Kinderopvangtoeslag!
In de tijd dat mijn kinderen klein waren bestond dat nog niet. Toen had je alleen de kinderbijslag en een inkomensafhankelijke bijdrage voor het kinderdagverblijf. Die bijdrage voor de crèche werd direct verrekend. Je kreeg dus niets terug, je betaalde meteen het verschuldigde bedrag aan de hand van bewijsstukken van je inkomen. In ons geval bijstand. Ik betaalde destijds in 1989 zo'n 50 gulden per maand, volgens mij voor 4 dagdelen per week. Geen gedoe met ambtenaren die toeslagen waar mensen van afhankelijk zijn stop kunnen zetten.
Volgens een bericht gisteren op Nu.nl wist de top van de Belastingdienst, ook de directeur-generaal van de Belastingdienst, al in 2014 van onterechte stopzettingen van toeslagen. Er was ooit sprake van mogelijke fraude en die fraudeverdenking die was achteraf gezien onterecht.
Pas nu, in november 2019 is er door een commissie een uitspraak gedaan dat dit stopzetten onterecht was.
Destijds moesten alle toeslagen terugbetaald worden, het ging soms om tienduizenden euro's. Eigenlijk hadden deze ouders er wel recht op, maar protesteren had geen zin, ze werden gedwongen om alles terug te betalen, ook al betekende dat ze hun huis moesten verkopen, in de schuldsanering kwamen, moesten ophouden moet werken omdat het per saldo voordeliger was om zonder toeslag zelf de kinderen op te vangen.
De schade is enorm: armoede, onderbroken carrières, heel veel stress.
Wat een ongelooflijke horken daar bij de Belastingdienst! Ik vind het een ambtsmisdrijf!
Gezinnen zijn door dit beleid van ambtenaren in de schuldsanering terecht gekomen en hun huis uit gezet.
In het tv-programma Radar van 11 november jl kwamen mensen aan het woord die iets te veel ontvangen hadden, maar wel recht hadden op toeslag, maar lagere bedragen. Ze moesten alles terugbetalen, ook het bedrag waar ze wel recht op hadden. Kennelijk werd hun aanvraag voor toeslag gezien als fraude.
Hoe gaat de Belastingdienst om met het bedrag dat zal worden uitgekeerd aan achterstallige kinderopvangtoeslag en vergoeding van immateriële schade, wordt daar nog weer inkomstenbelasting over geheven? Als dat gebeurt, dan zou ik dat een gotspe vinden!
Moraal van het verhaal:
Toeslagen zijn voorschotten. Ik denk dat het systeem waarbij heel veel mensen toeslagen aanvragen niet werkbaar is. Er zijn ongeveer een 6 à 7 miljoen mensen die van de een of andere toeslag gebruikt maakt. Veel mensen weten niet hoe hoog hun inkomen wordt, dat weet je pas aan het einde van het belastingjaar. Dan moet er dus verschillende keren naar die toeslagen gekeken worden. Eerst bij de aanvraag en later bij de controle of de toeslagen correct zijn berekend. Dit gaat aan de hand van de definitieve belastingaanslag. Is er te veel betaald, dan moet het te veel worden terugbetaald. Is er te weinig betaald, dan volgt een nabetaling. Dit is een ingewikkeld en tijdrovend systeem, want het schijnt dat de hoogte van de voorschotten vaak niet klopt met het uiteindelijke bedrag, dus er moet altijd verrekend worden.
Over besparen en bezuinigen en over met pensioen zijn. En ook over leven in de huidige tijd!
dinsdag 19 november 2019
Onterecht stopzetten van kinderopvangtoeslag
Labels:
Consumentenzaken,
nieuws
AUTEUR: Aaf, alias Zuinigaan.
Ooit opgeleid als bibliothecaris (1974) en maatschappelijk werker (1984). Van 1999 – 2019 werkzaam in het HBO en sindsdien met pensioen. Vanaf de aankoop van mijn huis in 2007 blogger met als centraal thema zuinig leven en besparen. Sinds 2016 oma van inmiddels 4 leuke kleinkinderen.
zuinigaan@gmail.com
Ooit opgeleid als bibliothecaris (1974) en maatschappelijk werker (1984). Van 1999 – 2019 werkzaam in het HBO en sindsdien met pensioen. Vanaf de aankoop van mijn huis in 2007 blogger met als centraal thema zuinig leven en besparen. Sinds 2016 oma van inmiddels 4 leuke kleinkinderen.
zuinigaan@gmail.com
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Het probleem is wel dt je het ook niet achteraf pas wilt geven, want dan moeten mensen duizenden euro's voorschieten. En dat lukt met name de armste mensen natuurlijk niet.
BeantwoordenVerwijderenDus je zit toch aan een soort "voorschotten" systeem vast, waarbij je dan dus soms achteraf constateert dat iemand teveel heeft gekregen.
Of je zou naar een systeem toe moeten waarin iedereen een kinderopvangtoeslag krijgt van hetzelfde bedrag, onafhankelijk van het gezinsinkomen. Maar dat is dan natuurlijk weer een stuk duurder.
En een stuk oneerlijker! Iemand met een gezinsinkomen van een ton zou dan net zoveel toeslag krijgen als iemand die 20.000 verdient? Nou......kweet niet.....
VerwijderenGroetjes Carla
eerlijk gezegd vind ik het al heel gek dat kinderbijslag niet inkomensafhankelijk is. Zelfs Maxima en Willem-Alexander krijgen kinderbijslag, en dat terwijl hun "uitkering" toch behoorlijk aan de maat is...
VerwijderenAls je alles inkomensafhankelijk maakt is de prikkel om meer te verdienen echt helemaal weg. Langzaamaan hou je dan netto meer over als je 20-30k verdient, dan als je >50k verdient. Dat kan ook niet de bedoeling zijn.
VerwijderenEn ik spreek uit ervaring. Wij krijgen een heel klein bedrag terug voor kinderopvangtoeslag, terwijl iemand die 20k verdiend ruim 90% vergoed krijgt. Die honderden euro's verschil per maand maken mijn netto salaris echt een stuk lager, waardoor het verschil met een laag inkomen nauwelijks meer te zien is. (en ik had zo'n vijf jaar geleden dat lage inkomen, dus ik weet nog hoe het eruit zag)
Het systeem is nog erger. Ben je 3 maanden te laat met aanvragen heb je pech. Je gaat het niet meer krijgen. Nooit niet. Ook al is het een voorschot, je verspiltje kans op het voorschot voor altijd. Dus al ligt het aan het systeem van de belastingdienst, is het verzenden fout gegaan. Pech.
VerwijderenOver deze jaren waar het over gaat, heb ik van de bepastingdienst wel 5 correcties van hun kan gehad per jaar. Niet dat ik het fout had gedaan, de inzichten waren steeds anders. Dan kreeg ik wat meer, dan moest ik die paar honderd euro weer terug betalen... En dat dus zeker 5 keer. Als je als ouder het fout doet, is dat fraude, en is er een kans dat je alles terug moet betalen, en de belastingdienst mocht wel fout op fout maken, jaar in jaar uit. Het ging bij mij om zo'n 1500 per maand. Ik had er wel eens buikpijn van.
We hebben het in Nederland gewoon heel erg moeilijk zitten maken met allerlei toeslagen. Er wordt nodeloos allemaal geld rondgepompt.
BeantwoordenVerwijderenHet probleem is dat de kosten van het normale leven zo hoog zijn geworden dat mensen niet zonder toeslagen kunnen rondkomen. Als een toeslag wordt ingetrokken of er teveel is betaald, dan zitten mensen gelijk klem. Die vlieger gaat net zo goed op voor iemand in de bijstand die leeft van huur en zorgtoeslag als voor het gezin 2x-3x modaal met koopwoning die zonder toeslag echt niet de kinderopvang kan betalen. Waarom niet een simpeler systeem waarbij er niks eerst via de persoon zelf moet. Dus geen kinderopvangtoeslag naar ouders, maar gewoon per kind een budget naar de opvang. En de ouders kunnen obv van het inkomen eigen bijdrage bepalen.
Maar ja, het is ijdele hoop. De belastingdienst maakt niks leuker of makkelijker.
Dit ligt soms ook echt wel ad mensen zelf. Alles moet maar. Waarom niet thuisblijven vd kinderen, waarom de nieuwste gadgets, waarom minstens 2x per jaar op vakantie, roken drinken huisdieren.
VerwijderenVroeger werd de tering naar de nering gezet. Nu vraagt men toeslagen aan.
Reken maar dat er fraude gepleegd wordt met die toeslagen, maar ze "pakken" altijd de mensen die het netjes willen doen.
En als iedereen ervoor zorgt een buffer te hebben (ipv alles uitgeven, als er net genoeg is voor eten is het een ander verhaal) hoeven mensen ook niet te stressen over een voorschot.
Ik vind dingen inkomensafhankelijk maken discriminatie. Waarom zou Alexia geen recht hebben op kinderbijslag en Marie op de hoek wel. Een kind is toch een kind. Niks met de ouders te mkn.
Ik vind het ook altijd spannend of we niet teveel hebben gekregen. Daarom schat ik het salaris liever wat te hoog in dan te laag. Vaak krijgen we dan nog wat extra terug aan het eind van het jaar... Liever zo dan andersom, denk ik dan altijd maar.
BeantwoordenVerwijderenWeinig nieuws onder de zon! Ongeveer 30 jaar geleden kregen wij een onverwachte aanslag inkomstenbelasting van 30.650,= gulden. We waren kleine zelfstandigen en dat bedrag was groter dan ons bruto jaarinkomen! Overleg met de belastingdienst, het dringende advies was
BeantwoordenVerwijderen...binnen de termijn betalen en daarna een bezwaar indienen...
Gelukkig kennen wij een goede fiscale jurist die uitstel aan vroeg en zich erin verdiepte.
Na maanden van slapeloze nachten en ‘wat moeten we als’ kregen we een nieuwe aanslag, we hoefden niets te betalen en kregen ruim 8000 gulden terug!
Ik was in die maanden jaren ouder geworden 😢
Dat ouder worden, dat begrijp ik goed. Fijn dat jullie een goede fiscale jurist kende.
VerwijderenDat is het probleem juist, dat veel mensen niet precies snappen hoe de regels werken, vooral als je de toeslagen nodig hebt om rond te komen.
Jeetje het zal je maar gebeuren zeg! Dat is echt financieel rampzalig.
BeantwoordenVerwijderenIk hoop dat alle gedupeerde nu recht gedaan wordt en dat er bij de belastingdienst wat topmensen de laan uit gestuurd worden.Wat voor veel mensen echter wel onduidelijk is dat je als je één of meerdere toeslagen krijgt je na elke salarisverhoging,gratificatie,bonus,extra aflossing hypotheek e.d. je je opgegeven verzamelinkomen op de site toeslagen van de belastingdienst moet aanpassen naar de nieuwe situatie.Soms kan dit dus wel 3 tot 4x per jaar noodzakelijk zijn.(volgens de wet zou het zelfs binnen 4 weken na een wijziging moeten worden doorgegeven)
BeantwoordenVerwijderenVolgens mij is die aanpassing geen verplichting, maar het zou wel verstandig zijn, dan sta je niet voor nare verrassingen aan het eind.
VerwijderenHet staat wel in de brieven die je over toeslagen ontvangt. Dat wijzigingen in je inkomen gevolgen kunnen hebben voor je toeslagen. En dat je die wijzigingen dus tijdig door moet geven. Net als bij een voorlopige teruggave. Wat deze toeslag feitelijk ook is.
VerwijderenIs een (dringend) advies, maar nog steeds geen verplichting.
VerwijderenIk heb het, denk ik, al vaker eens geschreven: destijds toen de toeslagen in het leven werden geroepen, zei een bevriende accountant al eens: "Een belastingdienst moet innen, geen toeslagen uitbetalen, dat gaat hartstikke fout"
BeantwoordenVerwijderenDe man heeft gelijk gekregen!
Ik vond het zo sneu voor die mensen, die hun hele leven in elkaar zagen vallen door die onterechte mega-schuld die ze plotseling kregen. Scheidingen, stress, verdriet, schudsanering. Ongelofelijk dat dat kan in een beschaafd land: geen ruimte voor bezwaar of een eerlijke behandeling.
BeantwoordenVerwijderenWaren we maar zo streng voor de Oost-Europeanen de onterecht WW ontvangen.
Fijn dat het voor die gezinnen hersteld wordt, maar sommige schade is toch echt onherstelbaar. Een geluk bij een ongeluk is dat wij al het minimum krijgen. Zelfs als we het niet goed opgeven, zou het niet lager kunnen worden.
De media geeft niet geheel de werkelijkheid weer! De medewerkers voeren een wet uit.. Misschien eens wat met politiek de laan uitsturen en tevens is het geen belastinggeld maar subsidies van de diverse ministeries...
BeantwoordenVerwijderenDus de adviescommissie van Piet Hein Donner en Jetta Kleinsma heeft het verkeerd begrepen? In dit advies:
VerwijderenEr was sprake van 'structurele vooringenomenheid', die werd 'gevoed door een politiek en bestuurlijk klimaat waarin fraudebestrijding voorop stond', oordeelt de commissie. 'Opeens was er overal fraude', zegt Donner over de politieke en ambtelijke cultuur die na onder meer de Bulgarenfraude ontstond. Zo begon een 'financiële nachtmerrie' voor veel gezinnen, zegt Donner.
Staatssecretaris Menno Snel (Financiën) oordeelt in navolging van de commissie-Donner hard over de fouten de de fiscus in deze zaak heeft gemaakt. 'De grenzen van de handhaving zijn doelbewust opgezocht en wat mij betreft overschreden', schrijft de bewindsman. In een toelichting zei de staatssecretaris 'goed te beseffen dat hij nooit alle leed kan goedmaken' voor de ouders. Volgens hem zijn die door de Belastingdienst 'mishandeld'.
Ik betwijfel naar aanleiding van bovenstaande of medewerkers enkel en alleen een wet uitvoeren.
Kinderopvang als basisvoorziening, net als het onderwijs, daar ben ik voor!
BeantwoordenVerwijderenDe regering heeft ernstige fouten gemaakt bij het stoppen van kinderbijslag. Het is een goede stap dat ouders die ten onrechte door de kinderopvangtoeslag als fraudeurs zijn behandeld, nu een vergoeding ontvangen.
BeantwoordenVerwijderenVolgens mij ging er niets mis met de kinderbijslag. Die kinderbijslag is gewoon doorgegaan, alleen de kinderopvangtoeslag en andere inkomensafhankelijke toeslagen zoals zorgtoeslag en huurtoeslag zijn in sommige gevallen gestopt.
VerwijderenAaf, je schrijft over het terugbetalen.. Maar waar ik niemand over hoor is dat de toeslagen getoetst worden aan het verzamelinkomen van het jaar er voor. Mocht je dus een terugslag krijgen in inkomen door pensioen, werkloosheid, arbeidsongeschiktheid, scheiding etc dan pis je het jaar er op buiten de pot. Ik heb namelijk niet het idee dat dat gecorrigeerd wordt...
BeantwoordenVerwijderenDit wordt wel gecorrigeerd. De toeslagen over bijvoorbeeld 2019 worden in 2020 opnieuw bekeken en herberekend aan de hand van de inkomensgegevens die dan bekend zijn. Indien het inkomen over 2020 lager is dan 2019 dan kun je altijd zelf alsnog toeslagen aanvragen als die niet automatisch worden toegekend. Bij een eventuele verhoging van inkomen is het sowieso altijd raadzaam om zelf te berekenen via de proefberekening op toeslagen of dit gevolgen heeft en dan uiteraard een nieuwe beschikking aan te vragen.
VerwijderenDoor die stomme kinderopvangtoeslag die ik niet krijg staat mijn leven al 1,5 jaar stil. Ik heb er geen recht op, terwijl ik zo graag wil werken, want word helemaal gek van niks doen. Bij de gemeente werd gezegd dat ik een uitkering moest aanvragen, want de opvang is geen mogelijkheid voor om vergoed te krijgen. Nou daar zit je dan thuis met een uitkering terwijl je graag wil werken of doorstuderen op het hbo. Ik hoop dat 2020 een beter jaar gaat worden, met recht op de toeslag zodat ik in september aan hbo kan beginnen.
BeantwoordenVerwijderen