vrijdag 29 november 2019

Experiment met koude

14,5 graden in de woonkamer

Laatst, op een koude, mistige dag in november, was het in mijn woonkamer 14.5 graden en ik vond het tijd voor een experiment:

wat gebeurt er als ik niet ga stoken?

Ik kwam van buiten en daar was het rond het vriespunt. Het voelde binnen daardoor aangenaam warm aan. Dus ben ik gaan zitten, lekker warm aangekleed zoals altijd, een lekker warm kopje koffie er bij. De vraag was of ik het koud zou krijgen en wat dat dan zou betekenen voor mijn welbevinden.

Vroeger was kou heel gewoon

In vroeger tijden, en dan heb ik het over 150 jaar of langer geleden, was het bij de meeste mensen heel gewoon om in de winter in een koud vertrek te verblijven. Er waren maar weinig mogelijkheden voor verwarming en woningen waren tochtig en vochtig. Dus afgezien van de meer welvarende mensen zaten de meeste mensen nogal te kleumen in hun woningen, voor zover je kon spreken van een woning. De spitketen, plaggenhutten en gammele houten optrekjes zullen ook weinig warmte geboden hebben, daar werd het in de winter echt wel kouder dan 14 graden. Een paar kolen en met name turf kon er nog wel af, maar heel warm was het vaak niet. In heel veel delen van de wereld hebben mensen ook nu nauwelijks verwarming tot hun beschikking en is het afzien in de winter.
Voor daklozen is 14 graden misschien nog best OK. De nachtopvang is pas open als het gaat vriezen, als daklozen kans lopen op bevriezingsverschijnselen en daarmee vergeleken is 14 graden gewoon wárm! Vermoedelijk is het zo het dat daklozen misschien wel moeite hebben met 14 graden, maar ze moeten wel, want ze hebben geen andere optie omdat ze niet (meer) een eigen huis hebben.

Koud!

En?
Hoe het ging, die 14,5 graden in mijn woonkamer?
Nou, ik kan niet anders zeggen dan belabberd! Ik voelde me al snel koud en ellendig, zowel geestelijk als lichamelijk. 14 graden is voor mij echt geen temperatuur om het lang in uit te houden, ondanks warm fleecevest en een lekkere warme plaid. Al snel heb ik de verwarming aan gedaan en gezorgd voor een hogere temperatuur. Heerlijk! Ik voelde me een stuk blijer met meer warmte en ook lichamelijk voelde ik me veel fijner. Het experiment maakt duidelijk dat 14 graden echt niet geschikt is voor mij.
Ook heb ik besloten mijn thermostaat niet lager te zetten dan 16 graden, zodat het, als ik mijn woonkamer binnen kom, gelijk  al wat aangenamer is dan die 14 graden die het soms kan worden.

Ik ben blij dat ik niet dakloos ben en niet zo arm ben dat ik geen verwarming kan betalen.
18.5 graad is toch wel het minimum voor mij!
Heerlijk dat ik mij dat kan permitteren!

22 opmerkingen:

  1. Ik ben een koukleum en het vaak 20 gr in de keuken. Het vreemde is,de rest van het huis is koud en dat deert me niet.Die regelmatige overgang koud warm is prima

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja logisch dat het niet aangenaam is met zo’n temperatuur. Brr

    In plaggenhutjes en simpele woningen had men het vroeger vast koud, maar ook vroeger (erg ruim begrip) waren er ook genoeg warme woningen. Kijk naar de echt koude landen om ons heen waar ze fantastische woningen met hout maken, van alpen chalets tot scandinavische houtbouw. Is supercomfortabel in de winter, hout isoleert goed en met een speksteen of tegelkachel erbij zit je daar echt beter en warmer dan in een doornee Hollandse jaren 70/80 rijtjeswoning. En ze bouwen daar al eeuwen op die wijze.
    In Nederland hebben wij -omdat het klimaat hier nou niet zo extreem koud is- gewoon nooit zo heel deugdelijk gebouwd. In midden-europa hebben de vooroorlogse huizen bijvoorbeeld enorm dikke muren, iets wat je hier niet ziet.

    Er valt er heel wat te winnen als je je gewoon goed warm aankleedt in de winter, ook thuis. Ik ken genoeg mensen die het echt warm stoken en op blote voeten en in shirtje gaan rondlopen. De thermostaat staat hier op 17 dat is meer dan genoeg. Ik draag een lekker dik vest binnen en warme schoenen met wollen voering, als echt koud is draag ik een thermo hemd onder mijn kleding. Als ik dan van warmstokers op visite heb zitten ze te piepen dat het koud is in hun dunne jurkjes en shirtjes. Ik geef ze dan een vest of kleedje.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb het zelf niet zo snel koud dus overdag staat de verwarming hier uit of laag. Als man en kinderen thuis zijn gaat hij hoger. Maar ik laat visite echt niet in mijn temperaturen zitten. Als er visite is dan staat de verwarming hier op een hogere temperatuur. Maakt niet uit wat ze aan hebben ik laat ze niet in de kou zitten.

      Verwijderen
    2. In de kou laten zitten vind ik overdreven. Als je in hartje februari bij me aankomt zetten in een dun blousje en een legging ga ik echt niet voor jou de verwarming op 23 graden knallen. Ook al zou ik dat doen dan duurt het nog een tijd voor het opgewarmd is, terwijl een wollen vest zo omgeslagen is. Aangezien ze blijven langskomen, zullen ze het toch gezellig vinden. Avondvisite heeft in de winter het geluk dat de houtkachel aangaat.

      Verwijderen
  3. Ik vind het een erg leuk experiment! En interessant ook dat het zo doorwerkte op zowel lichaam als geest. Het wonderlijke is dat het ook erg situatie afhankelijk is denk ik. 11 graden is voor mij bijvoorbeeld prima om met korte broek in te gaan hardlopen. Anders krijg ik het echt te warm. Maar in de woonkamer zitten met maar 14,5 graad zou ik ook niet fijn vinden.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Je hebt helemaal gelijk, ik ben mijzelf wel aan het trainen dat ik de thermostaat niet hogen dan 20 graden zet.Vorig jaar deed ik dat geregeld. Nu vroeg de luiken dicht, scheelt enorm maar als de wind uit het noordoosten komt dan weet ik het nog zo net niet. Je stapt bij mij zo van buiten in het woongedeelte en zon krijg ik in de winter niet in de kamer.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ja, heerlijk om niet te hoeven kleumen. Ik heb mijn thermostaat nu in de nacht op 15 en als het hard gaat vriezen dan gaat hij op 13,5. Dat is koud in de woonkamer maar als ik beneden kom zet ik de thermostaat meteen een stuk hoger en dan kan ik snel genieten van de warmte. Dit scheelt me veel gas, ik heb dat uitgeprobeerd. Wat voor mij belangrijker is, is dat ik dan in de nacht niet wakker word van tikkende radiatoren of gesuis van de cv ketel. Een supergoed gehoor is niet altijd een zegen.
    Wat jij schrijft over mensen die vroeger in de kou zaten, dat was verschrikkelijk. Maar de verhalen van ouderen over hoe koud het vroeger was, zijn er ook omdat mensen de koude veel meer aan den lijve ondervonden. Zo waren bv de winters rond 2010 waren een stuk beter te doen in goed geisoleerde en verwarmde huizen.
    Helaas zijn er nu steeds meer mensen die opnieuw in de kou zitten vanwege de dure energierekening, maar dat is een ander verhaal.
    VeggieMo

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Je lichaam kan je inderdaad wel warm kleden maar je hoofd blijft toch in de kou, en om nu met bivakmuts in de kamer te gaan zitten is ook wat vreemd.
    Ook goed aangekleed wordt ik stijf en stram als het langere tijd je koud voor mij is in de kamer en dat is onder de 19

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Het is ook niet goed voor vocht in je huis als de temperatuur zo laag is, dus maar goed dat je de verwarming weer wat hoger hebt gezet. Wij houden het nu goed uit met 18 graden.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Wegens herstel na een operatie hebben we voor ons kind nu tijdelijk de thermostaat op 21 graden en ik moet zeggen, dat ik het heerlijk en behaaglijk vind. 's Avonds ontspannen in bed en een warm lijf meenemen onder de dekens, in plaats van bibberend ondanks vier lagen kleding. Ik had dit verschil niet verwachtt, want de verwarming staat al weer een jaar of tien op 19,5. Maar ik ervaar de warmte als weldadig. Als de herstelperiode is afgelopen, zal het weer wennen zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Kou went ook. Dat is inmiddels wetenschappelijk bewezen.
    In mijn ouderlijk huis werd er gestookt op het niveau sauna (zo'n 23 graden). Toen vond ik het normaal, maar jaren later zweette ik me te pletter wanneer ik 's winters bij mijn moeder was! Grappig genoeg klaagde ze wel over de ondraaglijke hitte wanneer het in de zomer 25 graden werd binnen...

    Toen ik mijn eigen huis betrok had ik besloten om niet zo belachelijk hoog te stoken en daar liet ik mezelf geleidelijk aan wennen, tot ik uiteindelijk 17 graden behaaglijk genoeg vond (uiteraard met geschikte kleding!).

    Ik woon nu niet meer in Nederland en hier is het gebruik van een verwarming niet geheel vanzelfsprekend. De winter kan redelijk koud zijn en degenen die het kunnen betalen hebben dus ook een verwarming, maar er zijn ook genoeg mensen zonder verwarming. Overigens heb ik hier nog nooit cv's gezien, wij hebben een gaskachel zoals je die in oude flatjes in Nederland nog regelmatig tegenkomt (wel een modernere versie met verschillende standen e.d). Grappig genoeg vindt men hier airco in de zomer veel belangrijker dan verwarming in de winter (ook wel logisch met zomertemperaturen die op kunnen lopen tot 45 graden).

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Met sommige meeste airco’s kun je ook prima verwarmen, is eigenlijk een soort warmtepomp.

      En inderdaad, het is maar waar je jezelf aan went.

      Verwijderen
  10. Goed dat je het experiment gedaan hebt en je grenzen leert kennen. Die zijn voor iedereen anders. Mijn moeder in het verzorgingshuis heeft de temp op 24 gr en nog klaagt ze over kou..

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Wij hebben een bodemwarmtepomp met vloerverwarming, waardoor het in huis heerlijk 21 graden is. Omdat de warmtepomp niet goed kan omgaan met temperatuurverschillen, is dit dag en nacht de temperatuur. Ik geniet me suf :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Levert dit nou een hele lage energierekening op? Ben ik wel benieuwd naar.

      Verwijderen
  12. Ik was vroeger een enorme koukleum en had eigenlijk verwacht dat dat erger zou worden als ik ouder was. Tot mijn verbazing is dat niet zo. Eerder had ik de thermostaat altijd op 20 graden staan in het najaar en de winter, op een gegeven moment ben ik de verwarming geleidelijk een halve graad lager gaan zetten en nu staat hij meestal zo rond de 17 graden als ik alleen thuis ben en is dat voor mij voldoende. Als ik maar kort thuis ben gaat de verwarming helemaal niet aan en doe ik wat warmers aan en een dekentje om. Maar omdat ik weet dat niet iedereen in mijn omgeving van die temperatuur houd zet ik als er visite komt wel gewoon de verwarming rond de 20 graden. Ans

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Wij hebben vloerverwarming. En hebben de klok van de verwarming op 3 standen. overdag, avond en 's nachts. Hij gaat niet beneden de 19 graden. Want de vloerverwarming doet er 1 uur over om 1 graad warmer te maken.
    Voor mijzelf is 20 graden prima. Maar mijn man wil het 20,5 gr. hebben. Dus loop ik inderdaad in een t -shirt rond in huis.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Interessant experiment. In de plagenhutten en keuterboerderijtjes, waren de slaapvertrekken vaak dicht bij die van de geiten, ook om warm te blijven. En het was veel gebruikelijker om met slaapmutsen te slapen. De hutjea werden ook nauwelijks gelucht om de warmte binnen te houden. Met mee als gevolg dat tyfus en tb veel voorkwamen. Brr.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Tuberculose is gewoon een besmettelijke ziekte. Die komt niet van de koude, maar die krijg je van andere zieke mensen. Tyfus heeft te maken met besmet drinkwater of besmet voedsel, vlektyfus wordt overgebracht door besmette vlooien. Ook een kwestie van hygiëne.
      Gelukkig worden in Nederland mensen met deze ziektes behandeld, waardoor besmetting van andere mensen voorkomen wordt. Volgens mij komt tyfus weinig voor, maar tuberculose wordt nogal eens meegenomen uit andere landen. Vooral de resistente vorm is lastig te bestrijden.

      Verwijderen
  15. Poeh, dat is wel heftig, meteen vier graden lagere temperatuur dan normaal. Dat is en beetje of je ongeoefend de vierdaagse gaat lopen.
    Gelukkig kan je de thermostaat hoger zetten, geniet ervan.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Wat een interessant mini-onderzoek. Ik heb eens gelezen dat een mens beter tegen honger kan, dan tegen kou. En dit blijkt, voor mij althans, te kloppen. Zou daarmee warmte in theorie belangrijk zijn dan voedsel?

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Ik denk wel dat koude went. Mij lukt het om de verwarming op 17,5 graden te zetten en houden. Boven heb ik geen verwarming aan en ik woon in een tussenwoning. Nu heb ik swinters wel een extra hemdje of T-shirt aan, 2 paar sokken en een wollen trui oid. Ik snap nooit dat mensen bij bv 5 gr buiten thuis in een dun bloesje en op blote voeten rondlopen. Als er bezoek is zet ik de verwarming natuurlijk wel hoger. Verder helpt warme thee en chocolademelk en een dekentje op bank ook wel. ;-)

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.