zondag 24 november 2019

Gas- en stroomverbruik in week 47

Iedere week noteer ik mijn gasverbruik en schrijf ik daar wekelijks een blogje over. Niet voor iedereen interessant, maar voor mensen die volop bezig zijn met zuinig stoken en een laag stroomverbruik een aardig onderwerp.

Mijn gebruik in de afgelopen  week (week 47):

GAS -> 18 m3.
In week 46 gebruikte ik ook 18 m3.

STROOM -> 12  kWh
In week 46 gebruikte ik 13 kWh.

Wat kost dat verbruik van deze week? 
Kosten van mijn verbruik deze week, uitgaande van 71 cent per m3 gas en 24 cent per kWh: €15,66
En zoals altijd: dit zijn alleen de verbruikskosten, de overige kosten, zoals vaste leveringskosten en netwerkbeheerkosten komen daar nog bij.

Zo langzamerhand is met name aan het gasverbruik te merken dat ik door mijn pensionering meer thuis ben dan de afgelopen jaren.  Ik ben van plan om eind december of begin januari over oktober, november en december eens een overzichtje te maken van het stroom- en gasverbruik van de afgelopen jaren (2017, 2018 en 2019), dat geeft duidelijkheid!

12 opmerkingen:

  1. 18m3?Ik vraag me af hoe je dat doet? Ik ben voor mijn werk meer dan 40 uur per week van huis en zat toch op 27 afgelopen week, terwijl ik alleen stook als ik thuis ben en de verwarming om half 8 's avonds uit gaat. Ik heb wel een fris huis, maar toch.....

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik denk dat dit "frisse" huis de oorzaak is van je hoge gasverbruik. Mijn huis ia goed geïsoleerd en verder stook ik niet op mijn slaapkamers.
      Ik stook in de woonkamer en keuken tot 18 à 19 graden, dat vind ik een prima temperatuur als ik mij voldoende kleed, misschien heb jij het warmer in huis?

      Verwijderen
  2. Eindafreken8ng water is binnen Evides. 34m3 per m3 voor een heel jaar. Totaal betaald 127,78 dat is veel geld voor water.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je betaalde dus €10,65 per maand.
      Hoeveel ga je dan nu per maand betalen?

      Verwijderen
  3. Ik betaal per kwartaal en moest ruim tien euro bijbetalen. Ik heb niet opgelet op wat ik moet gaan betalen. Ik vind het bedrag ongehoord hoog.
    Meer water verbruiken loont, de prijs per m3 verlaagt daardoor. Niets voor milieu of zo.
    Allemaal netwerkkosten, belastingen, leges, btw. Je kent het wel.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik betaal nu 17,87 per kwartaal, dat is dus 5,96 per maand. Het is inderdaad zo dat er nogal wat vaste kosten zijn, maar die worden wel hoger als je meer verbruikt. De btw en de belasting gaan per m3.

      Verwijderen
  4. Ik betaalde 38,17 per kwartaal. Voor zo weinig water vind ik dit heel wat. Evides is ongetwijfeld duurder dan jouw waterbedrijf.

    Mmogelijk wijd ik nog een blog aan deze kosten op mijn gestopte blog.

    Vastrecht 70,02 plus btw.
    Water 0,85 per m3 plus bttw dat is 32,30 per jaar.
    Belasting op leidingwater 0,343 per m3 plus btw
    Precarioheffing 10,36 plus btw.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dit is wat ik betaal in 2019 per 100 m3:
      € 114,00 (waterprijs inclusief vastrecht) + € 47,65 (belastingen) = € 161,65.
      Ik betaal dus afgerond € 1,62 per 1.000 liter (1 m³) inclusief álle belastingen. Dit is €0,00162 per liter water.

      Verwijderen
    2. Voor mij zijn de kosten per 1m3 wel wat hoger, dat komt omdat ik lang geen 100m3 per jaar verbruik. Dat verbruik is waarschijnlijk vooral iets voor gezinnen.

      Verwijderen
  5. Wauw wat verbruik je weinig stroom! Wij met z’n tweeën 120 per maand en dan krijgen we al te horen van de leverancier dat we sterk onder het gemiddelde zitten.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Volgens SLIM.energieinzicht verbruikte een vergelijkbaar huishouden (1 persoon in een eengezinshuis met 3 slaapkamers) in 2019 tot nog toe 2800 kWh, ik heb tot nog toe dit jaar 575 kWh verbruikt (= gemiddeld ruim 52 kWh per maand)

      Verwijderen
    2. Nou super goed toch! Ik vraag me wel af wat je moet doen om aan het gemiddelde te komen. Want wij hebben een vaatwasser, een oude onzuinige wasmachine (en we slapen apart dus dubbel beddengoed, en mijn partner moet elke dag schone werkkleren hebben dus veel was), we koken elektrisch, stofzuigen elke dag, ik werk thuis en we letten ook niet bijzonder op verbruik. En wij zijn dan met deze energievretende gewoontes nog 52% zuiniger dan het gemiddelde!

      Verwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.