maandag 9 december 2019

Aangemeld voor nieuwe leerzame cursussen!

Afgelopen herfst volgde ik een cursus architectuur en beeldende kunst in een aantal westerse steden, we begonnen in Rome tijdens de barok en eindigden in New York begin 20e eeuw. Dit werd georganiseerd door Hoger Onderwijs voor Ouderen, tot voor kort heette dit de Seniorenacademie.

Ik heb me nu ingeschreven voor 2 nieuwe cursussen, beide over gezond ouder worden
 • Vitaal ouder worden: Het geheim van de schildpad - 
 • Hoera!? Langer zullen we leven! Veroudering en gezondheid vanuit humaan biologisch perspectief - 
Beide cursussen zijn een leuk cadeautje voor mijzelf!

Eigenlijk had ik ook nog belangstelling voor de cursus Een geschiedenis van de Hanze. Van hechte stedenbond tot los netwerk van egoïsten, maar die werd aangeboden op een dagdeel dat mij niet goed uit kwam. En twee cursussen is voorlopig wel weer genoeg! Een ander seizoen weer méér.
In het cursusboek staat in de tekst over de geschiedenis van de Hanze een boek genoemd als achtergrond informatie. Dat boek heb ik gereserveerd bij de bibliotheek en dat ga ik lezen!

Ook een cursus over de opkomst en ondergang van Napoleon had mijn belangstelling, maar ook die is op een moment dat mij niet zo goed  past.  De docenten ken ik nog uit het jaar dat ik zelf aan de universiteit geschiedenis studeerde, inmiddels zijn ze beide professor en 65+.  Ze gaven erg leuk les!
Maar afgezien van de leuke docenten waar ik best nog wel eens wat colleges wilde hebben omdat ze boeiend lesgaven, heb ik niet zo veel met de geschiedenis van Napoleon. Dus die cursus laat ik lopen. Misschien dat (één van de) beide historici in de toekomst nog wel eens een cursus geven over een ander onderwerp.

Dus ik ga mij méér verdiepen in het vitaal ouder worden, dat heb ik wel nodig, want ik zou best wat vitaler willen zijn!

11 opmerkingen:

 1. Denk je dat ze je iets nieuws kunnen vertellen? Een gezond gewicht bereiken en behouden, veel bewegen, genoeg slapen, niet roken, niet drinken, kritisch medicijnen slikken, sociale contacten onderhouden, blijven leren (bijvoorbeeld talen of puzzels). Dat is het wel een beetje zo lijkt me. Daar kun je beter je tijd aan besteden. Niet aanvallend bedoeld hoor, maar ze zeuren de laatste tijd zo over kleine, irrelevante details.
  Ik zou eens een leuke, nieuwe sport uitproberen. Als je nog iets leuks vindt, naast zwemmen, scheelt dat misschien het meest voor je fitheid. Hou je van dansen? Je hebt tegenwoordig veel dansuurtjes met een laag instapniveau voor senioren.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zo'n cursus volgen valt dan mooi onder het kopje: 'sociale contacten onderhouden'. :-D

   Verwijderen
  2. Ik ben inderdaad ook wel benieuwd of ze nog wat nieuws kunnen vertellen. Hou je ons op de hoogte?
   Ellen

   Verwijderen
  3. @Ellen, dat ga ik doen!
   @Ineke: inderdaad, en ook bewegen, want als ik naar de stad ga, ga ik altijd op de fiets en nooit met de auto of de met de bus.
   @Anoniem van 7:11 uur: Aangezien de docent die deze colleges geeft een biomedische wetenschapper is, die als specialisme veroudering heeft, ga ik er van uit dat ik in die 10 uren college wel wat nieuws opsteek. Het is tenslotte hoger onderwijs. Daarnaast: Ik ga ook nog wel meer doen, maar dansen is niet mijn pakkie an! Ik kan totaal geen maat houden en daardoor hobbel ik er altijd net wat achteraan. Dansles, jazzballet en andere manieren van bewegen op muziek waren voor mij altijd heel erg frustrerend.

   Verwijderen
  4. Ik denk dat je je iets te veel voorstelt van zulke dansuurtjes. Veel dames dansen uit de maat en het gaat vooral om de gezelligheid. Lekker bewegen op fijne muziek. Muziek schijnt ook heel goed te zijn voor de gezondheid! Ik zou het gewoon eens proberen. Waarom niet?

   Verwijderen
 2. Beste,

  Wat mij betreft toch liever cursussen.

  groet an

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ging naar school in de jaren 60 en 70, toen was de K in dergelijke woorden heel normaal. Ik ging ook naar de Bibliotheek Akademie, die heette officieel zo, met een K, staat op mijn diploma ;-) Tegenwoordig is dat niet meer gebruikelijk om kursus te schrijven.
   Ik ga het veranderen ;-)

   Verwijderen
 3. Wat een leuke cursus over Architectuur dat zou ik ook nog weleens willen. Ik ga eens googelen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Als je niet veel hebt met Napoleon, zou ik juist naar deze cursus gaan, dan leer je dus echt nieuwe dingen! Bijvoorbeeld hoe ons dagelijks leven nog steeds door deze man beïnvloed wordt. Marijke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zoals ik al schreef is ook de tijd onhandig. Het onderwerp spreekt me eveneens niet zo aan. De cursus over Napoleon gaat vooral over de opkomst en ondergang. Ja en ook wel wat over welke erfenis Napoleon heeft nagelaten.

   Verwijderen
 5. Ik vind het dan weer gewoon heel goed van je dat je zulke dingen blijft doen na je pensioen. Veel plezier!

  BeantwoordenVerwijderen


Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden verwijderd. Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.