelijk op gericht dat ze er mooi uitzien, lang goed blijven en makkelijk vervoerbaar zijn. Smaak komt op de allerlaatste plaats.

   Eigenlijk zou iedereen met een tuin, een (historisch ras) appelboompje moeten planten zodat we allemaal weer gevarieerder kunnen eten.

   De appeltjes uit de moestuin van een schoolvriendinnetje thuis waren altijd het lekkerst!

   En wie er over denkt beurs geworden appels weg te gooien: snijdt ze doormidden en leg ze eerst nog 1 of 2 dagen op het terras voor de merels, die zijn er dol op!

   Verwijderen
  2. Ja, ik herinner me nog de appels uit de moestuin van oma. Klein en lelijk maar o zo lekker fris en knapperig. Niks in de supermarkt komt daarbij in de buurt, het is allemaal zo zoet. En ook van die enorme appels.

   Verwijderen
  3. Wij hebben een paar appelbomen op ons erf: de Groninger Kroon , de Drentse Bellefleur,
   Een sterappel en een goudreinet! De sterappel(tje)s zijn het mooist, de Groninger kroon het lekkerst als handappel, de Drentse bellefleur en goudreinet heerlijk voor gebak en moes!

   Verwijderen
 13. Tip koop appels die je opeet.. weggooien is altijd duurder dan duurdere appels kopen.
  Wij eten 10 appels in een week. Tenzij ik goedkope appels koop, dan eten we allebei een hap. En kiep ik na een anderhalve maand de rest van die goedkope anderhalve kilo weg.

  Ik koop meestal voor drie weken appels in de aanbieding. Soms vier. En geloof me, of je nou appels,peren, kaki of kiwi eet van 35 cent maakt niet uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Over smaak valt natuurlijk te twisten. Elstar vind ik zuur en Jonagold vrij smakeloos. De lekkerste appels vind ik Gala, Braeburn en Cox. Die laatste is helaas bijna nooit meer te koop. De eerste twee zijn dus blijkbaar van de dure merkclub maar ik durf met een blinddoek voor te wedden dat ik ze er qua smaak in een test zo uit haal;-).

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik koop 4 kilo appels voor €2,50 bij teler tussen Rhenen en Wageningen. Goedkoper kan niet. Ze zijn heerlijk voor appelmoes, appeltaart en om zo te smullen.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Heel fijn om te lezen, ik heb die uitzending niet gezien. Ik vraag me áltijd al af bij de appelen wat ik nu moet kopen en ben altijd het meest tevreden met de Elstars en goedkopere zakken. Niet alleen om de prijs, maar heel zelden ben ik maar tevreden over die dure 4-in-1-pak appelen bijvoorbeeld. Maar dan twijfel ik toch omdat het door de prijs lijkt dat je dan toch lekkerdere appelen koopt, vooral na een aankoop van wat minder lekkere goedkope appelen. Lang verhaal van mij, maar ben blij met deze achtergrondinformatie. Ik had niet zo gedacht dat dit ook bij appelen zo geld. Maar dus wéér die marketingindustrie.

  BeantwoordenVerwijderen


Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden verwijderd. Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.