maandag 18 november 2019

Een goedkopere zorgverzekering?

Toen het stelsel van zorgverzekeringen begon en ik niet meer in het ziekenfonds kon blijven, heb ik voor een collectieve polis via mijn werk gekozen. Dat was Zilveren Kruis Achmea. Op zeker moment ben ik overgestapt naar DSW.
Ik ben nu al weer jaren bij DSW, vanaf januari 2016, en dat bevalt goed. Maar zou er een goedkopere verzekering mogelijk zijn?

Het lijkt alsof er een  enorme keuze is in zorgverzekeringen, maar goedbeschouwd valt dit nogal tegen.
Dit schreef ik in 2016
De hoofdreden waarom ik overstapte naar DSW is nog steeds dezelfde, ik wilde bij een kleine zorgverzekering en niet bij één van de zorggiganten die onder diverse namen opereren, maar in feite dezelfde zijn en naar mijn smaak wel wat erg veel macht hebben.
Achmea met de volgende "labels": Zilveren Kruis, FBTO, De Friesland, Avero, ZieZo, ProLife, Kiemer, OZF, Interpolis, Ik!, YouCare
VGZ heeft: VGZ, IZA Cura, IZZ, Univé, Bewuzt, Besured, De Goudse, Promovendum, National Academic, ZEKUR, UMC
CZ heeft CZ, CZ Direct, Delta Lloyd, OHRA
en Menzis heeft als ondermerk: Menzis, Anderzorg, Azivo, HEMA, PMA
en dan heb je de groten wel gehad, want dan heb je 88,6 % van de markt. Daarnaast zijn er nog 5 kleintjes, waarvan DSW met 3,5 % de grootste is.
Let op: de cijfers zijn van 2016.

Ik vind zorgverzekeringen altijd moeilijk te vergelijken. De basisverzekering heeft wettelijk gezien hetzelfde  pakket, daar zit het probleem niet. Het probleem zit in de aanvullende zorg. Die is vaak nogal verschillend en dat maakt dat je appels met peren vergelijkt.
Daarnaast heb je verzekeringen die in natura uitkeren en restitutiepolissen. Bij sommige verzekeringen kun je niet bij alle ziekenhuizen of andere zorgverleners terecht

Mijn jaarpremie bij DSW in jan 2020: €1.666,30 Vorig jaar betaalde ik €1.588,92 - het verschil is 6,45 per maand. Dat is aanzienlijk, vind ik zelf!

Dus dat nodigt uit om te vergelijken! 
Meestal gebruik ik voor vergelijken van energieaanbieders en zorgverzekering de site van de Consumentenbond
De vergelijking pakt goed uit voor mijn huidige verzekering, het scheelt 2 tientjes in vergelijking met andere verzekeringen, dus ik blijf.
Dat scheelt ook gedoe!

Wil je wel overstappen? Als je uiterlijk 31 december 2019 overstapt, dan zegt je nieuwe zorgverzekeraar je huidige zorgverzekering op. Wil je overstappen, maar weet je nog niet waarheen? Zeg dan wel je huidige verzekering uiterlijk 31 december 2019 op. Je kunt dan tot en met 31 januari 2020 een nieuwe verzekering afsluiten.

24 opmerkingen:

 1. Zelf ben ik ook al een paar jaar verzekerd bij DSW. Ik ben heel tevreden. Ondanks die forse premieverhoging blijf ik zoals ik het nu zie volgend jaar ook bij DSW. Zij zijn nog steeds relatief goedkoop en de service en afhandeling van rekeningen is prima.

  In het verleden was ik bij een ander kleintje verzekerd, Zorg en Zekerheid. Maar misschien vallen zij inmiddels ook onder een groter bedrijf?

  Verder was ik in het verleden verzekerd bij IZZ en CZ, het is verrassend dat zoveel verschillende namen eigenlijk een bedrijf zijn.

  IZA was volgens mij vroeger een ziektekostenverzekering speciaal voor ambtenaren.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Jarenlang vergeleek ik ook de premies van de verzekeringen maar dat doe ik niet meer.Meestal was het verschil niet erg groot (hooguit zoiets als de kosten van de postcodeloterij) en heb ik besloten voor een kleine, sociale verzekering te gaan: DSW

  BeantwoordenVerwijderen
 3. De basisverzekering kan wel overal hetzelfde zijn, toch zijn er nog wel verschillen. Wij hebben bv enkel een basisverzekering. Maar bij de goedkoopste moet je vaak je medicijnen bij een internet apotheek bestellen. Of je kunt niet terecht bij je eigen huisarts en ziekenhuis. Ook werken sommigen nu met een plafondbudget. Als je dan pech hebt en geopereerd moet worden aan bv je heup, dan moet je wachten tot het nieuwe jaar. FBTO bv, daar heb ik ook wel bijgezeten, die werkt nu ook met een plafond. Dus die valt ook af. Geartsje

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Als je erg ziek bent kring je bij sommige ziekenhuizen minder betaald, die hebben dan geen contract. Dat betekent dan dat je veel verder moet reizen om 100% vergoeding te krijgen. Kost meer dan reiskosten maar een ook meer ongemak als je je toch al niet lekker voelt.
  Er zijn zoveel factoren die meetellen. Voor mij zou daar op gelet moeten worden zodat je achteraf niet onwetend op onnodige kosten komt alleen o omdatmdat je iets ontgaan is.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je haalt dingen door elkaar. Dit heeft niets met ziekte te maken, maar met het soort polis. Als je vrije ziekenhuiskeuze wil, moet je dus geen naturapolis afsluiten maar een restitutiepolis. Dat is iets duurder.

   Verwijderen
 5. Ik denk nog wel eens met weemoed terug aan het ziekenfonds. Voor ons hele gezin betaalden we ong. 12 gulden per maand rond 1970..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Vergeet niet dat een gemiddeld netto inkomen in 1970 fl.286,- per maand was ;)
   Marianne

   Verwijderen
  2. Ja, klopt. En de gezondheidszorg stelde niet zoveel voor. Geen MRI scanners, geen CT scanners etc. Eigenlijk was het gewoon duur en de mensen gingen veel eerder dood.

   Verwijderen
  3. Nou, als ik de volgevreten oudjes in hun elektrische karretjes zie zitten. Me dunkt dat de gezondheidszorg zo duur geworden is. Men vreet 2 camemberts per dag, een zak chips erbij en wat natjes. Vervolgens raar kijken als men tot een soort pad verworden is en er beroep moet worden gedaan op een elek scootmobiel.

   Verwijderen
  4. @anoniem van 13:31 uur. Wat weet jij nu van mensen in elektrische rolstoelen of scootmobielen? Misschien zijn ze dik door een ziekte of beperking. Het is heel bevooroordeeld om te denken dat ze door overeten in een "karretje" zitten.
   In dit bericht schrijf ik over een kostenvergelijking tussen de verschillende zorgverzekeringen, niet over de stijging van de zorgkosten door andere gezondheidszorg of lifestyle.
   De zorgverzekering verschaft geen scootmobiel hoor! Die betaal je zelf of uit potjes zoals de WMO.

   Verwijderen
  5. Wat een vervelende reactie van die pad in een scootmobiel.

   Verwijderen
  6. Inderdaad! Naar en tendentieus! Je zou anoniem bijna een scootmobiel en mobiliteitsproblemen toewensen!

   Verwijderen
 6. Hier ook DSW. Ik stap niet over, het "voordeel" van paar minder centen weegt niet op tegen de onrust van overstappen of een minder sociale zorgverzekering. Ik check wel elk jaar wat er verandert.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Beredenering is krom en geeft bij niet de doorslag ga liever voor Grote maatschappij net als bv bij energie ivm faillissement.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De zorgverzekering is voor alle Nederlanders verplicht. Weet je zeker dat een zorgverzekering failliet kan gaan? Ik neem aan dat juist de verplichte zorgverzekering met voldoende waarborgen omgeven is.

   Verwijderen
  2. Onzin om daar bang voor te zijn. Verzekeraars voldoen aan strenge eisen en zijn solvabel. Als er 1 om zou vallen moeten de anderen het opvangen. Welke zorgverzekeraars zijn er vorige crisis omgevallen? Precies, 0.

   En anoniem van 11:29 bijna alle zorgbusiness is in handen van de vier grote verzekeraars onder diverse namen. Neem bijvoorbeeld Bewuzt, dat is een goedkoper zorgproduct van de achmea familie. OHRA is ook van achmea maar weer een stuk duurder. Eigenlijk valt er een stuk minder te kiezen dan je denkt.

   Verwijderen
 8. Ik wilde overstappen naar DSW, maar ik ga via Independer overstappen naar Stad Holland. Dat is eigenlijk gewoon ook DSW, zit in zelfde pand, alleen andere merknaam.

  De premie is nagenoeg gelijk, maar via Independer krijg ik een gratis tandongevallenverzekering erbij.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Inderdaad. Ik was verbaasd. Ik ken het gebouw en ben er zelfs binnen geweest om de website en app te beoordelen van dSW.
   Zojuist DSW gebeld en ik kreeg geen info.
   Gekeken op beide websites directeur DSW A. de Groot is hoofd raad van bestuur Stad Holland.
   Sinds wanneer bestaat Stad Holland vroeg ik, bij beide partijen geen antwoord.

   Bij beperkt zilveren Kruis ben ik €100 voordeliger uit. Op mijn leeftijd kies ik voor zeker en niet voor korting. Nog steeds kom ik niet verder dan jaarlijkse bloedmeting. Ik betaal voor biologische vitaminen en een nieuw Zeelandse artrose mossel capsules,

   Verwijderen
  2. Stad Holland bestaat al vrij lang. Ik kan me herinneren de naam op shirtjes van een voetbalclub stond toen ik kind was.

   Ik weet niet wat jij bedoelt met zeker. Wat zou er ‘onzeker’ zijn aan Stad Holland en/of DSW? Iedereen heeft andere zorgwensen en moet een pakket vinden wat daarbij aansluit. Ik wil graag fysio in mijn pakket na een sportblessure.

   Verwijderen
 9. Sluit je bij DSW eigenlijk een restitutieverzekering? En wat is het bedrag per maand voor een basisverzekering?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Kan je zo opzoeken op internet. Aangezien je hier bent heb je internet en kun je lezen.

   Op sites als independer kun je verzekeraars vergelijken. Je kunt gewoon natura of restitutie aanvinken, dan vergelijk je alleen dat soort polis. Binnen 2 minuten gepiept.

   Verwijderen
 10. De grootste besparing die wij al 8 jaar hebben is bij de Universiteit van Nijmegen Mondzorg af te nemen. Elk jaar een andere Mondhygeniste in haar/zijn laatste jaar. Ook tandartsen in laatste jaar. Ons gebit is nu in super conditie, kosten per jaar gemiddeld €65,- per persoon en dan hebben we 2 behandelingen per jaar voor. Elke Universiteit met richting tandzorg biedt dit. Ze zijn nog steeds op zoek naar patienten. In de vakantie kun je terecht bij de tandartsen in je eigen stad, daar zijn afspraken over. Bieke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mijn kosten zijn bij reguliere praktijk niet veel hoger voor mondhygenist. of heb je 2x mondhygenist EN 2x tandarts voor 65 euro pp?

   Verwijderen


Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden verwijderd. Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.